Futbol Diplomasisinin Zaferi - Adem ELİTOK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Futbol Diplomasisinin Zaferi - Adem ELİTOK
Tarih: 13.10.2009 > Kaç kez okundu? 3063

Paylaş


Sarkisyan, bu kararını dün Moskova”ya yaptığı ziyaret sırasında açıkladı. Türkiye”ye gitmek için iyi bir nedeninin olduğunu söyleyen Ermeni lider, "Sayın Abdullah Gül”ün davetini reddetmek için bir sebep göremedim. Eğer beklenmedik şeyler olmazsa Türkiye”ye gideceğim." dedi.

İki hafta önce Erivan”a gönderilen mektupta, "Arzu ederseniz, İstanbul”da yemekte bir araya gelebiliriz." teklifi yer alıyordu. Ancak Sarkisyan, doğrudan karşılaşmanın oynanacağı Bursa”ya gitme kararı aldı. Edinilen bilgilere göre, konuk devlet başkanına, Gül için Erivan”da uygulanan programın aynısı planlandı. İki ülke cumhurbaşkanının bir araya geleceği yemekte, Sarkisyan”a, "Karabağ sorununun çözümü, Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasına olumlu etkide bulunur" mesajı verilecek. Diplomatik çevreler, 10 Ekim”de imzalanan protokollerin ardından gerçekleşecek ziyareti, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönünde atılan olumlu bir adım olarak değerlendiriyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sarkis-yan”ın yaptığı ilk maçı birlikte izleme teklifini kabul ederek, geçen yılın eylül ayında hiçbir şart koşmadan Erivan”a gitmişti. Gül, Erivan”da, maç öncesinde Sarkisyan ile Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı”nda bir araya gelmişti. İki lider, Hrazdan Stadı”ndaki maçı birlikte izlemişti. 10 Ekim tarihinde iki ülke ilişkilerini normalleştiren ve diplomatik ilişki kurulmasını düzenleyen protokollerin Türkiye ve Ermenistan dışişleri bakanları tarafından imzalanması ardından Sarkisyan”ın, maça gelmemesine ihtimal verilmiyordu. Erivan tarafına resmi davet iki hafta öncesinde cumhurbaşkanı tarafından Tiflis üzerinden gönderilen bir mektupla yapılmıştı. Ankara, Ermeni tarafına, "Arzu ederseniz, İstanbul”da bir yemekte bir araya gelebiliriz" teklifinde de bulunmuştu. Ancak dün, Sarkisyan”ın doğrudan Bursa”ya geleceği kesinleşti. Sarkisyan için “karşılıklılık” ilkesi doğrultusunda Cumhurbaşkanı Gül”e Erivan”da uygulanan programın aynısı uygulanacak.

Gül ile Sarkisyan, Bursa”da protokollerin imzalanması sonrasındaki durumu değerlendirecek. Ankara, "Karabağ sorununun çözümünün bir ön şart olmadığını ancak bunun bir gerçek olduğunu" vurgulayacak. Ermeni tarafına, "Karabağ sorununun çözümü, Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasına olumlu etkide bulunur" mesajı verilecek. Kafkaslar”da barış ve istikrarın sağlanmasının önemi anlatılacak. Hatırlanacağı gibi "soykırım" ve "Karabağ" gibi iki ülkenin hassas olduğu ifadeler, protokol metinlerinde doğrudan yer almıyor.

Sarkisyan”ın Cumhurbaşkanı Gül”ün davetini kabul ettiği, Moskova”ya giderken yaptığı açıklamadan önce Ankara”ya ulaştı. Erivan, cevabi mektubu, Tiflis üzerinden Türk tarafına iletti. Türkiye”nin Tiflis Büyükelçiliği de, bunu acil olarak Çankaya Köşkü”ne aktardı.

Sarkisyan”ın açıklaması öncesinde 50 kişilik bir Ermenistan Cumhurbaşkanlığı koruma ekibi Bursa”ya geldi. Ermeni korumalar, Çankaya Köşkü”nden gelecek Türk korumalarla birlikte görev yapacak.

Dışişleri Bakanı Nalbandyan: Sınır yakın zamanda açılabilir

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, Rusya”nın önde gelen gazetelerinden Kommersant”a protokollere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Nalbandyan, yıl sonuna kadar sınırın açılıp açılmayacağı yönündeki bir soruya şu cevabı verdi: "Hiçbir ihtimali göz ardı etmiyorum. Her şey olabilir. Bu, tarafların anlaşmaya saygı duymalarına ve ileriye doğru gitmelerine bağlı. Ermenistan her zaman diğer ülkelerle yaptığı anlaşmalara saygı duydu."

Rusya”nın önde gelen gazetesi Kommersant, Zürih”te imzalanan protokolün ardından Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan”la bir söyleşi gerçekleştirdi. Eylül 2008”de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül”ün Erivan”a davet edilmesi ile ikili ilişkilerde normalleşme sürecinin başlatıldığını kaydeden Nalbandyan, yıl sonuna kadar sınırın açılıp açılmayacağı ile ilgili soruya, "Hiçbir ihtimali göz ardı etmiyorum. Her şey olabilir. Bu, tarafların anlaşmaya saygı duymalarına ve ileriye doğru gitmelerine bağlı. Ermenistan, her zaman diğer ülkelerle ulaştığı anlaşmalara saygı duydu." değerlendirmesinde bulundu.

Muhabirin Türkiye”nin de uluslararası anlaşmalara saygılı davrandığını hatırlatması üzerine Ermeni bakan, "Demek ki ileriye doğru devam edeceğiz." cümlesi ile karşılık verdi. İmzalanan protokollerin meclislerde onaylanacağını kaydeden Nalbandyan, buna parlamentoların karar vereceğini, makul bir süre içinde onaylama işleminin tamamlanacağını umduğunu söyledi.

Yukarı Karabağ”da olumlu bir trend var

Kişinev”de geçen hafta sonu gerçekleşen Ermeni ve Azeri liderlerin Yukarı Karabağ krizinin çözümü ile ilgili müzakereleri değerlendiren Nalbandyan, "Bu görüşmenin iki lider arasında yedinci toplantısı olduğuna dikkat edersek, bir dinamiğin var olduğunu anlamış oluruz. Ve bu eğilimin olumlu olduğunu söyleyebilirim. Cumhurbaşkanları Madrid belgesinin ilkelerini tartışıyor. Temel sorunun üzerinde odaklandık. Dağlık Karabağ”ın statüsü." diye konuştu.

Öte yandan arabulucu olarak Türk-Ermeni protokollerinin imza törenine ev sahipliği yapan İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey, mutabakat için iki yıl çalışıldığını söyledi. Calmy-Rey, İsviçre radyosu Romande”ya dün yaptığı açıklamada, Davos”ta yapılan son Dünya Ekonomik Forumu sırasında iki gün içinde 35 saatlik müzakerelerin yapıldığını da açıkladı.YAŞAR NİYAZBAYEV MOSKOVA, CİHAN

Sarkisyan”dan Medvedev”e Türkiye teşekkürü

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, milli maç öncesi dün Rusya”yı ziyaret etti. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev”le Gorki başkanlık rezidansında bir araya gelen Sarkisyan, Türkiye ile ilişkilerin gelişmesinde Rusya”nın sağladığı katkıdan dolayı teşekkür etti. Sarkisyan, konuşmasında, "Ben Rusya yönetimine ve kişisel olarak şahsınıza Türkiye ile ilişkilerin gelişmesinde sağladığınız katkıdan dolayı teşekkür ediyorum." dedi.

Sarkisyan, Azerbaycan”la Ermenistan arasında yürütülen Yukarı Karabağ görüşmelerinde Moskova”nın verdiği desteğe de teşekkür ettiğini söyledi. Ermeni lider, Moskova”ya hareketinden önce gazetecilere yaptığı açıklamada ise üst düzey Türk yetkililerin protokollerle ilgili yaptığı açıklamaların öncelikle Azeri kamuoyuna yönelik olduğunu savundu.

Sarkisyan”ın Türkiye”ye maç izlemeye gitme kararını açıklamasının ardından gerçekleştirdiği Moskova ziyareti kritik olarak değerlendiriliyor. Moldova”nın başkenti Kişinev”de Azerbaycan Cumhurbakanı İlham Aliyev”le ikili ve üçlü iki zirve gerçekleştiren Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Moskova ile ilişkilere önem veriyor. Bağımsız Devletler Topluluğu”nun dışında Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyesi olan Ermenistan, “Hızlı Hareket Gücü”nde de yer alıyor. Moskova ile Erivan arasında mevcut askerî anlaşmalara göre, Ermenistan”ın sınır güvenliğini Rusya sağlıyor. FARUK AKKAN MOSKOVA, CİHAN

Rus basını: Krizi Lavrov”un Nalbandyan”a gönderdiği not çözdü

Amerikan basını, Zürih”te Türk ve Ermeni taraflarının yaşadığı açıklama krizinin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton”ın girişimiyle aşıldığını yazarken, Rusya”dan farklı bir haber geldi. Kommersant gazetesi, krizi Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov”un Ermeni meslektaşı Edward Nalbandyan”a gönderdiği notun çözdüğünü yazdı. "Lavrov”un önerisi ile Türkiye ve Ermenistan sessiz kalmada anlaştı" başlıklı haberde, gazete son dakikada yaşanan krizin çözülmesi ile ilgili arka planda yaşananları anlattı.

Türk tarafının açıklamasında Yukarı Karabağ konusu ile anlaşmaları ilişkilendirmesine ve tarih komisyonları ile ilgili atıfta bulunmasına Erivan”ın karşı çıktığını kaydeden gazete, "Clinton imza töreninin bir skandala dönüşmemesi için tarafları iknaya çalışırken, Lavrov, AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ve Slovenya Dışişleri Bakanı Samuel Zbogar, Rusya-Almanya maçını izliyordu. Maç tamamlandı; ancak Nalbandyan ve Davutoğlu”nun beklenen imza töreni gerçekleşmedi. Yerel saatle 20.00”de taraflar sorunu henüz çözemedi. Protokol ya imzalanacak ya da tören iptal edilecekti." değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıda yer alan bir yetkiliden aldığı bilgiyi aktaran gazete, "Tam bu noktada Lavrov, Nalbandyan”a kısa bir not yazdı: “Edward! Açıklamasız protokolün imzalanmasına razı ol” ifadelerini kullandı. Lavrov”un notuna Solana, Kouchner ve Zbogar da imza koydu. Gazete, notun ulaştırılmasından yaklaşık bir saat sonra Nalbandyan ve Davutoğlu”nun sessiz bir şekilde protokolü imzaladıklarını ve sessiz bir şekilde salondan ayrıldıklarını hatırlattı. Kommersant kaynağı, Lavrov”un gönderdiği notun bir kopyasının da kendilerinde olduğunu açıkladı.FARUK AKKAN MOSKOVA, CİHAN

Azeri vekil: Protokoller, barış için önemli bir adım

Azerbaycan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesi 14 Azeri milletvekili, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollere ilişkin görüşmeler için Ankara”ya geliyor. Heyet, ziyaret süresince iktidar ve muhalefet temsilcileriyle görüşerek Bakü”nün hassasiyetlerini aktaracak. Seyahat öncesi Cihan”a konuşan heyet başkanı Nizami Ceferov ziyaretin, protokollerin TBMM”de onaylanmasını engellemeye yönelik bir girişim olarak anlaşılmamasını istedi. Dostluk Grubu Başkanı Ceferov, "Asıl amacımız, Türkiye”nin bölgedeki barışta aktif rol almasını istememizdir." dedi. Sınırların açılmasının Türkiye”nin Ermenistan”a destek vermesi gibi görünmesini istemediklerini kaydederken Ankara”nın imzalanan protokollerle bölge huzuru için önemli bir adım attığını dile getirdi. Azeri vekil, "Protokollerde, her ne kadar Dağlık Karabağ meselesi tam olarak olmasa da, içerik olarak esas sorun gibi görülüyor. Biz, protokoller meclis onayından geçene kadar Ermenistan”ın (Karabağ çevresindeki) 7 reyonu boşaltmasını istiyoruz." ifadesini kullandı. Caferov, Erivan”ın bu yönde somut bir adım atmaması halinde protokollerin TBMM tarafından onaylanmayacağına inandıklarını vurguladı. MEHMET POLAT BAKÜ CİHAN

AB, Karabağ için Türkiye”den daha fazlasını söyledi

Ermeni tarafının şiddetli itirazı üzerine krize dönüşen "ifadeler" net bir şekilde Avrupa Birliği açıklamasında yer aldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu”nun üstü kapalı olarak atıf yapacağı ve bu yüzden imza törenini bir anda tehlikeye atan Dağlık Karabağ sorununu Avrupa Birliği çok net ifadelerle gündeme getirdi. Ermeni tarafının “Dağlık Karabağ”la bağ kuruyor” diye itiraz ettiği ve neticede her iki tarafın da konuşma yapmaktan vazgeçmesi üzerine "uçurumun kenarından" alınan imza töreninin hemen ardından AB”nin yaptığı yazılı açıklamada hem "Güney Kafkaslar bölgesi" hem de "Dağlık Karabağ"a doğrudan, somut atıflar bulunuyor. AB, böylece Ermeni tarafının şiddetle itiraz ettiği protokoller ile Dağlık Karabağ sorununun arasında doğrudan bağ kurmuş oldu.

Sadece mühim gelişmelerde birkaç komiserin ortak açıklama yaptığı AB Komisyonu”ndan imza töreninin hemen ardından Genişleme Komiseri Olli Rehn ile dış ilişkiler ve Avrupa komşuluk siyasetinden sorumlu üyesi Benita Ferrara Waldner”in imzası ile yazılı bir beyan yayınlandı. İki komiserin imzası ile yayınlanan metinde Ermenilerin Türk metnindeki itiraz noktaları net bir şekilde bulunuyor. İmzayı tebrik eden AB, "Komisyon, bu imzayı Güney Kafkasya”da istikrar ve barışı tesise yönelik cesur ve uzak-görüşlü bir adım ve her iki tarafın uzlaşma yönünde hazır olduğunu gösteren hakiki manada tarihi bir karar olarak görmektedir. Ermenistan-Türkiye antlaşması Güney Kafkasya bölgesindeki bütün ülkelerin menfaatlerine hizmet edecektir." dedi.

İmzalar ile Dağlık Karabağ sorunu arasında doğrudan ilişkiyi ise dış ilişkiler ve Avrupa komşuluk siyasetinden mesul komiser Benita Ferrero-Waldner kurdu. İmza törenini çökmenin eşiğine getiren ifadeleri Waldner, yazılı açıklamasında kullandı. İmzanın iki ülkenin yeni bir gelecek inşa etme iradesini gösterdiğini kaydeden Ferrero-Waldner, imzaların Dağlık-Karabağ sorununun çözümünde yeni ufuklar üretebileceğine işaret etti. AB komiseri şöyle dedi: "Bu imza çatışmaların çözümü özellikle de Dağlık Karabağ sorununun çözümü için önümüze yeni ufuklar açıyor. Bu çerçevede Ermenistan ve Azerbaycan”ı temel sorunların AGİT Minsk Grubu çatısı altında çözümü için gayretlerini yoğunlaştırmaya davet ediyorum".

Genişleme Komiseri Rehn ise imzanın bütün bölge için iyi bir emsal üreteceğini vurguladı.SELÇUK GÜLTAŞLI BRÜKSEL, ZAMAN

Diyaloğun ötesine geçildi hukukî zemin oluştu

Türkiye”nin en eski Ermenice yayınlanan gazetesi olan Jamanak”ın Genel Yayın Yönetmeni Ara Koçunyan, protokollerle diyaloğun ötesine geçen hukuki bir zeminin oluştuğunu söyledi. Koçunyan, "İki ülke arasında yeni bir zemin oluşturuldu. Bu aşamadan sonra sürece sadece diyalog olarak bakmak süreci küçümsemek olur. Bir hukuki temel oluşturuldu." dedi. Ara Koçunyan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan”ın kimseye boyun eğmeden kararlı bir tutum sergilediğini, kendi kamuoyunu ikna etmede başarılı olduğunu düşünüyor. Sarkisyan”ın, protokollerin imzalanması sürecinde yaptığı “ulusa sesleniş” konuşmasına atıfta bulunan Koçunyan, "Sarkisyan, kimin ne endişesi varsa; protokollerin sonrasında, uygulama aşamasında bunu dile getirebileceğini söyledi. Muhalif seslere “Endişe olmasını istemiyorsanız, bizimle işbirliği yapın” mesajı verdi. Bence bu, çok mantıklı bir tavır. Önümüzdeki dönemde aklıselimin bu işte galip geleceğini düşünüyorum." değerlendirmesi yapıyor. Diasporadaki belli çevrelerin olaya temkinli yaklaştığını kaydeden Koçaryan "Türkiye”de benzer çevreler var. Ancak bu nedenle Ermenistan”da 6 hafta önce protokoller, iç politika tartışmalarına açıldı. Sonuçta önemli olan iki devletin iradesiydi. Bu iradelerin varlığı, iki taraf için de çok olumlu." diyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu”nun geçtiğimiz cumartesi günü gazetecilerle yaptığı görüşmeye katılan Koçunyan, davetten duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. Toplantıyı “rutinin dışında bir görüşme” şeklinde değerlendiren Koçunyan, genel geçer kalıpların çok dışında bir buluşma yaşandığını dile getirdi.

“Diaspora Ermenileri, Türkiye”den gitmenin ezikliğiyle hareket ediyor”

Diasporanın, Türkiye”yi istemeyerek terk eden ailelerden oluştu-ğunu hatırlatan Marmara Gazetesi yöneticisi Rober Haddeler, Ermenilerin bu eziklik haliyle Türkiye”yi kötü görmek ve bununla avunma psikolojisi içinde olduklarını söyledi. ABD, Kanada ve Fransa gibi birçok ülkede çok sayıda diaspora üyesi Ermeni abonesi bulunan Marmara Gazetesi yöneticisi Haddeler”e göre, Zürih”te imzalanan protokoller Ermenistan”da da olumlu karşılanıyor.

ABD, Kanada ve Fransa olmak üzere birçok ülkede yaşayan Ermeni diasporası arasında çok sayıda abonesi bulunan Marmara gazetesinin yöneticisi Rober Haddeler, diasporanın parçası olan Ermenilerin dışarıda mutsuz oldukları için bunun ezikliğini taşıdıklarını söyledi. Diasporanın tehcir, Varlık Vergisi ve 6-7 Eylül olayları sonrası Türkiye”den ayrılan Ermenilerden oluştuğunu ifade eden Haddeler, "Bizimle konuştuklarında, “biz çok mutluyuz” dediğimiz zaman çok rahatsız oluyorlar. “Biz iyi değiliz. Türkiye”de yaşamaktan dolayı mutsuzuz” dememizi bekliyorlar. Bunu demediğimizden ötürü, “Vay biz ne halt ettik de dışarıya gittik” düşüncesi var. Bu, Türkiye”den istemeden kopmanın ezikliği içinde, Türkiye”yi kötü görmek istemek ve bununla avunma psikolojisi." diye konuştu.Açılımın Ermenistan”da da olumlu karşılandığını söyleyen Haddeler”e göre, "Konuşmalar bugüne kadar düşmancaydı; ama artık dostluk havası hakim." dedi. FATİH VURAL İSTANBUL

Ermenistan Milli Takımı, Bursa”da çiçeklerle karşılandı

2010 Dünya Kupası grup eleme maçında yarın Bursa Atatürk Stadı”nda Türkiye ile karşılaşacak olan Ermenistan Milli Takımı dün Bursa”ya geldi. Havaalanında polis geniş güvenlik önlemleri alırken konuk takımı Federasyon temsilcileri ve taraftarlar çiçeklerle karşıladı. Konaklayacakları otele giden Ermenistan kafilesi, kendilerine gösterilen misafirperverlikten dolayı memnun kaldı.

2010 Dünya Kupası grup eleme maçında yarın Bursa Atatürk Stadı”nda Türkiye ile karşılaşacak olan Ermenistan Milli Takımı dün Bursa”ya geldi. Saat 08.45 sularında Uluslararası Yenişehir Havaalanı”na inen Ermenistan kafilesi için polis geniş güvenlik önlemleri alırken konuk takımı Türkiye Futbol Federasyonu temsilcileri çiçeklerle karşıladı. Daha sonra özel harekâtçı polislerin de destek verdiği yoğun güvenlik önlemleri altında konaklayacakları otele giden Ermenistan kafilesi kendilerine gösterilen misafirperverlikten dolayı memnun kaldı.

Ermenistan Milli Takımı”nın kamp yaptığı Holiday Inn Hotel”de Ermenistan Futbol Federasyonu Başkanı Ruben Hayrapetyan, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Öncelikle Türkiye”de çok iyi karşılandıklarını belirten Hayrapetyan, "Yolculuğumuz çok iyi geçti. Otel çok güzel. Böyle iyi bir organizasyon hazırlandığı için Türk yetkililere ve başkanlara çok teşekkür ediyorum. Umarım güzel bir oyun çıkar, mutlu bir şekilde iki takım da evlerine geri dönerler. İki takımın taraftarı da mutlu sona ulaşır.”“ dedi.

Hayrapetyan, "Türk Milli Takımı”nın Dünya Kupası”na katılamamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, "Bunu ben değil, Türkiye Futbol Federasyonu”nun söylemesi lazım. Sebeplerini onların araştırması lazım, fakat Türkiye gibi iyi bir futbol takımının bu duruma gelmesi gerçekten hoş değil. Çünkü bayağı iyi oynuyorlar.”“ ifadelerini kullandı. Türkiye-Ermenistan maçına ilişkin tahminini soran gazetecilere Hayrapetyan, "Kim güçlüyse kazansın." yanıtını verdi. Hayrapetyan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan”ın maça geleceğinin hatırlatılması üzerine, "Bu konuda bir şey söyleyemem. Bir bilgim yok. Siz ne biliyorsanız ben de onu biliyorum." diye konuştu.

Hayrapetyan, "Daha önce Türkiye”ye geldiniz mi?”“ yönündeki soruya, "Daha önce birkaç kez bulundum. Genel olarak hep futbol için geldim, bir kere de kendi özel isteğimle geldim." yanıtını verdi. "Bursa”yı gezecek misiniz?" yönündeki soru üzerine ise Hayrapetyan, "Taraftarlarımız gezecek, ama ben zaman bulursam dolaşacağım. Şimdiye kadar her şey çok iyiydi." şeklinde konuştu.

Ermeni gazetecilerin sorununu TFF çözdü

Türkiye”nin, Ermenistan ile yapacağı maçı takip etmek için 12 Ermeni gazeteci geldi. Ermenistan kafilesiyle birlikte Yenişehir Havaalanı”na gelen Ermeni gazetecilerin eşyalarını taşıyacak araç bulunamayınca, kısa süreli sorun yaşandı. TFF yetkililerinin devreye girmesiyle sorun çözülürken, Ermenistan yetkililerinin, gazetecilerin sorunu çözülmeden havaalanından ayrılmadığı gözlendi.

Üç büyüklerden başka Erzurumspor tanınıyor

Ermeni futbolculardan Robert Arzumanyan ve Harnic Mkhiztanyan da Türkiye”ye kazanmaya geldiklerini söylerken, Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe dışında Erzurumspor takımını tanıdıklarını açıkladılar. Football Plus dergisinin sahibi Suren Bagdasaryan ise futbolun dostluğa vesile olduğunu belirterek, hiçbir düşmanlığın sonsuza dek sürmeyeceğinin altını çizdi. ADEM ELİTOK BURSA ZAMAN







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 34
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 425
Toplam Tekil 4068347
IP 18.119.139.50






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.382 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu