BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “YAŞAYABİLİR, KALICI BİR ANLAŞMA ARZUSU İÇİNDEYİZ” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “YAŞAYABİLİR, KALICI BİR ANLAŞMA ARZUSU İÇİNDEYİZ”
Tarih: 08.05.2014 > Kaç kez okundu? 1871

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının yaşayabilir, kalıcı bir anlaşma arzusu içinde olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bir kabulde yaptığı konuşmada, “Kıbrıs’ta yıllardır anlaşma arayışı içindeyiz” diyen Eroğlu, Kıbrıslı Rumların anlaşma iradesi ortaya koyması halinde anlaşmanın mümkün olacağını söyledi.

Kıbrıs Türk tarafı bu yıl içinde bir anlaşmaya varılması yönünde isteğini ifade ederken, Kıbrıs Rum kesiminin 2015 yılını işaret ettiğine değinen Eroğlu, bugün gelinen noktada Kıbrıs Türk halkının kendisini tatmin edecek bir anlaşmaya hazır olduğunu kaydetti.

İlk defa böyle bir anlaşma arzusunun ortaya çıktığına işaret eden Eroğlu, müzakerelerin uzaması halinde halkın çözüme yönelik ilgisinin düşeceğini anlattı.

Rum Başpsikoposu’nun son demecine de değinen Eroğlu, eskiden beridir, Kıbrıs Rum hükümetinin söyleyemediğini Kilise’nin, Kilise’nin söyleyemediğini Kıbrıs Rum hükümetinin söylediğini ifade etti.



YORGANCIOĞLU: “(KIBRIS) SORUN ÇÖZÜLSE HERKES YARAR SAĞLAYACAK, ÇÖZÜLMEZSE AĞRIYAN BİR YARA OLACAK”



Başbakan Özkan Yorgancıoğlu “Sorun çözülse herkes yarar sağlayacak, çözülmezse ağrıyan bir yara olacak” dedi.

Yorgancıoğlu, Kıbrıs sorununun, sadece Kıbrıslı Türkler ve Rumları değil bölge ülkeleri ve dünyayı ilgilendiren bir duruma dönüştüğünü söyledi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu dün bir kabulü sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin sorunun çözümüne yönelik kararlı ve ısrarlı tavrının sevindirici olduğuna değindi.

Yorgancıoğlu, “Umarım liderler görüşmelerinde mesafe kat ederler. Uluslararası aktörler de çok ilgili ve teşvik edicidir. Bu da bize önemli bir fırsat sunuyor” dedi.



MERKEL, AB’NİN MÜZAKERELERE “DAHA ETKİN” KATILIMINDAN YANA



Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le, dün, Berlin’de gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, AB’nin Kıbrıs’ta devam eden müzakere sürecine daha etkin katılımından yana olduğunu belirtti.

Rum radyosunun haberine göre, Anastasiadis’le gerçekleştirdiği ortak basın açıklamasında konuşan Merkel, “AB’nin Kıbrıs’ta devam eden müzakere sürecine daha etkin katılımından yana olduğunu” ifade etti.

Habere göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de açıklamasında, “AB’nin müzakere sürecine daha etkin katılımının gerekli olduğunu” iddia ederek, bu konuda Merkel’den “tam bir anlayış ve destek gördüğünü” savundu.



MUHAFAZAKAR PARTİ MİLLETVEKİLİ DE BOİS: “TÜRKLERİN İNGİLTERE'YE KATKISI BÜYÜK"



İngiltere'nin başkenti Londra'da çok sayıda Türk'ün yaşadığı Kuzey Enfield bölgesinin Muhafazakar Partili Milletvekili Nick De Bois, Türklerin İngiltere’ye katkısının çok büyük olduğunu belirterek, İngiltere'de daha fazla Türk vatandaşı görmek istediğini söyledi.

Bu ay Avrupa Parlamentosu (AP), gelecek yıl mayısta da genel seçimler için sandık başına gitmeye hazırlanan İngiltere'de, koalisyon hükümetinin büyük ortağı Muhafazakar Partili De Bois, İngiliz Parlamentosu'ndaki ofisinde Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıtladı. Ankara Anlaşması nedeniyle İngiltere'de binlerce Türk vatandaşının yaşadığını belirten Bois, "Bu, İngiltere ve Türkiye hükümetleri arasında imzalanmış bir anlaşma. Ben İngiltere'de daha fazla Türk vatandaşı olmasını istiyorum çünkü ülkeye katkıları çok büyük. Bu bizim tercihimizdi, buna biz karar verdik" dedi.



KIBRIS MÜZAKERELERİNDE ÖZLÜ KONULARA GEÇİLDİ



Kıbrıs sorunuyla ilgili bir antlaşmaya varmak amacıyla sürdürülen müzakerelerde, özlü konuların görüşülmesine geçildi.

Müzakerelerde, henüz yakınlaşma sağlanamayan konular üzerinde karşılıklı öneriler sunulmaya başlandı.

Ara bölgede müzakerelere ayrılan BM binasında dün biraraya gelen müzakere heyetleri “mülkiyet, Kamu Hizmetleri Komisyonu ile federal yetkiler” konularında karşılıklı toplam 5 öneri sundu.

Önerilerin; “mülkiyet, kamu hizmeti komisyonu ve federal yetkiler” üzerine olduğunu kaydeden Özersay, verilen öneriler üzerinde bir miktar müzakere yapıldığını, bunun yanında mülkiyet konusu ele alınırken “toprak ayarlaması” başlığıyla ilgili olarak da bazı konularda görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

“Öneriler arasında ilerleme potansiyeli olanlar da vardır” diyen Özersay, tarafların zaman zaman yapılan önerileri de ayrı odalara çekilerek kendi aralarında değerlendirdiğini belirtti.

Özersay, tarafların 13 Mayıs Salı günü tekrardan bir araya geleceğini kaydetti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun Kıbrıs’taki BM İyi Niyet Misyonu nezdindeki Özel Temsilcisi Pieter van Nuffel ile görüşmesinin gündemde olup olmadığı sorusuna Özersay, AB ile ilişkili konularda görüş alış verisinde bulunmaya her zaman hazır olduklarını ancak esasen tüm başlıklarda olduğu gibi AB başlığında da müzakerenin, Kıbrıs Türk tarafı ile Kıbrıs Rum tarafı arasında gerçekleşeceğini kaydetti.

Kudret Özersay, yeni aşamada; “dış ilişkiler, federal yürütmenin seçimi, kararların nasıl alınacağı ve kompozisyonu, Avrupa Birliği ile ilgili çözümlenmemiş konuların” masaya geleceğini kaydetti.

Kudret Özersay, Mavroyannis ile kendisinin Mayıs ayı sonu veya Haziran başı Ankara ve Atina’ya ikinci tur çapraz ziyaretinin gündeme geleceğini de kaydetti.

Liderlerin Şubat ayında yaptığı ortak açıklamada yer aldığı gibi, varılan uzlaşıların yine liderler tarafından kamuoyuna duyurulacağını kaydeden Özersay, uzlaşıların liderler tarafından dile getirilmesinin pozitif bir şey olduğunu ancak önemli olanın ilerlemeyi elde etmek olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının öngördüğü yol haritasından çok uzak olmadıklarını da belirten Özersay, yaza kadar ilerleme kaydedilmesini beklediklerini aksi halde Şubat ayından sonra elde edilen ivmenin kaybedileceğini söyledi.

“Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman ile yapılan görüşmelerde Maraş konusunun ele alındığı” iddialarına da atıfta bulunan Özersay, Feltman’ın, Maraş konusunu gündeme dahi getirmediğini vurguladı.



ÖZERSAY DAÜ’DE “KIBRIS MÜZAKERELERİNDE SON DURUM” KONULU KONFERANS VERECEK



Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, bugün, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) “Kıbrıs Müzakerelerinde Son Durum” konulu konferans verecek.

DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi tarafından düzenlenen konferans, DAÜ Rektörlük Binası Senato Salonu’nda saat 16.30’da başlayacak.



ERTUĞ, BUGÜN ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPÜSÜ’NDE KIBRIS KONUSUYLA İLGİLİ KONFERANS VERECEK



Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Diplomasi Özel Danışmanı ve Sözcüsü Osman Ertuğ, bugün, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde Kıbrıs konusuyla ilgili konferans verecek.

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yer alacak “Cyprus Talks: The Way Ahead (Kıbrıs Görüşmeleri: Önümüzdeki Yol)” konulu konferans saat 19:00’da başlayacak.

DİNİŞLERİ BAŞKANI ATALAY: “HRİSOSTOMOS KATILMADIĞIMIZ GÖRÜŞLER SERGİLİYOR”



Din İşleri Başkanı Atalay, dini liderlerin görüşmesinde Hrisostomos’un bazı açıklamalarına tepki gösterdiklerini ve hoşlanmadıkları konularda itiraz ettiklerini söyledi. Atalay, “Şu anda müzakereciler zaten var. Siz bu işe soyunursanız onların işini kim yapacak? Ciddi anlamda kilisenin tutumunda kilisenin tutumunda olumlu değişiklik var. Barışı destekliyoruz deniliyor ancak bir öyle bir böyle söylemler de oluyor, hoşumuza gitmeyenleri de kendilerine ifade ediyoruz” dedi. (STAR KIBRIS)



FELTMAN KKTC’DE “İKİ HALK” DEDİ, RUM YÖNETİMİ ALARMA GİRDİ



BM Genel Sekreteri’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman’ın Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ta iki halkla görüştüğünü söylemesi, Rum yönetimini alarma geçirdi.

Rum Fileleftheros gazetesi, Feltman’ın Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüşmesinin ardından “BM Genel Sekreteri iyi niyet misyonunu, iki lidere ve iki halka (the two leaders and two peoples) yardımcı olmak için kullanma taahhüdü ilettim” ifadesini kullanmasının Rum yönetimini alarma soktuğunu ve derhal düzeltme açıklaması yapılması maksadıyla yoğun bir perde gerisi faaliyet başladığını yazdı.

Feltman’ın bu açıklaması yayınlanır yayınlanmaz Rum yönetiminin irtibata geçtiği BM yetkililerinin Rum yetkilileri teskin ettiğini kaydeden gazete, Feltman’ın Eroğlu ile görüşmesinin ardından Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le bir araya geldiğini; Kasulidis’in Feltman’a, Cumhurbaşkanı ile görüşmesinden sonra kullandığı iki halk ifadesini sorduğunu belirtti.

Haberde Feltman’ın, Rum yönetimini rahatsız eden ifadesinin maksatlı olarak değil “Lapsus linque” (dil sürçmesi) olarak algılanmasını istediği ve niyetinin iki liderle ve iki tarafla konuşmak olduğunu vurguladığı kaydedildi.

Öte yandan,Jeffrey Feltman’ın, görüşmeleri sırasında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, ivmenin yitirilmemesi için güven yaratıcı önlemler benimsenmesi tezini benimsemiş göründüğünü, Birleşmiş Milletlerin AB’nin prosedüre özlü katılım göstermesine de olumlu yaklaştığı yazıldı.

Habere göre Feltman’la görüşmesinde Anastasiadis, “Türk tarafının ortak açıklama metni dışında hareket ettiğini ve müzakereleri torpilleyecek faaliyetlerde bulunduğunu” iddia ederek, Türkiye’nin yeni elektronik vize uygulaması çerçevesinde, vize alacaklara sunulan seçenekler arasına “Kıbrıs Cumhuriyeti” yerine Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ifadesine yer vermesini şikayet etti.

Rum Alithia gazetesi ise haberinde, Feltman’ın Anastasiadis ve çalışma arkadaşlarıyla dün sabah yaptığı görüşmede, şu 5 noktanın “netleştirildiğine inanıldığını” yazdı:

“1-BM, müzakere masasına Eroğlu-Anastasiadis Ortak Açıklaması dışında tezler konuluyor, bunların müzakerelerde görüşme konusu olmaması gerektiği görüşünde,

2-Müzakerelerin birinci aşamasının değerlendirilmesi, iki tarafın tezleri arasında büyük bir mesafe olduğunu gösteriyor,

3-Birinci aşamada gözlemlenen ilerleme eksikliği AB’nin müdahiliyetini gerekli kılıyor,

4-Çözüm ivmesinin kaybedilmemesi için güven yaratıcı önlemler alınması şart görülüyor,

5-Türkiye’nin, sahte devletle kıta sahanlığı sınırlandırmasıyla ilgili son hareketinin hiçbir meşruiyeti yoktur.”





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 45
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1131
Toplam Tekil 4069052
IP 3.17.150.89






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.098 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu