BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “BİR ANTLAŞMA YAPILACAKSA İKİ TARAF DA KAZANÇLI ÇIKMALI” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “BİR ANTLAŞMA YAPILACAKSA İKİ TARAF DA KAZANÇLI ÇIKMALI”
Tarih: 11.04.2014 > Kaç kez okundu? 1981

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk halkının hakkını, hukukunu koruyacak bir anlaşmaya var olduklarını yineleyerek, “Bir antlaşma yapılacaksa iki taraf da kazançlı çıkmalı. İyi bir antlaşma, benim kabul edebileceğim antlaşma böyle bir antlaşmadır. Kıbrıs Türk halkını daha iyiye götürmeyecek, tam tersine sıkıntılarımızı artıracak bir dayatmaya asla evet demeyeceğimi herkes bilmelidir” dedi.

Eroğlu, görüşmelerin ve uzlaşma arayışlarının sürdüğünü kaydederek, günü gelince halkla her şeyi paylaşacaklarını ve kararı halkın vereceğini söyledi.



AB’NİN GENİŞLEMEDEN SORUMLU ÜYESİ FÜLE BUGÜN ADAYA GELİYOR



Avrupa Birliği’nin (AB) Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle bugün Kıbrıs’a gelerek Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’le görüşecek.

Füle, bugün saat 19.15’te Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından kabul edilecek.

2 gün sürecek Kıbrıs ziyaretinde Avrupa Komisyonu’nun müzakere sürecine artan desteğini vurgulayacak Füle, liderler ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra sivil toplum örgütleriyle de görüşmelerde bulunacak.

Stefan Füle, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Lisa Buttenheim ile bir araya gelecek ve salı günü Haspolat’taki yeni “iki toplumlu” Lefkoşa Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılışına katılacak.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Eric Rubin’in ise 8 Nisan Salı günü Kıbrıs’a gelerek temaslarda bulunacağı bildirildi.







TALAT: “ELAM’IN İSTEDİĞİ OLMADI, OLAY TEPKİ GÖRDÜ”



2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Limasol’da meydana gelen olayda ELAM’ın istediğinin olmadığını, konferansın tamamlandığını ve olayın çok farklı çevrelerden tepki gördüğünü ifade etti.

Rum gençleri arasında Kıbrıslı Türklere karşı ötekileştirme eğiliminin daha yaygın olduğunu belirten Talat, karşılıklı olarak okullarda Rumca ve Türkçe derslerinin verilmesi gerektiğini, birbirinin dilini bilenlerin, birbirlerini ötekileştirmeyeceklerini söyledi.

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, BRT’de katıldığı bir TV programında çeşitli konuları değerlendirdi.

Rum tarafından çeşitli kesimlerin, radyo ve basın organlarının kendisini aradığını belirten Talat, ELAM’ın hedeflediğinin tam tersi olduğunu söyledi ve bu örgütün büyük tepki aldığını kaydetti.

Talat, bu tür örgütlerin tecrit edileceğini ve marjinal olarak bir köşede kalacağını kaydederek bunların yapılması halinde ELAM gibi bir örgütün ortadan kalkmayacağını ancak etkisinin azalacağını anlattı.

Kilisenin konumunun sorulması üzerine Talat, eğer bir çözüm olacaksa ve buna kilise destek verecekse bunun çok olumlu olacağını belirtti ve din adamlarının diyalogu sürdürmesiyle bugünkü duruma gelindiğini söyledi.

Kilisenin Anastasiades’e yakın olmasının da bir etken olduğunu belirten Talat, bu çerçevede güven yaratıcı önlemlerin önemli olduğunu ve daha fazla güven yaratmanın çarelerinin aranması gerektiğini ifade etti.

BRT ile RIK’in işbirliği yapabileceğini belirten Talat, başlangıç olarak kültürel miras ve sanat gibi konularda çeşitli ortak programların yapılabileceğini belirtti ve “Güven yaratıcı önlemler bunlardır” dedi.

“İki toplumlu, iki kesimli federasyon” dendiğinde her iki tarafın da aynı şeyi anladığından kuşkulu olduğunu söyleyen Talat, bunların giderilmesi için diyaloga ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.



ANKARA’DA “KOZANIN MUCİZESİ” SERGİSİ AÇILIYOR



KKTC’nin Ankara Büyükelçiliği himayelerinde Ankara’da “Koza’nın Mucizesi” adlı el işlemeleri sergisi düzenleniyor.

Dışişleri Bakanlığı Ankara Büyükelçiliği himayelerinde “Kıbrıs Türk El İşlemelerini Araştırma ve Yaşatma Derneği” işbirliğiyle düzenlenecek sergi, 8-12 Nisan tarihleri arasında Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde halkın ziyaretine açık olacak.

Sergide ipek kozası, Lefkara ve Lapta işi başta olmak üzere çeşitli işleme teknikleriyle yapılmış Kıbrıs Türk el işlemelerinden örnekler sergilenecek.





İNGİLTERE MUHAFAZAKAR PARTİ LORDLARINDAN KIBRISLI TÜRKLERE DESTEK



İngiltere Parlamentosu Lordlar Kamarası KKTC’nin Dostları Grubu üyeleri, Kıbrıs’ta çözüme ve Kıbrıslı Türklerin haklarının tanınmasına destek belirtti; uluslararası topluma çağrı yaptı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’in İngiltere Parlamentosu’nda Muhafazakar Parti’nin Muhafazakar Müslüman Forumu toplantısında yaptığı konuşma öncesinde Forum Başkanı Lord Sheikh, Lord Qurban Houssein ve Muhafazakar Parti Melton Borugh Meclis Üyesi, Muhafazakar Müslüman Forumu Yönetim Kurulu Üyesi Jeanne Marie Douglas TAK muhabirinin “Kıbrıslı Türklerin uluslararası alanda temsiliyeti konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusunu yanıtladı.

Lord Sheikh, uluslararası toplumun Kıbrıs’ta adil bir çözüm bulunmasında önemli rol oynayabileceğini belirterek, “Önemli olan uzun süren bu probleme bir çözüm bulunmasıdır” dedi.

Kıbrıs’ta iki kesimi de ziyaret ettiğini ve Kıbrıs sorununun sürmesinin kimse için iyi olmadığını gördüğünü anlatan Lord Sheikh, “Artık çözümün zamanı geldi” diye konuştu.

Özellikle petrol ve doğal gazın bulunduğu bu dönemde çözümün tam zamanı olduğu görüşünü ifade eden Lord Sheikh, Kıbrıs Türk tarafının hem Türkiye’den gelecek suyun Kıbrıslı Rumlarla paylaşımı için teklif yaptığını hem de Rumların kuzeyde bıraktığı mal-mülk konularında Taşınmaz Mal Komisyonu’nun ürettiği çözümlerle işbirliği yaptığını kaydetti.

Lord Qurban Hussain ise, “Ben de KKTC’yi ziyaret etme onurunu yaşadım ve uluslararası toplumun ne kadar dengesiz davrandığını görünce şaşkınlığa uğradım” diyerek başladığı açıklamasında, Kıbrıslı Türklere ve Rumlara eşit haklar verilmesinin önemine dikkat çekti.

Adadaki gerçeğin, iki toplumun varlığı olduğunu vurgulayan Lord Quarban Hussain, Rumların bunu kabul etmesi gerektiğini söyledi.



Öte yandan, Muhafazakar Parti Melton Borugh Meclis Üyesi, Muhafazakar Müslüman Forumu Yönetim Kurulu Üyesi Jeanne Marie Douglas ise Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargoları öğrenince buna karşı birşeyler yapabilmek için İngiltere’de kurulan Ambargoed adlı sivil toplum örgütüne katıldığını ifade etti.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 44
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1283
Toplam Tekil 4076064
IP 52.14.224.197






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.382 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu