BASIN BÜLTENİ: CUMHURİYET MECLİSİ DÜN OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURİYET MECLİSİ DÜN OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI
Tarih: 11.04.2014 > Kaç kez okundu? 1921

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun katılımıyla Cumhuriyet Meclisi’nde olağanüstü bir toplantı gerçekleşti.

Meclis'te saat 10:00’da başlayıp 16:30’da sona eren ve basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıda, Cumhurbaşkanı Eroğlu tarafından Meclis’e Kıbrıs konusundaki son gelişmeler hakkında bilgi sunuldu.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu yaptığı açıklamada, Rum Lider Nikos Anastasiadis döneminde başlayan görüşmelerle ilgili Meclis’e bilgi verdiğini belirtti.

Toplantıda, milletvekillerine “toplumlararası müzakerelerle ilgili özellikle Rum tarafının önerileri, müzakerelerdeki tavrı, görüşmelerin süratlendirilmesi konularında nasıl bir tavır içerisinde oldukları yanında, Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı teknik komite ve danışma kurulu çalışmaları hakkında da bilgi verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, toplantıda milletvekillerinin müzakerelerle ilgili konuşma, düşünce ve önerileri aldığını kaydetti.

“Bizim gayretimiz müzakerecilerin bir an önce özlü konulara geçmesi ve daha sık yapılacak toplantılarla müzakereyi olumlu sonuca ulaştırmaktır” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk tarafının müzakerelerde zaman kaybetme gibi bir düşünceleri olmadığını söyledi.

Şu an Güney Kıbrıs’ta başkanlık makamında yeni lider Anastasiadis’in bulunduğu ve Anastasiadis’in göreve gelmeden önce partisinin muhalefet döneminde Kıbrıs sorununu yakından takip etmesi yanında, yaptığı bazı çalışmaları bulunduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, gelinen aşamada müzakerelerin kısa zaman içerisinde hız kazanabileceğine işaret etti.

NAMİ: “MÜZAKERELERİN TEMPOSU YETERLİ DEĞİL”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami de basına yaptığı açıklamada, toplantının bazı konuların genel kurulda netleşmesine de vesile olduğunu ve bundan sonra bu toplantıların daha sık yapılması gerektiği konusunda fikir birlikteliği oluştuğunu belirtti.

Müzakerelerin temposunun, ortak açıklama metninin gücüne ve her iki halka yarattığı olumlu izlenime uygun bir şekilde devam etmediğini söyleyen Nami, Rum tarafının ayda bir görüşme ısrarının da kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Müzakerecilerin daha yoğun biraraya gelmesi, liderlerin de daha sık biraraya gelerek görüşmesi gerektiğini dile getiren Nami, “Önümüzde kritik dönemler var. Türkiye tekrar seçim ortamına girecek. Bizde de önce yerel seçimler, daha sonra Cumhurbaşkanlığı seçimleri takvimleri önümüzde duruyor. Bu takvimlere saplanmadan ilerleme sağlamak istiyorsak eğer, çok daha yoğun bir şekilde müzakere masasında her iki tarafın da bulunması ve daha geniş kapsamlı katılımı sağlamaları gerekir” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile telefon görüşmesi yaptığını, müzakere süreciyle ilgili genel değerlendirme yaptıklarını ve müzakere temposunun artması konusunda hem fikir olduklarını kaydeden Nami, Türk tarafının çok samimi bir şekilde kapsamlı bir çözümün biran evvel gelmesini istediğini ve statükonun devam edemeyeceğini söylediğini kaydetti.







DAVUTOĞLU: “KIBRIS MÜZAKERELERİNİN HIZLANDIRILMASINI İSTİYORUZ”



Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs müzakerelerinin hızlandırılmasını istediklerini söyledi.

Davutoğlu,”Şu andaki momentum son derece olumludur ancak bunun neticeye odaklı olması önemli yoksa zamana oynanan ya da geciktirilen bir sürecin faydalı olacağı görüşünde değiliz" dedi.

Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu’nun, Füle ile görüşmesinde olduğu gibi ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile yaptığı görüşmelerde de ana gündem maddesinin Kıbrıs sorunu olduğu bildirildi.

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerin iki görüşmede de detaylı şekilde ele alındığını belirten Davutoğlu, İngiltere'nin garantör ülke olarak daha fazla devreye girmesini hep teşvik ettiklerini, ABD'nin de son dönemde gayet olumlu katkıları olduğunu vurguladı.



MECLİS BAŞKANI SİBER, LORDLAR KAMARASI’NDA KONUŞTU



Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, İngiltere Parlamentosu Lortlar Kamarası’nda konuşma yaparak, Kıbrıs’ta çözümü desteklediklerini, bu süreçte Kıbrıslı Türklerin sesinin de uluslararası arenada duyulmasını istediklerini söyledi.

“Kıbrıs Türk toplumu olarak varlığımızın, demokratik yollarla seçilen temsilcilerimiz tarafından temsil edilmesini istiyoruz” diyen Siber, ekonomik, sosyal, kültürel, sportif ve birçok alanda Kıbrıslı Türklerin ambargolar altında yaşamasının haksızlık olduğunu vurguladı.

Meclis Başkanı Siber, dün akşam İngiltere Parlamentosu’ndaki Lortlar Kamarası’nda Kıbrıs’la ilgili bir konuşma yaptı. KKTC Dostluk Grubu Başkanı Lort Sharkey himayelerindeki etkinlikte Siber’in konuşmasını aralarında Kıbrıslı Türk barones Meral Ece’nin de bulunduğu parlamenterler, lordlar, İngiliz Dışişleri’nden üst düzey yetkililer, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Siber’e eşlik eden KKTC milletvekilleri ve akademisyenler izledi.

İLK KEZ…

Siber’in konuşmasıyla, İngiltere Lortlar Kamarası’nda ilk kez bir Kıbrıslı Türk Meclis Başkanı konuşma yapmış oldu. Meclis Başkanı Siber’in konuşmacı olarak katıldığı organizasyonda, Lort Sharkey yanında Kıbrıslı Türk Baroness Meral Ece’nin de büyük katkıları oldu. Siber’in konuşma yapacağı, lordlara davetiyeyle duyuruldu.

Davetiyede Sibel Siber’in KKTC Meclisi Başkanı olduğu vurgulandı ve Siber’in Kıbrıs’ta şu andaki durum ve adanın yeniden birleşmesi beklentileriyle ilgili konuşacağı belirtildi.

Lort Sharkey imzalı davetiyede, Siber’in KKTC’nin ilk kadın başbakanı sıfatını da taşıdığı ifade edilerek, özgeçmişiyle ilgili bilgi verildi ve Şubat 2014’te Avrupa’daki en etkili 8 kadın arasında yer aldığı kaydedildi.

Siber, tarihi parlamento binasındaki bir salonda İngilizce yaptığı konuşmasının ardından dinleyicilerden gelen soruları da yanıtladı.

SİBER: “51 YIL… SESİMİZİN DUYULMASINI İSTİYORUZ”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Lordlar Kamarası’ndaki konuşmasında, Kıbrıs sorununun 51. yılına girdiğini ve dünyadaki en uzun süren sorunlardan biri olduğunu belirterek, çözüm için geçmişte yapılan girişimlerin hep başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Adada yeniden başlayan müzakere sürecinde, bu kez hem Kıbrıs Türk, hem de Kıbrıs Rum tarafında büyük kararlılık ve istek bulunduğunu ifade eden Siber, “Bu konuşmayı yapmamın nedeni, bizim Türk tarafı olarak çözümlenmeyen Kıbrıs sorununun bir parçası olmamızdır. Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak BM parametrelerini ve iki liderin ortak deklarasyonunu destekliyoruz. Çözümü destekliyoruz. Fakat bu süreçte Kıbrıs Türklerinin sesinin uluslararası arenada duyulmasını talep ediyoruz” dedi.

Meclis Başkanı Siber, bütün bunların ışığında bu süreçte Kıbrıs Türk toplumunun düşüncelerinin, kendi seçilmişlerinin ağzından dinlenmesini arzu ettiklerini vurguladı.

“BM DEKLARASYONUNA KIBRISLI TÜRKLER İÇİN DE UYULMALI”

Siber, Annan Planı’na “evet” diyen Kıbrıs Türk halkına AB’nin 2004’te verdiği sözleri hatırlattı; BM’nin 1986’da yayımladığı ve “herkesin her toplumun ekonomik, sosyal, kültürel alanda gelişmesinin bir insan hakkı olduğunu ve buna saygı duyulması gerektiğini” vurgulayan deklarasyonuna uluslararası toplumun Kıbrıs Türk toplumu için de uymasını istedi. Siber, Kıbrıs Türk toplumunun ambargoları ve izolasyonları hak etmediğini söyledi.

SORULARI DA YANITLADI... “SESİMİZE AMBARGO UYGULANMAMALI”

Siber, katılımcılardan gelen soruları yanıtlarken, adada her iki tarafta da çözüm konusunda büyük bir ümit bulunduğunu, Rumların 2004’te “hayır” demesinin bir nedeninin de Kıbrıslı Türklerin ekonomik durumu olduğunu söyledi. 2004’te ambargoların kaldırılacağı, hafifletileceği sözlerinin tutulmadığını da hatırlatan Siber, Kıbrıs Türk halkının seçilmiş temsilcilerinin müzakereleri ve barışı desteklediğini, onların sesini duyurmasına imkan verilmesi gerektiğini belirtti ve “Sesimize ambargo uygulanmamalı” dedi.

Meclis Başkanı Sibel Siber, çözümün iki tarafı da ilgilendirdiğini vurgulayarak, sadece Rum tarafının dinlenmesinin yanlış olduğunu, İngiltere ziyaretini de seslerini duyurmak için yaptıklarını kaydetti. Siber, “2004’te ‘evet’ diyen bizdik ama hala sesimize dahi ambargo var. Seçilmişlerimize saygı gösterilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Bir başka soruyu yanıtlarken Siber, Türkiye’den gelecek su için zaten “barış suyu” dediklerini kaydederek, suyun Kıbrıslı Türkler ve Rumlar tarafından kullanılabileceğinin de söylendiğini; petrol ve suyun adada çözüme yardımcı olabilecek hususlar olduğunu kaydetti.

Meclis Başkanı Siber, doğalgaz ve petrol konusunun müzakerelerin parçası olduğunu belirterek, boru hattının Türkiye üzerinden geçmesi yönünde uzmanların görüşü bulunduğuna değindi.



DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, BM BARIŞ GÜCÜ’NÜN KIBRIS’TA GÖREVE BAŞLAMASININ 50. YILI DOLAYISIYLA FOTOĞRAF SERGİSİ DÜZENLİYOR



Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün Kıbrıs’ta göreve başlamasının 50. yılı dolayısıyla fotoğraf sergisi düzenliyor.

Enformasyon Dairesi’nden verilen bilgiye göre, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün adadaki 50 yılına tanıklık eden fotoğraflardan oluşan “50 Yıllık Hikaye - Kıbrıs’ta BMBG” isimli serginin açılışı Dışişleri Bakanı Özdil Nami tarafından yapılacak. Yurt dışından medya mensuplarının da katılacağı açılış, Cuma akşamı saat 20.00’de Bedesten’de gerçekleştirilecek.

Sergi, Cumartesi saat 18.00’e kadar ziyaret edilebilecek.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 60
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1324
Toplam Tekil 4076105
IP 3.142.196.27






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu