BASIN BÜLTENİ: EROĞLU-BAN GÖRÜŞMESİ ÖNCEKİ GÜN GERÇEKLEŞTİ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: EROĞLU-BAN GÖRÜŞMESİ ÖNCEKİ GÜN GERÇEKLEŞTİ
Tarih: 24.04.2014 > Kaç kez okundu? 1898

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu New York'ta önceki gün BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile bir araya geldi.

BM Genel Merkezi’nde yer alan görüşme yarım saat sürdü.

Görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Süreçte bundan sonra atılacak adımlar konusunda görüş ve önerilerimizi Genel Sekreter’le paylaştık. Sürecin sonuç alıcı olabilmesi için müzakerelerin adım adım yapılandırılması düşüncesine Genel Sekreter’in de olumlu baktığını görmek bizi memnun etmiştir” dedi.

Genel Sekreter’le olumlu bir ortamda çok verimli bir görüşme yaptıklarını belirten Eroğlu, süreçle ilgili Kıbrıs Türk tarafının görüş ve beklentilerini paylaştıklarını söyledi.

Eroğlu, “Genel Sekreter sürece kişisel olarak kararlı bir taahhüt ortaya koyuyor” dedi.

Genel Sekreter’in Kıbrıs dosyasını gündeminin üst sıralarında tuttuğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Ban’ın süreci çok yakından takip ettiğini vurguladı ve “ Her iki tarafı da teşvik edici düşünceleri olduğu ortaya çıkmıştır” dedi.

Eroğlu, “Biz de zaten kısa zaman içinde, çok uzatmadan, müzakereleri devam ettirip olumlu bir sonuçla noktalamak istediğimizi kendisi ile paylaştık. Temenniniz artık kronikleşmiş bu sorunun tarafların iyi niyeti ve pozitif düşünceleriyle bir sonuca varması, gayretlerin olumlu sonuçlanması ve bu yıl içinde bir anlaşmaya varılmasıdır. Bizim bütün düşüncemiz ve aklımızda olan budur” şeklinde konuştu.

Müzakerelerin geç de olsa başladığını belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Tarafların pozisyonlarını, karşı tarafın da pozisyonunu dikkate alarak değerlendirmesi, karşı tarafın da ‘haklılığı vardır’ anlayışı içinde hareket ederek Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması gerekir. Karşı tarafın da bu düşünce içinde olduğu takdirde anlaşmama için neden yok” ifadelerini kullandı.

“BU YIL İÇİNDE ÇÖZÜME VARMAK MÜMKÜN”

Cumhurbaşkanı, “Tarafların anlaşma arzusu masaya yansıtılmış olsa da, bu yıl müzakereler ilerledikçe, bizim masaya koyduğumuz programlama da dikkate alınırsa bu yıl içinde çözüme varmak mümkün. Mühim olan iyi niyetle müzakereleri sürdürerek iki halkın kabul edebileceği anlaşmayı halkların önüne koymaktır. Bizim düşüncemiz bu yönde” dedi.

Eroğlu, bir soru üzerine görüşmede doğalgaz konusunun gündeme gelmediğini ifade etti.

VATANDAŞLIK KONUSU

Vatandaşlıkla ilgili soru üzerine de Cumhurbaşkanı, “Vatandaşlar arasında ayırım yapma geleneği dünyanın hiçbir yerinde yoktur. KKTC Vatandaşı olan herkes KKTC Anayasası’nın koruması altındadır. Ayırım yapmayız. Nasıl Amerika kendi vatandaşları arasında ayırım yapmıyor. Biz de tartıştırmasını yapmayız” dedi.

“Taraflar arasında çok fark olduğunu söylediniz” sözünün anımsatılması ile ilgili de Eroğlu, “Müzakereler taraflar arasındaki farklılıkları ortadan kaldırmak için yapılır. Biz Sayın Anastasiadis’le bu farklıkları müzakerelerle kaldırma gayreti içinde olacağız. Bunu tabi ki zaman gösterecek. Ama biz 50 yıldır devam eden müzakerelerin en kısa zamanda bir anlaşma ile sonuçlanması ve iki halkın referandumuna sunulması beklentisi içindeyiz” şeklinde konuştu.



2. CUMHURBAŞKANI TALAT: "KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ, KIBRISLI TÜRKLER İÇİN HAYATİ DERECEDE ÖNEMLİDİR "



2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "Kıbrıs sorununun çözümü, Kıbrıslı Türkler için hayati derecede önemlidir. Çünkü Kıbrıslı Türkler uluslararası alanda tecrit edilmeye devam edildikleri takdirde çok ciddi sıkıntılar yaşayacaktır" dedi.

Hitit Üniversitesi ve Çorum Belediyesi'nce düzenlenen "Kıbrıs Sorunu" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Talat, KKTC'nin, çok önemli, stratejik bir noktada bulunduğunu ve Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıs Türk halkının, kendi kendini yönetmesinin bir mekanizması olarak ortaya çıktığını söyledi.

KKTC'de halen çalışmalarını yürüten ve bütün fonksiyonlarını yerine getiren bir devlet olduğunu belirten Talat, ancak devletin, uluslararası aktör olamayan bir yapıda bulunduğunu vurguladı.



ARA BÖLGEDE MAYIN TEMİZLEME ÇALIŞMASI BAŞLATILDI



Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP), Lefkoşa’nın batısında Alayköy yakınlarında ve Derinya’da, BM kontrolündeki iki bölgede, mayın olma tehlikesi bulunması nedeniyle çalışma başlattı.

Alaköy yakınlarında ara bölgedeki mevki, Ekim 2012’de yağan yağmurlar nedeniyle ara bölgenin kuzeyindeki tepelik bir bölgede bulunan mayın tarlasından ara bölgeye çamurla beraber mayın taşınmış olabileceğinden “Mayın Tehlikesi Olan Bölge” olarak ilan edilmiş ve tellenmişti.

KKTC yetkililerinin uyarısı üzerine harekete geçen UNFICYP, Alayköy yakınlarındaki söz konusu bölgede mayınsızlaştırma çalışmalarını 10 Nisan’da başlattı. Çalışmaların 24 Mayıs’a kadar sürmesi bekleniyor. Bu çalışmanın ardından Derinya bölgesindeki mevkide mayın temizleme çalışmalarına geçilecek.

UNFICYP, dün, Alayköy yakınlarında ara bölgede çalışmaların sürdüğü bölgeye basın mensuplarına yönelik gezi düzenledi. Mayın temizleme, Lübnan’da da görev yapan Kamboçya Ordusu mensubu 21 kişilik mayın temizleme ekibi tarafından sürdürülüyor.

UNFICYP komutanlarından Albay Angus Loudon yaptığı konuşmada, bölgede tarımsal faaliyetler yapıldığını belirterek, bölgenin mayından temizlenmesinin hem çiftçilerin can güvenliği hem de Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasında “güveni arttırmak açısından önemli” olduğunu kaydetti.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 38
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1162
Toplam Tekil 4074438
IP 3.138.125.2






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu