BASIN BÜLTENİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU:“MÜZAKERELERİ ASKIYA ALAN ASKIDAN İNDİRMEK MECBURİYETİNDE” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU:“MÜZAKERELERİ ASKIYA ALAN ASKIDAN İNDİRMEK MECBURİYETİNDE”
Tarih: 13.10.2014 > Kaç kez okundu? 1874

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yapılmakta olan müzakereleri askıya aldığını açıklayan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kararını eleştirerek, Anastasiadis’in müzakereleri askıya aldığı gibi askıdan indirmek mecburiyetinde olduğunu söyledi.

“Rum tarafı Kıbrıs’ta iki halkın huzur içinde yaşayacağı bir anlaşma istiyorsa, tekrar müzakere masasına dönme kararı alır” diyen Eroğlu, ‘Türkiye’ye ait geminin orda ne işi var?’ şeklinde açıklama yapanlara ise şu yanıtı verdi:

“Elbette bir prestijimiz var. Güney Kıbrıs sismik araştırma yapacak ve biz de daha önceden, ‘adım atarsanız adım atarız’ deyip de adım atmayacağız. Attığımız zaman da batılı dostlarımız tarafından suçlanacağız” diyen Eroğlu, müzakerelerin devam edeceğine inanç belirterek, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile bu çerçevede son 2 gündür toplantılar yaptıklarını söyledi.

Kıbrıs’ta iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı federal bir anlaşma olarak söylenmekte olan çözümün tüm dünya tarafından kabul gördüğünü ifade eden Eroğlu, bu aşamada asıl önem taşıyan konunun, bunun altının nasıl doldurulacağı olduğunu kaydetti.





DIŞİŞLERİ BAKANI ÖZDİL NAMİ: “BU KRİZ AŞILACAK”



Dışişleri Bakanı Özdil Nami, görüşmelerde yaşanan krizi “geçici ve suni” olarak nitelendirdi, “Bu kriz de aşılacak ve kapsamlı çözüme doğru olan yolculuk mutlaka devam edecek” dedi.

Krizin “Türkiye oraya gemi göndermekten vazgeçsin veya gönderdiği gemileri çabucak çeksin ve o sayede müzakere masası tekrar kurulsun” yaklaşımıyla aşılamayacağının savunan Nami, “Eğer bu krizin aşılması isteniyorsa ya her iki tarafın da o bölgede araştırma yapmasına saygı duyulacak ya da herkes faaliyetlerini durduracak. Başka bir alternatifi yok” dedi.

Nami, Rum lider Anastasiadis’in geçmiş yakınlaşmaları kabul etmemesinin müzakere masasında ilerlemeyi engelleyen çok daha ciddi bir kriz olduğunu söyleyerek, bu konuda BM’ye görev düştüğünü vurguladı.

Dışişleri Bakanı Nami ayrıca, bölgede iddia edildiği gibi sismik araştırma ya da askeri gemi olmadığını da söyledi. (YENİDÜZEN)



DIŞİŞLERİ BAKANI NAMİ, EİDE İLE BİRARAYA GELDİ



Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile biraraya geldi.

Nami-Eide görüşmesinde, Rum Lider Anastasiades’in doğrudan müzakereleri askıya alarak, planlanan görüşmelere de katılmayacağını açıklamasının ardından yaşanan gelişmeler ele alındı.

Bakan Nami, Özel Danışman Eide’ye, Rum tarafının müzakereleri sonuç odaklı sürdürmek yerine bahaneler üreterek masadan kalkmasına uluslararası toplumun seyirci kalmamasının gerektiğini ve tarafların kapsamlı çözüm müzakerelerine odaklanmalarının elzem olduğunu işaret ederek, BM’ye de önemli görevler düştüğünü söyledi.

Rum liderin başından beri müzakere sürecini oyalamaya yönelik çeşitli girişimlerine gereken tepkinin gösterilmemesinin bugün yaşanan krizde önemli bir etken olduğunu muhatabına aktaran Bakan Nami, bundan sonraki gelişmelerde bunun dikkate alınmasının gerektiğini vurguladı.

MECLİS BUGÜN KIBRIS SORUNU GÜNDEMİYLE OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK



Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun istemi üzerine bugün Kıbrıs sorunu ve müzakere süreci konusunda olağanüstü toplanacak.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun katılımıyla saat 10.00’da başlayacak toplantıda, Eroğlu, Kıbrıs sorununda ve müzakere sürecinde gelinen son aşamayla ilgili milletvekillerini bilgilendirecek.





TC GENELKURMAY BAŞKANLIĞI, TC DENİZ KUVVETLERİNE BAĞLI GEMİNİN GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ’NİN KIBRIS ADASI GÜNEYİNDEKİ SONDAJ ÇALIŞMALARI YAPAN GEMİYİ İZLEDİĞİNİ BİLDİRDİ



TC Genel Kurmay Başkanlığı, TC Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı TCG Gelibolu gemisinin, adanın güneyinde sondaj çalışmaları yapan Bahama bayraklı platform gemisini 5 deniz mili (dokuz kilometre) mesafeden izlediğini bildirdi.

TC Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sayfasında önemli olaylara ilişkin bilgi verildi. Buna göre, Akdeniz Kalkanı Harekatı'nda görevli Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı TCG Gelibolu gemisi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıs Adası güneyindeki sözde petrol-doğalgaz arama ruhsat sahalarında sondaj çalışmaları yapan Bahama bayraklı SAIPEM-10000 isimli platform gemisini, 5 deniz mili (dokuz kilometre) mesafeden izledi.



RUM YÖNETİMİ BAŞKANI ANASTASİADİS: “MÜZAKERELER ŞU VEYA BU ŞEKİLDE ASKIYA ALINACAKTI”



Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Rum Simerini gazetesine verdiği söyleşisinde, gerek kendisinin gerekse Rum müzakerecinin, görüşmelere katılmasının askıya alınması konusunun yanı sıra, müzakerelere geri dönmesine olanak sağlayacak şartlar ve önkoşullardan da bahsederken “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin egemenlik haklarına saygı duyulması durumunda müzakerelere döneceğini ifade etti.

Anastasiadis, Kıbrıs sorununun özüne ilişkin olarak bugünkü olguların, beklentilere fazla çerçeve bırakmadığını, müzakerelerin şimdi olmasa bile daha sonra KKTC’deki seçimler ve buna eşlik eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun ortaya koyacağı görüşler nedeniyle zaten askıya alınacağını savundu.

Anastasiadis, “batı unsurunun mesafeli tepkisine” ilişkin eleştirilere de değindi ve diplomasinin, mutlak gelişim halinde olduğunu ve sözlü açıklamalardan çok daha fazlasını kazandıracağını söyledi.

Öte yandan, iki kesimli federasyonun terk edilmesi düşüncelerine ilişkin olarak Anastasiadis, bunun bertaraf edilmesinin kolay olmadığını söyledi.

Anastasiadis, “1960 Anayasasının öngörülerinin öğrenilmesi gerektiğini, zira iki kesimli iki toplumlu federasyonun ırkçı olduğunu duymayı kabul etmediğini, ayrıca iki ayrı toplum, ayrı seçimleri öngören 60 Anayasasının öngörülerinin ırkçı olmadığını” belirtti.



KIBRISLI TÜRKLER İÇİN EYLEM GRUBU’NUN YERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ KONUSUNDA GİRİŞİM BAŞLATILDI



Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in Kıbrıslı Türkler için Eylem Grubu’nu (Task Force) Genişleme Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğundan alarak Bölgesel Politikalar Genel Müdürlüğü’ne devretmesinin ardından Türkiye ve KKTC’nin AB içerisinde girişim başlattıkları bildirildi.

Rum Fileleftheros gazetesi; “Juncker’in Kararının Değişmesi İçin AB’de Türk Girişimi” başlığı altında verdiği haberinde, Türkiye ve KKTC’nin, Kıbrıslı Türkler için Eylem Grubu’nu Genişleme Genel Müdürlüğü sorumluluğundan alan Juncker’in kararının değiştirilmesi için AB içerisinde faaliyete geçtiğini, bu girişimin İngiltere ve İsveç tarafından da desteklendiğini yazdı.

Gazete, İngiltere ve İsveç’in AB Komisyonu’na, Kıbrıslı Türkler için Eylem Grubu’nun Bölgesel Politikalar Genel Müdürlüğü’ne aktarılmasının sebeplerini sorgulayan sorular yönelttiklerini, akabinde Türkiye’nin benzer soruları içeren bir belgeyi Avrupa Parlamentosu çevrelerine sunarak, kararın geri alınması ortamını yaratma girişimi başlattığını savundu.

Gazete haberinde, Türkiye tarafından dolaşıma sokulan söz konusu belgenin kupürüne de yer verirken KKTC’den bir heyetin bu amaçla temaslarda bulunmak için 14-16 Ekim tarihlerinde Brüksel’e gideceğini, aynı tarihlerde Türkiye AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın da Brüksel’de olacağını iddia etti.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 41
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1774
Toplam Tekil 4067908
IP 3.145.186.6






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu