BASIN BÜLTENİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “RUM TARAFI FEDERAL ORTRAKLIK HEDEFİNE SADIKSA, SAMİMİYSE BUNU MÜMKÜN KILACAK DAVRANIŞ İÇİNDE OLMALI” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “RUM TARAFI FEDERAL ORTRAKLIK HEDEFİNE SADIKSA, SAMİMİYSE BUNU MÜMKÜN KILACAK DAVRANIŞ İÇİNDE OLMALI”
Tarih: 18.11.2014 > Kaç kez okundu? 1831

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının masada olduğunu; ancak Rum tarafının artık ne istediğine karar verme zamanının gelip geçtiğini belirterek, “Federal ortaklık hedefine sadıksalar, bu konuda samimiyseler, federal ortaklığı mümkün kılacak davranış içinde olmaları gerekir” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu KKTC’nin 31’inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada Kıbrıs Türk halkının, en mutlu günlerinden birini 15 Kasım 1983’te yaşadığını söyledi.

Eroğlu, başta Birleşmiş Milletler, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği olmak üzere, uluslararası toplumdan, iki tarafın haklarına saygılı davranmalarını ve Rum lider Nikos Anastasiadis’e her şeyin konuşulup çözümlenebileceği yer olan masaya ön şartsız dönmesi hususunda ciddi uyarılar yapmalarını beklediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs Türk tarafının ısrarlı tutumu nedeniyle hazırlamış olmalarına rağmen masaya bir harita koyamadığını ama yüzdelik ve yerleşim birimlerinin isimlerini koyduğunu, bu dikkate alındığında ise talep edilen toprağın büyüklüğü ve bir haritanın ana hatlarıyla ortaya çıktığını kaydetti. Eroğlu, “Böylesi bir isteme evet dememiz asla mümkün değildir” dedi.

Avrupa Parlamentosu’nun aldığı son kararın çözüme değil, Rum uzlaşmazlığına hizmet ettiğini ve gerçeklerle bağdaşmadığını da kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum tarafının, Kıbrıs sorunu ve buna bağlı konularda muhatabının Kıbrıs Türk tarafı olduğunu bilmesini istedi.





DOĞAL GAZLA İLGİLİ ACI GERÇEKLER

Rum Yönetimi’nin hidrokarbonları çıkartıp değerlendirmesinin hem bölgedeki enerji devletleriyle sıkı jeopolitik ve ekonomik ilişkiler geliştirmesine, hem de Kıbrıs sorununun çözümüne ve Türkiye ile zor uzlaşıyı yapmasına bağlı olduğunun son aylarda açıkça anlaşıldığı bildirildi.

Haftalık Kathimerini gazetesi “Doğal Gazla İlgili Acı Gerçekler” başlığını attığı haberinde, diplomasi ve enerji alanından kaynaklar, Kıbrıs’ın, halen miktarı bilinmeyen doğal gazı hangi yöntemle ihraç edeceği konusunda fazla zaman harcadığını, kendi ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağına pek bakmadığını söylediler. Aynı çevreler Rum hükümetinin ilk kaygısının, Ada’nın tamamının, Kıbrıslı Türklerin ve Rumların enerji ihtiyaçlarının karşılanması olması gerektiğini vurguladılar.

Gazeteye konuşan kaynaklar, Rum hükümetinin bütün cephelerde eşzamanlı hareket etmesi, iç enerji ihtiyaçlarını karşılamaya, bölgesel işbirliklerini genişletmeye ve Türkiye ile uzlaşı yolu bulmaya özen göstermesi gerektiğini vurguladılar.

Haberde, Rum yönetiminin ve şirketlerin büyük korkusunun ise Türkiye’nin bölgeye sondaj platformu getirmesi olduğuna işaret edildi.





KOENIG’İN DOĞAL GAZ GÖRÜŞME FORUMU FİKRİNİ REDDETTİLER



Rum siyasi partileri, ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi John Koenig’in hidrokarbonlar konusunun bir çeşit forumda görüşülmesi fikrini, “böyle bir şey Türk taleplerinin kabulü anlamına gelir” diyerek reddettikleri bildirildi.

Rum siyasi partileri, Koenig’in hidrokarbon konusunun toplumlararası müzakerelerin paralelinde görüşülmesi ve doğal gazın Kıbrıs sorunu çözülmeden müştereken yönetilmesi fikrini reddettiler.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 39
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1078
Toplam Tekil 4067212
IP 3.133.109.30






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.001 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu