BASIN BÜLTENİ Erdoğan: ''Kıbrıs'ta çözüm için gerekli olan, Rum tarafının göstereceği siyasi iradedir'' - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Erdoğan: ''Kıbrıs'ta çözüm için gerekli olan, Rum tarafının göstereceği siyasi iradedir''
Tarih: 18.07.2014 > Kaç kez okundu? 1751

Paylaş


Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakanı Erdoğan, Kıbrıs'ta çözüm için gerekli olanın, Rum tarafının göstereceği siyasi irade olduğunu söyledi.

Erdoğan, Ak Parti Dış İlişkiler Başkanlığı tarafından parti genel merkezinde düzenlenen 7. Geleneksel Büyükelçiler İftarı'na katıldı. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, "Türkiye olarak Kıbrıs'ta iki halkın siyasi eşitliğine ve karşılıklı mutabakata dayalı siyasi bir çözüm istiyoruz. Bu konuda her zaman bir adım önde olma anlayışını muhafaza ediyoruz. Kıbrıs'ta çözüm için gerekli olan, Rum tarafının göstereceği siyasi iradedir. Uluslararası toplumdan beklentimiz Rum tarafına bu yöndeki mesajları güçlü ve kararlı biçimde vermeleridir." (Son Dakika.com)



BAKIRCI: “HER ŞEY YOLUNDA GİDERSE EYLÜL SONU SU AKACAK”



Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, her şey yolunda giderse Türkiye’den KKTC’ye gelecek suyun eylül ayı sonunda akmaya başlayacağını, bu yıl içinde Lefkoşa’ya su verileceğini, 2015 yılının sonuna kadar da tüm KKTC topraklarına su dağıtımının yapılacağını açıkladı.

Bakırcı, su projesiyle ilgili Güney Kıbrıs’ın “komite kurması” haberlerini eleştirdi.

Hamit Bakırcı, Türkiye’nin haber kanallarından A Haber’in, Türkiye’den KKTC’ye su temin projesiyle ilgili sorularını yanıtladı.

Her şey yolunda giderse suyun Eylül ayı sonunda akmaya başlayacağını ifade eden Bakırcı, projenin Türkiye tarafında barajlar da dahil bütün hatların ve deniz geçişi için tabana yerleşecek boruların döşendiğini söyledi.

Bakırcı, KKTC’de de deniz tabanına döşenecek boruların bu hafta içerisinde batırılmaya başlanacağını ifade ederek bunun yanında deniz geçişindeki ağırlıklar ve şamandıraların; arıtma tesisinin ise yüzde 80’lik kısmının tamamlandığını, Geçitköy barajının bittiğini belirtti.

İletim hatlarındaki son durumla ilgili bilgi veren Bakırcı, “Ada içerisindeki tüm ulaşım hatlarının ihaleleri verildi. Bu kapsamda birinci ihale olan Lefkoşa-Güzelyurt kısmının yaklaşık olarak yarısı bitirildi diyebiliriz. Girne hattına gidecek borular geldi ve montajına başlanacak. Gazimağusa’dan Dipkarpaz’a kadar uzanacak hattın da boru siparişleri verildi. Bunlar da en kısa sürede adaya gelecek. 2015 sonuna kadar adanın her yerine hatları döşemeyi düşünüyoruz.”

Bakırcı, proje kapsamında 2014 yılı içerisinde Lefkoşa’nın suyu kullanmaya başlayacağını ve 2015 sonuna kadar da bütün KKTC topraklarına suyun dağıtımının yapılacağını söyledi.

Rum basınında su projesiyle ilgili Güney Kıbrıs’ta komite kurulduğu yönündeki haberleri değerlendiren Bakırcı, projenin asıl hedefinin KKTC’deki kuraklığın ve çekilen su sıkıntısının giderilmesi olduğunu vurguladı.

Bakırcı, “Rumlar istedikleri kadar komite kursun. Bu proje bitecek” dedi.

“Dileğimiz uzlaşıcı tavırdan yana olmalıdır” diyen Bakırcı, Güney Kıbrıs ile her zaman iyi ilişkiler içerisinde olmak istediklerini, suyun ileriki zamanlarda adanın güneyi için de kullanabileceğini ama bunun karşılıklı iyi niyet, anlayış ve onay gerektirdiğini söyledi.

Bakırcı şöyle devam etti:

“Bu projenin amacı ve asıl hedefi, KKTC’dir. Ama komşularımız ‘kuzeye su geliyor biz bunu istemiyoruz’ mantığıyla bir yere varamazlar. Bu projeye başlarken onlara sormadık, dolayısıyla bitirirken de sormayacağız.”



BAYINDIRLIK VE ULAŞTIRMA BAKANI KAŞİF: “ERCAN’DA YENİ PİST İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK”



Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, Ercan Havaalanı’na inşa edilecek yeni pist için çalışmaların bu hafta başlayabileceğini kaydetti.

Yeni pistin aciliyeti olduğuna işaret eden Kaşif, Geçitkale Havaalanı’nın durumu nedeniyle trafiğe kapatılamayan Ercan’daki pistin uzun süredir bakıma alınamadığını anımsattı.





MÜZAKERECİLER BUGÜN YENİDEN BİRARAYA GELİYOR



Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Rum Yönetimi Müzakerecisi Andreas Mavroyannis bugün yeniden bir araya geliyor.

Ara bölgede gerçekleşen görüşmede Kıbrıs Türk tarafının, geçiş dönemine ilişkin görüşlerini paylaşması bekleniyor.

TAK muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Kıbrıslı Türk Müzakereci Özersay, olağan toplantının ardından müzakerecilerin cuma günü yeniden bir araya geleceğini söyledi.

Özersay, tam gün öngörülen özel görüşmede, geçmişte sağlanan yakınlaşmaların, bundan sonra nereye gidileceği konusunun, Kıbrıs Türk tarafının önerdiği yol haritasının ve Güven Yaratıcı Önlemlerin ele alınacağını belirti.

Cuma günkü müzakereciler görüşmesi saat 09.00’da başlayacak.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 31
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1417
Toplam Tekil 4069338
IP 18.118.144.69






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.811 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu