BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “HER İKİ TARAF GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER KONUSUNDAKİ ÖNERİLERE CEVAPLAR VERDİ” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “HER İKİ TARAF GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER KONUSUNDAKİ ÖNERİLERE CEVAPLAR VERDİ”
Tarih: 08.07.2014 > Kaç kez okundu? 1849

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dünkü liderler görüşmesinde, her iki tarafın güven yaratıcı önlemler konusundaki önerilerine cevaplar verildiğini söyledi.

Eroğlu, müzakerelerin geleceği ile ilgili 5 adımlık bir yol haritasının Türk tarafınca masaya sunulduğunu ve Rum tarafının bunu değerlendireceğini açıkladı.

Eroğlu, müzakerecilerin güven yaratıcı önlemler konusunda yakınlaşma sağlanan ve sağlanamayan konuları ele alıp 24 Temmuz’daki görüşmeye getireceklerini söyleyerek, geçmişte sağlanan yakınlaşmaları Rum tarafının reddettiğini yineledi.

5 adımlık önerileri yazılı olarak Anastasiadis’e de sunduklarını anlatan Eroğlu, güven yaratıcı önlemlerle ilgili Rum tarafının önerilerine cevaplar ve Türk tarafının önerilerinin de yazılı olarak Rum tarafına sunulduğunu kaydetti.

Öte yandan, bir soruya karşılık Eroğlu bir “çerçeve anlaşmasının” ne Türk ne de Rum tarafının gündeminde olduğunu, amacın referandumla varılacak anlaşmayı halka sunmak olduğunu söyledi.

Yapılan referandum sonucu bir anlaşmayla yeni bir devlet ortaya çıktıktan sonra bir “geçiş döneminin” söz konusu olabileceğini kaydeden Eroğlu, bu geçiş dönemi için Rum ve Türk tarafının önerilerinin yeniden görüşülebileceğini ifade etti.

Sınır kapıları konusunda bir soruya karşılık Eroğlu, Yeşilırmak Kapısı açıldığında Lefke Aplıç Kapısı’nın da açılmasını önceki Rum lider Hristofyas’a teklif ettiğini ve bu teklifin önceleri sıcak karşılanmasına rağmen bir komite kurulması ve hâlihazırda çalışmalar yapması nedeniyle kapının açılmasının henüz gerçekleşemediğini söyledi.



DIŞİŞLERİ BAKANI NAMİ, BRÜKSEL TEMASLARINA BAŞLADI



Dışişleri Bakanı Özdil Nami üst düzey temaslarda bulunmak ve ikili görüşmeler yapmak amacıyla gittiği Brüksel’de temaslarına başladı. Bakan Nami, Brüksel temaslarını BRT’ye değerlendirdi.

Nami, Brüksel temasları çerçevesinde, dün, Türkiye daimi temsilcisi ile biraraya geldi ve yapılan çalışmaları karşılıklı ele aldı.

Bakan Nami ayrıca Avrupa Birliği’nin Dışişleri Bakanı Catherine Ashton’ın ofisinde üst düzey bir yetkili ile de bir araya gelerek, müzakerelerdeki son durumu ve AB ile Kıbrıslı Türklerin ilişkilerini masaya yatırdıklarını söyledi.

Bakan Nami temasları çerçevesinde Avrupa Komisyonunun Genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ile de görüşecek.

Füle’ye müzakerelerde gelinen son aşamayı ve sıkıntıları aktaracağını kaydeden Bakan Nami, ayrıca AB uyum çalışmalarının da masaya yatırılacağını kaydetti.

Bakan Nami; “AB uyum çalışmalarımız devam ediyor. Mali yardım tüzüğü yeşil hat tüzüğü devrede bunların iyi giden kısımları olduğu gibi aksayan kısımları var, bunlar masaya yatırılacak. Ortak açıklamadan sonra komisyon başkanı Jose Manuel Barroso Kıbrıslı Türklerin AB uyumuna yönelik çalışmaların artırılacağını daha üst düzeye bir seviye çıkarılacağını açıklamıştı. Bunun somut adımlara dönüşmesi ile ilgili olarak onların görüşleri nelerdir, bizim taleplerimiz nelerdir bunları görüşeceğiz” dedi.

Nami, ayrıca AB üyesi ülkelerin daimi temsilcilerinin bazılarıyla bir çalışma toplantısı gerçekleştireceğini de belirtti.





ÖZERSAY: “MARAŞ, SİYASİ MALZEME HALİNE GELDİ”



Müzakereci Kudret Özersay, Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis’in sonuç alamayacağını bildiği halde Maraş konusunu siyasi malzeme haline dönüştürdüğünü belirtti. Yeni sınır kapılarının açılması konusunda ise Özersay, konunun elzem olmadığını, güveni sağlayacak unsurun geçiş kapısı olmadığını şu sözlerle ifade etti: “Kıbrıs Türk tarafının daha önce sözünü ettiği, hem Kıbrıslı Türkler hem Kıbrıslı Rumlar tarafından yararlı olduğu düşünülen bazı geçiş noktaları söz konusuydu. Rum tarafının da sözünü ettiği başka geçiş noktaları var. Eğer bunlardan biri ya da birden fazlası konusunda bir uzlaşmaya varılırsa bu yöndeki adımları atmaya başlayabiliriz.”

Kıbrıs Rum tarafından birçok öneri geldiğini, ancak önerilerin bütüncül olmadığına dikkati çeken Özersay, açık uçlu bir müzakere ile ilerleme kaydedilemeyeceğini söyledi. Müzakereci Kudret Özersay, “Biz bunu niye yapıyoruz? Çünkü bize göre bizi ucu açık bir müzakere hiçbir yere götürmez. Müzakerelerin yapılandırılması gerekiyor. Ortak açıklamanın içerisinde, her iki liderin de yapılandırılmış müzakere konusunda taahhüdü vardır. Bu müzakerelerin yapısı şu ana kadar netleşmiş değildir “ dedi. Kudret Özersay, Rum tarafının bazı konularda daha önce anlaşılanları kabul etmediğini, ancak Türk tarafının da geçmişe dönmek istemediğine dikkati çekti. (STAR KIBRIS)



YUNANİSTAN-GKRY ARASINDA "DİPLOMATİK SORUN"





Türkiye'nin, AB-Türkiye Bağlantı Konseyi'ne sunduğu iddia edilen bir belge Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında diplomatik soruna neden oldu.

Güney Kıbrıslı Avrupa Milletvekili Eleni Theoharus'un, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Bağlantı Konseyi'ne sunduğu iddia edilen bir belgede, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin "klinik açıdan öldüğü" ve "merhum" olduğu şeklinde ifadelerin yer aldığını ileri sürerek Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos'u Kıbrıs konusunda kabul edilemez şekilde atıl kalmakla suçladı ve nedenini sordu.

Theoharus'un iddialarına sert tepki gösteren Venizelos da Rum milletvekilinin bu tavrının Yunan devletine büyük bir hakaret olduğunu bildirerek Rum Dışişleri Bakanlığından konuya sözlü olarak açıklık getirmesini istedi.

Rum Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Yunanistan'ın AB Dönem Başkanlığı sırasında Kıbrıs konusunu "son derece tatmin edici" şekilde ele aldığı kaydedilerek 28 üye ülkenin Türkiye'yi ilgilendiren Kıbrıs konusuyla ilgili meseleleri kapsayan açıklamasını örnek gösterdi. Venizelos bunun üzerine yaptığı yazılı açıklamada, "Milli hassasiyetlerden siyasi ya da medya açısından getiri sağlamaya çalışan her zaman aynı sözde vatansever çevrelerin Yunanistan ile Kıbrıs arasında hiçbir farklılık bulunmadığını anlamazdan gelmeleri üzücüdür" ifadesini kullandı.

Yunanistan ve GKRY Dışişleri Bakanlıklarının, bir Avrupa milletvekilinin sorumsuzca gerçeği saptırmaya çalışması nedeniyle gerçeği ve düzeni ortaya koymak zorunda kaldıklarını ifade eden Venizelos, Atina ile Lefkoşa'nın her zaman yakın bir işbirliği ve uyum içerisinde bulunduğunu kaydetti.



