BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “BİRİNCİ HEDEF KAPSAMLI ÇÖZÜM. UMUDUMUZ ARTTI” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “BİRİNCİ HEDEF KAPSAMLI ÇÖZÜM. UMUDUMUZ ARTTI”
Tarih: 23.05.2014 > Kaç kez okundu? 1986

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, birinci hedeflerinin Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüme ulaşmak olduğunu vurgulayarak, bugün(dün), ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la yaptıkları görüşmelerin çok olumlu geçtiğini; bir anlaşmaya varılacağı yönündeki umutlarını da artırdığını söyledi.

Eroğlu, kapsamlı çözüm yerine güven artırıcı önlemlerin tartışılmaya başlanması halinde, bunun yıllarca sürebileceğine dikkat çekti ve bu akşam Joe Biden’ın liderlerle yemek sonrası yaptığı ortak açıklamanın tarafları bağladığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, güven artırıcı önlemlerden çok kapsamlı çözüme konsantre olmak gerektiğini belirterek, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı, “çok anlayışlı, kendileriyle de birçok konuda hemfikir” diye tanımladı.

Eroğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ara bölgede liderler ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’la biraraya geldiği yemeğin ardından, Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde, basına açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Joe Biden’la öğleden sonra Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmeden sonra ara bölgede akşam yemeğinde biraraya geldiklerini kaydederek, bu yemekte Rum lider Anastasiadis ve müzakerecisiyle konuları tartışmak; Kıbrıs’ta yaşayabilir, kalıcı bir anlaşmaya ulaşmak için tarafların müzakereleri sıklaştırması ve sonuç alıcı çalışmaları devam ettirmesi düşüncesi taşıdıklarını anlattı.

Biden’ın ziyaretiyle ilgili değerlendirmesinde, görüşmelerde ivmeyi artırıcı önerilerde bulunacağını söylediğini kaydeden Eroğlu, “Bugün tamamen bizden farklı düşünce içinde olmadığını gördük. Kıbrıs’ta ortak açıklamaya uygun şekilde müzakerelerin devam ettirilmesi; özellikle kalıcı bir anlaşmaya varabilmek, kapsamlı bir çözüme ulaşılabilmesi için müzakerelerin daha sık devam ettirilmesi bizim aylardan beri ortaya koyduğumuz görüştü” dedi.

Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının BM Genel Sekreteri’nin devreye girerek bir yol haritası hazırlanmasını istediğini ancak Rum tarafının buna sıcak bakmadığını; kendilerinin ucu açık müzakereyi doğru bulmadıklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, halka doğruları söylemek gerektiğini vurgulayarak, kendilerinin yıllardır halka doğruları söylediklerini; Rum tarafının ise “Tüm göçmenler yerlerine dönecek” diye başlayarak olmayacak vaatlerde bulunduğunu, Rum halkının bazı konularda ikna edilmesinin zorluklarının yaşandığını söyledi.

Rum lider Anastasiadis’in bu akşamki(dün) toplantıdan sonra, daha sık görüşmeyi kabul ettiğine göre kendi halkına yönelik daha olumlu mesajlar vereceğini belirten Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, güven artırıcı önlemlerin masada gündeme geleceğini; kendileri için bu önlemlerden ziyade görüşme masasında kapsamlı çözüme konsantre olarak kapsamlı çözüme ulaşmanın önem taşıdığını vurguladı.



“Bizim birinci hedefimiz, kapsamlı çözümdür” diyen Eroğlu, kapsamlı çözüme ulaşılması durumunda AB’ye girileceğini ve dış dünyadaki yerlerini alacaklarını söyledi.

Eroğlu, kapsamlı çözüm değil de güven artırıcı önlemleri tartışmaya başlarlarsa, bu tartışmaların yıllarca sürebileceğine dikkat çekerek, bu konudaki görüşlerini bu akşam ortaya koyduklarını ve karşı tarafın da hemfikir olduğunu gördüklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Biden’ın liderlerin yanındayken okuduğu yazılı metnin, bu akşamki (dün) müzakere amaçlı yemekte kendisinin, Anastasiadis’in, Biden’ın, ABD Büyükelçisi John Koenig’in ve Buttenheim ile heyetlerinin vardıkları mutabakatı içerdiğini anlattı.

Eroğlu, müzakere masasındaki tavırlarını bugün de ortaya koyduklarını ifade ederek, 4 yıldır süren müzakerelerde sağlanan yakınlaşmalara rağmen bu konularda yeni yaklaşımlar getirilmesinin zaman alacağını Biden’la paylaştıklarını söyledi.

Eski Rum lider Hristofyas’la, “mülkiyette yakınlaşmalar sağladıklarını; toprakta kriterleri ortaya koyduklarını; iç güvenlik, AB, kamu yönetimi gibi birçok konuda yakınlaşmalar sağladıklarını” belirten Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Ancak şimdi onları tekrar tartışır hale geldik ki bu zaman kaybından başka bir şey değildir” ifadesini kullandı.

Eroğlu, bir soru üzerine Maraş’ın, liderlerin (11 Şubat’taki) ortak açıklama metninde mutabakata varmaları üzerine ABD Başkanı Barack Obama’nın tebrik mesajında Mağusa’dan bahsettiğini; Biden’ın bu akşam(dün) bunu “taraflar anlaştığı taktirde Maraş-Mağusa paketi de görüşülebilir” diyerek açıkladığını anlattı.

Eroğlu, Maraş konusunda Kıbrıs Türk tarafının hassasiyetinin zaten bilindiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu sözlerini, “Bizim güven artırıcı önlemlerle ilgili çalışmalarımız olduğundan bahsettik. Sayın Anastasiadis de bu konuda çalışmalar yaptıklarını söylediler. Bunları bir araya getirip değerlendireceğiz ama bizim ısrarla üzerinde durduğumuz -ve Sayın Başkan Yardımcısı da kabul etti- güven artırıcı önlemler kapsamlı çözüm düşüncemizin önüne kesinlikle geçemez” diyerek tamamladı.



ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de adayı ziyaret edeceğini zaten daha önceden öğrendiklerini kaydeden Eroğlu, “Ama ayını söylemeyeyim” ifadesini kullandı.

Biden’ın, “ABD’nin Kıbrıs’ta sadece Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıdığı” söylemiyle ilgili bir soruya karşılık Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Bu bilinen bir şey, bilinmeyen bir şey değil. Maalesef dünya Kıbrıs Cumhuriyeti olarak bizi ortaklık devletinden atıp o devlete sahip çıkanları tanıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Biden’dan spesifik bir talebiniz oldu mu?” sorusuna karşılık, Biden’dan Kıbrıs sorununun çözümüne ivme kazandırılması için yardımlarını istediklerini ve bu konudaki düşüncelerini paylaştıklarını söyledi.

Tarih boyunca Orta Doğu’da petrol yüzünden çok savaşlar yaşandığına işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu kaynakları elinde tutan ülkelerin anlaşma sağlamasını istediklerini vurguladı. Türkiye, İsrail, Kıbrıs, Ürdün ve Mısır’ın kendi aralarında yapacakları görüşmelerle bir anlaşmaya varmalarının kendilerini de ilgilendirdiğini ifade eden Eroğlu, “Dolayısıyla bizim talebimiz Akdeniz’de petrol ve doğal gaz yüzünden savaş çıkması değil, dostluğun kurulmasıdır” diye konuştu.







ABD BAŞKAN YARDIMCISI BIDEN: “LİDERLER AYDA EN AZ İKİ KEZ GÖRÜŞMEDE ANLAŞTILAR”



Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiades’in müzakere sürecini hızlandırma düşüncesiyle ayda en az iki kez görüşmek üzerinde anlaştığını açıkladı.

Dünyanın pek çok yerinde çözüm müzakerelerinde yer aldığını ancak bu gece (dün) liderlerin birbirlerine sergiledikleri dostane tavır ve kendilerini ifade etmelerindeki rahatlıktan çok etkilendiğini söyleyen Biden, ortak noktalar yanında farklılıkları da liderlerden dinlediğini ve bunların üzerinde uzlaşıya varılmayacak farklılıklar olduğuna inanmadığını dile getirdi.

Biden, Kıbrıs’ta yapılacak pek çok iş bulunduğunu ancak bugün (dün) duyduklarının, bu defa bir çözüme erişilebileceği yönünde kendisini umutlandırdığını söyledi.

ABD’nin, liderleri, “Maraş ve Gazimağusa” konusunda bir paket üzerinde konuşmasını görmek istediğini kaydeden Biden, “Birleşik Devletler, liderleri Maraş ve Gazimağusa’yı içeren bir paket üzerinde tartışmaya davet eder. Eğer iki taraf bu konuda bir uzlaşıya varırsa Birleşik Devletler antlaşmanın uygulamaya konulmasına yardımcı olmak için hazırdır” dedi.

Joe Biden, adadaki temaslarının ardından ara bölgedeki Ledra Palace otelinde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Müzakereciler Kudret Özersay ile Andreas Mavroyannis ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim de hazır bulundu.

Biden, basın açıklamasında, liderlerin 11 Şubat tarihli ortak açıklamaya bağlılıklarını teyit ettiklerini ifade etti.

Liderlerin ayda iki kez bir araya gelme hususunda anlaştığını kaydeden Biden, “İki lider öncelikleri olan kapsamlı çözüme yönelik müzakere sürecini hızlandırma konusunda anlaşmıştır. Bu hedefte ayda en az iki kez görüşmeye anlaştılar. Bundan sonraki toplantıları 2 Haziran’da” dedi.

Tarafların güven yaratıcı önlemler hazırlama yönündeki çalışmaları yoğunlaştırma konusunda da anlaştığını belirten Biden, liderlerin Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların günlük hayatını kolaylaştırmak için iki toplumlu teknik komiteleri yeniden canlandırma üzerinde de anlaştığını kaydetti.

Liderlerin, kayıp şahıslar konusunda bilgi sahibi olanlara bilgilerini Kayıp Şahıslar Komitesi ile paylaşma çağrısında bulunma konusunda da anlaştığını ifade eden Biden, liderlerin komitenin çalışmalarına ek katkıda bulunma üzerinde de hemfikir kaldığını söyledi.

Biden, “Birleşik Devletler, çözüme yönelik müzakerelere destek olabilmek için iki tarafa faydalı olacak öneriler üretmek amacıyla tüm paydaşlarla birlikte çalışacaktır” dedi.

Konuşmasına devam eden Biden, dünyanın pek çok yerinde çözüm müzakerelerinde yer aldığını ancak bu gece(dün) liderlerin birbirlerine sergiledikleri dostane tavır ve kendilerini ifade etmelerindeki rahatlıktan çok etkilendiğini ifade etti.

Liderlerin iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözüm hedefine olan bağlılıklarını yinelediklerini kaydeden Biden, liderlerden ortak noktaları yanında farklılıkları da dinleme imkânı bulduğunu söyledi. Biden, “Bunların üzerinde uzlaşıya varılmayacak farklılıklar olduğuna inanmıyorum” dedi.

Yapılacak pek çok işin olduğunu ifade eden Biden, “Ancak duyduklarım bu defa bir çözümün erişilebilecek mesafede olduğu yönde beni umutlandırıyor” dedi.

ABD’nin, liderleri, “Maraş ve Gazimağusa” konusunda bir paket üzerinde konuşmasını görmek istediğini kaydeden Biden, “Birleşik Devletler, liderleri Maraş ve Gazimağusa’yı içeren bir paket üzerinde tartışmaya davet eder. Eğer iki taraf bu konuda bir uzlaşıya varırsa Birleşik Devletler antlaşmanın uygulamaya konulmasına yardımcı olmak için hazırdır” dedi.

Birleşik Devletler’in, bazı özlü konularda ilerleme kaydedilmesini görmek istediğini ifade eden Biden, bunun müzakerelerde yeni bir aşamaya geçilmesini sağlayacağını kaydetti.

Çözüm antlaşmasının ABD veya başka bir ülkeden gelmesinin mümkün olmadığını belirten Biden, çözüm antlaşmasının iki toplumun liderleri ve sivil toplum örgütlerinden gelebileceğini söyledi.

İnsanların kendisine Kıbrıs’ta bir antlaşmanın ABD’ye ne gibi yarar getireceği yönünde sorular yönelttiğine atıfta bulunan Biden, “Başkan Obama ve ben, Kıbrıs’ın çok zorlu bir bölgede, kilit bir ittifak olduğunu düşünüyoruz… Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de barış, refah ve istikrar için büyüyen bir güç olabilir. Bu tüm dünyanın yararına olacaktır” dedi.

Kıbrıs’a 400 kişilik heyetle dün akşamüzeri gelen ve birçok temas yapan Joe Biden, basın açıklamasının ardından ABD’ye dönmek üzere Larnaka Havalimanı’ndan özel uçağıyla ayrıldı.







BIDEN, ARA BÖLGEDE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ VE BAZI SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİYLE BİRARAYA GELDİ



Başkan Yardımcısı Joe Biden, dün, ara bölgedeki Ledra Palace Otel’de sivil toplum örgütleri ve bazı siyasi parti temsilcileriyle biraraya geldi.

Biden, basına yaptığı açıklamada, bugün çözümün getireceği imkanların, çok büyük olduğunu, bunların 40 yıl önce bulunmadığını söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı, çözüm sürecinde liderlerin önemli olduğunu, ancak panzehirin sivil toplum örgüt temsilcileri olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununda tarafların hissettiği acıların değişmediğini, ancak fırsatların değiştiğini söyledi.

Biden ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nin güven yaratıcı önlemler için ek katkıda bulunma kararı aldığını söyledi.

Biden, çözüm sürecinde daha çok şeffaflık ve güven yaratıcı önlem alınması gerektiğini söyledi.

ABD’nin bu yıl Kıbrıs’a daha çok maddi katkı için hazır olduğunu açıklayan Biden, Ada’da bulunacak çözümün Kıbrıslı Türk ve Rumlardan gelmesi gerektiğini; kendilerinin de bazı aşamalarda yardımcı olabileceğini söyledi.

Joe Biden, “Bunu yapabiliriz ve yapacağız da. Ancak ABD olarak sorunu çözecek yetkimiz yoktur” diye konuştu.

Sadece kağıt üzerinde varılan bir antlaşmanın yaşamasının da mümkün olmadığını kaydeden Biden, yaşayabilir bir çözümün, insanların kalplerinde rüyalarında olması gerektiğini belirtti.

Çözüme ulaşmak için sivil toplum örgütlerinin çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Biden, iki toplum arasında güven arttırmak, insanları teker teker çözüme inandırmak için sivil toplum örgütlerine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Topluma götürülmeyen bir çözüm planının yaşadığına henüz tanık olmadığını belirten Biden, “Nihai çözüm, karar öncesinde halk arasında tartışılmalıdır. Sizler (STÖ temsilcileri) sıradan insanların endişelerini anlayabiliyorsunuz. Masaya konan önerilerin insanları ne yönde etkileyeceğini görebiliyorsunuz” dedi.

Biden, “Çözümün insanlara anlatılmasında sizler en iyi satış elemanlarınsınız. Sizin katkınız kesinlikle ve tartışmasız hayatidir” diye konuştu.



BIDEN, DİNİ LİDERLERLE BİRARAYA GELDİ



Resmi temaslarda bulunmak amacıyla adaya gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, görüşmelerine dün Kıbrıs'taki dini liderlerle başladı.

Görüşmeye KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Maronit Başpiskoposu Dr. Youssef Souif, Ermeni Başpiskoposu Varoujan Herkelian ve Latinlerin temsilcisi Papaz George Kraj katıldı.



Öte yandan, Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile bu sabah gerçekleştirdikleri görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini söyledi.

Görüşmede, Kıbrıs'ta barış umudunu dile getirdiğini ve Biden’ın da bu konuda kendisine destek verdiğini kaydeden Atalay, özellikle dini liderlerin siyasi dil kullanmaması gereğine vurgu yaptığını söyledi.

Talip Atalay, görüşmedeki konuşmasında özellikle barış umudunu dile getirdiğini belirterek, Biden’ın da kendisine destek verdiğini ve barış umuduyla ilgili uzun bir konuşma yaptığını söyledi.

Talip Atalay, görüşmede, genel olarak ibadet yerlerinin bakımı ve ibadete açılması üzerine konuşulduğunu kaydeden Atalay, Hala Sultan Tekkesi’nin 5 vakit ibadete açılmasını ve ziyaretin kolaylaştırılmasını talep ettiğini belirtti. Atalay, “Hala Sultan amaçlı ziyaretler tamamıyla serbest bırakılmalı” dedi.















CUMHURİYET MECLİSİ BAŞKANI SİBER BUGÜN ANKARA’YA GİDİYOR



Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Cumartesi günü Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği tarafından gerçekleştirilecek olan “Kıbrıs’ta Çözüm Sonrası Beklentilerin Karşılanması Çalıştayı”na katılmak üzere bugün Ankara’ya gidiyor.

Siber, Ankara’da bulunduğu süre içerisinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile biraraya gelip görüşmeler yapacak.











KKTC Dışişleri Bakanlığı



Enformasyon Dairesi







Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241



Fax: +90 (392) 228 4847



E-Mail: pio_news@kktcenf.org



Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC



via Mersin 10 / TURKEY







Twitter (Türkçe): @KKTC_Disisleri



Twitter (English): @MFATRNC



Facebook: KKTCDisisleri



Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 34
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1315
Toplam Tekil 4069236
IP 18.191.11.208






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.193 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu