BASIN BÜLTENİ GÜNEY KIBRIS VE YUNANİSTAN ARASINDA ARAMA-KURTARMA ANLAŞMASI İMZALANDI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ GÜNEY KIBRIS VE YUNANİSTAN ARASINDA ARAMA-KURTARMA ANLAŞMASI İMZALANDI
Tarih: 14.10.2014 > Kaç kez okundu? 1846

Paylaş


Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın, iki ülkenin deniz bölgesinde arama-kurtarma alanında işbirliğini öngören bir anlaşmayı dün imzaladıkları belirtildi.

Rum radyosunun haberine göre, iki ülke arasındaki anlaşma, Atina’ya giden Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos tarafından imzalandı.

Habere göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, bu anlaşmanın, iki ülkeyi, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesindeki Türkiye’nin “saldırgan faaliyetleri” gibi konularda zırhlandırdığını da savundu.





CUMHURBAKANI EROĞLU: “KIBRIS’IN BÜTÜN SULARINDA KIBRIS TÜRKLERİNİN EGEMENLİK HAKLARI VAR”



Cumhuriyet Meclisi "Kıbrıs sorunu ve müzakere süreci" gündemiyle gerçekleşen olağanüstü toplantının ardından Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, egemenliğin sadece Kıbrıs Rum halkının hakkı olmadığına dikkat çekerek, şu anda Kıbrıs’ın bütün sularında Kıbrıs Türklerinin egemenlik hakları olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiades’in bunu bilerek hareket etmesi ve bir an önce müzakere masasına gelmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun "Kıbrıs sorunu ve müzakere süreci" gündemiyle yaptığı olağanüstü toplantısı sonrasında basına açıklamalarda bulundu.

Rumların masaya geri gelip gelmeyeceğini bilmediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’e masaya geri dönmesini bekledikleri çağrısı yapmakla bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirdiğine dikkat çekti.





MECLİS’İN "KIBRIS SORUNU VE MÜZAKERE SÜRECİ" GÜNDEMLİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANTISININ ARDINDAN SİYASİLER DEĞERLENDİRMELER YAPTI





Cumhuriyet Meclisi "Kıbrıs sorunu ve müzakere süreci" gündemiyle dün yaklaşık 5 saat süren olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi.

Siyasi parti temsilcileri Meclis Genel Kurulu’nun Kıbrıs konusundaki olağanüstü birleşiminin ardından değerlendirmeler yaptı.

DP-UG Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, “Rum tarafının masadan kalkması, yıllardan beridir ‘aman masadan kalkan taraf olmayalım’ tezimizi bir anlamda çürüttü. Tahrik eden Rum tarafı olmasına rağmen bahane bularak Nikos Anastasiadis masadan kalktı. Ama hiç kimse de bu kalkış nedeniyle Anastasiadis’e baskı yapmadı. Tam aksine geri oturtmak için bizden bir taviz beklentisi var, uluslararası camia da bunu yapıyor” dedi.

Denktaş, “Taleplere baktığımızda zaten masada 40 yıldır nasıl oturduğumuzu bir kere daha düşünmemiz lazım. Anastasiadis’e verilecek bir tek cevabımız vardır. O da ‘masadan kalkan sensin masaya dön ve ilelebet bekleyebilecek durumda değiliz” şeklinde konuştu.

Egemenlik haklarına saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Denktaş, “Egemenlik hakları içerisinde Rum tarafının 50 yıldan beridir işgal ettiği Kıbrıslı Türklerin hakları da vardır. Bu talep ettiğini, saydığını aslında biz kendisinden talep etmeliyiz. Tüm bunları ayrıntıları ile konuştuk. Görüşlerimizi aktardık” dedi.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ise, gelinen aşamanın gerçekten önemli olduğunu ifade ederek, Anastasiadis’in görüşmeden çekildikten sonra söylemler yaptığını ancak yakın zamanda masaya döneceği inancını dile getirdi.

Rum tarafı son zamanlardaki tutumlarının Türk tarafının iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Özgürgün, “Türk tarafı her şeyi kabul etmiş, teslim olmuş, Rum tarafı her istediğinde, her istediğini yapacak noktasında oldu, bu can sıkmaya başladı” dedi.

Rum tarafının görüşme masasında istekli olmadığının ortada olduğunu da ifade eden Özgürgün, Rumların müzakereleri zorla götürdüklerinin görüldüğünü söyledi.

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, 40 yıldır görüşmelerin devam ettiğini belirterek Kıbrıslı Türklerin çözüm istediğini söyledi.

Hamzaoğulları, Kıbrıs Türk halkının geleceği için bir anlaşmanın şart olduğunu, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Rumları masaya oturtmak için davetkar hatta zorlayıcı olacak şekilde uğraşması gerektiğini kaydetti.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı ise, geçmişte üzerinde anlaşılan belgeler yanında petrol ve doğal gaz aramaları konusu da sürece eklenince sürecin çöktüğünü, yeni sürecin, uzlaşı belgelerinin kabulünün karşılıklı teyidiyle başlayabileceğini ifade etti.



MECLİS BAŞKANI SİBER: “KRİZLER MASADA ÇÖZÜLÜR… MASAYA GERİ DÖNÜLMELİ”



Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, eğer bir kriz varsa, bu krizin çözüm yerinin masa olduğunu vurgulayarak, krizlerin masalarda çözüleceğini vurguladı.

Siber, masadan kaçarak çözüm arama yollarının krizi derinleştireceğini ifade ederek, her iki toplumun yapacağı olumsuz açıklamaların ortamı daha da gerebileceğine, toplumları çözümden, barıştan uzaklaştırabileceğine dikkat çekti.

Siber, “Biz bu krizin bir an önce son bulmasını, BM’nin aktif rol oynamasını ve tekrar masaya dönülmesini arzu ediyoruz” dedi.

Siber, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Meclis’te yaptığı bilgilendirme toplantısının ardından değerlendirmelerde bulunarak,“Kıbrıs konusu bizim büyük bir sorunumuzdur. 50 yıllık bir sorundur ve bu sorunun uzamasından hepimizin ortak düşüncesi negatif etkisinin daha çok bizim toplumumuzda olduğudur. Bu sorunun çözülmesini arzu etmekteyiz ama ne yazık ki son yaşan gelişmelerin yarattığı kriz ve bu krizin çözümünün masadan kaçarak aranması hepimize çok olumsuz yansıdı” dedi.

Meclis Başkanı Siber, Rum tarafına çağrıda bulunarak, sağduyu ile hareket ederek görüşmelerin başlamasını arzu ettiklerini dile getirdi.



BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU AKEL GENEL SEKRETERİ KİPRİANU İLE GÖRÜŞTÜ



Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in müzakerelerden çekildiğini açıklamasının ardından Güney Kıbrıs’taki siyasi partilere ziyaretler başlatan Başbakan ve CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, dün öğleden sonra, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile görüştü.

Görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulunan Özkan Yorgancıoğlu ve Andros Kiprianu, Kıbrıs konusunda yaşanan son gelişmelerden endişe duyduklarını ifade ederek, müzakerelerin yeniden başlaması için çağrı yaptı.

Kıbrıs sorunun çözüleceği yerin müzakere masası olduğunu kaydeden Andros Kiprianu ve Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs sorununda mutabakata varılmış konuların yanı sıra Rum eski Lideri Dimitris Hristofyas ile 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat arasındaki görüş birliğinin yeniden başlayacak müzakerelerde benimsenmesini istedi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu açıklamasında, “Ülkede doğal gaz olsun ya da olmasın, gençlerimize daha güzel bir gelecek bırakmak adına Kıbrıs sorununu çözmek gibi bir görevimiz var” dedi.

Başbakan ve CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu açıklamasında, “CTP-BG yetkilileri olarak adanın üzerindeki ve etrafındaki doğal gaz zenginliklerinde Kıbrıs Türk halkının ve bu ülkede yaşayan herkesin hak sahibi olduğu yönündeki hassasiyetimizi de dile getirdik” dedi.

AKEL’den önce DİSİ ile de bir görüşme gerçekleştirdiklerini anımsatan Yorgancıoğlu, gerektiği sürece buna benzer görüşmeleri devam edeceklerini kaydederek, “Yeni özel temsilcinin de görüşmelerin yeniden başlaması için ortaya yoğun bir çaba koymasını talep ediyoruz” diye konuştu.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise, “Hepimizin Kıbrıs halkı ve genç nesiller karşısındaki borcu ve yükümlülüğü adil, işler ve kalıcı bir çözüme ulaşmak için çalışmaktır” ifadesini kullandı.

Zaman geçtikçe Birleşmiş Milletler’in ve liderlerin kararları arasındaki anlaşmaları temel alacak bir çözüme ulaşmanın daha güç hale geleceğini kaydeden Kiprianu, “Ümit ediyoruz ki hâlâ gelişmekte olan diplomatik girişimler, Anastasiadis’in müzakerelere dönmesine izin verecek koşullar yaratır” diye konuştu.





DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARI ERHAN ERÇİN: “AVRUPA BİRLİĞİ ÇÖZÜME YETERİNCE DESTEK OLMADI”



Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin, Avrupa Birliği’nin çözüme yeterince destek olmadığını ifade ederek AB’nin Rum tarafının teşvik edilmesinde sınıfta kaldığını belirtti.

Erhan Erçin, Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü altındaki Kıbrıs Türk Masası’nın, hiçbir konsültasyon yapılmadan, taraflara ve üye ülkelere danışılmadan Bölgesel Politikalar Genel Müdürlüğü’ne aktarılmasının yanlış bir adım olduğunu söyledi.

Erçin, “Olası bir anlaşma durumunda, müktesebatın askıdan indirilmesi işlemini Bölgesel Politikalar Genel Müdürlüğü’nün yapabilecek bir nosyonu bulunmamaktadır. Avrupa Komisyonu içerisinde bu işlemi yapan Genişleme Genel Müdürlüğü’dür. Dolayısıyla, bu adım, esasında Avrupa Komisyonu’nun en azından şu anda olası bir çözüme hazırlıksız olduğunu ve ne şekilde hazırlanabileceğine ilişkin bir oyun planının olmadığını da ortaya koyuyor” dedi.

Bu değişikliğin, Avrupa Komisyonu’nun Rum tarafının yaklaşımlarını benimsemeye açık bir yapısı olduğunu gösterdiğinin altını çizen Dışişlşleri Bakanlığı Müsteşarı, bunun Avrupa Birliği’nin müzakerelere neden doğrudan katılamayacağını da ortaya koyduğunu belirtti. (HAVADİS)



MECLİS HEYETİ TEMASLARDA BULUNMAK ÜZERE BRÜKSEL'E GİDİYOR



Cumhuriyet Meclisi Heyeti, toplantılara katılmak ve bir dizi temaslarda bulunmak üzere bugün Brüksel'e gidiyor.

CTP-BG Milletvekili Armağan Candan ve DP-UG Milletvekili Fikri Ataoğlu, Brüksel’de, Avrupa Parlamentosu çalışmalarını takip ederek, Kıbrıs'taki müzakere sürecinde gelinen son aşama ve tıkanıklık konularında görüşmeler yapacak.

Milletvekilleri, Perşembe güne kadar kalacakları Brüksel’de, Avrupa Birliği üye ülke temsilcileri ve Avrupa Parlamentosu'ndaki çeşitli siyasi gruplardan milletvekilleri ile görüşecekler.