BASIN BÜLTENİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU YENİ UNFICYP KOMUTANINI KABUL ETTİ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU YENİ UNFICYP KOMUTANINI KABUL ETTİ
Tarih: 13.09.2014 > Kaç kez okundu? 1884

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (UNFICYP) yeni Komutanı Kristin Lund’ı kabul etti.

Cumhurbaşkanlığında saat 14:20’de başlayan görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör ile Diplomatik İşler Özel Danışmanı ve Sözcü Osman Ertuğ da hazır bulundu.

UNFICYP Komutanlığı görevini Çinli Tümgeneral Chao Liu’dan devralan Kristin Lund’un 34 yılı aşkın, ulusal ve uluslararası düzeyde ordu tecrübesi bulunuyor. Tuğgeneral rütbesiyle 2007-2009 döneminde Norveç Silahlı Kuvvetler Komutanlığında Komutan Yardımcılığı görevini yürüten Lund, 2009’da Tümgeneralliğe yükselen ilk bayan asker oldu.

Lübnan ve Bosna’da da Birleşmiş Milletler altında görev yapan Lund, Suudi Arabistan, Balkanlar ve Afganistan da dahil pek çok ülkede uluslararası operasyonlarda da yer aldı. 1958 doğumlu olan Lund, Birleşmiş Milletler Barış Gücü operasyonu yöneten ilk kadın olma özelliğini de taşıyor.



DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: “AB ÇALIŞMALARINI ZORA SOKACAK”



Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Komisyonu Kıbrıs Türk Masası’nın, Bölgesel Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlanmasının, adadaki gerçeklerle uyumlu olmayacağı gibi, Avrupa Birliği ile yürütülen çalışmaların sürdürülmesini zora sokacağını açıkladı.

Bakanlık, mevcut yasal durumla çelişki arz edecek bu değişikliğin, Kıbrıslı Türklerin beklentilerine cevap vermek yerine, Rum tarafının siyasi kaygılarına hizmet edeceğinden, yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Açıklamada, AB Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü altında bulunan Kıbrıs Türk Masası’nın, Bölgesel Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlanacağına dair haberlerinin kaygıyla karşılandığı belirtildi. “Komisyon’un yapısı içerisinde gerçekleştirilen bir iç düzenleme olmakla birlikte, Ada’daki gerçeklerle uyumlu olmayan bu düzenleme 2004 yılı sonrasında Avrupa Birliği ile yürüttüğümüz çalışmaların sürdürülmesini zora sokacak bir gelişmeyi teşkil etmektedir” denildi.

Açıklama şöyle devam etti:“11 Şubat 2014 tarihinde yeniden başlayan ve Kıbrıs Türk tarafının yapıcı gayretlerle ilerletmeye çaba sarf ettiği Kıbrıs meselesinin adil, kalıcı ve kapsamlı bir siyasal çözüme ulaştırılmasını amaçlayan müzakere sürecinde Avrupa Birliği’nden beklentimiz, çözüm sonrasında ortaya çıkacak iki kesimli ve iki toplumlu yapı ile adadaki diğer dengeleri gözeten unsurların hukuki açıdan kesin ve güvende olabilmesi için, Birliğin temel hukukunun bir parçası olmasına katkı vermesidir. Ancak, bu son gelişme Avrupa Birliğinin beklenen bu katkıyı sağlayabilecek tarafsız yaklaşımı koruyamayacağına dair endişelerimizi arttırmıştır. Rum tarafında yanlış beklentilere yol açan bu yaklaşımın, BM İyi Niyet Misyonu çerçevesinde yürütülmekte olan kapsamlı çözüm müzakerelerine katkıda bulunmayacağı da aşikardır.

Kıbrıs Türk tarafı olarak Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde yapıcı tutumumuzu sürdürmek arzusundayız. Bununla birlikte, 2004 yılındaki referandumda çözüm yönündeki iradesini en açık şekilde ortaya koyan Kıbrıslı Türklerin, çözüm olmadan Güney Kıbrıs’ın AB’ye üye yapılmasının ortaya çıkardığı hatanın mağduru olmasının kabul edilmesi mümkün değildir. Referandumlar sonrasında 26 Nisan 2004 tarihli Konsey kararı başta olmak üzere Kıbrıs Türk tarafına verdiği sözleri yerine getirmesini beklediğimiz Avrupa Birliği’nin bu çalışmalara darbe vuracak sonuçlar doğuracak adımlar atmasını yadırgıyoruz.

11 Şubat 2014 tarihli Liderler Ortak Açıklaması sonrasında AB adına Konsey Başkanı Van Rompuy ve Komisyon Başkanı Barroso tarafından yapılan açıklamada vaad edildiği şekilde AB'nin çözümün unsurlarını iç hukukla uyumlaştırması ve Kıbrıslı Türklerin Avrupa Birliğine hazırlanmaları yönündeki çabaların artırılması yönündeki beklentimizi koruyoruz.

Bu çerçevede Kıbrıs Türk Masasının Genişleme Genel Müdürlüğünden Bölgesel Politika Genel Müdürlüğüne aktarılması mevcut yasal durumla çelişki arz etmektedir. Kıbrıslı Türklerin beklentilerine cevap vermek yerine Rum tarafının siyasi kaygılarına hizmet eden çıkan bu durumun yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir”



GÜNEY KIBRIS’TA İKİ CAMİ DAHA TADİL EDİLİYOR



Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum temsilcilerin oluşturduğu Kültürel Miras Teknik Komitesi, Güney Kıbrıs’ta bulunan Evretu Cami ile Çerkez Camii’deki tadilat çalışmalarının önümüzdeki günlerde başlayacağını açıkladı.

Evretu Camii’deki çalışmaların gelecek hafta başlayıp, Kasım ortası tamamlanmasının ardından Çerkez Camii’ndeki çalışmalara başlanması planlanıyor.

Komitenin açıklamasına göre, iki tadilat projesi de Avrupa Birliği tarafından, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gelecek için Ortaklık tarafından yürütülen Kıbrıs için Büyük Öneme Sahip Kültürel Miras Yapılarına Destek Projesi kapsamında finanse ediliyor.

Kültürel Miras Teknik Komitesi Türk Üyesi Ali Tuncay, Evretu ve Çerkez Camii’den önce Denya Camisi’nin tadilattan geçtiğini kaydetti.

Tuncay, “Kültürel Miras Teknik Komite’deki iki toplum işbirliğinin kalbinde kültürel miras farklılığına duyulan saygı yatıyor. Kültürel Miras sadece taş ve bina demek değildir. Gelecek nesiller için önem taşıyan geçmişteki değerleri taşıyorlar” dedi.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 40
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1402
Toplam Tekil 4069323
IP 52.15.63.145






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu