Türkiye’den elektrik ve su gelmesi kimleri rahatsız ediyor - Yurdagül BEYOĞLU - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Türkiye’den elektrik ve su gelmesi kimleri rahatsız ediyor - Yurdagül BEYOĞLU
Tarih: 04.09.2014 > Kaç kez okundu? 1939

Paylaş


Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın günübirlik KKTC gezisi Rumları ve Yunanistan’ı çok kızdırdı.

Ne hikmetse bizden bazılarını da!

Söyledikleri çok çarpıcıydı Erdoğan’ın. Kıbrıs Türkü’nün arkasında olduğunu, suyun ardından elektrik getireceklerini söyledi.

Yüzyıllar boyu kuraklıkla imtihan olmuş bu adaya can gelecek.

Elektrik kesintisinden mustarip KKTC’ye elektrik gelecek.

Kıbrıs Türkü’nün penceresinden bakınca, bu nimete yatıp kalkıp şükretmek lazım ama olmuyor nedense…

Bazıları, Rumların duyduğu derecede rahatsızlık duyuyorlar, suyla elektriğin gelmesinden.

Zaten bununla ilgili sıkıntılarını da gizlemiyorlar.

Suyun gelmesi demek, KKTC’nin ekonomik ve sosyal yönden güçlenmesi, Güney’den üstün konuma gelmesi demek.

Elektrik ona keza…

Türkiye’den elektrik geldiğinde evlerdeki elektrik faturaları yarıdan aza inecek, Rumların maliyetlerinin altında üretim yapılacağı için Rum piyasası kuzeyin baskısı altına girecek, otel maliyetleri ve konaklama fiyatları düşecek, süper marketlerde daha az elektrik gideri olacağı için fiyatlar aşağı çekilecek, devletin elektrik giderleri azalacağı için altyapıya daha çok para ayrılacak, KKTC elektrik sistemi Türkiye’nin enterkonnekte sistemine bağlanacak. Böyle olunca elektrik fazlası üretimi tüketim düzeyindeki değişimlere göre ziyan olmadan kullanılacak.

Kıbrıs Türkünün elini güçlendirecek, büyük projeler bunlar.

“Türkiye’de ne varsa KKTC’de de olacak” mottosuyla hareket eden Türkiye Cumhuriyeti, milyon dolarlarla ifade edilen dev projeleri gözünü kırpmadan hayata geçiriyor.

***

Kuraldır, düzenin bozulmamasını sağcı biri isterse bu sıkı statükoculuktur, şayet solcu isterse, emekçinin hakkını korumaktır.

Bu kural KKTC’de daha da bariz görülür.

Kıbrıs Cumhuriyeti döneminde Rumların haksız işten çıkarmalarından illallah eden Türklerin, kendi yönetimlerini oluşturur oluşturmaz çalışanlara “sağlam” haklar vermesi bugünkü düzenin müsebbibi…

Çalışmadan alınan maaşlara alışan kamu görevlileri, sendikaların da gücünden de cüret alarak, devlet memurluğunu, “mevcut mesai saatleri içinde işyerinde olma” şeklinde algılayıp, hakmışçasına bunu içselleştirdiler.

13., 14., 15. maaşlar kesilecek diye ayağa kalktılar, yılda 13, 14, 15 ay varmış gibi…

Hak etmedikleri parayı istediler hiç çekinmeden… Nasıl olsa devlet bir şekilde ödeyecekti…

Altyapıdan kıstı, hizmetten kıstı, dolaylı vergiler getirdi bu parayı ödedi nitekim.

***

Bazıları elektrik ve suyun gelecek olmasından rahatsız demiştik.

El-Sen de bunlardan biri…

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Erdoğan’ın “suyun ardından kablo ile elektrik de getirileceğine” ilişkin açıklaması üzerine hükümetten açıklama istiyor. “Basiretsizliğin bu kadarı da artık fazla. Bu hükümet ne zaman TC’den kablo ile elektrik getirilmesine karar verdi? Ortada yapılmış herhangi bir fizibilite çalışması var mı? En önemlisi hükümetin bilgisi dahilinde olan ve halkımız bir yana, Bakanlar Kurulu kararı var mıdır? Varsa hangi tarihte resmi gazetede yayımlandı? Bu tür projelerin maliyeti nedir? Bu projeler Kıbrıs Türk halkına borç olarak yazılmıyor mu?” diye soran El-Sen, bombayı açıklamasının sonunda patlatıyor: “Elektrik sektöründe çalışanlar işlerini kaybedecekler mi?”

Ülkeyi, ülke insanını kalkındıracak ve rahmetli Özal’ın deyimiyle “çağ atlatacak” projeye, birileri, ceplerine daha az para gireceği için karşı.

Bir sendikacının söylediğine göre Elektrik Kurumu çalışanlarından birçoğu 10 bin TL’ye yakın maaş alıyor. Mesai, şu, bu eklenince bu para aşağı yukarı 20 bin TL’yi buluyor. Dolayısıyla elektriğin gelmesi demek, bu kişilerin kaynaklarının kesilmesi demek. Zaten özeleştirmeye de bu nedenle karşılar. Kıb-Tek Yönetim Kurulu Kıb-Tek’in gelirinin yılda 100 milyon TL arttığını söylerken, kurumun her geçen gün borç batağına saplanmasının nedeni de hemen hemen tüm gelirin maaşlara gitmesi.

Sürdürülebilir bir ekonomi ve kurumsal yapısı olmayan ve gün geçtikçe de daha kötüye giden KKTC’yi, sihirli değnek değmişçesine kalkındıracak su ve elektrik projesi, -iyi niyetle- günü kurtarmak, -biraz ağırı- Rum’un değirmenine su taşımak niyetinde olanlarca reddediliyor. Ceplerinden bir kuruş çıkmayacağını bile bile maliyet soruyorlar Türkiye’ye.

Son söz; KKTC’de bir devir kapandı, yeni bir döneme doludizgin gidiyoruz. Üzgünüz ama bizim kümeste yemlenip komşunun kümesine yumurtlama dönemi bitti…





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 52
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 318
Toplam Tekil 4077046
IP 18.221.146.223






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu