BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: "BİZİM BELİRLEDİĞİMİZ BİR YOL HARİTASI VARDIR Kİ BUNU ANASTASİADES KABUL ETMEMİŞTİR" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: "BİZİM BELİRLEDİĞİMİZ BİR YOL HARİTASI VARDIR Kİ BUNU ANASTASİADES KABUL ETMEMİŞTİR"
Tarih: 11.04.2014 > Kaç kez okundu? 2029

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Washinton Amerikan Üniversitesi Barış ve Antlaşmazlık Çözüm Programı Direktörü Doç. Elefterios Michael ile öğrencilerinden oluşan grubu kabulünde yaptığı konuşmada, müzakere süreciyle ilgili gelişmeleri anlatarak, bugün Kıbrıs Türk tarafının bir yol haritası belirlediğini ancak bunun Anastasiades tarafından kabul görmediğini açıkladı.

Mevcut aşamada bugüne kadar yapılan görüşmelerin Rumlar tarafından taramadan geçirildiğini, bu sürecin 15 Nisan'da tamamlanmasını beklediklerini ifade eden Eroğlu, bu aşamanın tamamlanmasından sonra her iki tarafın köprü kurucu önerilerini masaya koymasını istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Mayıs ayı içerisinde Kıbrıs Türk Müzakerecisi Kudret Özersay'ın Atina ve Kıbrıs Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis'in de Ankara'ya ikinci çapraz ziyareti gerçekleştirmesini istediklerini ve köprü kurucu önerilerin tamamlanmasının ardından son durum değerlendirmesi yapmak için, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile bir araya gelmeyi öngördüklerini anlattı.

Eroğlu, haziran ayında ise 4'lü bir görüşmenin ardından olayı tamamlamak istediklerini ancak Anastasiades'in Brüksel'de yaptığı açıklamalara bakıldığında müzakereleri 2015 sonunda tamamlamayı hedeflediklerinin anlaşıldığını ifade etti.



Müzakere başlıklarına da atıfta bulunan Eroğlu, garantiler konusunun garantör ülkelerin katılacağı bir toplantıda ele alınacağını, önemli konulardan toprak konusunda kriterlerini görüştüklerini ancak harita ve rakamların son safhada diğer başlıklarda mutabakata varıldıktan sonra ele alınmasını talep ettiklerini; bu taleplerinin de Birleşmiş Milletler tarafından kayda alındığını anlattı.







YORGANCIOĞLU: “KIBRIS SORUNU ÇÖZÜLMEDİĞİ SÜRECE BU ÜLKEDE YAŞAYAN İNSANLARIN GELECEĞE GÜVENLE BAKMASININ ÇOK DA MÜMKÜN OLMADIĞINA İNANIYORUZ”



Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıslı Türklerin ve geçmişten farklı olarak Kıbrıslı Rumların çözüm arzusunun daha da yükseldiğini vurgulayarak, “Kıbrıs sorunu çözülmediği sürece bu ülkede yaşayan insanların geleceğe güvenle bakmasının çok da mümkün olmadığına inanıyoruz” dedi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, dün, ABD’nin başkenti Washington’daki Amerikan Üniversitesi (American University) “Barış ve Çatışmaların Çözümü” Akademik Program Direktörü Doç. Dr. Eleftherios Michael ve öğrencilerini kabulünde, Akdeniz’deki doğal gazın varlığının, dünya ve Avrupa piyasasına güvenli ve az maliyetle taşınmasının, bölgedeki istikrara duyulan ihtiyacın, uluslararası aktörlerin çözüme yardım etme arzusunun ve bunun gibi faktörlerin göz önünde bulundurulmasıyla Kıbrıs sorununun çözülme ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti.

Kabulü sırasında Kıbrıs konusu hakkında açıklamalarda bulunan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bu dönemde dünyada Kıbrıs soruna büyük bir ilgi olduğunu ifade etti, ilk kez bu kadar fazla uluslararası aktörün süreçte yer aldığını söyledi.

Çözüme en yakın ve önemli dönemin şimdi yaşandığını belirten Yorgancıoğlu, bu fırsatın yeni olduğunu ve kaçırılmaması gerektiğini vurguladı, uluslararası aktörlerin dünyada ilgilenmek zorunda oldukları farklı sorunlar olduğunu kaydetti.



FÜLE: “SON ZİYARETİMDEN BU YANA ŞARTLAR DEĞİŞTİ, BÖLGESEL İSTİKRAR KOLAYCA GÖZDEN ÇIKARILABİLECEK BİR ŞEY DEĞİL”



Avrupa Birliği’nin (AB) Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle, adaya yaptığı son ziyaretinden bu yana şartların değiştiğini, bölgedeki koşulların farklı olduğunu, Suriye örneğinde görüldüğü gibi bölgesel istikrarın kolayca gözden çıkarılabilecek bir şey olmadığını söyledi.

Önceki akşam Kıbrıslı Türk ve Rum sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya gelen Füle, hem Avrupa hem de Kıbrıs’ta ekonomik zorluklar yaşandığını ifade etti. Füle, ada etrafında hidrokarbonun varlığı ve buna bağlı potansiyel gelirin oyunu değiştiren diğer bir unsur olduğunu belirtti.

Adanın yeniden birleştirilmesinin getireceği ekonomik yararları gösteren çalışmalar bulunduğunu da dile getiren Füle, inşaat sektörü ve turizmle ilgili örnekler verdi ve çözümle yatırımları artıracağını vurguladı.

Yemekte yaptığı konuşmada, geçmiş dönemlerle kıyaslandığı zaman Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili daha farklı bir hava hissettiğini kaydeden Füle, bunun adanın bölünmüşlüğüne son vermek için eşsiz bir fırsat olduğunu söyledi ve sürece nasıl katkı koyabileceklerini sivil toplum örgütü temsilcileriyle tartışmayı dört gözle beklediğini kaydetti.

Füle, Türkiye’nin müzakere süreciyle ilgili yapıcı bir rol oynadığını, “Kıbrıs” ile Türkiye’nin yakın ilişkiler içerisine girmesinin her iki taraf için de fırsatlar yaratacağını dile getirdi.

Ortak açıklama metninin önemli bir yapı taşı olduğunu belirten Füle, AB’nin de sürece destek verdiğini ve desteğini sürdürmek istediğini dile getirdi.

Komisyonun Kıbrıs Türk toplumuna müktesebatın uygulanması konusunda yardımcı olma yönündeki çabalarını hızlandıracağını da dile getiren Füle, Mali Yarım Tüzüğü ile ilgili ilerlemenin yollarını da ilgililerle ele alacağını da söyledi.

Füle, çözüm sonrasında birleşmiş etkin ve etkili bir Kıbrıs’ın AB tarafından müktesebat taahhütlerini yerine getiren bir üye olarak kabul edilebileceğini de ifade etti ve çözüm sürecinde ilerlemeler olduktan sonra yeni önlemler konusunu birlikte ele almaya hazır olduklarını kaydetti.

Dahil olan herkesin kendini rahat hissedeceği bir yol tanımlayarak süreçte ilerlenmesi gerektiğini vurgulayan Füle, sivil toplumun sürece büyük katkı yaptığını ve yapmaya devam edeceğini de ifade etti.





RUBİN: “BU YILIN TARİHİ BİR İLERLEME KAYDEDİLECEĞİ BİR YIL OLACAĞINDAN ÇOK ÜMİTLİYİZ VE DESTEKLEMEK İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ”



Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşen Amerika Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin, 2014’te tarihi bir ilerleme kaydedilebileceğini ve bu süreci desteklediklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İlişkileri Bürosu’nda Müsteşar Yardımcısı görevini yürüten Eric Rubin arasında, dün, gerçekleşen görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayında basının sorularını da yanıtlayan Rubin, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile çok iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini, Amerika Birleşik Devletleri’nin müzakere sürecinin başarıya ulaşması için iki halk ve liderin çabalarını desteklediğini kaydetti.

Rubin, ABD’nin güven artırıcı önlemler veya iki toplumun yararına olacak çalışmalara yardımcı olmaya da hazır olduğunu kaydetti.

Maraş konusunun toplantıda tartışılıp tartışılmadığı sorusuna karşılık Rubin, toplantıda müzakerelerin detaylarının ele alınmadığını, bunların iki lider tarafından tartışılması gereken konular olduğunu, toplantıda sadece ABD’nin sürece desteğinin değil iki toplumun yararına olabilecek önlemlerin de ele alındığını kaydetti.

ABD’nin müzakere sürecinin takvimlendirilmesini tercih edip etmediği sorusuna karşılık Rubin, “Hızlı bir sürece ihtiyaç duyulduğuna inanıyoruz. Bu yıl hızlı bir ilerleme kaydetmek mümkündür. Desteğimiz de bunadır. Takvim belirlemek bize düşen bir iş değildir” dedi.

Ukrayna’daki durumun Kıbrıs sorununun çözümünü daha acil kılıp kılmadığı sorusuna ise Rubin, “Kıbrıs’ın tüm dünyaya sunduğu, görüşme ve uzlaşıyla neler elde edilebileceğidir” dedi.







DIŞİŞLERİ BAKANI NAMİ, WASHINGTON AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİ KABUL ETTİ



Dışişleri Bakanı Özdil Nami, dün, Washington Amerikan Üniversitesi “Barış ve Anlaşmazlık Çözümü” Programı Direktörü Doç. Dr. Eleftherios Michael ve öğrencilerini kabul etti.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami kabulde yaptığı konuşmada, üniversite öğrencilerine Kıbrıs tarihi hakkında kısa bir bilgi verdi. Nami, Kıbrıslı Türklerin dış işlerinin nasıl yürütüldüğü ve Dışişleri Bakanlığı’nın çalışma yöntemi konusunda öğrencilere bilgi aktardı.

Bakan Nami, ayrıca müzakere süreci ve Dışişleri Bakanlığı’nın müzakerelerdeki rolü ile ilgili bilgi verirken üniversite öğrencilerinin sorularını da yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, dün, ayrıca Judo, Hapkido ve Kickboks Federasyonu yönetim kurulu ve sporcularını da kabul etti.

Judo, Hapkido ve Kickboks Federasyonu Başkanı Niyazi Demirel, ziyarette İspanya’nın Costa Brava şehrinde 30 Nisan – 4 Mayıs 2014 tarihleri arasında yapılacak olan “2014 ISKA Dünya Kickboks Şampiyonası” ile ilgili Dışişleri Bakanı Nami’yi bilgilendirdi.

Demirel, bu şampiyonada ülkemizi temsil edecek KKTC Kickboks Milli Takımı’na Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı katkıdan dolayı teşekkür etti.



DIŞİŞLERİ BAKANI ÖZDİL NAMİ, FÜLE İLE GÖRÜŞTÜ



Dışişleri Bakanı Özdil Nami, dün, Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle ile biraraya geldi.

Nami, Füle ile görüşmesinde, Yeşil Hat ve Mali Yardım Tüzükleri konularını ele aldı.

Görüşmede ayrıca ticari araçların güneye geçişi ve hellimin coğrafi işaret tescili konusunda Kıbrıs Türk üreticilerinin sorunları gündeme geldi.

Dışişleri Bakanı Nami görüşmede, Kıbrıs müzakere sürecinde gelinen son aşama ve Kıbrıs Türk tarafının süreç hakkındaki görüşlerini de Füle’ye aktardı.



"KOZANIN MUCİZESİ" KIBRIS TÜRK EL İŞLEMELERİ SERGİSİ AÇILDI



KKTC'nin Ankara Büyükelçiliği ve Kıbrıs Türk İşlemelerini Araştırma ve Yaşatma Derneği işbirliğiyle düzenlenen "Kozanın Mucizesi" Kıbrıs Türk el işlemeleri sergisi, Ankara Resim ve Heykel Müzesi'nde açıldı.

Açılışta konuşan KKTC Büyükelçisi Lakadamyalı, Kıbrıs'ın zengin kültür mirası ve doğal güzellikleriyle üç kıtayı birleştiren bir yıldız olarak yüzyıllardır tarih sahnesinde parlamakta olduğunu vurgulayarak, "Adamız birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kıbrıslı Türkler yüzyıllar boyunca Anadolu'dan getirdikleri toplumsal değerlerinden hiçbir şey kaybetmeden kültürlerini daha da zenginleştirerek, günümüze taşımayı başarmıştır" ifadesini kullandı.

Bu kültürel zenginliğin Kıbrıs Türk el sanatlarına güzel biçimde yansıtıldığına dikkati çeken Lakadamyalı, şunları kaydetti:

"Bugün burada Kıbrıs Türk kültürü ile ipek böceği kozasının eşsiz buluşmasına tanıklık ediyoruz. İpek kozasından üretilen eserler el sanatlarımızın en kıymetli parçalarındandır. Bizler bu değerli eserleri bugün sizlerle buluşturmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz."



ÖZERSAY: “RUM MÜZAKERE HEYETİ YAKINLAŞMA KAĞITLARININ BAZILARINI YENİDEN ELE ALMAK İSTİYOR, BU ENDİŞE VERİCİ”







Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Rum müzakere heyetinin özellikle ekonomi ve AB konularıyla ilgili yakınlaşma kağıtlarının bazılarını yeniden ele almak istediğini söyledi ve bunu endişe verici olarak değerlendirdi.

Özersay, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiades başlangıçta sürecin kaldığı yerden devam edeceğini ve yakınlaşmaların orada olduğunu söylemiş olmasına rağmen Rum müzakere heyetinin bu isteğini dünkü toplantıda ifade ettiğini kaydetti.

Rum tarafının geçmiş 6 yıl içerisinde emek harcanarak uzlaşmaya varılmış olan ve yakınlaşma kağıtlarında bulunan bazı konuların tekrardan ele alınması isteği olduğunu dile getiren Özersay, “Eğer daha önce anlaşmış olduğumuz konuları döktüğümüz yakınlaşma kağıtlarından geri adım atarsak o zaman hem bu süreç çok daha uzun süre devam eder, gecikme olur, hem de sürecin başarısı riske edilmiş olur” diye konuştu.

Bunu Kıbrıs Rum tarafına net bir biçimde söylediklerini, uluslararası aktörlere de söyleyeceklerini kaydeden Özersay, bir süredir Güney Kıbrıs’ta bazı siyasi partilerin bu konuda endişelerini dile getirdiklerini duyduklarını ancak söz konusu talebi, bizzat müzakere masasında ve geçmişte anlaştıkları önemli konularla ilgili görmekten üzüntü duyduklarını ifade etti.

Özersay, bir sonraki toplantılarının 11 Nisan Cuma ve 15 Nisan Salı günleri gerçekleştirileceğini de kaydetti.





CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ OSMAN ERTUĞ: “HAZİRAN’DA ANLAŞMAYA VARILABİLİR”







Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Osman Ertuğ, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerle ilgili açıklamalarda bulundu.



ADA TV’de yayınlanan Erçin Şahmaran’ın moderatörlüğündeki “Gündeme Bakış Programı”na konuk olan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ Güven yaratıcı önlemleri sadece Maraş konusu üzerinde ele alınmaması gerektiğini söyledi. Ertuğ, Maraş’ın bütünlüklü bir çözümün parçası olduğunu ve toprak konusunu kapsadığını belirtti. Siyasi iradenin Kıbrıs sorununun çözeceğine vurgu yapan Ertuğ, eğer istikrar sağlanırsa Haziran’da anlaşmaya varılabileceğini savundu. Tarafların birbirlerinin ellerinden bir şey alındığı hissine kapılmaması gerektiğine de vurgu yapan Ertuğ, dikkatleri dağıtmadan Kıbrıs meselesine kalıcı ve yaşayabilir bir uzlaşı bulunmasının şart olduğunu aktardı. (STAR KIBRIS)







LEFKOŞA YENİ ATIK SU ARITMA TESİSİ’NİN AÇILIŞ TÖRENİ DÜN YAPILDI



Yeni Lefkoşa Atık Su Arıtma Tesisi’nin açılış töreni, dün, Haspolat’taki tesislerde yapıldı.

Açılış törenine, Avrupa Birliği’nin (AB) Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle, Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu, Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Constantinos Yorgacis, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Avrupa ve CIS Bölge Ofisi İdareden Sorumlu Yönetici Yardımcısı ve Bölge Direktörü Yardımcısı Olivier Adam ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gelecek İçin Ortaklık Programı Program Yöneticisi Tiziana Zennaro katılarak konuşma yaptı.

Yeni Lefkoşa Atık Su Arıtma Tesisi, toplam bütçesi 29 milyon Euro iken, bunun yüzde 70’i Lefkoşa Kanalizasyon Kurulu, yüzde 30’u ise Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türk Toplumuna Yönelik Mali Yardım Programı tarafından finanse edildi.

Proje, Gelecek İçin Ortaklık Programı çerçevesinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından uygulandı ve Kıbrıs’ta gerçekleştirilen en büyük proje oldu.