BASIN BÜLTENİ DAVUTOĞLU: "DOĞU AKDENİZ'DE TÜRKİYE OLMADAN HİÇBİR DÜZENLEME YAPILAMAZ" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ DAVUTOĞLU: "DOĞU AKDENİZ'DE TÜRKİYE OLMADAN HİÇBİR DÜZENLEME YAPILAMAZ"
Tarih: 10.12.2014 > Kaç kez okundu? 1818

Paylaş


TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Doğu Akdeniz'de Türkiye olmadan hiçbir düzenleme yapılamayacağını, Yunanistan'ın bu konuda Mısır ile herhangi bir anlaşma imzalaması durumunda Türkiye'nin bunu tanımayacağını söyledi.

Yunanistan'da gerçekleştirilen 3. Türk-Yunan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) çerçevesinde bulunduğu Atina'da, dört büyük Yunan gazetesinin muhabirlerine konuşan Davutoğlu, Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Mısır ve İsrail ile işbirliklerini "kötü bir zamanda yapılan bir portünizm (fırsatçılık)" olarak nitelendirdi.

Haftalık To Vima gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre Davutoğlu, "Yunanistan, Mısır ile bizim milli çıkarlarımıza zarar veren deniz zonlarının belirlenmesiyle ilgili anlaşma imzalarsa Türkiye bunu tanımayacak. Bu anlaşma bizim için yok sayılacak" ifadelerini kullandı.

Üçlü işbirliklerini düşmanca hareket olarak değerlendirip değerlendirmediğine ilişkin soruyu yanıtlayan Davutoğlu şunları kaydetti:

"Herhangi bir tehdit hissetmiyoruz. Kimse bizi tehdit edemez. Ancak, Doğu Akdeniz'de, her türlü düzenleme ve özellikle de deniz zonlarının düzenlenmesi tüm tarafların müzakereleri sonucunda olmalı. Eğer sadece bir ya da iki taraf, bununla da sadece Kıbrıs'ı kastetmiyorum, ilgili olan ve yasal olarak çıkarları bulunan diğer taraflarla müzakere yapmadan MEB ilanında bulunursa, bu uluslararası hukuka aykırıdır.

Davutoğlu, Doğu Akdeniz ile Ege Denizi'nin coğrafi açıdan iki farklı bölge olduğunu belirterek, Ege'deki sorunların Türkiye ile Yunanistan arasında çözümlenmesi gerektiğini kaydetti.

Doğu Akdeniz'de Kıbrıs sorununun çözülmesi durumunda meselelerin daha basit olacağını, Ege'deki durumun ise daha karmaşık olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Ege'de sadece Türkiye ve Yunanistan var. En iyi çözüm, ülkelerimiz, Türkiye ve Yunanistan, önce kendi aralarındaki sorunları çözsünler, daha sonra da birlikte üçüncü taraflarla görüşebiliriz. Doğu Akdeniz'de ise çok ada yok, sadece bir tane var, Megisti (Meis) Adası. Bu da çok tartışma götürür" değerlendirmesini yaptı.

Kıbrıs sorununa değinen Davutoğlu, Ada'daki sorunun çözülmesi durumunda Kıbrıs'ın doğal kaynaklarını değerlendirerek yararlanabileceğini kaydetti.

Rum tarafının tek taraflı olarak başlattığı doğal gaz sondaj çalışmalarının devam etmesi, durumunda Türkiye'nin bölgedeki varlığını sürdüreceğini belirten Davutoğlu, "Müzakereler başlarsa sorun çözülecek ve o zaman Kıbrıs doğal kaynaklarını değerlendirerek yararlanabilecek. Aksi halde sorun çözümsüz kalırsa, Kıbrıslı Türkler, araştırmaların her aşamasında söz sahibi olacak ve birlikte karar verecekler. Başka bir deyimle, Lefkoşa Kıbrıs MEB'inde 'Barbaros'un varlığına alışması gerekecek" ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, İsrail ve Kıbrıs doğal gazının Avrupa'ya Yunanistan üzerinden taşınmasıyla ilgili bir soru üzerine, Doğu Akdeniz'in deniz altı yapısını çok iyi bildiğini ifade ederek, böyle bir şeyin teknik ve ekonomik açıdan mümkün olmadığını belirtti.





ÇAVUŞOĞLU: “KKTC, ÇÖZÜM KONUSUNDA İRADESİNİ ORTAYA KOYDU”



TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda KKTC'nin iradesini ortaya koyduğuna işaret etti.

Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ve İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Christos Stylianides ile Ankara Palas'ta ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu, görüşmede, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda KKTC'nin iradesini ortaya koyduğunu, Rum tarafının da Türkiye'nin anlayışıyla olaya yaklaşmasını ve masaya geri dönmesinin önemini vurguladıklarını belirtti.

İlişkilerin her alanda ileriye gitmesi için öneriler sunduklarını ve bu çerçevede gayri resmi dış ilişkiler konseyi toplantılarına düzenli olarak davet edilme yönündeki beklentilerini aktarma fırsatı bulduklarını söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye-AB zirvelerinin düzenlenmesini de rica ettiklerini ifade etti. Mevlüt Çavuşoğlu, "Karşılıklı üst düzey ziyaretlerin artırılması konusunda da hemfikiriz" diye konuştu.



YILDIZ: "TÜRKİYE'NİN IRAK'TA KUZEY VE GÜNEY BÖLGELERİNİ AYIRMADAN GÖSTERDİĞİ YAKLAŞIM KIBRIS İÇİN DE GEÇERLİ"



Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Irak'ta kuzey ve güney bölgelerini ayırmadan gösterdiği yaklaşımın Kıbrıs için de geçerli olduğunu belirterek, "Ada'nın tamamının kaynaklardan istifade ediyor olması bütün kesimlere fayda sağlayacaktır" dedi.

Yıldız, Uluslararası Akdeniz Enerji Konferansı'nda yaptığı konuşmada, projeler geliştirilirken temelinde insan olduğu, insan odaklı olduğunu mutlaka bilmemiz lazım, dedi".

Petrol ve doğalgazın yer altındayken savaşın, yer üstündeyken barışın gerekçesi olarak kullanıldığı bir alan haline geldiğini anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

"Türkiye bütün bunlar karşılığında ne olursa olsun, ne pahasına olursa olsun, enerjiyi barışın bir gerekçesi olarak kullanmaya devam edecek. Yalnızca Avrupa Birliği'nin doğalgazdaki arz güvenliği ile ilgili değil, bütün komşularıyla alakalı da gerek arz güvenliğinin gerekse bütüncül bakış açısının oluşturulmaya çalışıldığı bir enerji politikası ve stratejisi haline gelecek."

Yıldız, Akdeniz havzasında gerekli siyasi fizibilite oluşması halinde ekonomik fizibilite için Türkiye'nin çok gayretli olacağını vurgulayarak, "Kıbrıs'ın statüsü temel alınmak kaydıyla bunların ortak şekilde adaletli bir şekilde paylaşımıyla beraber gelinecek noktada, Türkiye üzerinden geçebilecek doğalgaz boru hatlarına sıcak bakmaktadır" dedi.

Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları, hiçbir projede istismar etmediklerinin altını çizen Yıldız, daima dünyada enerji sektörünün dünyada barışçıl amaçlarla kullanılması gerektiğine inandıklarını ve bunu da uygulayan bir yapı içerisinde olacaklarını ifade etti.





YDÜ HASTANESİ EN İYİ KALİTE LİDERLİK ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ



Avrupa Topluluğu Kalite Araştırma Konvansiyonu, sağlık hizmetleri konusunda En İyi Kalite Liderlik Ödülü’nü Amerika Birleşik Devletleri’nde YDÜ Hastanesi’ne veriyor.

YDÜ’den yapılan açıklamada; Avrupa Topluluğu Kalite Araştırma Konvansiyonu, ABD’nin Las Vegas kentinde yarın uluslararası katılım ile gerçekleştirilecek törende sağlık hizmetleri konusunda En İyi Kalite Liderlik Ödülü’nü YDÜ Hastanesi’ne verecek. Ödül, YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel’e sunulacak.

Açıklamada, sözkonusu ödülü, dünya çapında hizmet sağlayan kurum ve kuruluşlara faaliyet gösterdikleri alanlarda gelişim, yenilikçilik ve sürdürülebilir toplam kalite alanlarındaki başarıları için Avrupa Topluluğu Kalite Araştırma Kuruluşu tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda verildiği kaydedildi.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 30
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1050
Toplam Tekil 4067185
IP 18.219.224.103






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu