BASIN BÜLTENİ GENEL SEKRETER BAN, DOWNER'IN YERİNE EIDE’İ ATAYACAK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ GENEL SEKRETER BAN, DOWNER'IN YERİNE EIDE’İ ATAYACAK
Tarih: 21.08.2014 > Kaç kez okundu? 1823

Paylaş


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevine Norveç’li eski bakan Espen Barth Eide’in atanacağı bildirildi.

BM kaynaklarından edinilen bilgilere göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Aleksander Downer’dan boşalan Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevine Norveçli Espen Barth Eide’i atamaya karar verdi.

Eide’in atamasının önümüzdeki günlerde açıklanması beklenirken, BM kaynakları Eide’nin atanmasının Kıbrıs sorununda yeni bir dinamik yaratmasını umduklarını belirtti.

Norveç siyasetinde aktif yer almış bir siyasi bilimler uzmanı olan Eide, geçmişte yaptığı Savunma Bakanlığı görevinin ardından atandığı Norveç Dışişleri Bakanlığı görevinden yaklaşık bir yıl önce ayrıldı.

Bununla birlikte, Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından ismi her iki tarafa da iletilmiş olan yeni Kıbrıs Özel Danışmanı’yla ilgili olarak Kıbrıs Türk tarafının onayını verdiğini açıkladı. Kudret Özersay, böyle önemli bir konunun, Rum tarafının yanıtının ne olduğu henüz açıklanmamışken Rum basınına sızdırılmış olmasını ciddiyetsizlik olarak tanımladı. Özersay şöyle dedi:

“Kıbrıs Rum tarafı, önerilen yeni ismi bizim gibi kabul etse dahi Birleşmiş Milletler’in bu konudaki kuralları gereği bu yeni ismin BM Genel Sekreteri tarafından BM Güvenlik Konseyi’ne sunulması ve bunun ardından bizzat Genel Sekreter tarafından açıklanması gerekir. Kısa bir süre önce BM Genel Sekreteri tarafından yeni bir Özel Danışman atanmasına ilişkin olarak Rum basınına yapılmış olan sızdırmaların olumsuz sonuçlarını hep birlikte gözlemlemiştik. Şimdi Sayın Genel Sekreter’in inisiyatif alarak attığı bu yeni adımla ilgili olarak yine bir ciddiyetsizlik örneği sergileniyor olmasını üzüntüyle karşılıyoruz. Tarafların bu tür süreçlerde hem diğer tarafın rızasına hem de Birleşmiş Milletler’e saygı göstermesi olmazsa olmazdır.”

Öte yandan, Rum haber kaynaklarına göre, Rum Hükümeti’nin Alexander Downer’dan boşalan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevine Norveç’in Dışişleri eski Bakanı Espen Barth Eide’nin atanması konusunda hemfikir olduğu haber verildi.



ÖZERSAY: “BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ ŞART”



Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, adada kapsamlı çözüm müzakerelerine paralel, onu besleyici bölgesel bir işbirliği modeli geliştirmenin şart olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Özersay, bu konuyu bir buçuk sene önce gündeme getirdiğini güneyde de konuşulmaya başlanmasının umut verici olduğunu kaydetti. Güneyde yayınlanan Kathimerini gazetesi, hafta sonu yayınlanan bir haberinde, “Yeni strateji çerçevesinde Ankara’nın öncelikleri arasında; Kıbrıs sorunu doğalgaz ve Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna son verilmesi, Maraş’ın açılması ve Türkiye’nin Kıbrıs Rum tarafıyla ticari ilişkilerinin aşamalı olarak normalleşmesi gibi, Kıbrıs sorunundaki bazı önemli meselelerin çözülmesi var” demişti.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Doğu Akdeniz’e istikrar adanın her iki yanına da refah getirecek bölgesel işbirliği için Kıbrıslı Türklerin rızasını almanın şart olduğunu, bunun başka türlü düşünülmeyeceğini kaydetti.(KIBRIS)





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 33
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1621
Toplam Tekil 4067755
IP 18.191.189.85






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu