BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “SEÇİMLER GÜNEY’İN SEÇİMİDİR” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “SEÇİMLER GÜNEY’İN SEÇİMİDİR”
Tarih: 26.05.2014 > Kaç kez okundu? 1900

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, dün Güney Kıbrıs’ta yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin Güney Kıbrıs’ın seçimi olduğunu söyledi.

Seçimlerin Kıbrıs Türk tarafı ile bir ilgisi bulunmadığını vurgulayan Eroğlu, “Seçimler Güney’in seçimidir. Bizim beklentimiz, Kıbrıs Türk halkını temsil edecek parlamenterlerin seçilmesidir. Bu da ancak bir anlaşma sonrası gerçekleşebilir” dedi.



SİBER: “KIBRIS’TA ADİL, KALICI BİR ÇÖZÜME ULAŞILMASI ORTAK BEKLENTİMİZDİR”



Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılmasının Türkiye ile birlikte ortak beklentileri olduğuna vurgu yaparak, Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla sürdürülen müzakerelerin olumlu bir havada devamının en büyük arzuları olduğunu kaydetti.

“Kıbrıs” konulu çalıştaya katılmak amacıyla gittiği Ankara’da, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’la görüşen Meclis Başkanı Sibel Siber, ülkeye döndü ve Ercan Havalimanı’nda temaslarını değerlendirdi.

Siber, çalıştayda Kıbrıs Türk toplumunun, kendi toplumsal kimliği ile artık uluslararası toplumun bir parçası olmak istediğini ve bunu çoktan hak ettiğini, motivasyonunu ve inancını canlı tuttuğunu vurguladığını söyledi.

Kıbrıs görüşmelerinin devam ettiğine, son günlerde uluslararası alanda bu sürece karşı beklentinin arttığına işaret eden Siber, özellikle ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyaretinin önemine vurgu yaptı.







DEEP PURPLE KKTC’DE KONSER VERDİ



Efsanevi İngiliz rock grubu Deep Purple, önceki akşam KKTC’de konser verdi.

Yakın Doğu Üniversitesi’nin (YDÜ) 25. yıl şenlikleri kapsamında KKTC'ye gelen dünyaca ünlü rock grubu Deep Purple’ın konserini binlerce kişi izledi. KKTC, Güney Kıbrıs ve diğer ülkelerden gelen Deep Purple hayranları, efsanenin popüler şarkılarını dinleme imkanı buldu.

Güney Kıbrıs, konserin KKTC'de yapılmaması için engelleme girişiminde bulunmuş, ancak Deep Purple, KKTC'de konser vereceğini bildirmişti. Deep Purple’ın solisti Ian Gillan, Nisan ayı başında yaptığı açıklamada, “Müzik söz konusu olduğunda hiçbir zaman birinin ya da ötekinin saflarında olmadık” demişti.

British Airways’e ait özel jetle 23 Mayıs akşamı Ercan Havalimanı’na iniş yapan Deep Purple grubu, dün sabah aynı uçakla KKTC’den ayrıldı.





ERTUĞ: “CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞMESİ BİZİM İÇİN AYRI BİR ÖNEME SAHİPTİR”



Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, Ada'nın eşit sahibi olan Kıbrıs Türk tarafını da ziyaret edip Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmesinin ayrı bir öneme sahip olduğuna işaret ederek, Rum tarafının bu ziyareti engellemeyi başaramayınca sonuçlarını çarpıtma çabasına girdiğini söyledi.

Ertuğ, “Rum Hükümet Sözcüsü’nün ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, getirmeye çalıştığı gerçekle bağdaşmayan yorumlar da bu çarpıtma çabasını yansıtmaktadır” dedi.

Osman Ertuğ, Kıbrıs’taki görüşmeler sürecine görünürlük ve ivme kazandırdığını düşündükleri bu ziyarete, uluslararası toplumun müzakere sürecine ilgisinin somutlaştırılması bakımından ayrı bir değer verdiklerini de vurguladı.







BM'DEN, GÜNEY KIBRIS’A KIBRISLI TÜRK KAYIPLAR İÇİN TAZMİNAT ÇAĞRISI







Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceye Karşı Komite, Güney Kıbrıs Rum yönetimine, adada 1963-1974 yıllarında kaybolan Kıbrıslı Türklerin yakınlarına, mağduriyetlerinin giderilmesi için tazminat ödenmesi tavsiyesinde bulundu.

Komite'nin, İşkence'ye Karşı BM Sözleşmesi çerçevesinde Güney Kıbrıs Rum yönetiminin periyodik incelenmesi konusundaki raporu yayımlandı. Güney Kıbrıs Rum yönetimindeki sözleşme ihlallerinin değerlendirildiği ve tavsiyelerde bulunulan raporda kayıplar için de ayrı bir başlık açıldı.

Raporda, adada görev yapan Kayıp Şahıslar Komitesi’nin (KŞK) çalışmalarından memnuniyet duyulduğu belirtilerek, bin 493 Kıbrıslı Rum kayıptan 359'unun, 502 Kıbrıslı Türk kayıptan ise 97'sinin cesedinin bulunduğu bildirildi.

KŞK’nın kayıp yakınlarına maddi veya manevi tazminat tayin etme yetkisi olmadığına dikkat çekilen raporda, "Devlet tarafı, KŞK tarafından belirlenen kayıpların yakınlarının, psikolojik rehabilitasyonu, tazminat elde etmeleri ve gerçeğe ulaşma haklarını da içerecek şekilde mağduriyetlerini giderecek yollara ulaştıklarını garanti edecek çabalarını iki katına çıkarmalıdır" denildi.

Diğer taraftan raporda, Kıbrıslı Türk kayıp yakınlarının şikayetçi olduğu, soruşturmayı yapan otoritenin bulgularının veya soruşturmanın yetersizliğinin mahkemelerde tartışılmasına izin verilmemesi ise kayda geçirildi.

Adada 1963-1974 yıllarındaki olaylarda çoğu çocuk 502 Kıbrıslı Türk kaybolmuştu.

Komite, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin, sınırları içindeki şiddetle gereğince mücadele etmediğini belirterek, Kıbrıslı Türklerin, kendilerine karşı işlenen suçların etnik kökenlerinden dolayı yeterince araştırılmamasına ilişkin şikayetlerini raporuna genel hatlarıyla yansıtmış oldu.



















KKTC Dışişleri Bakanlığı



Enformasyon Dairesi







Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241



Fax: +90 (392) 228 4847



E-Mail: pio_news@kktcenf.org



Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC



via Mersin 10 / TURKEY







Twitter (Türkçe): @KKTC_Disisleri



Twitter (English): @MFATRNC



Facebook: KKTCDisisleri



Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 58
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1820
Toplam Tekil 4076601
IP 3.129.69.151






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu