BASIN BÜLTENİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “KIBRIS RUM TARAFI VAROLAN GERÇEKLERE VE KIBRISLI TÜRKLERİN TALEPLERİNE GEREKEN ÖNEMİ VERMİYOR” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “KIBRIS RUM TARAFI VAROLAN GERÇEKLERE VE KIBRISLI TÜRKLERİN TALEPLERİNE GEREKEN ÖNEMİ VERMİYOR”
Tarih: 28.08.2014 > Kaç kez okundu? 1948

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum tarafının, var olan gerçeklere ve Kıbrıslı Türklerin taleplerine gereken önemi vermediğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs sorunundaki durgunluktan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in sorumlu olduğunu da ifade etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Kathimerini gazetesine mülakat verdi.

Eroğlu, KKTC’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar önlerinde daha 8 ay bulunduğunu, şu ana kadar bu konuda bir karar vermediğini de söyledi. Eroğlu, bu konuda Kasım ayından önce herhangi bir açıklama yapmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

Kathimerini gazetesine verdiği mülakatta Maraş konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Eroğlu, toprak konusunda bütünlüklü bir “alış-veriş” önerdi.

Eroğlu açıklamalarında, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesi konusuna da değindi ve Erdoğan’ın, Kıbrıs Türk halkının onayına sahip olacak bir anlaşmayı destekleyeceğini söyledi.





BM GENEL SEKRETERİ BAN Kİ-MOON, NORVEÇLİ EİDE'Yİ KIBRIS ÖZEL DANIŞMANI OLARAK ATADI



Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Norveçli üst düzey diplomat Espen Barth Eide'yi, Kıbrıs Özel Danışmanı olarak atadı.

BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Avustralya eski Dışişleri Bakanı Alexander Downer'dan boşalan Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevine Norveçli üst düzey diplomat ve ülkesinin bir dönem Dışişleri Bakanlığı ile Savunma Bakanlığı'nı yapan Eide'yi atadığı bildirildi.

Espen Barth Eide'nin, Ada’ya Eylül ayı içerisinde gelmesinin beklendiği ifade edildi.

Fileleftheros gazetesi, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, Kıbrıs Özel Danışmanlığı’na atanan Espen Barth Eide’nin Eylül ayında yapması beklenen ilk ziyareti çerçevesindeki temaslarının “zemin” konusunda olacağını yazdı.





MÜZAKERECİ ÖZERSAY: “YENİ ÖZEL DANIŞMAN ATANMASINI OLUMLU KARŞILIYORUZ”



Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un yeni Kıbrıs Özel Danışmanı atamasını olumlu karşıladıklarını bildirdi.

Özersay, Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanlığı’na Norveçli eski bakan Espen Barth Eide’yi resmen atamasını değerlendirdi.

Müzakereci Özersay, Kıbrıs Türk tarafı olarak yeni danışman atanmasını sürecin disipline edilmesi konusunda ve BM’nin sürece daha aktif katılması konusunda olumlu bir gelişme olarak gördüklerini kaydederek, “Bunu, sürece ivme kazandırabilecek bir adım olarak görüyoruz” dedi.

Kudret Özersay “Süreci başarıya ulaştıracak olan taraflardır, ama kurumsal olarak BM’nin süreçte özel danışman görevlendirmesi sürece olumlu yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.

Özersay, yeni özel danışmanın, yerleşmiş BM parametrelerine sahip çıkmasını beklediklerini ifade etti. Özersay,“Yeni Özel Danışman ile böyle bir duruşu BM daha kolay ortaya koyabilir. Rum tarafı, geçmiş ilerlemelere zarar verecek duruş içinde. Bunu önlemenin yollarından bir tanesi de, BM’nin geçmiş yakınlaşmalara sahip çıkacak duruşudur. Bu açıdan yeni danışman umut ederiz, bu gibi bir duruş oraya koyar ve süreç daha disipline bir şekilde sonuç alıcı şekilde ilerler,” dedi.

Eide’nin Kıbrıs konusunda spesifik çalışmış olmadığını, ama bunun sürece nasıl yansıyacağını değerlendirmek için Ada’ya geldiğinde sürece nasıl angaje olacağını görmek gerektiğini vurgulayan Kudret Özersay, “Norveç’ten geliyor. Norveç, Avrupa ülkesi, ama, AB üyesi olmayan bir ülke. Biliyorsunuz Kıbrıs Türk tarafı yeni özel danışmanın AB üyesi ülkeden olmasına sıcak bakmıyordu. Bu hassasiyetimizin dikkate alınması olumludur” dedi.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 26
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 875
Toplam Tekil 4072802
IP 3.133.109.211






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu