BASIN BÜLTENİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU:“BM GENEL SEKRETERİ’NDEN MÜZAKERELERE DAHA AKTİF BİR ŞEKİLDE MÜDAHİL OLMASINI TALEP EDECEĞİZ” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU:“BM GENEL SEKRETERİ’NDEN MÜZAKERELERE DAHA AKTİF BİR ŞEKİLDE MÜDAHİL OLMASINI TALEP EDECEĞİZ”
Tarih: 26.09.2014 > Kaç kez okundu? 1850

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri ile yapacağı görüşmede, sonuç alıcı noktaya gelinmesi için daha aktif bir şekilde müzakerelere müdahil olmasını, bu amaçla bir veya iki Kıbrıs zirvesi düzenlemesini talep edeceğini açıkladı.

New York’ta gazeteci Hasan Hastürer’in sorularını yanıtlayan Eroğlu, “Türk tarafı olarak daha önce iki taraf arasında sağlanan yakınlaşmalardan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Eroğlu açıklamasında ayrıca, kendisinin Cumhurbaşkanı seçildikten sonra BM Genel Sekreteri’ne mektup yazıp müzakerelerin kaldığı yerden devam edeceğini belirttiğini hatırlattı.

Anastasiadis’in seçildikten sonra ekonomik sıkıntıları bahane ederek 1 yıl müzakere masasına yaklaşmadığını ifade den Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 30 Mayıs’ta bir araya geldiklerinde ise Ekim’in ilk yarısında müzakerelere başlama kararı aldıklarını anımsattı.

Bununla birlikte, yeni özel danışmanın sürece bir katkı sağlayıp sağlamayacağına olan inancının sorulması üzerine, her gelen danışmanın bir heyecanla geldiğini ifade eden Eroğlu, Eide’nin iyi bir diplomat olduğunu söyledi.

Eide’nin umutlu göründüğünü anlatan Eroğlu, görüşlerini ve düşüncelerini mekik diplomasisiyle Kıbrıs Türk tarafıyla paylaşabileceğini de söylediklerini ifade etti.

Öte yandan, Eroğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın yeni Genel Sekreteri ile yaptığı görüşmenin sorulması üzerine, görüşmenin samimi bir havada geçtiğini söyledi.

Eroğlu, başlatılan bu diyalogun devam ettirilmesi temennisinde olduklarını anlattı.



BAKAN NAMİ, EİT GENEL SEKRETERİ ALESKEROV İLE BİRARAYA GELDİ



Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 69. Dönem çalışmaları çerçevesinde bulunduğu New York’ta, KKTC’nin gözlemci üye olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) Genel Sekreteri Shamil Aleskerov’la görüştü.

Genel Sekreter Aleskerov’a Kıbrıs’ta devam etmekte olan müzakere süreci ile ilgili son gelişmeleri aktaran Dışişleri Bakanı Nami, EİT ile ilişkilerin geliştirilmesinin hem üye ülkeler hem de Kıbrıs Türk ekonomisi açısından büyük yararı olacağının altını çizdi. Bakan Nami, yakın bir zamanda adaya Türkiye’den gelecek olan su ve elektrik enerjisinin yeni yatırımları da beraberinde getireceği gerçeğine vurgu yaparak EİT’e üye ülke girişimcilerinin KKTC’ye yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

EİT Genel Sekreteri Aleskerov ise görüşmede yaptığı konuşmada, Bakan Nami ile yeniden biraraya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek EİT’e üye ülkeler ile KKTC arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinden yana olduğunu ve bunun için de KKTC ile üye ülkelerin Ticaret ve Sanayi Odaları’nın iletişimlerinin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.



BAKAN NAMİ, SOMALİ DIŞİŞLERİ BAKANI BEİLEH İLE GÖRÜŞTÜ



Dışişleri Bakanı Özdil Nami, New York temasları çerçevesinde Somali Dışişleri Bakanı Abdirrahman Dualeh Beileh ile görüştü.

Bakan Nami, dün gerçekleşen görüşmede, müslüman kardeş ülke Somali Dışişleri Bakanı Beileh’e, Kıbrıs sorununda gelinen son aşama ve KKTC’deki eğitim olanakları hakkında bilgi aktardı.

Dışişleri Bakanı Nami, ayrıca, Somali Dışişleri Bakanı Beileh’ten, Kıbrıs Türk tezlerini Kıbrıslı Türkler’in bulunmadığı platformlarda aktarmasını rica etti.

Somali Dışişleri Bakanı Beileh ise, Nami ile biraraya gelmekten duyduğu mutluluğu dile getirirken, bugüne kadar, daha çok iç sorunlarla uğraşan Somali’nin artık dışa döndüğünü ve Kıbrıslı Türkler ile yakın ilişki kurmaktan onur duyacağını belirterek, KKTC’nin ülkesinin gençlerine sağladığı eğitim olanakları nedeniyle Bakan Nami’ye teşekkür etti.

Beileh, Bakan Nami’ye, Somali’nin kardeş Kıbrıslı Türkler’in tezleri ile barış ve çözüm isteklerini mümkün olan her platformda dile getireceklerini söylerken, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişerek devam edeceğini belirtti.



BAF’TAKİ BÜYÜK CAMİ 1974’TEN SONRA İLK KEZ İBADETE AÇILDI





Baf’taki Büyük Cami (Ebubekir Cami) 1974’ten sonra ilk kez ziyarete açıldı. Caminin ziyarete açılmasıyla, dün, 1974’ten sonra ilk kez namaz da kılındı.

Caminin ziyarete açılışı nedeniyle KKTC’den yüzün üzerinde Kıbrıslı Türk de Baf’a geldi. Cami’de 40 yıl aradan sonra ilk namazı Din İşleri Başkanı Talip Atalay kıldırdı.

Talip Atalay’ın ziyareti, Güney Kıbrıs Başpiskoposu II. Hristostomos’un daveti üzerine 40 yıl aradan sonra bölgeyi ziyaret eden ilk Müftü olmasından dolayı da ayrı bir önem taşıyor.

Öte yandan, Talip Atalay, dün, öğle namazını müteakip bölgeyi ziyaret eden II. Hristostomos’la ortak basın toplantısı düzenledi.

Din İşleri Başkanı Talip Atalay, Baf’ta bulunmaktan çok mutlu olduğunu, dinler arası çalışmalarından dolayı da İsveç Büyükelçiliğine ve ziyaretin gerçekleşmesinde yardımcı olan Dışişleri Bakanlığı’na teşekkür etti.

Ortadoğu’da çatışmaların devam ettiği bir dönemde, iki dini liderin bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Atalay, farklı dinlerin bir arada yaşayabileceğini göstermek için çalıştıklarını belirtti.

Hristostomos ise konuşmasında Müftünün ziyaretinin, Kıbrıs Rum Yönetimi ve Kilisenin Müslüman ibadet yerlerinin bakımını yaptırdığının görülmesi açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

En önemli hedeflerinin iki toplumu yakınlaştırmak cami ve kiliselerin bakımının yapılarak ibadete açılması çalışmalarının devam etmesi olduğunu kaydeden Hristostomos, ibadet yerlerinin ne sadece Kıbrıslı Türklere, ne de sadece Kıbrıslı Rumlara ait olduğunu tüm adaya ait olduğunu kaydetti.

Hristostomos, müftünün kendi cemaati ile birlikte Baf’ta ibadet yapmasının de kendileri açısından önemi olduğunu ifade eden Hristostomos, Talip Atalay’ın ziyaretlerinin de devam etmesini temenni etti.





APOSTOLOS ANDREAS MANASTIRI’NIN RESTORASYONU BAŞLADI



Dipkarpaz’daki Apostolos Andreas Manastırı ve yakın çevresindeki binaların restorasyon çalışmalarına başlandı.

İkonların taşınma işleminin tamamlanmasının ardından ana kilise önceki gün ziyarete kapatıldı ve manastır, restorasyonu gerçekleştirecek Türk-Rum ortaklı müteahhitlik şirketine teslim edildi.

Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyon projesi, Yunanistan’daki Patras Üniversitesi tarafından hazırlandı.

Kıbrıslı Türk-Rum ortaklı şirketin yapacağı restorasyon, 3 aşamada gerçekleşecek. Restorasyon, 30 Nisan 2016’da tamamlanacak. Restorasyon boyunca ziyarete kapatılan Manastır’ın yakınlarına geçici bir kilise kuruldu.

Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonu için Vakıflar İdaresi, 2.5 milyon Euro’lık katkı koydu.

Rum Ortodoks Kilisesi’nin de aynı miktarda maddi katkı sağladığı manastır restorasyonuna, ABD de 25 bin dolarlık sembolik bir katkı yapacak.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 35
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1471
Toplam Tekil 4076252
IP 18.221.146.223






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu