BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “1974 SONRASI GELİŞMELER GÖZ ARDI EDİLEMEZ” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “1974 SONRASI GELİŞMELER GÖZ ARDI EDİLEMEZ”
Tarih: 12.05.2014 > Kaç kez okundu? 2086

Paylaş


BASIN BÜLTENİ





CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “1974 SONRASI GELİŞMELER GÖZ ARDI EDİLEMEZ”



Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 1974 sonrası gelişmelerin göz ardı edilemeyeceğini, Kıbrıslı Rum Liderinin, müzakerelere, geçmiş 40 yılı da değerlendirerek gelmesi gerektiğini ifade etti. Eroğlu, “İnsanlarımız yerleşmiştir, kökleşmiştir, yeni ev yapmıştır. Sen bunları yok sayarak 1974’te ne kaybettiysem onu isterim dersen sana derler ki çok geç kaldın. Anlaşmak için 1974’te aklın nerdeydi. 1977 Denktaş Makaryos anlaşması yapıldı niye rafa kaldırdın” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği 18’inci Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Kıbrıs Rum tarafı ile sürdürülen müzakerelere değinerek, “Bazı büyük ülkeler olmak üzere baskıları da hissediyoruz. Mühim olan neyi savunduğunuza inanmaktır. Neyi savunduğumu biliyorum sizin neyi istediğinizi, bu topraklarda nasıl bir yaşam beklentisi içerisinde olduğunuzu biliyorum. Karşı taraf çok şey istermiş! Benim de canım çok şey ister. Ama önemli olan mümkün olandır” dedi.

Kıbrıs Türklerinin bugün kurulan devlet için çok ağır bedeller ödediğini belirten Eroğlu, Türkiye’nin desteğiyle kurulan devletin Kıbrıs Türkünün en büyük mutluluğu olduğunu dile getirdi.

Uzlaşıya varılacak bir anlaşmanın ancak Kıbrıs Türk halkının onayıyla hayat bulabileceğini hatırlatan Eroğlu, “Sizin neyi kabul edebileceğinizi neyi kabul edemeyeceğinizi, sizi çok yakından tanıyan biri olarak müzakerelerde yer alıyorum” diye konuştu.



ÖZERSAY: “MARAŞ GÜVEN YARATICI ÖNLEM DEĞİL”



Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, kapalı bölge Maraş’ın iadesinin Güven Yaratıcı Önlem (GYÖ) olmadığını ve müzakerelerde toprak başlığı altında konuşulacağını belirterek, Kıbrıs Rum tarafının Annan Planı’nda yer alan haritayı unutması gerektiğini söyledi.

Özersay, Rum Kathimerini gazetesinde yer alan söyleşisinde, Kıbrıs sorununda devam eden çözüm çabaları ve müzakerelere değindi.

Özersay, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda şu anki fırsatın kaçırılması durumunda uluslar arası faktörün sürece farklı koşullarla müdahil olabileceğini belirterek, Kıbrıs Rum tarafının “bu tehlikenin önemini anlaması” gerektiği uyarısında bulundu.

Söyleşisinde, Annan Planı’nın artık var olmadığını ve yeni çözümün yeni bir plana ve haritaya dayanacağını vurgulayan Özersay, doğalgaz konusunun, Kıbrıs Rum tarafının bu konudaki kararları Kıbrıs Türk tarafına danışmadan alması sebebiyle müzakerelere katkı koymasının söz konusu olmadığını ifade etti.



KOENIG: “TÜRKİYE’YE GÜVENMEK ZORUNDASINIZ”



ABD’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi John Koenig Rum halkına “Türkiye’ye güvenmek zorundasınız” mesajı verdi.

Rum Fileleftheros gazetesi Koenig’le yaptığı röportajı “Türkiye’ye Güvenmek Zorundasınız... Amerikan Büyükelçi Fileleftheros’a Doğal Gaz, İlişkiler, Çözüm Konularında Konuştu” başlığıyla aktardı ve “Türkiye’nin faaliyetleri illa yardımcı olmak zorunda değil. Ancak Kıbrıs’ın kıyı bölgesi ve münhasır ekonomik bölgesiyle ilgili farklı görüşleri de biliyorsunuz. Bu dönemde gelişme halinde bulunan faaliyetlerin ciddiyetini abartmayacağım” sözlerini öne çıkardı.

Türkiye’nin bugünlerde KKTC ile yaptığı kıta sahanlığını sınırlandırma anlaşmasını BM’ye sunduğu, Rum Yönetimi’nin tek yanlı “münhasır ekonomik bölge” ilan ettiği deniz bölgesinde faaliyetlerde bulunduğu, Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi’nin Kıbrıs açıklarında dolaştığı hatırlatılan Koenig’e “Türkiye’nin Kıbrıs sorununa çözüm istediğine inanıyor musunuz?” sorusu yöneltildi. Koenig ise “Evet, Türkiye’nin Kıbrıs’ta çözüm istediğine inanıyorum” dedi.

Koenig, “Türkiye tarafından yapılan faaliyetlerden hoşnut olunmadığının farkındayız. Tutumumuz baştan beri nettir: Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgede araştırma yapma hakkını destekliyoruz ve bu faaliyetlerin ürününün Kıbrıs sorununa bulunacak bir sürdürülebilir bir çözüm çerçevesinde adilane paylaşılması gerektiğine inanıyoruz. Birleşik Devletler’in bu politikasının, hidrokarbon araştırmalarında Kıbrıs’a yardımcı olduğuna inanıyorum. Yine, Kıbrıslılar ve bölgedeki diğerleri için önemli menfaattir.

Türkiye’nin Kıbrıs sorununa ilgisi bana göre, müzakere prosedürüne verdiği destek biçiminden bellidir, ilgisini en üst düzeyde gösteriyor. Bu ilgi, Türk yetkilileriyle temaslarım sırasında sadece bana gösterilmiyor, Başbakan Erdoğan tarafından Başkan Obama’ya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından da John Kerry’ye gösteriliyor.

Koenig, “Kıbrıs doğal gazının Türkiye üzerinden taşınmasına destek verdiğiniz yönünde genel bir izlenim var. Elinizde, böyle bir şeyin Kıbrıs’ın çıkarına olacağını gösteren raporlar mı var?” sorusuna karşılık “Elimizde, Kıbrıs MEB’inde bulunan doğal gazın Batı’ya taşınmasıyla ilgili tercih ettiğimiz somut bir plan olduğunu söylemeyeceğim” dedi.

Koenig, “Doğal gazın, ilgi gösterdiğimiz diğer bir yönü de Avrupa’nın enerji kaynaklarının değiştirilmesidir. Ukrayna’daki gelişmelere ve Rusya’nın doğal gazı bir kez daha siyasi silah olarak kullanmaya çalıştığına bakarak Avrupa’nın enerji kaynaklarının değiştirilmesi gerektiğini daha çok düşünüyoruz. Bu enerji kaynaklarının değiştirilmesi yöntemlerinden biri de Kıbrıs’tan, Türkiye üzerinden geçecek bir boru hattıdır” dedi.

ABD’nin Kıbrıs sorununa olan ilgisinin arttığı hatırlatılan Koenig’e bu ilginin Kıbrıs sorununun çözülmesi isteğinden mi yoksa ABD’nin bölgedeki menfaatlerinden mi kaynaklandığı soruldu. Koenig ise,“Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olarak bölgedeki kendi çıkarlarımızı da güçlendiriyoruz” dedi.

ABD Büyükelçisi’ne “Güvenlik meselesine ilgi gösteriyor musunuz, nasıl?” sorusu yöneltildi. Güvenliğin hassas ve her iki toplum açısından çok önemli bir konu olduğuna vurgu yapan Koenig hem Kıbrıslı Türklerin hem de Rumların güvenlik kaygılarını mümkün olduğunca iyi anlamaya çalıştıklarını söyledi.



ARABAHMET’TEKİ ERMENİ KİLİSESİ’NDE AYİN YAPILDI



Lefkoşa Arabahmet’teki Ermeni Kilisesi’nde 50 yıl aradan sonra toplu ayin yapıldı.

Başpiskopos Varoujan Hergelian tarafından yönetilen ayine, Güney ve Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan Ermeni asıllı 500’ü aşkın kişinin yanı sıra BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Hala Sultan Tekkesi İmamı, Din İşleri Başkanlığı Güney Kıbrıs Temsilcisi Şakir Alemdar ile bazı yabancı misyon temsilcileri de katıldı.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 62
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 501
Toplam Tekil 4077229
IP 3.22.171.136






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu