BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “ MÜZAKERELERDE ÖZLÜ KONULARA GEÇİLMESİ VE TARAFLARIN KARŞILIKLI ÖNERİLER SUNMASINI BAŞLANGIÇ OLARAK İYİ BULDUM” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “ MÜZAKERELERDE ÖZLÜ KONULARA GEÇİLMESİ VE TARAFLARIN KARŞILIKLI ÖNERİLER SUNMASINI BAŞLANGIÇ OLARAK İYİ BULDUM”
Tarih: 08.05.2014 > Kaç kez okundu? 1888

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla yürütülen müzakerelerde, önceki gün, özlü konulara geçilmesi ve tarafların karşılıklı öneriler sunmasını, başlangıç olarak iyi bulduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bir kabulünde yaptığı konuşmada, müzakerecilerin önceki günkü toplantısında, Türk tarafının mülkiyet ve kamu yönetimiyle ilgili; Rum tarafının da federal yetkilerle ilgili öneriler ortaya koyduğuna işaret etti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, önemli olanın, bir sonraki görüşmede, masaya konulan bu kağıtların değerlendirilerek mutabakata varılması olduğunu belirtti.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi’nde temsilcisi bulunan partilerin yetkililerinden oluşan Meclis Platformu’yla Cuma günü biraraya gelecek.

Kıbrıs sorunuyla ilgili son gelişmelerin değerlendirileceği görüşme 9 Mayıs Cuma günü saat 10:00’da Cumhurbaşkanlığı’nda yer alacak.



BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU: “(MÜZAKERELERDE) İYİ BAŞLANGIÇLARDAN ÇOK İYİ SONUÇLARA İHTİYACIMIZ VAR”



Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu toplantısı başında yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun çözümü için özlü müzakereler safhasına başlanması konusunda “Bizim iyi başlangıçlardan çok iyi sonuçlara ihtiyacımız vardır. Birçok toplantı iyi başlamıştır ama bugüne kadar iyi sonuçlanmamıştır. İyi başlamış olmasını takdirle karşılıyorum ama maharetin bunu iyi bir sonuca götürmek olduğuna inanıyorum” dedi.

Başbakan, iyi koşulların, iyi sonuçlanması için ellerinden geleni yapacaklarını da söyledi.



MÜZAKERECİ ÖZERSAY, NUFFEL İLE GÖRÜŞTÜ



Müzakereci Kudret Özersay, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun Kişisel Temsilcisi Peter Van Nuffel ile görüştü.

Özersay- Nuffel görüşmesinde, müzakere sürecindeki başlıktan birini oluşturan Avrupa Birliği başlığı ele alındıToplantıda, müzakere sürecinin ikinci aşamasında Avrupa Birliği başlığının ne zaman ve nasıl ele alınabileceğiyle ilgili olarak görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantının ardından TAK muhabirine konuşan Müzakereci Özersay, “Birleşmiş Milletler iyi niyet misyonu çerçevesinde kalındığı sürece daha önce de söylediğimiz üzere Avrupa Birliği uzmanı Sayın Nuffel ile AB başlığına ilişkin konuları ele almaya, fikir alışverişinde bulunmaya her zaman hazırız. Önümüzdeki dönemde bu türden bir diyaloğun devam edeceğini rahatlıkla söyleyebilirim” dedi.



ÖZERSAY: “KARŞILIKLI KABUL EDİLEBİLİR BİR UZLAŞIYA GİTMEK İÇİN MÜZAKERE HEYETİ OLARAK ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”



Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, müzakere heyetinin görüşmelerde Kıbrıs Türk halkının bazı temel haklarını koruyarak belli bir esneklik içerisinde çözüm yönünde çalışacağını kaydetti.

Müzakereci Özersay, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde “Kıbrıs Müzakerelerinde Son Durum” konulu bir sunum yaptı.

Şubat ayında Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiades’in üzerine imza attığı ortak açıklamaya değinen Özersay, “Bir çerçeve ortaya çıkmış durumda, en azından kurmayı düşündüğümüz federal ortaklığın temel parametreleri, temel karakteristikleri bu çerçeve metin içerisinde yer alıyor” dedi.

Özersay, “Taraflar bunu daha farklı yorumlama eğilimi içerisinde olabilir zaman zaman, eğer olumlu bir sonuç elde etmek istiyorsak olabildiğince ileri bakmak gerekir. Metin içerisindeki terimleri yeniden yorumlamak ve yeniden yazmak eğilimi içerisinde olmamak gerekir” dedi.

Özersay, özlü konuların ele alındığı müzakere sürecinin ikinci aşamasına önceki gün geçildiğini ve zor bir aşama olacağını kaydetti. Sonuç alabilmek için sadece Kıbrıs Türk tarafının değil Kıbrıs Rum tarafının da bazı konularda esneklik göstermesi gerekeceği bir süreç olacağını ifade eden Özersay, Kıbrıs Türk halkının içerisinde bulunduğu belirsizlik ve statü sorunundan dolayı bir kapsamlı çözüme ulaşmanın genel bir beklenti olduğunu kaydetti.

Toplumu süreç hakkında bilgilendirmenin önemini vurgulayan Özersay, toplumun tümünü bilgilendirmenin kendileri açısından önem taşıdığını belirtti.



KOENIG: “DOĞU AKDENİZ’DEKİ HİDROKARBON KAYNAKLARI KONUSUNDA BÖLGEDE İŞBİRLİĞİNE DOĞRU GİDİLDİĞİNİ GÖRMEK CESARET VERİCİ”



Güney Kıbrıs’taki Sosyal Reform Derneği (OPEC) ile AB Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği’nin birlikte organize ettiği “Doğu Akdeniz’de Güvenlik ve İstikrar: Zorluklar ve Olasılıklar” konulu panelde konuşan ABD Büyükelçisi John Koenig, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynakları konusunda bölgede işbirliğine doğru gidildiğini görmenin cesaret verici olduğunu söyledi.

ABD Büyükelçisi Koenig, Doğu Akdeniz’deki doğal kaynakların keşfinin, bunların kimin tarafından kontrol edildiği ve pazarlara nasıl ulaştırılacağı ile ilgili tartışmaları öne çıkardığını belirterek, kaynaklardan faydalanılabilmesi için bu soruların cevaplandırılması gerektiğini söyledi.

Büyükelçi Koenig, Doğu Akdeniz’deki doğalgazın nasıl yönetilmesi konusunda herhangi bir büyük planı olmadığını, kaynakların bölgedeki ülkeler ait olduğunu belirtti. (KIBRIS)



ŞEYH NAZIM KIBRISİ HAYATINI KAYBETTİ



Nakşibendi Tarikatı Şeyhi Nazım Kıbrısi (Mehmet Nazım Adil), çoklu organ yetmezliği nedeniyle dün saat 13.30’da, tedavi görmekte olduğu hastanede hayatını kaybetti.

Nakşibendi Tarikatı Lideri Şeyh Nazım Kıbrısi (Mehmet Nazım Adil) dün Lefkoşa Selimiye Camii’nde kılınan ikindi namazının ardından Lefke’deki dergahında toprağa verildi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Şeyh Nazım Kıbrisi’nin ölümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının içinden çıkmış bir değer olan Şeyh Nazım Kıbrisi’nin, İslam dünyası ve insanlığa hizmetlerinin unutulmayacağını belirtti.

Şeyh Nazım’ın vefatının ardından, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu bir açıklama yaparak, Şeyh Nazım Kıbrısi’nin, bilgelik ve yardımseverliğiyle bilinen, daima barış, hoşgörü ve kardeşliğin savunucusu olan ve tüm insanlık için büyük çabalar veren bir dini lider olduğunu ifade etti.



VASILIU: “ÇÖZÜM HER İKİ TARAFA DA BÜYÜK YARARLAR SAĞLAYACAK”



Rum Yönetimi eski başkanlarından Yorgo Vasiliu, çözüm müzakerelerinin başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve çözümün her iki tarafa da büyük yararlar sağlayacağını kaydetti. Vasiliu, çözümle birlikte Kıbrıs’ın Akdeniz’in inci olabileceğini ifade etti.

Rum Yönetimi eski başkanlarından Yorgo Vasiliu, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası’nın davetlisi olarak Kıbrıs sorunuyla ilgili konferans verdi. Konferansa Dışişleri Bakanı Özdil Nami dinleyici olarak katıldı.

Yılarca sayısız miktarda müzakere gerçekleştirildiğini ancak hiçbir netice alınamadığını kaydeden Vasiliu, müzakerelerin yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Şimdi başarılı olunacağı yönünde bir umut taşıdığını ifade eden Vasiliu, üzerinde anlaşmaya varılan ortak açıklamanın önemine işaret etti ve bu açıklamada Birleşik Kıbrıs’tan, tek ülkeden bahsedilmesinin değerini vurguladı. Kıbrıs’taki tüm halkların bu çatı altında korunacağını ve saygı duyulacağını belirten Vasiliu, AB müktesebatının da bir bütün olarak uygulanacağını söyledi.

Vasiliu, her iki tarafın da çözüm istediğini, bunu tartışarak zaman kaybedilmemesi gerektiğini ifade etti.

Çözümün tüm ilgili taraflara avantajlar sağlayacağını da belirten Vasiliu, Kıbrıslı Rumlar’ın çözümle ekonomisini düzeltebileceğini, uluslararası toplulukta oluşacak güvenle yatırım olanaklarının artacağını, büyük Türkiye pazarının Rum tarafına açılacağını, turizmin hız kazanacağını ve limanların daha fazla işler hale geleceğini söyledi.

Kıbrıs Türk tarafı için çözümün sağlayacağı avantajların daha görülür olduğunu da söyleyen Vasiliu, Kıbrıs Türk tarafının AB’ye girişinin gerçekleşeceğini, gençlerin gelecek endişelerinin ortadan kalkacağını, izolasyonlardan kurtulunacağını, halkın AB’nin imkanlarından yararlanacağını, dış yatırımların artacağını kaydetti.

Karbon yataklarından sağlanacak faydanın da çözümle yararlanılır hale geleceğini ifade eden Vasiliu, çözümle birlikte Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’in incisi olabileceğini de söyledi.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 671
Toplam Tekil 4068592
IP 3.133.160.156






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu