Türkiye”nin Ortadoğu Politikası - Süleyman GÖK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Türkiye”nin Ortadoğu Politikası - Süleyman GÖK
Tarih: 05.10.2009 > Kaç kez okundu? 3435

Paylaş




Türkiye, stratejik olarak dünyada önemli bir yere sahiptir. Bu özelliğinden dolayı ister istemez değişen dünyaya karşı ilgisiz kalamaz. Fakat bunları takip ederken bir taraftan da kendi değerlerimizi, milli birlik ve bütünlüğümüzü kaybetmeden yapmak en önemlisi olması gerekir. Bugün 21.yy da küreselleşme adı altında bir çağ yaşıyoruz. Bazılarının dediği gibi Türkiye çağ mı atlıyor yoksa çağın gereklerini mi uyguluyor onu tartışmak lazım fakat bilinen bir gerçek var ki uluslar arası ilişkilerde taviz ve iyi niyet, dış politika da ahlaklı olmak bazen işe yaramaya biliyor. Onun için romantizm”den vazgeçerek realist yani gerçekçi bakış tarzıyla olaylara bakmamız lazım.

Ortadoğu hakkında çok yazı yazdık ve fikirlerimizi beyan ettik. Onun için biliyoruz ki artık dünya ne kadar değişse de Ortadoğu bu değişmeden etkilenen bölgelerin başında gelmektedir.Bu bölgede bütün devletlerin politikaları,en önemlisi çıkarları bulunmaktadır.Türkiye,ABD,Japonya,İngiltere,Rusya gibi büyük çıkar gruplarına sahip devletlerin hiçbir zaman bu bölge üzerindeki emellerinden vazgeçmesi beklenemez.Bizim için ise önemli olan husus ülkemizin bu bölge ile ilgili politikaları.Türkiye”nin dış politika stratejilerini izlediğimiz ve analiz ettiğimiz zaman Atatürk zamanından bu yana “bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın” hesabı bölge üzerinde fazla bir politika üretmiş değiliz.Onun için bölgede çıkan tartışmalarda fazla söz sahibi olmayışımız veya bir sorunda beyan belirtirken bazı çıkar gruplarının eylem ve söylemleri ile aynı doğrultuda politika izlememiz bizim dış politikadan ne kadar anladığımızı göstermektedir.Bugün,Türk Dış Politikasında yetişen çok değerli akademisyenler,diplomatlar olmasına rağmen neden onların hiçbiri bizim dış işleri bakanlığında söz sahibi olamıyorlar tartışma konusu.

Soğuk savaş sonrasında değişen dünya düzeni,1.dünya savaşından sonra ortaya çıkan bazı düşünceler,kurulan uluslar arası örgütler bizlerin artık dünyada söz sahibi olmamızı yasaklar bir zihniyet olmaktan öte,bağımsız bir dış politika yapamamamız anlamına gelmektedir.Uluslararası ilişkilerin kurucu tartışmalarından olan idealizm-realizm tartışması kapsamında Türkiye”nin hangi düşünceyi seçtiğini merak edenler,tarihimize bakmakla yetinmektedirler.Bugün ülkemizin uyguladığı politika,komşularıyla sıfır,yani sorunsuz bir dış politika anlayışı çerçevesinde şekillenmektedir.Ancak bilinen bir gerçek var ki o da ülkelerin çıkarları ve güç odaklarında belirli sözlere hakim olmak istemeleri sorunsuz dış politika strateji tezini çürütmektedir.Bizler gerçekçi olup sorunların üzerine rasyonel bakış tarzıyla gitmeliyiz.Aksi takdirde olan ülkemize olur.

Bu yazımda ana hatlarıyla ülkemizin genel politikası üzerinde durarak diğer yazılarıma temel oluşturma kanaati taşıdım. Ortadoğu ülkemiz ve bütün küresel güçler için vazgeçilmez kaynaktır. Bizler de bu kaynaktan mahrum kalmamalı, payımıza düşen ne varsa almalıyız. Onun içinde bölge üzerinde hâkim yapımızı kullanmalı biz ülkemiz olarak uluslar arası anarşi düzeninde kurtların olduğu bir küresel düzende yerimizi almalıyız.









Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 34
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1116
Toplam Tekil 4067250
IP 18.221.174.248






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu