BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “ORTAYA ÇIKACAK ANLAŞMADAN HER İKİ TARAFIN DA FAYDALANMASI NİHAİ HEDEFTİR” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “ORTAYA ÇIKACAK ANLAŞMADAN HER İKİ TARAFIN DA FAYDALANMASI NİHAİ HEDEFTİR”
Tarih: 22.05.2014 > Kaç kez okundu? 1863

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkında bir anlaşmaya yönelik büyük bir istek gördüklerini ancak bu isteğin uzun süre gerçekleşmemesi durumunda vatandaşların kaygı duyabileceğini ifade ederek, “İnşallah bir anlaşma olur. Ortaya çıkacak anlaşmadan her iki tarafın da faydalanması nihai hedeftir” dedi.

“Her iki tarafın da bu anlaşmadan kazancı olması gerekir ki anlaşma yürüyebilsin” diyen Eroğlu, yabancı yetkililerin müzakerelerden beklentisinin olumlu sonuç alınması olduğunu ve kendilerinin de aynı düşünce içerisinde bulunduğunu gördüklerini vurguladı.

Rum liderle 2 aydır görüşemediklerini ancak müzakerecilerin görüşmeleri sürdürdüğünü kaydeden Eroğlu, liderlerin 2 Haziran’da görüşeceğini ifade etti. Eroğlu, var olan görüşmelerin kabul edilmesi durumunda müzakerelerin kısa bir sürede tamamlanıp referanduma gidilebileceğini ve bu işin noktalanabileceğini, fakat bu isteklerin tek taraflı yerine getirilemeyeceğini kaydetti.

Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının hedefinin bu yıl içinde çözüm bulmak olduğunu fakat Rum liderin açıklamalarında 2015 yılının sonunu hedef gördüğünün anlaşıldığını ifade ederek, bunun, ucu açık, ne zaman biteceği belli olmayan bir süreç anlamına geldiğini işaret etti.







2. CUMHURBAŞKANI TALAT: “ÇÖZÜME KATKI KOYABİLİR”







İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda baskı yapmak amacıyla adaya geleceğini söyledi. Diyalog’a konuşan Talat, emperyalist bir ülke olmasına rağmen ABD’nin Kıbrıs konusunun çözümüne katkı koyabileceğini söyledi.



Maraş’ın, Güven yaratıcı Önlemler adında Rum tarafına verilmesinin bütünlüklü çözüme büyük bir darbe vuracağını söyleyen Talat “Bana göre Maraş konusunun çözümü Kıbrıs sorununun çözümünden daha zordur” dedi. (DİYALOG)





ÖZERSAY: “MÜZAKERELERDE MÜLKİYET KONUSUYLAİLGİLİ ÖNERİLER OLDU”



Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, dün, Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ile gerçekleştirdikleri görüşmede daha önce verilen önerilere bazı ilaveler yapıldığını belirterek, bunların Mülkiyet Komisyonu’yla ilgili öneriler olduğunu söyledi.

Dünkü toplantıda mülkiyet uzmanlarının da olduğunu belirten Özersay, toplantıda mülkiyet konusun yanı sıra, dış ilişkiler konusunun ele alındığını belirtti.

Dış ilişkiler konusunun çok boyutu olduğunu kaydeden Özersay, “Bir yandan kurucu devletlerin dış ilişkilerde ne oranda temsil edilecekleri; öte yandan kurucu devletlerin dış ilişkiler ve dış politikayla ilgili konularda kendi yetkilerine giren alanlarda kararlara nasıl katılacakları, nasıl temsil edilecekleri; özellikle kurucu devletlerin kendi yetkilerine giren konularda antlaşmaların nasıl, kiminle ve hangi süreç sonucu yapılabileceği konular ele alındı” dedi.

Toplantının verimli geçtiğini ifade eden Özersay, şu anda gelinen noktada, karşı öneri vermenin gerekli olduğunun ortaya çıktığına dikkat çekerek, yapılan önerilerden farklı olarak, bir de her iki öneriyi yakınlaştırmak için karşı öneri yapma noktasına gelindiğini kaydetti.

Özersay, gelecek haftaki toplantının 30 Mayıs’ta gerçekleştirileceğini de vurguladı.

Kudret Özersay, liderler görüşmesi için ise 2 Haziran tarihinin netleştiğini kaydetti.

Özersay, 2 Haziran haftasının sonuna doğru Yunanistan ve Türkiye’ye ikinci bir çapraz ziyaret gerçekleştirme olasılığı bulunduğunu da belirterek, bu konuda kendi aralarında bir fikir birlikteliği bulunduğunu, ancak bunun, kendilerini davet edeceklerin vereceği bir karar olduğunu söyledi.







ABD BAŞKAN YARDIMCISI BİDEN KIBRIS’I ZİYARET EDİYOR



ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, bu gece Kıbrıs’a gelecek. Biden, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis ile görüşmeyi planlıyor.

ABD’den 52 yıl aradan sonra adaya yapılan en üst düzey ziyareti düzenleyecek olan Biden’ın gündeminde adada kalıcı barışın sağlanması, bölgesel güvenlik ve enerji gibi konular bulunuyor.

Biden’ın Kıbrıs ziyaretine ilişkin bilgi veren Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkili, ABD olarak adadaki müzakerelerde Türkiye ve Yunanistan’ın çok önemli oyuncular olduğuna inandıklarını kaydetti.

Bölgedeki her ülkenin, Kıbrıs’taki her iki toplumun geleceği için adanın iki bölgeli, iki toplumlu federasyona taşınacağı bir anlaşmayı desteklemesi gerektiğini belirten Beyaz Saray yetkilisi, adadaki müzakerecilerin Ankara ve Atina’ya ziyaretlerine değinerek, şunları söyledi:

"Türkiye’nin oldukça verimli olan çapraz ziyaretlerdeki rolünü görmekten memnuniyet duyuyoruz ve Türkiye’nin bu çalışmalarda yapıcı bir rol oynamayı sürdüreceğini düşünüyoruz. O bakımdan Yunanistan hükümeti ve halkıyla Kıbrıs’taki her iki toplumun liderleriyle de olduğu gibi, Türk hükümeti ve insanlarıyla açıkça istişare ediyoruz."







AB BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ ÇAVUŞOĞLU: "BİDEN'İN BARIŞ SÜRECİNE DESTEK VERMEK İÇİN ADAYI ZİYARET EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"



Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu,bir kabulü sırasında Biden'in adaya yapacağı ziyaretin önemli olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Herhangi bir spesifik konu için adaya gideceğini düşünmüyoruz. Barış sürecine destek vermek için adayı ziyaret edeceğini düşünüyoruz" dedi.



ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Kıbrıs'a yapacağı ziyaretin Maraş için olup olmadığına ilişkin soru üzerine, "Müttefikimiz ABD'nin Kıbrıs sorununun çözümüne verdiği katkıyı memnuniyetle karşılıyoruz ve teşekkür ediyoruz. Biz de Kıbrıs'ta kalıcı bir barış istiyoruz" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Kıbrıs sorununun birçok unsur barındırdığını anlatarak, "Biz bu unsurların hepsinin bir plan çerçevesinde müzakere edilip, kazan-kazan formülüyle sonuçlanmasını istiyoruz" dedi.











KKTC Dışişleri Bakanlığı



Enformasyon Dairesi







Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241



Fax: +90 (392) 228 4847



E-Mail: pio_news@kktcenf.org



Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC



via Mersin 10 / TURKEY







Twitter (Türkçe): @KKTC_Disisleri



Twitter (English): @MFATRNC



Facebook: KKTCDisisleri



Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 27
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 862
Toplam Tekil 4068783
IP 3.133.109.211






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.811 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu