Amsterdam Türkevi'nden muhteşem organizasyon - TÜRKEVİ HOLLANDA - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Amsterdam Türkevi'nden muhteşem organizasyon - TÜRKEVİ HOLLANDA
Tarih: 29.11.2014 > Kaç kez okundu? 2509

Paylaş


* NATOPA Toplantısı'na gelen 8 milletvekili, eşleri, sivil toplum temsilcileri ve medya yemekli toplantıda buluştu.



* Rotterdam Meram Restaurant'ta gerçekleşen toplantıda sorunlar masaya yatırıldı.



İlhan KARAÇAY derledi:



ROTTERDAM (ÇAYPRESS/AJANS),-NATO Parlamenterler Asamblesi’nin (NATOPA) toplantısı için Hollanda'ya gelen 8 milletvekilinden oluşan heyet, Amsterdam Türkevi'nin muhteşem bir organizsayonu sayesinde, Türk sivil toplum temsilcileri ve medya mensupları ile bir yemekte buluştu. Milletvekili eşlerinin de katıldığı toplantı Rotterdam'daki Meram Restaurant'ta yapıldı



NATOPA’nın Ekonomi ve Güvenlik Komitesi Başkanlığına seçilen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, NATOPA Türk Grubu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, AK Parti Antalya Milletvekili eski Milli Savunma Bakanı Mehmet Vecdi Gönül, İstanbul Milletvekilleri İsmail Safi, Osman Aşkın Bak, Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, Çorum Milletvekili Cahit Bağcı ve CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, görmeye hasret kaldığımız birlik-beraberlik ve kardeşlik hissini yaşattılar.







Lahey Büyükelçimiz Sadık Arslan, Rotterdam Başkonsolosumuz Togan Oral ile Deventer Başkonsolosumuz Zafer Ateş'in de katıldığı yemekli toplantıda açış konuşmasını yapan Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör, benzer buluşmaları geçmişte olduğu gibi gelecekte de gerçekleştireceklerini belirttikten sonra şunları söyledi: “Hollanda Türk toplumu olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Bu zor dönem bizim siyastette olduğu gibi diğer alanlarda da daha güçlenmemizi, toparlanmamızı ve toplum olarak sesimizi duyurmamıza vesile olacaktır. Bizler, küresel gelişmeler doğrultusunda çifte aidiyete mensup olan vatandaşlar olarak hem içinde yaşadığımız ülek ve toplumun hem aidiyet duyduğumuz ülke ve toplulukların sorumluluğunu omuzlarımızda taşımaya devam edeceğiz. Bu tarnsnasyonal kimliğimizin Hollanda’da entegrasyona bir engel değil tam aksine bir zenginlik katacağına inanmaktayız. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bu tür buluşmalar karşılıkları olumlu bir sinerji oluştururken, Türkiye’den aramızda bulunan AK Parti ve CHP milletvekili dostlarımızın da sözkonusu oluşuma katkıda bulunmaları bizi memnun etmiştir.”







Toplantıda daha sonra soru ve cevaplar bölümüne geçildi. HTIB Başkanı Mustafa Ayrancı Hollanda Türk toplumunun sorunlarını beş maddede topladı. Türk İslam Kültür Kuruluşları Başkanı Arif Yakışır, Diyalog Merkezi adına Yadin Karabulut, Leiden ve Çevresi İşadamaları Derneği Başkanı Durmuş Doğan, Batı Avrupa Türk İslam Birliği Başkanı Ugur Arısoy, Hollanda Nogay Türkleri Vakfı Başkanı Orhan Demirci, DSDF adına Muzeffer Yanık ve Avrupa Sosyal Demokrat Dayanışma Platformu adına Cezmi Doğaner çeşitli sorunları dile getirdiler.



DSDF eski başkanı Cezmi Doğaner, Avrupa’da yetişen ve siyaset tecrübesi olan vatandaşlarımızın tecrübelerinden Türkiye’deki siyasi partilerin yeterli derecede yararlanmadığını belirtti ve Türkiye’nin gelişmesi için yurtdışındaki yurttaşlarımızın bilgi birikiminden faylanması gerektiğini şöyledi.



Hollanda’daki Türklerin yaşadığı sorunların hiç birinin çözülmediğini dile getiren HTİB Başkanı Mustafa Ayrancı, hala gümrüklerde saatlerce beklendiğini, Geri Kabul Anlaşması'nın Hollandalı Türkler'e verilen hakların alınması anlamına geldiğini belirttiği konuşmasında, ''Askerlik bedeli resmen rüşvet almaktır tamamen kaldırılmalıdır. Hollanda’da doğup büyümüş bir genç 6 bin 500 euroyu neden ödesin. Sadece T.C kimliğini kaybetmemek için. Bu ekonomik şartlarda büyük para” dedi. Fas’ı örnek gösteren Ayrancı, Faslı gençlerden hiç bir bedel alınmadığını belirtti.



Hollanda Türk İslam Kuruluşları Federasyonu Başkanı Arif Yakışır ise, Türkiye’de emeklilik, boşanma davalarındaki süreç ve Hollanda Mahkemelerinde alınan boşanma kararlarının Türkiye’de tanınması ile ilgili olarak sürecin vatandaşları mağdur ettiğini dile getirdi.



Tover Başkanı Durmuş Doğan ise, Türkiye’yi sevmenin bir bedeli olduğunu ifade ederek, ''Sorunlarımızın çözümü için gayret sarfedilemsi gerekir'' dedi.







Milletvekilleri bu soruların tamamını cevapladıkdan sonra son sözü gazeteci İlhan Karacay aldı ve şunları söyledi. “Burada dile getirilen tüm sorunlar öteden beri çözüm bekliyor, ama malasef çözümlenemiyor. Bana göre Türk toplumunun en önemli iki sorunu, bedelli askerlik ve ana dilde eğitimdir. Biz diğer sorunların çözümünü kendi aramızda hallederiz. Zira, gördüğnüz gibi, aramızda milletvekillerimiz var, belediyelerde 250 üyemiz var. Çocuklarımız eğitim görüyor. Siz bu iki sorunun çözülmesini sağlayın yeter.”











Vekiller ve beraberindekiler Hollandalı Türklerin sorunlarını dinle getirildiği karşılıklı sohbet havasında geçen toplantının ardından geçtiğimiz yıl Rotterdam Afrikanderplein'e dikilen Göçmen Misafir İşçi Anıtını ziyaret ettiler.





MİLLETVEKİLLERİMİZ'İN DEĞERLENDİRMELERİ



Vecdi Gönül

AK Parti Milletvekili ve Milli Savunma Eski Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye’de bedelli askerliğe her dönemde karşı olduğunu belirtti ve “Şehit anasına ben ne derim, eğer 30 bin liram olsa oğlum şehit olmazdı, derse. Avrupa’daki gençlerin durumu elbette farklı. Sorunlarınızı genel olarak değil hangi kurumu ilgilendiriyorsa o mercilere iletin. Burada bizlere aktardığınız konuları ben Ankara’da yetkili bakanlara ileteceğim” dedi.







Faik Öztrak



NATOPA Ekonomi ve Güvenlik Komitesi’ne yeni seçilen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, ''NATO toplantısı için 4 gün Hollanda'da dünyadaki bütün sorunları konuştuk. Örneğin Afganistan meselesi vardı o konuşuldu. Ortadoğu'daki durum konuşuldu. Ukrayna son derece önemli idi, onu konuştuk. Yine bu çerçevede NATO'nun bir takım faaliyetleri var. Örneğin, Avrupa Birliği ile Amerika arasında yapılan ticaret anlaşması. Biz Türkiye'nin de bu anlaşmaya dahil olması gerektiğini söyledik. Çünkü Türkiye Avrupa Birliği'nde Gümrük Birliğine sahip olan tek ülke.'' dedi.



Faik Öztrak, Hollanda'da Türk kökenli milletvekillerinin partiden atılmaları ile ilgili bir soruya cevaben "Bu milletvekillerinin durumunu Hollandalı parlamenterler ile NATO toplantısında dile getirdik. Biz de bu durumun son derece sıkıcı bir durum olduğunu, Türkler'i zan altında bırakan güdümlü anketlerin son derece yanlış olduğunu, Türk toplumunun Hollanda'nın bir parçası olduğunu, bundan sonra da ülkenin bir parçası olmaya devam edeceklerini, Hollanda'nın kalkınmasına katkıda bulunmaya devam edeceklerinin de altını çizdik" diye konuştu.



Metin Lütfi Baydar



CHP Aydın Milletvekili ve Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, ziyaret ettiği Avrupa ülkelerinde, Hollanda Türkleri'nin en iyi örgütlenmiş kitle olduğunu belirterek şunları söyledi: “Hollanda’ya NATO toplantısı için geldik ama, yurttaşlar ile bir araya gelmekten mutluluk duyduk. Sorunlarını not aldık. Bunları parlementoda dile getireceğiz. Sorunların takipcisi olacağız.”







Ali Rıza Alaboyun

Yurtdışında yaşayan Türkler'in, Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde önemli bir işleve sahip olduğuna değinen, Türkiye NATOPA Türk Grubu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, şu değerlendirmeyi yaptı: “Birkaç ülkede ‘Türkiye’ dediğiniz zaman vatandaşlarımıza karşı önyargılar vardı. Fakat Hollanda’daki vatandaşlarımızın çoğu entegre olmuş, eğitimli, kültürlü, gelir düzeyi çok yüksek. Bunu bir kazanç olarak görüyoruz. Belki babalarımız, dedelerimiz buraya işçi olarak geldi ama onların ikinci, üçüncü nesilleri daha iyi bir eğitimle, kültür düzeyi yüksek ve sorumluluk sahibi oluyorlar. Hem sanayide hem siyasette ve hem de sosyal hayatta bunların sorumluluk sahibi olması, Türkiye için büyük bir kazançtır. Biliyorsunuz Türkiye'nin etrafında bir ateş çemberi var. Suriye, Irak ve İran. NATO'nun belirlemiş olduğu 20 sıcak bölgeden aşağı yukarı 9 tanesi Türkiye'nin etrafında. Böyle bir ortam içerisinde biz stratejik konumumuz nedeni ile huzuru sağlamaya çalışıyoruz. Demokrasiyi geliştirmeye çalışıyoruz. Refahı oluşturmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda NATO ülkesiyiz. Dolayısıyla bu durum bizi doğrudan etkiliyor. Suriye'den 2 milyona yakın bir göç geldi. Demokratik bir ülke olduğumuz için bunları içeri alamayız diyemedik. Aslında Türkiye, coğrafyadan kaynaklanan bir bedel ödüyor. Komşularımızın hepsi sorunlu. Bir çoğu kendileri ile sorunlu, dünya ile sorunlu."



İsmail Safi



Türkiye-Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesi ve AK Parti İstanbul Milletvekili Dr. İsmail Safi, Hollanda Türkevi faaliyetlerini yakından takip ettiklerini, hem Türkiye’de hem Balkanlar'da birlikte projeler yaptıkları ve yapmaya devam edeceklerini belirttikten sonra şunları söyledi: “Hollanda Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerimiz çok eskiye dayanan bir nitelik taşımaktadır. Hatırlayacağınız gibi, iki yıl önce benim de katıldığım 400’üncü Yıl kutlamaları çerçevesinde hem Hollanda’da hem Türkiye’de çeşitli etkinikler yaptık. Bunların en önemlilerinden biri Den Haag’daki Türk Müzesinde yapmış olduğumuz Türk Dünyası Karma Resim Sergisi, diğeri de Ankara Keçiören’deki Estergon Kalesinde yapılan dostluk ilişkileri sergisiydi. Bundan sonra da iki ülke arasındaki ilişkiler ve etkinlikler devam edecektir.”



Mustafa Öztürk



AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, Lahey de Çorumlu vatandaşlarımızla sohbet ettiklerini ifade ettikten sonra şunları söyledi: “Ben de Bulgaristan’da doğup ve Türkiye’ye göç eden bir ailenin çocuğuyum. Bu nedenle göçmenliğin ne olduğunu biliyorum. İnsanlarımızın burada örgütlenmiş olduklarını görmek bizi sevindiriyor. Vatandaşlarımız arasındaki bu birlikteliğin devam etmesini arzu ediyoruz.”







Cahit Bağcı



AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cahit Bağcı, yoğun programı arasında Holanda’da yaşayan Çorumlular ile buluşarak Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmeler üzerine sohbet etti.

Bağcı, terörün beslendiği kaynaklarının iyi analiz edilmesi gerektiğini, aşırı sağ ve aşırı sol ile radikal ve marjinal ideolojilerin nasıl terör ürettiğini batının çok iyi bildiğini ve günümüzdeki terör hadiselerine bakışımızın konjonktürel olmaması gerektiğini vurguladı.

Bağcı, NATO'nun güney sınırı olan Türkiye'nin, sınır ülkelerindeki iç sorunlar nedeniyle, başta güvenlik ve mülteci sorunu olmak üzere, çeşitli sorunlarla karşı karşıya olduğunu ve bu sorunları sadece Türkiye’nin sorunu gibi görmenin yanlış olacağını belirterek; “Bugün mülteci sorunu ile baş başa kalan Türkiye, Ürdün ve Lübnan’dır. Ama yakın gelecekte bu sorunun Batının da sorunu olmayacağının garantisi yoktur." dedi.



Osman Aşkın Bak



Türkiye-Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesi ve AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, Hollanda’ya hem sporcu kimliğiyle hem de araştırmacı olarak sık sık geldiğini, Delft Üniversitesinde misafir araştırmacı olarak bir müddet çalıştığını belirttikden sonra şunları söyledi: ''Hollanda ziyaretimiz, hepimizi mutlu edecek bir şekilde geçti. NATO toplantılarından sonra yurttaşlarımız ile buluşmamız çok yararlı oldu. Bize bu imkanı sağlayanlara çok teşekkür edeiyorum.''