CERBONI: “ENERJİ BÖLGEYE İSTİKRAR GETİREBİLİR”



İtalya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Guido Cerboni, bölgedeki yeni enerji gerçeğinin, bölgenin istikrarında bir katalizör olabileceğini söyledi.

Cerboni, Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde İsrail, Kıbrıs, Türkiye ve diğer ülkelerle enerji alanında bir işbirliği sağlanarak, bu kanaldan doğalgazın Avrupa’ya akışının sağlanabileceğine işaret ederek, “Umarız ki enerji, bölgede daha çok çatışma faktörü değil, istikrar faktörü olur” dedi.

İtalyan Büyükelçi Guido Cerboni, ENİ’nin, doğu Akdeniz’de bulunduğunu hatırlatarak, “Kıbrıs’ın bölgede enerji merkezi rolü oynamasını umuyoruz. Şu anda önümüzdeki aylarda elimize geçecek olan sondajların sonuçlarını bekliyoruz” diye konuştu. (KIBRIS)



FOKAİDİS: “NİKİFOROS TATBİKATININ İPTALİ İHTİMAL DAHİLİNDE"



Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, “Nikiforos” tatbikatının bu yıl da iptal edilmesinin ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.

Rum Politis gazetesinde yer alan habere göre Fokaidis, “Nikiforos” tatbikatının iptal edilmesinin son yıllarda, Türk tatbikatı “Toros’”un iptal edilmesiyle bağlantılı olduğunu söyledi.

Fokaidis ayrıca sorunun, “çözüme ilişkin çabaların yoğunlaştığı bir dönemde, Türk tarafının iptali konuşması durumunda, kendilerinin tatbikatın gerçekleştirilmesinde ısrarlı olmalarının diplomatik açıdan doğru olup olmadığı” şeklinde olduğunu belirterek, esas istenilen şeyin “Nikiforos” tatbikatının başlı başına gerçekleştirilmesinin değil “Nikiforos” tatbikatının iptali durumunda, ordunun operasyonel hazırlık ve eğitim ihtiyaçlarını tamamlayacak veya karşılayacak tatbikatların yapılması olduğunu söyledi.



ÇAKMAK VE KAYRA’NIN KARİKATÜRLERİ “DA MONETA UNİCA A UNİCA MONETA” ALBÜMÜNDE



Kıbrıslı Türk karikatür sanatçıları Hüseyin Çakmak ve Musa Kayra’nın karikatürleri Avrupa’da hazırlanan “Da Moneta Unica A Unica Moneta” isimli özel karikatür albümünde yer aldı.

Avrupa Birliği’nin 62’nci yılını ve resmi para birimi “Euro”nun AB ülkelerinde ortak kullanıma girmesinin 10’uncu yılını karikatürler ile yansıtan albüm, İtalyan Karikatür Sanatçısı Dino Aloi kuratörlüğünde, AB ve İtalya’daki Torino Bölgesel Yönetimi işbirliği ile hazırlandı.

Albümde, Musa Kayra’nın 1997 yılında çizdiği AB’nin genişlemesini konu alan bir karikatürüne yer verilirken, Hüseyin Çakmak’ın AB’nin para birimi “Euro”yu konu alan bir karikatürü ve kısa özgeçmişi de yer aldı.



YDÜ ECZACILIK FAKÜLTESİ ACPE TARAFINDAN KABUL EDİLDİ



Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Amerika’da eczacılık eğitimini akredite eden Eczacılık Eğitimi Akreditasyon Konseyi (Acreditation Council for Pharmacy Education-ACPE) tarafından kabul edildi.

YDÜ Eczacılık Fakültesi’nin, Eczacılık Eğitimi Akreditasyon Konseyi tarafından uluslararası eğitim kalite ve standardında olduğunun belgelendiği kaydedildi.









Facebook

Facebook

Twitter

Twitter

YouTube

YouTube

Websitesi

Websitesi









KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@kktcenf.org

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter (Türkçe): @KKTC_Disisleri

Twitter (English): @MFATRNC

Facebook: KKTCDisisleri

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 60
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 658
Toplam Tekil 4077386
IP 3.129.69.151






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu