BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “YAKINLAŞMALARI YOK SAYMA İKİ HALKIN DA ANLAŞMA İNANCINI SARSAR” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “YAKINLAŞMALARI YOK SAYMA İKİ HALKIN DA ANLAŞMA İNANCINI SARSAR”
Tarih: 11.04.2014 > Kaç kez okundu? 2024

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, her iki halkın çözüm anlayışı içerisinde olduğunu ancak Kıbrıs Rum tarafının zamana oynadığını; bunun da halkların anlaşma inancını sarsabileceği uyarısında bulundu.

Eroğlu dün bir kabulü sırasında yaptığı açıklamada, müzakerelerde Kıbrıs Rum tarafının yakınlaşma sağlanan tüm konuları hiçe saymak istediğini bunun da “zamana oynama” şeklinde değerlendirilebileceğini kaydetti.

Nikos Anastasiades’in Kıbrıs Rum Yönetimi başkanı seçilmeden önce Birleşmiş Milletler parametreleri dikkate alınarak varılan yakınlaşmalar ve uzlaşılara işaret eden Eroğlu, “Bunları yok sayarak müzakerelere sıfırdan başlamak uzun zaman kaybı demektir. Halbuki her iki halk da Kıbrıs’ta bir anlaşma olması anlayışı içerisinde, özellikle Kıbrıs Türk halkı kısa zamanda bir anlaşmaya varılacağı inancına sahip. Bu gibi zamana oynama oyunlarıyla halkların anlaşmaya olan inancı sarsılabilir. Bir anlaşma umudu umutsuzluğa dönüşebilir” dedi.



DIŞİŞLERİ BAKANI NAMİ, SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ VE SENDİKALARA SUNUM YAPTI



Dışişleri Bakanı Özdil Nami, dün, bazı sivil toplum örgütleri ve sendikalara, bakanlık faaliyetleri, Kıbrıs müzakereleri ve AB ile ilişkiler konusunda sunum yaptı. Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleşen etkinlikte Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ve bakanlık yetkilileri de hazır bulundu.

Dışişleri Bakanı Nami, devam eden Kıbrıs müzakerelerinde bazı sıkıntılar olduğunu savundu. Nami, “Sürecin prosedürü, sıklığı, geçmiş yakınlaşmaların müzakere masasına getirilmesiyle ilgili Rum yaklaşımı, herhangi bir takvim olmayışı ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Downer’ın sistem dışında kalması gibi müzakerelerle ilgili birtakım soru işaretleri var” dedi.

Toplantıda katılımcılara AB Müktesebatına Uyum Programı ve Ortak Açıklama metni de dağıtıldı.

Nami yaptığı sunumda, Dışişleri Bakanlığı’nın görev ve sorumluluklarının yanı sıra, göreve geldiği günden bu yana gerçekleştirdiği yurt dışı temaslar ve katıldığı etkinlikleri aktardı.

Özdil Nami, BM, AB, ABD ve İslam İşbirliği Teşkilatı nezdinde gerçekleştirdiği temasların önemine vurgu yaptı. AB’nin Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle’nin Kıbrıs ziyaretinde, AB’nin müzakere sürecindeki rolü ve AB’nin Kıbrıs Türk toplumunun AB yasalarını benimsemesi ve uygulaması için yaptığı çalışmaları ele aldıklarını söyledi.

AB Komisyonu Başkanı’nın bir temsilcisinin dün ara bölgede liderlere yardım etmek maksadıyla görevlendirdiğine işaret eden Nami, Kıbrıs Türk tarafı olarak bu temsilcinin müzakere masasına oturmasına gerek olmadığı ancak rolünün devam etmesi gerektiği görüşünde olduğunu belirtti. Nami, “Rum tarafı AB temsilcisinin müzakere masasına oturmasını talep ederken, biz ise yan tarafta, bir danışma görevi yapmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Nami, “Çünkü AB, Kıbrıs’ta varılacak bir çözümü, kendine uyarlamayı taahhüt etti. Bunu da yapabilmesi için AB uzmanlarının süreci takip etmesi gerekiyor. Ancak müzakere masasına müdahale etmeden liderlerin ortaklaşa çıkardıkları unsurları bünyelerine adapte etme maksadıyla orada bulunmaları önemli” dedi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Bill Burns ile oldukça verimli bir toplantı yaptıklarını kaydeden Nami, ABD’nin Kıbrıs konusunda bir başarı şansı gördüğünü ve vakit ayırmak istediğini söyledi. Nami, “Bize Kıbrıs meselesinin ABD Başkanı Obama’nın yakından takip ettiği konular arasında olduğu söylendi” dedi.

Bakanlığın Türkiye ile ilişkilerinin de kendisi göreve geldikten sonra yoğunlaştığını kaydeden Nami, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile katıldıkları tüm etkinliklerde görüşme fırsatı bulduklarını söyledi.

Özdil Nami, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen noktayla ilgili değerlendirmesinde, bugün gelinen noktanın temelinin 2008’de atıldığına işaret ederek, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas’ın başlatıp, yürüttüğü sürece ilişkin ayrıntılı bilgi verdi.

Dışişleri Bakanı Nami, sürecin 2010’dan sonra da devam ettiğini ancak özlenen ilerlemenin gerçekleşmediğine işaret ederek, Rum tarafının yeni lideri Nikos Anastasiadis’in görüşme masasına oturmayı reddetmesiyle başlayan yeni sürecin Şubat 2014’teki ortak açıklama ile yeni bir safhaya girdiğini söyledi.

Ortak açıklamada önemli yeni unsurlar bulunduğunu kaydeden Nami, egemenlik konusundaki mutabakatın da yer aldığı ortak metinde ayrıca bütün vatandaşların aynı zamanda kurucu devlet vatandaşlığına da sahip olacağı konusunda bir uzlaşının yer aldığını belirtti.

Nami, bugün devam eden müzakerelerde bazı sıkıntılar olduğunu savunarak, liderlerin ayda bir, müzakerecilerin de haftada bir görüşmesinin az olduğunu ve daha yoğun müzakerenin şart olduğunu söyledi. Henüz karşılıklı bir al-vere girilmemesini de eleştiren Nami, yakınlaşma belgelerinin yeniden masaya yatırıldığı tarama sürecinde de bazı sıkıntılar olduğunu kaydetti. Nami, “Sürecin prosedürü, sıklığı, geçmiş yakınlaşmaların müzakere masasına getirilmesiyle ilgili Rum yaklaşımı, herhangi bir takvim olmayışı ve Downer’ın sistem dışında kalması gibi müzakerelerle ilgili birtakım soru işaretleri var” dedi.

Dışişleri Bakanı Nami, sunumunun sonunda AB ile uyum çalışmalarına değinerek, mevcut yasaların AB müktesebatıyla karşılaştırılıp, farkların tespit edildiğini ve bunların giderilmesi için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Nami, yapılan çalışmaların 12 başlıkta kurgulandığını ve bugüne kadar 70’e yakın yasa ve ikincil mevzuatın yürürlüğe girdiğini belirtti. Tamamlanan çalışmaların, yapılması gerekenlerden çok az olduğuna işaret eden Nami, AB uyum çalışmalarının çok daha hızlı olması gerektiğini söyledi.



DIŞİŞLERİ BAKANI NAMİ: “MASADA SİYASİ İRADE YOK”







Dışişleri Bakanı Özdil Nami, şu an kapsamlı çözüm müzakerelerinde yaşanan sıkıntının siyasi irade eksikliğinden kaynaklandığını belirterek iki liderin bir araya gelerek gerekli talimatlandırmayı yapmaları ve müzakerelerin önünü açmaları gerektiğini vurguladı. Nami, Kıbrıs Rum tarafının, Avrupa Birliği’nin müzakere masasına bir taraf olarak katılması talebinde bulunduğunu, ancak bu talebin Kıbrıs Türk tarafınca reddedildiğini söyledi. Nami, “Rumların, AB temsilcisini -kendi üyesi oldukları bir kurumdan ve atanmasında da söz sahibi oldukları, etki sahibi oldukları, bir bireyi – müzakere masasında bir tarafmış gibi oturtmaları fazla olumlu bakabileceğimiz bir tavır değil. Müzakere masalarının kendilerine has ortamları varıdır. Psikolojik ortamları vardır. Bunları çok dikkatli düzenlenir” dedi.



Maraş’ın kapsamlı bir çözümden önce açılması konusunda ne AB’den ne de ABD’den baskı gelmediğinin altını çizen Dışişleri Bakanı Nami, şu anda Maraş ile ilgili yapılan tartışmanın, kapsamlı çözümden önce Maraş bölgesinde, ön hazırlık niteliğinde bazı teknik çalışmaların başlayıp başlayamayacağı ile ilgili olduğunu söyledi. (HAVADİS)















TÜRKİYE’NİN AVRUPA BİRLİĞİ BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ ÇAVUŞOĞLU, KKTC’DE TEMASLARDA BULUNUYOR





Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin davetlisi olarak KKTC’ye gelen Türkiye’nin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC yetkililerinin temaslarında ikili ilişkilerin ele alınmasının yanısıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomik ve sosyal sorunlarına çözüm getirecek yasal düzenlemeleri öngören AB Müktesebatına Uyum Programı ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.

Çavuşoğlu, ilk Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından, ardından da sırasıyla, Meclis Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu tarafından kabul edilecek.

Ardından da Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile görüşecek olan Çavuşoğlu, saat 13.45’te de Lefkoşa Merit Otel’de çalışma yemeğine katılacak.

Çavuşoğlu çalışma yemeğinin ardından çeşitli temaslarda bulunmasının ardından, cumartesi günü ise saat 15.00’de Dışişleri Bakanı Özdil Nami’yle birlikte YDÜ’de konferans verecek.







TEKNİK KOMİTELER BUGÜN CUMHURBAŞKANI EROĞLU BAŞKANLIĞINDA ORTAK TOPLANTI YAPACAK



Kıbrıs konusuyla ilgili Teknik Komiteler, bugün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu başkanlığında toplanacak.

Cumhurbaşkanlığı’nda saat 15 ‘te başlayacak toplantı, halen çalışmalarını devam ettiren “Teknik Komitelerin” Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere, diğer bakanlıklardan ve dairelerden gelen yeni üyelerinin de katılımıyla yapılacak. Toplantıda, son gelişmeler esas alınarak değerlendirmelerde bulunulacak, gereken koordinasyonun sağlanması için yapılan çalışmalar üzerinde durulacak.



KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ CUMARTESİ ÇALIŞMALARIYLA İLGİLİ ETKİNLİK DÜZENLEYECEK



1974 ve öncesi yaşanan olayların sonucunda kayıp olarak bildirilen şahısların gömü yerlerinden çıkarılması ve kimlik tespit çalışmalarını yürüten Kayıp Şahıslar Komitesi, çalışmalarıyla ilgili 12 Nisan Cumartesi ara bölgede halka açık “Kayıplarımızın İzinde” isimli bir etkinlik düzenleyecek.

Lefkoşa ara bölgede Ledra Palace Otel yanındaki Goethe Enstitüsü Bahçesinde yer alacak olan etkinlik saat 10:00’da başlayacak ve 16:00’a kadar sürecek. Etkinlikte araştırmalar, gömü yerlerinin kazılması, kalıntıların çıkarılması işlemlerinden kalıntıların analizi, kimlik tespiti ve kalıntıların ailelere iadesi çalışmalarına kadar fotoğraflarla anlatılacak.



İKİ TOPLUMLU 1 MAYIS MİTİNGİ ARA BÖLGEDE ÇETİNKAYA (TAKSİM) SAHASI’NDA YAPILACAK



Kıbrıs’ın kuzey ve güneyinden sendikaların ortak organizasyonuyla uzun bir aradan sonra düzenlenecek ilk ortak 1 Mayıs mitinginin ara bölgedeki Çetinkaya (Taksim) Sahası’nda yapılacağı duyuruldu.

Yaklaşan 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle PEO, DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS ve BES’ten oluşturulan 1 Mayıs Komitesi çalışmalarını sürdürüyor.

Komite adına yazılı açıklama yapan DEV-İŞ Genel Başkanı Mehmet Seyis, Kıbrıs sorunundaki yeni süreçte, çözüme ve barışa ulaşabilmeye katkı yapmak ve Kıbrıs’ın her iki tarafında da çalışanlara dayatılan neo-liberal politikaların olumsuz sonuçlarına karşı emekçilerin dayanışmasının yükseltilmesi gereği üzerinde durarak, 1 Mayıs’ın tek ve ortak kutlanması için irade ortaya koyduklarını bildirdi.

Alınan karar çerçevesinde 1 Mayıs mitinginin Lefkoşa’da ara bölgede ve iki toplumlu tek miting olması için BM yetkilileri ile yapılan görüşmede olumlu sonuca ulaşıldığını bildiren Seyis, mitingin Çetinkaya (Taksim) sahasında 1 Mayıs Perşembe akşam saatlerinde yapılması kararının verildiğini açıkladı.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 48
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1623
Toplam Tekil 4076404
IP 3.140.198.173






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu