BASIN BÜLTENİ: Dışişleri Bakanı Özdil Nami: “Türk halkına sabırlar, yaralılara acil şifalar dileriz” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: Dışişleri Bakanı Özdil Nami: “Türk halkına sabırlar, yaralılara acil şifalar dileriz”
Tarih: 16.05.2014 > Kaç kez okundu? 1882

Paylaş


Dışişleri Bakanı Özdil Nami, dün, Türkiye’nin Manisa İli Soma İlçesi’nde meydana gelen Maden Kazası sonrası hayatını kaybedenlerin anısına Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği’nde açılan taziye defterini imzaladı.



Dışişleri Bakanı Özdil Nami, taziye defterine şunları yazdı:



“Sayın Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi, Manisa’nın Soma İlçesi’nde yaşanan büyük felaketin tarifsiz acısını hepimiz yüreğimizde hissediyoruz. Kıbrıs Türk Halkı olarak bizleri derin yasa boğan bu talihsiz olayda yaşamını yitirenlere Tanrı’dan rahmet, sevdiklerini kaybeden yakınlarına ve Türk halkına sabırlar, yaralılara acil şifalar dileriz. Şahsınızda Türkiye Cumhuriyeti’nin, gönlümüzün en derininde hissettiğimiz bu büyük acısını paylaşır dualarımızın sizlerle olduğunu bilmenizi isterim.”



Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Türkiye’de Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki kömür ocağında meydana gelen felaketle ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na taziye mesajı göndermekle birlikte telefonla da arayarak taziyelerini iletti.







Dışişleri Bakanı Özdil Nami, İstanbul Aydın Üniversitesi’nden bir heyeti kabul etti



Dışişleri Bakanı Özdil Nami, dün, İstanbul Aydın Üniversitesi Siyaset Akademisi Türkiye Araştırmaları Merkezi’nden bir heyeti kabul etti.

Dışişleri Bakanlığı konferans salonunda gerçekleşen kabulde, Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs sorununun tarihçesi, izlenen politikalar ve müzakerelerde gelinen son aşama hakkında heyeti bilgilendirdi.

Bakan Nami, heyete Bakanlığı’nın faaliyetleri hakkında bilgi verirken, Bakanlar Kurulu kararıyla Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin koordinasyonu çalışmalarının da Dışişleri Bakanlığına verildiğini söyledi. Bakan Nami bu sebepten dolayı son dönemde AB ile ilişkilerin arttığına ve yoğunlaştığına dikkat çekti.

Nami, konuşmasında, Kıbrıs sorunu odaklı çalışmaların Bakanlığı’nın öncelikli konusu olduğunu ve Dışişleri Bakanlığı’nın rolünün Kıbrıs sorunu konusunda müzakereleri sürdüren Cumhurbaşkanlığı’nı destekleyici bir nitelikte olduğunu da ifade etti.



MÜZAKERECİ ÖZERSAY: “MÜZAKERELERDE ORTAYA ÇIKACAK ŞEY; HER İKİ TARAFIN DA MENFAATİNİ DENGELEYECEK BİR ŞEY OLMAK ZORUNDADIR”



Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Kıbrıs sorununa çözüm bulma sürecinde; “İster kapsamlı müzakereler çerçevesinde olsun, ister güven yaratıcı önlemler bağlamında olsun, her ne konuda olursa olsun ortaya çıkacak şey, her iki tarafında menfaatini dengeleyecek bir şey olmak zorundadır. Biz bu müzakere masasında bunun için varız, bu anlamda herkesin içi rahat olsun” dedi.

Özersay, Cumhurbaşkanlığı olarak müzakere süreciyle ilgili halkı bilgilendirmeye ve belirsizlikleri ortadan kaldırmaya büyük önem verdiklerini belirtti. Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Güzelyurt’ta, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son aşama hakkında vatandaşlara bilgi verdi.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, konuşmasına Türkiye’de meydana gelen faciadan duyduğu üzüntüyü belirterek başladı ve duyduğu üzüntü ile acıyı paylaştı, Türkiye’ye başsağlığı diledi.

3 aydır devam eden müzakere süreci ile ilgili halka bilgi vermeye önem verdiklerini, çünkü tüm halkın, herkesin geleceğiyle ilgili bir müzakere süreci yaşandığını ifade eden Özersay, “Kıbrıs sorununun devamından dolayı geleceğimize yönelik var olan belirsizlik ciddi bir kaygı yaratıyor ve belirsizlik her zaman için her konuda kötüdür ama özellikle geleceğe dönük belirsizlik ise bu çok daha önemli bir kaygı kaynağıdır” dedi.



ŞEHİT AİLELERİ: “AİHM’İN ÇİFTE STANDARDINI ŞİDDETLE KINIYORUZ”



Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Genel Başkanı Ertan Ersan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’nin Güney Kıbrıs’a tazminat ödemesine yönelik aldığı kararı esefle karşıladıklarını belirterek, “çifte standart” olarak değerlendirdiği bu kararı kınadı.

Ersan, kendilerinin de kayıpları için bugüne kadar 30’a yakın dava açtığını, ancak bugün bu davaların sadece 5’inin gündemde olduğunu, diğerlerinin “iç hukuk yolları devam ettiği için veya zaman aşımı” gerekçesiyle AİHM tarafından “kabul edilmez” bulunarak reddedildiğini belirterek, “AİHM’in çifte standardını derneğimiz olarak kınıyoruz ve şehitlerimizin tüm uluslararası arenada Rum Kayıplarla aynı konumda incelenmesi için gerekli tüm girişimleri yapacağımızı bildiriyoruz” dedi.

Ertan Ersan yazılı açıklamasında, kararda hükmedilen 90 milyon Euro’nun 30 milyonunun Rum kayıp ailelerine verilecek olmasının acılarını artırdığını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Bizlerin de 502 kayıp şehidimiz vardır. Kıbrıslı Türkler olarak biz 1955-1963-1974 yıllarında çok şehitler verdik. Şehitlerimiz arasında yeni doğmuş bebekler, çocuklar ve kadınlar da mevcuttur. Bizler 1974 sonrasında hayata yeniden tutunmaya çalışırken, Rum tarafı 1980’lerden başlayarak Türkiye’ye karşı davalar açmaya başlamış ve Avrupa hukuk sistemini Türkiye’ye karşı bir tehdit gibi kullanmıştır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Kıbrıslı Türklerin davalarını iç hukuk yollarını tüketme ve zaman aşımı gibi nedenlerle reddetmesi tamamen çifte standarttır. Türkiye AİHM yetkisini 1989’da kabul etmiştir.

Rum Yönetimi’nin kayıpları da içeren söz konusu devlet başvurusu 1994’te yapılmıştır. Burada 5 yıllık bir gecikme vardır. Zamanaşımı kurallarını Kıbrıslı Türklere karşı sıkı sıkı uygulayan AİHM, Rumlar söz konusu olduğunda neden bu kuralı unutmaktadır?

Bizler kayıplarımız için bugüne kadar 30’a yakın dava açtık. Bugün bu davaların sadece 5’i gündemde olup, diğerleri iç hukuk yolları devam ettiği için veya zaman aşımı gerekçesiyle AİHM tarafından kabul edilmez bulunarak reddedilmiştir.

AİHM’in çifte standardını dernek olarak kınıyoruz ve şehitlerimizin tüm uluslararası arenada Rum kayıplarla aynı konumda incelenmesi için gerekli tüm girişimleri yapacağımızı bildiriyoruz.”



BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU, BAŞBAKAN YARDIMCISI DENKTAŞ VE MALİYE BAKANI MUNGAN SOMA’YA GİTTİ



Türkiye’nin Manisa iline bağlı Soma ilçesindeki maden ocağında çıkan yangında yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve Maliye Bakanı Zeren Mungan, Türkiye’nin acısını paylaşmak üzere bugün Soma’ya gitti.



SERTOĞLU: “2014’ÜN SONUNA KADAR BU İŞİN ÇÖZÜLECEĞİNDEN EMİNİM”



Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Başkanı Hasan Sertoğlu, Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren “Kıbrıs Futbol Federasyonu” ile yılsonuna kadar bir antlaşmaya varacaklarına inandığını söyledi.

Sertoğlu, yılsonuna kadar bir antlaşmaya varılamadığı takdirde görüşmelerin de uzatılmayacağını vurguladı.

KTFF Başkanı Sertoğlu ile KTFF Danışmanı, FIFA Başkan Adayı Jerome Champagne, KTFF Ahmet Sami Topcan Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

Bir antlaşmaya varma sürecinin zor bir süreç olduğunu ancak kaydedilen ilerlemenin her iki tarafın iyi niyet taşımasından kaynaklandığını kaydeden Sertoğlu, “Benim ile Kop Başkanı’nın kötü açıklaması olmadı, hep iyimser davrandık, bu gün ilerliyorsak da bundandır” dedi.

İki taraf arasındaki güvenin artırılması gerektiğini dile getiren Sertoğlu, her iki federasyonun güvenin artması amacıyla birbirlerinin etkinliklerine konuk olarak katılma kararı aldıklarını ifade etti.

Jerome Champagne ise süreçte en önemli noktanın iki taraf arasındaki güveni geliştirmek olduğunu söyledi bunun da belge imzalamakla başarılamayacağını söyledi.

Konunun Brezilya’da yapılacak FIFA kongresinde de ele alınacağını kaydeden Champagne, bu toplantıda FIFA’ya üye 209 federasyonun süreçte yaşanan gelişmeler hakkında bilgilendirileceğini ifade etti.

Champagne, “Kıbrıs’taki futbol tartışmaların odak noktası olacağından eminim” dedi.

Sürecin detaylarının basına sızdırılmasının tehlikeli olacağını kaydeden Champagne, “Güven ve dostlukla her sonuna çözüm bulabiliriz. Basına sızdırılması her şeyi dinamitleyebilir” diye konuştu.



RUM ESKİ POLİS GENEL MÜDÜRÜ PAPAYEORGİU’DAN ANASTASİADİS’E TAZMİNAT DAVASI



Rum eski Polis Genel Müdürü Mihalis Papayeorgiu’nun, “500 bin Euro tazminat” ve “görevinden alınmasına ilişkin kararın iptali” istemiyle Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis aleyhine dava açtığı belirtildi.

Politis gazetesinin haberine göre, Papayeorgiu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kendisine gönderdiği görevden alınmasına ilişkin mektupta hakaret ettiğini ve gururuyla oynadığını savundu.

Papayeorgiu, ELAM’ın KKTC II.Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a Limasol’da saldırmasının ardından Anastasiadis tarafından görevinden alınmıştı.







KKTC Dışişleri Bakanlığı



Enformasyon Dairesi







Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241



Fax: +90 (392) 228 4847



E-Mail: pio_news@kktcenf.org



Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC



via Mersin 10 / TURKEY







Twitter (Türkçe): @KKTC_Disisleri



Twitter (English): @MFATRNC



Facebook: KKTCDisisleri



Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 32
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 949
Toplam Tekil 4062339
IP 3.143.168.172






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu