BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “MARAŞ KONUSU BIDEN GELMEDEN KAPANMIŞTI” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “MARAŞ KONUSU BIDEN GELMEDEN KAPANMIŞTI”
Tarih: 29.05.2014 > Kaç kez okundu? 1942

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Maraş konusunda konuşarak, “Maraş konusu, Sayın Biden gelmeden önce ABD Büyükelçiliği tarafından bize getirilmişti. Biz büyükelçiye düşüncelerimizi söyledik. O da bu düşüncelerimizi alıp Anastasiadis’e gitti. Dolayısıyla Sayın Biden gelmeden önce Maraş konusu kapanmıştı” dedi.

Eroğlu, Kıbrıs’a tarihi ve faydalı bir ziyaret gerçekleştiren ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmelerde Maraş konusunun gündeme gelmediğini söyledi.

Eroğlu, liderlerin daha sık görüşmesinin, müzakerecilerin sağladığı yakınlaşmaları sonuçlandırma bakımından önemli olduğunu kaydetti.



Cumhurbaşkanı Eroğlu, Hasan Erçakıca’nın BRT için hazırlayıp sunduğu “Düşünce Fırtınası” isimli programa konuk olarak, Biden’ın kendileriyle yaptığı görüşmelerde güven artırıcı önlemlerden konuşulduğunu ancak Maraş konusunun açılmadığını söyledi.



Cumhurbaşkanı Eroğlu, Maraş konusunun önümüzdeki günlerde tekrar gündeme gelmesini bekleyip, beklemediğinin sorulması üzerine, Maraş’ın toprak konusu olduğunu ve toprak başlığı altında ele alınacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının teknik komiteleri oluşturduğunu ve hazır olduğunu ancak Rum tarafının bu süre zarfında komitelere yeterli ilgiliyi göstermediğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ABD’nin çözüm için bastırdığı yönündeki algının hatırlatılması üzerine, bunun doğru olmadığını ve bu konuda Biden’ın çok net bir şekilde açıklama yaptığını söyledi.

Biden’ın çözümü iki halkın bulacağı yönündeki açıklama yaptığına işaret ederek, “ABD’nin ilgisi daha ziyade, Ortadoğu ve enerjidir” dedi.

Eroğlu, “Önümüzdeki günlerde müzakere masasında ne olur?” yönündeki bir soruyu “BM Genel Sekreteri’ne, gerek Talat-Hristofyas, gerekse de ben ve Hristofyas arasında sağlanan yakınlaşmaların Kıbrıs Türk tarafını bağladığını söylemiştim” şeklinde yanıtladı.

Müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesi için kendisinin taahhüt verdiğini ancak Anastasiadis’in bunu halen yapmadığını vurgulayan Eroğlu, “Ortak açıklama metninde de ısrarcı olduğu birçok nokta vardı” dedi.

Önemli olan noktanın, daha önceki uzlaşıları teyit ederek ortak açıklama metninde de belirtildiği gibi uzlaşılmamış konuları süratle görüşerek sonuç almak olduğunu ifade eden Eroğlu, “Müzakere masasına baktığınız zaman, Rum tarafının daha önceki uzlaşılmış konulardan her geçen gün uzaklaştığını görüyorsunuz” diye konuştu.







2. CUMHURBAŞKANI TALAT: “SİYASİ ROMANTİZM BİTTİ, GERÇEKLER ORTAYA ÇIKTI”







2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Güney Kıbrıs’ta yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerini değerlendirerek, “Siyasi romantizm bitti, gerçekler ortaya çıktı” dedi.

Seçim organizasyonunu Rum yetkililerin yaptığına dikkat çeken Talat, söz konusu seçimde bir tek Kıbrıslı Türkün bile organizasyonda yer almadığını belirtti. Talat, bu seçime katılan ve oy kullanan bütün Kıbrıslı Türklerin çeşitli gerekçelerle, iyi niyetle, ya barışa yardımcı olmak, ya Kıbrıslı Türklerin haklarına sahip çıkmak ya da Kıbrıslı Türkleri AP'ye taşımak adına hareket ettiklerini söyledi.

Talat, “En azından bu yüzyılın gerçeğinde, Kıbrıs’ta iki tane etnik kökeni farklı toplum bulunması ve nüfuslarının da dörde bir oranında olması, ayrıca etnik kökenli Kıbrıs sorununun henüz devam etmesi nedeniyle bu seçimlerde herhangi bir Kıbrıslı Türk'ün AP'ye seçilemeyeceğini bilmek için alim olmaya gerek yok” diye konuştu.

“Bu akıllara zarar hayale kapılmadığımız için siyasi eşitliği olmazsa olmaz ilke edindik” diyen Talat, "Siyasi eşitlik, sayısal değil, ama etkin katılım demektir, -AP dahil- tüm kurumlarda yer almanın güvence altına alınması demektir; bu da Kıbrıslı Türklerin kendi temsilcilerini seçmesi anlamına gelir" şeklinde konuştu.

Talat, “Tümüyle Rum tarafının organize ettiği, sandıkların tümünün güneyde olduğu, bir tek Kıbrıslı Türkün gözlemci olarak bile olsa yer almadığı, bu nedenle de asla meşru sayılamayacak bu seçimlerde bazı Kıbrıslı Türklerin yer alması, iyi niyetli değerlendirmelerden kaynaklansa da yanlış olmuştur" dedi.



ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın adaya gelişini de değerlendiren Talat, Anastasiades’in daveti üzerine gerçekleştiğine dikkat çekti ve “Bu nedenle bu ziyaretten eşitlik beklenmesi doğru değil” dedi.

ABD Başkan Yardımcısının, girişte basına el sıkışma görüntüsü vermemesi ya da bayrak tartışması gibi konuların “anlaşılmaz olduğunu ve bunları çocukça bulduğunu” kaydeden Talat, “Olanları ABD’ye yakıştıramadım” dedi.







MÜZAKERECİ ÖZERSAY FRANSA’DA KONFERANS VERDİ



Kıbrıslı Türk Müzakereci Doç. Dr. Kudret Özersay, Fransa’nın başkenti Paris’te, diplomat, akademisyen ve basın mensuplarının katıldığı konferansta, Kıbrıs Türk tarafının çözüm için atılması gerektiğini düşündüğü adımları anlattı.

Özersay, müzakere süreci içerisinde varolan bazı teknik sorunlara rağmen yine de bu süreçten olumlu bir sonuç çıkmasının mümkün olduğunu, ancak bunun uluslararası toplumun Kıbrıs’a dönük siyasi vizyonunu yeniden ele almasından geçtiğini vurguladı.

Avrupa-Amerikan Ticaret Odası’nın düzenlediği konferansta bir konuşma yaparak soruları cevaplayan Müzakereci Özersay, müzakere sürecinde hem geçmişte elde edilen ilerlemelere bağlı kalınması, hem de bundan sonrasına dönük olarak bir yol haritasıyla sürecin hızlandırılması bağlamında bazı teknik sıkıntılar yaşandığını ancak tüm bunların temelinde “adadaki normal olmayan duruma normal muamelesinin yapılmasının” yattığını ifade etti.

Güven Yaratıcı Önlemler ve Maraş konusunda son dönemlerde yapılan tartışmalara da değinen Özersay, “Güven Yaratıcı Önlem, çözüme yardımcı olacak şekilde tasarlanmazsa adadaki normal olmayan durumun daha da kalıcılaşmasına yardım etmekten başka bir işe yaramaz. Bu nedenle Güven Yaratıcı Önlem, kapsamlı çözümle ilişkilendirilmek ve dengeli olmak kaydıyla, güven yaratmaya hizmet edebilir. Aksi durumda birbirini besleyen değil birbirini zehirleyen iki paralel süreç ile karşı karşıya kalmış oluruz. Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak kapsamlı çözüm önceliğinden sapmadan müzakere sürecini besleyen ve çözüm ile ilişkilendirilebilecek olan güven yaratıcı önlemlere sıcak bakabiliriz” dedi.











KKTC Dışişleri Bakanlığı



Enformasyon Dairesi







Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241



Fax: +90 (392) 228 4847



E-Mail: pio_news@kktcenf.org



Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC



via Mersin 10 / TURKEY







Twitter (Türkçe): @KKTC_Disisleri



Twitter (English): @MFATRNC



Facebook: KKTCDisisleri



Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 32
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 355
Toplam Tekil 4072283
IP 3.138.141.202






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu