Hollanda’da Kayan yıldız yeniden doğuyor… - İlhan KARAÇAY - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Hollanda’da Kayan yıldız yeniden doğuyor… - İlhan KARAÇAY
Tarih: 17.05.2014 > Kaç kez okundu? 2814

Paylaş


*Hollanda’nın ünlü yazarı ve tiyatro-kabare satçısı Funda Müjde felçli haliyle Türkiye’ye bisiklet turu yapacak



* İstanbul’da bir taksi kazası sonrasında felç olup hayatı kararan Müjde, hayata neşeli bakışını sürdürüyor



* Funda Müjde Hollanda televizyonlarında yayınlanan pek çok seride rol aldı. Tiyatro ve kabere programlarına imza attı.

Hollanda’nın en büyük gazetesi De Telegraaf’ta köşe yazarlığı yaptı. Şimdi ise tekerlekli sandalyeye mahkum bir yaşam

sürdürüyor







İçinde yaşadığımız dünyada meydana gelen ani gelişmeler, insanlar üzerindeki etkisini acımasız bir şekilde değiştiriyor. Hani, ‘Ne oldum deme, ne olacağım de’ diye bir tekerleme var ya? İşte bu tekerlemeye çok dikkat edilmeli ve yaşamımızın düzeninin bozulmaması için dikkatimiz ikiye katlanmalıdır.

‘Bir musibet bin nasihate bedeldir’ diye de bir söz vardır. Yani, insanlara istediğin kadar nasihat et, başlarına bir musibet gelmedikten sonra, bir şey öğretemezsin.



Adana’dan çocuk yaşında Amsterdam’daki babasının yanına göç eden Funda Müjde’nin yaşamı bir musibet ile karardı. Ama O’na kimse nasihat etmemişti. İstanbul’da bir taksiye binmişti. Bir yanda acemi bir taksi şoförü, karşı yanda da şımarık bir otomobil sürücüsü genç. Her ikisinin de hatası nedeniyle meydana gelen kaza sonucunda, Hollanda’daki popüler yaşamı ile gönüllerde taht kurmuş olan Funda Müjde ölümden kurtuldu ama, tekerlekli sandalyeden kurtulamadı.



Yıldızlaşmıştı Funda Müjde. Ama ne var ki o elim kaza o yıldızı kaydırmıştı. Tekerlekli arabaya mahkum olduktan sonra en önemli işlerinden biri olan De Telegraaf yazarlığına veda etmek mecburiyetinde kaldı. De Telegraaf yazarlığını 2012 sonuna kadar sürdürebilmişti. Bu arada 2013 yazına kadar radyo sunuculuğu, televizyon ve tiyatro faaliyetleri devam etti.







Funda oynuyor Kraliyet Ailesi kahkaha atıyor







Çok dirayetli olan Funda Müjde, Hollanda’da yeniden doğuş için inanılmaz bir gösterinin hazırlıklarını tamamladı. Evet, kaza sonucunda tekerlekli sandalyeye mahkum olan Müjde, Amsterdam’dan İstanbul’a bisiklet ile inanılmaz bir tur yapacak. Bu tur için kendisine özel bir bisiklet yapıldı.



Hayatının en zorlu sınavı için yola çıkacak olan Funda Müjde, bu ayın sonunda “BerkelBike” adını taşıyan özel tasarlanmış bisikleti ile yapacağı bu yolculukla, egzersiz yapmanın ve aktif bir yaşamın ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmeyi amaçlıyor ve şunu ekliyor: “Egzersiz inanılmaz derecede önemlidir, özellikle hareket kabiliyeti kısıtlı kişiler için”.



Funda Müjde yolculuğuna 28 Mayıs 2014 günü, Hollanda`nın, görkemli Amsterdam Olimpiyat Stadyumu önünden başlayacak. Genç, yaşlı demeden, ünlü ve ünsüz bisikletçiler gibi birçok kişi Funda Müjde’ye yolculuğunun ilk kilometrelerinde eşlik edecekler. Funda Müjde`yi yolculuğuna uğurlayacak olanlar arasında, Hollanda'nın ünlü Rap Yıldızı Ali B. ile Sunucu ve Komedyen Jörgen Raymann, Paralimpik altın tennis oyuncusu Esther Vergeer de var.



Funda Müjde İstanbul’a doğru pedal çevirirken, Avusturya’da düzenlenen (26 Haziran’da) ‘HandBikeBattle 2014’ adlı yarışa ve birçok sportif ve kültürel etkinliklere katılacak.

Funda Müjde’nin serüveni Ağustos sonunda Boğaziçi Köprüsü’nde sona erecek. Müjde’yi Hollanda Başkonsolosu Robert Schuddeboom, 79 yaşındaki babası ve aile bireyleri, Türk ve Hollanda basın mensupları, ve arkadaşları karşılanacak. Tabii ki sınır girişinde ve İstanbul’da Valiliklerin sürprizleri Wesley Sneijder ve eşi Yolanthe, Dirk Kuyt ve eşi Gertrude de cabası olacak.







Funda Müjde hayatının yolculuğu için gece gündüz demeden çalışıyor. Haftanın 6 günü saatlerce profesyonel gözetim altında antrenman yapıyor. Tıbbi ve fiziksel testlerini başarı ile tamamlayan Funda Müjde’nin, kondisyonu çok kısa zamanda müthiş bir ilerleme kaydetti. Funda Müjde bu yolculukla egzersiz, azim ve iradenin ne kadar önemli olduğunu kanıtlamayı ve engelli insanlara hayatta daima umut ve fırsatlar olduğunu hatırlatmayı amaçlıyor. Funda Müjde hayatla ilgili görüşünü şöyle açıklıyor: “Kaza geçirmeden önce elbette spor yapmak benim için önemliydi, ancak şimdi çok ama çok daha önem kazanmıştır. Günlük hayat kalitemi korumak için her gün mücadele ediyorum. Bisiklet sürmek bana enerji veriyor ve özgür hissetmemi sağlıyor. Bunu zorlu sınavla göstermek istediğim, tekerlekli sandalyeye mahkum olsanız bile doğru şeye odaklanarak en zoru dahi başarabilirsiniz. Hareket hayattır”



Funda Müjde’nin sanat kariyeri:



Henüz öğrencilik yıllarında arkadaşları ile birlikte kurmuş olduğu bir tiyatro grubu ile sahnelere çıkmaya başlamıştı. Daha sonra film prodüktörlerinin dikkatini çekti. 1984 yılında TV serilerinde çoğu başrol olmak üzere yer aldı. 1984 yılında Türk Videos’sunda Süheyla rolünü oynadı. 1987’de ‘Julia’nın Sırrı’ adlı ödüllü sinema filmi ile şöhrete ilk adımı attı. 1991-1992’de, özellikle gençlerin hayranlıkla izlediği ‘Medisch Centrum West’ serisinde Hemşire Selma rolünü üstlendi. 1993’te ‘Vrouwenvleugel’de Derya rolündeydi. 2000 yılındaki ‘Russen’de Yasmine rolünü mükemmel oynadı. 2003’te ‘Vrijdag de 14e’ anne rolü ona çok yakışmıştı. 2004’te ‘FF Moeve’de Ezra’nın annesiydi. 2005’te ‘Keyzer & De Boer Advocaten’ filminde Mirjam İbis rolündeydi. 2006’da ‘Shouf Shouf’daki Hanan rolü çok beğenildi. 2012’de ‘Koen Kampioen’de Fatma oldu. Yine 2012’de, gençliğin hayranlıkla izlediği ‘Goede Tijden Slechte Tijden’deki Elif rolüyle beğeni kazandı.



Funda Müjde`nin şu anda ‘Funda ziet ze vliegen’(Funda takes off) adlı bir tiyatro çalışması ile, “Mag ik een kilo emancipatie van u?” (Sizden bir kilo emansipasyon alabilir miyim), “Chakra”, “Actueler dan ooit”,(Her şeyden daha aktüel) şovları devam ediyor.



www.stichtingbewegenisleven.nl /



twitter.com/fundamujde



facebook.com/fundamujde



----------***----------







Funda Müjde: a cycling paraplegic



From The Netherlands to Turkey







This summer cabaret entertainer, presenter and actress Funda Müjde will start on the challenge of her life. In three months, from the end of May till the end of August 2014, she will cycle from Amsterdam to Istanbul. It will be a unique and special bike ride as Funda has an incomplete spinal cord injury. In 2007 Funda was involved in a severe taxi accident in Istanbul and since then she has been confined to a wheelchair. This will not stop her though from cycling for about 4,000 kilometer. She will be riding a custom made bike: the BerkelBike. With her bike ride Funda calls attention to the importance of



exercise and having an active lifestyle: "Exercise is unbelievably important, especially for people with a disability!"







Funda will be departing for this adventure on May 28th from the impressive Olympic Stadium in Amsterdam. Many people - young and old, celebrities and lesser known people, bikers and handbikers - will be accompanying her on the first kilometers and will ride alongside her. Amongst others, the famous Dutch rapper Ali B



and comedian and tv presenter Jörgen Raymann will get on the bike at this kick-off, to show their support for this great challenge. On her way to Istanbul Funda will make a stop in Austria to take part in the HandBike Battle 2014 race. During her journey to Istanbul she will take part in various other sporting and cultural activities. The journey ends in August in Istanbul, on the bridge over the Bosphorus. There she will be welcomed by the



Dutch Consul, Turkish and Dutch press, family and friends. Historical route Following a taxi accident in Turkey in 2007 Funda has been confined to a wheelchair as a paraplegic. This does not stop her though from cycling from Amsterdam to Istanbul in fifty stages. A symbolic number as it is exactly



fifty years ago that the Netherlands and Turkey signed a treaty, by which the recruitment of Turkish workers was regulated. Funda will be following in the footsteps of her father and thousands of other migrants and will take the same route they took when they first came to the Netherlands. It is also a familiar route for Funda, because she and her family always drove along this route when they went to Turkey on holidays.



Moving boundaries Currently Funda is busy preparing for her ride of a lifetime. She trains six days a week under professional supervision and cycles for several hours every day. Meanwhile, she has undertaken several (medical and physical) tests and completed them successfully: her physical condition has improved tremendously in a relatively short time. Funda wants this journey to showcase how important exercise, perseverance and willpower are and show other people with disabilities and difficulties in their life that there is always hope and opportunity. Funda’s motto is ‘get the most out of what you have’. "Before my accident exercise was important to me, but now it has become even more so. I fight every day to maintain my quality of life. Cycling gives me freedom and energy. Through this exciting challenge, I want to show that you can get very far with the right attitude even when you are confined to a wheelchair. Movement is life!"







About Funda Müjde



Funda started her career with a starring role in the award winning film Julia's Secret. In addition, she played in several Dutch television shows. For many years Funda also wrote a weekly column for different media, including the largest Dutch newspaper De Telegraaf. A selection of her columns appeared in her book: Algemeen Beschaafd Turks. Currently she is working on her new theatre show called Funda ziet ze vliegen „Funda takes off”.



www.stichtingbewegenisleven.nl / twitter.com/fundamujde / facebook.com/fundamujde



--



















social



www.ilhankaracay.com







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 42
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 592
Toplam Tekil 4072519
IP 18.118.137.243






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu