BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “BARIŞ HAREKATI’NIN YARATTIĞI COĞRAFYADA DEVLET KURDUK” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “BARIŞ HAREKATI’NIN YARATTIĞI COĞRAFYADA DEVLET KURDUK”
Tarih: 16.05.2014 > Kaç kez okundu? 1998

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Barış Harekatı’nın önemine işaret ederek, Kıbrıslı Türklerin Barış Harekâtı’nın yarattığı coğrafya üzerinde bir devlet kurduğunu vurguladı.

Eroğlu, “Rumlar, ‘Kıbrıs sorunu 1974’te başladı’ diyerek dünyayı kandırıyor. Medeni dünya da ‘Barış Harekâtı niye oldu’ diye sormuyor. Sorsa cevabını bulacak, Kıbrıs sorununun 1974’te değil, 1950’lerde, 60’larda başladığını anlayacak” ifadelerini kullandı.

“Barış Harekâtı olmasıydı ne olacaktı?’ sorusunu zaman zaman kendimize soruyoruz” diyen Eroğlu, “Bunu sormakta fayda var. Barış Harekâtı’nın Kıbrıs Türk halkının varlığın devamı için ne kadar elzem ve önemli olduğu sorusunun cevabı zaten kendiliğinden ortaya çıkıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 1974 Barış Harekâtı’nın gerçekleşmesine onay veren dönemin Türkiye Cumhuriyeti hükümetinde İçişleri Bakanı olan Oğuzhan Asiltürk ile Adalet Bakanı olan Şevket Kazan’ı kabul etti.

Kıbrıs Türk halkının 1974 öncesindeki gibi can güvenliği için endişe etmediğini belirten Eroğlu, “Devlet çatısı altında huzur ve güven içinde yaşıyoruz” dedi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kıbrıs Türk halkı için sağladığı güvene işaret etti.

KKTC’de gelinen noktanın bazı çevreler tarafından eleştirildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, her ülkede olduğu gibi KKTC’de bazı sorunlar bulunduğunu kaydederek, ülkeye uygulanan ambargo ve izolasyonlara dikkat çekti.

Eroğlu, “Nerden nereye geldiğimiz düşünüldüğü zaman ortaya çok mesafe aldığımız çıkıyor” dedi ve Türkiye hükümetleriyle halkına teşekkür etti.



CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “SÜRECİ UZATAN, RUMLARIN ANLAŞMA YAPMA MECBURİYETİ HİSSETMEMESİ”



Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinde kendileri ne kadar acele ederse etsin, hem AB, hem de BM üyesi olan Rum tarafının acelesi bulunmadığını belirterek, süreci uzatanın, Rumların anlaşma yapma mecburiyeti hissetmemesi olduğunu söyledi.

Eroğlu, bir yıl içerisinde müzakereleri tamamlayarak referanduma götürmeyi düşündüklerini ancak bu şartlarda bunun zor göründüğünü de belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İstanbul Aydın Üniversitesi Siyaset Akademisi Türkiye Araştırmaları Merkezi’nden bir heyeti kabul ederek Kıbrıs konusunun tarihçesini anlattı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, Kıbrıs konusunu çözmek için çok uzun zamandır uğraştıklarını belirterek, Kıbrıs sorunu çözülse de Türkiye için her zaman gündemde kalacak bir konu olduğunu ifade etti.

“ANNAN PLANI’NIN HAYIRLI OLDUĞUNU DÜŞÜNMEDİM ANCAK...”

Eroğlu, “Annan Planı’nın Türkler için pek de hayırlı olduğunu düşünmediğini ancak halkın gerçek dışı vaatlerle kandırılarak uluslararası bir kampanyayla referandumda evet sonucu alınmasına rağmen verilen sözlerin de tutulmadığını” kaydetti.

Güney’de yeni bir lider seçilmesiyle birlikte müzakereleri yeniden başlattıklarını ve bir yıl boyunca uğraşarak hazırlanan ortak metnin ardından müzakerelere başlayabildiklerini dile getiren Eroğlu, müzakerelerin başlamasıyla da ilk önce geçmişte yakınlaşma sağlanan konuların Rum Yönetimi tarafından kabul edilmemesiyle, tarama süreci geçirdiklerini ve şimdi de özlü görüşmeler yaptıklarını söyledi.

“RUM TARAFININ ACELESİ YOK NİYE OLSUN Kİ”

“Biz ne kadar acele edersek edelim Rum tarafının acelesi yok, niye olsun ki? Onlar hem AB’nin, hem de BM’nin üyesi olmuşlar” diyen Eroğlu, Rumların anlaşma yapma mecburiyeti hissetmemesinin süreci uzattığını belirtti.

Eroğlu, kendilerinin bir yıl içerisinde müzakereleri tamamlayarak referanduma götürmeyi düşündüklerini ancak bu şartlarda bunun zor göründüğünü söyledi.

Önümüzdeki günlerde ABD Başkan Yardımcısı’nın Kıbrıs’a geleceğini anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Emin olun ki bizim lehimize değil, onların lehine ifadelerde bulunacaktır” dedi.

Eroğlu, Rumların güven arttırıcı önlem olarak Maraş’ın verilmesini istediğini, ancak kendilerinin böyle bir şeyi kabul edemeyeceğini, Maraş’ı toprak olması nedeniyle bütünlüklü çözümün bir parçası kabul ettiklerini anlattı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, dünyanın artık gerçekleri görmesi gerektiğini ifade ederek, aksi takdirde 50 sene daha yeni gelen nesillerin de bunun sıkıntısını yaşayacağını belirtti.

Eroğlu, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını da yanıtladı.





ERTUĞ: “AİHM KARARI MÜZAKERE SÜRECİNİ ETKİLEYECEK”



Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Diplomasi Özel Danışmanı ve Sözcüsü Osman Ertuğ, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye aleyhine verdiği 90 milyon Euro’luk tazminat kararının, Kıbrıs müzakere sürecini etkileyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, bir TV programına konuk olan Ertuğ, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

AİHM kararının, gerek hukuki, gerekse de siyasi içeriği açısından esef verici bir karar olduğunu ifade eden Osman Ertuğ, “13 yıldan sonra nasıl böyle bir karar alınır, bunu anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi.

Kararın ayrıca, nitelik olarak siyasi ve hukuki zeminden yoksun olduğunu söyleyen Ertuğ, “Sadece çelişkiler içeren bir karar da değil. Hukuki içerik bakımından da bir zemine dayanmıyor” diye konuştu.

Osman Ertuğ, mülkiyet konusunun da AİHM’in son aldığı kararın gölgesinde gerçekleşeceğini vurgulayarak, Rumların önerilerinin pek de uzlaşıcı öneriler olmadığını belirtti.

Ertuğ, “Rum yönetimi, eski mülk sahibinin ilk tercih hakkına sahip olduğunu düşünüyor. Biz iki kesimlilik ve iki toplumlu federasyonu belirtiyoruz. Bunu biz demiyoruz. Bu BM parametresi ve aynı zamanda ortak açıklamanın içinde yer alan bir unsur” dedi.

“Onların, iade ağırlıklı bir yaklaşımı var” diye konuşan Sözcü Osman Ertuğ, bunun, herhangi bir düzenleme olmadan yapılması halinde iki kesimliliğin ortadan kalkacağını kaydetti.

Ortak açıklama metninde, “üzerinde uzlaşıya varılmamış ana konular görüşülecek” ibaresi olduğunu hatırlatan Ertuğ, hem BM Genel Sekreteri’nin, hem de uluslararası aktörlerin bu görüşe sahip olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının bu yaklaşıma sahip olduğunu anlatan Ertuğ, “Karşı tarafın da bu noktaya gelmesi lazım ki gerçek bir ilerleme olsun. Önümüzde yaz dönemi var. Herkes bir tatil havasına geçer. Bunun için, gerçek bir ilerlemeyi ortaya koyarsak gerek ivmeyi, gerekse de halkın ümitlerini canlı tutacaktır” diye konuştu.

“BIDEN’IN ZİYARETİ ÖNEMLİ”

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyaretinin de sorulması üzerine Ertuğ, bu ziyaretin önemli bir çerçeveye oturtulması gerektiğini söyledi.

“Çünkü uluslararası ilgi açısından Kıbrıs meselesini daha görünür hale getirir. Görünürlük de daha fazla ilgi ve ivme demektir. İvme yükseldikçe, bizim istediğimiz; bu sorunun süratle sonuçlandırma istikametine yardımcı olur diye düşünüyoruz” diyen Sözcü, ABD’nin süper güç olarak dünyadaki bütün sorunlara ilgi gösterdiği gibi Kıbrıs sorununa da bu ilgiyi gösterdiğini söyledi.

Bu durumun bir parçası olarak Biden’ın Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini kaydeden Ertuğ, “Hiç bir somut getirisi olmasa bile bu ziyareti yararlı görüyoruz” dedi.

Maraş konusuna da değinen Osman Ertuğ, Kıbrıs Türk tarafının tutumunun belli olduğunu ifade etti.



ÖZERSAY, ABD BÜYÜKELÇİSİ KOENIG İLE GÖRÜŞTÜ



Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi John Koenig ile dün biraraya geldi.

Görüşmede, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum Liderliğiyle bir araya geleceği, 21-23 Mayıs tarihleri arasındaki Kıbrıs ziyareti ele alındı.

Özersay, TAK muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı’ndaki ofisinde gerçekleşen görüşmede, kapsamlı çözüm müzakerelerinde gelinen aşama ve yaşanan sıkıntıların yanı sıra, ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın ziyaretinin müzakere sürecine nasıl katkı yapabileceğini değerlendirdiklerini söyledi.

Kudret Özersay, 1960’ların başından bu yana Amerika Birleşik Devletleri’nden Kıbrıs’a yapılacak en üst düzey ziyaret niteliği taşıyan Biden ziyaretinin, somut bir sonuç üretebilmesi için Kıbrıs Türk tarafının yapıcı bir çaba içerisinde olduğunu vurguladı.





ABD DIŞİŞLERİ BAKANI DA ADAYA GELİYOR



Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry, birkaç hafta içerisinde adaya gelmeyi planladığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı resmi web sitesinden alınan bilgiye göre, John Kerry, Washington’da Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile görüşmesinin ardından, basına yaptığı açıklamada, Kıbrıs’a gelme planlarını açıkladı.

Kerry, adada iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon kurulması çalışmalarını desteklediklerini kaydetti. “Sürece yardımcı olmaya çalışıyoruz” diyen Kerry, gelecek birkaç hafta içerisinde veya gelecek ay başında Atina ve Kıbrıs’ı ziyaret etmeyi düşündüğünü belirtti.





KARİYER FIRSTLARI FORMU VE KIBRIS TÜRK ÜRÜNLERİ FUARI BÜGÜN BAŞLIYOR



“Uluslararası Kariyer Fırsatları Forumu ve Kıbrıs Türk Ürünleri Fuarı” bugün başlıyor.

Fuar, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) tarafından, Kuzey Kıbrıs Turkcell Mobil İletişim Firması ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği’nin (EkoAvrasya) katkılarıyla, bugün ve cuma günü gerçekleştirilecek.

Açıklamaya göre, ana temaları; “uluslararasılaşma, girişimcilik ve inovasyon, küçük işlerle büyük işler başarma ve sürdürülebilir bir kariyer yaşamı” olarak belirlenen Fuar’a, 100’ü aşkın yerel ve uluslararası firma katılarak, birçok kariyer fırsatlarını ve vizyonlarını öğrenciler ve yeni mezunlarla paylaşacak. Bununla birlikte yerel ürünlerin tanıtımının yapılacağı Fuar’a yurt dışından 60’ı aşkın yabancı iş adamı da katılacak ve heyetler arası iş görüşmeleri de yapılacak.







KKTC Dışişleri Bakanlığı



Enformasyon Dairesi







Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241



Fax: +90 (392) 228 4847



E-Mail: pio_news@kktcenf.org



Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC



via Mersin 10 / TURKEY







Twitter (Türkçe): @KKTC_Disisleri



Twitter (English): @MFATRNC



Facebook: KKTCDisisleri



Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 27
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 515
Toplam Tekil 4068436
IP 3.149.239.110






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu