BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “SAYIN TALAT’A YAPILAN SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUM” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “SAYIN TALAT’A YAPILAN SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUM”
Tarih: 31.03.2014 > Kaç kez okundu? 2046

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a Güney Kıbrıs’ın Limasol kentinde dün akşam verdiği konferans esnasında fanatik ELAM örgütü tarafından yapılan saldırıyı şiddetle kınadı ve Talat ile beraberindeki heyete geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıslı Türklere karşı, Kıbrıs Rum Toplumu’nun belirli kesimlerinde hala var olduğu anlaşılan husumet duygularının şiddete varan bir noktaya ulaşmasının esef verici olduğunu ve kabul edilebilecek bir durum olmadığını vurguladı.

“Kendisini barış yanlısı ve çözüm yanlısı olarak addeden tüm kesim ve kişilerin bu tür eylemlerin karşısında durması gerekmektedir” ifadelerine yer veren Cumhurbaşkanı, şöyle dedi:

“Aldığımız bilgilere ve Sayın Talat’ın kendi ifadelerine göre olayda Kıbrıs Rum güvenlik görevlilerinin ihmali bulunduğu anlaşılmaktadır.

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu konuda gerekli tedbirleri almamış olması üzücü ve düşündürücüdür.

Özellikle görüşmeler sürecinin kritik bir noktaya ulaştığı ve iki taraf arasında var olan güvensizliği giderici önlemlerin gündemde olduğu bir dönemde bu tür şiddet olaylarının cereyan etmesi kaygı vericidir.

Kıbrıs sorununun şiddete başvurarak çözülemeyeceği, bunu bir araç olarak kullananların ancak aradaki güvensizliği daha da derinleştirdiği bilinmelidir.

Olaydan çıkarılacak derslerle Kıbrıs Rum tarafının ileride bu tür olayların tekrarlanmaması için gerekli tedbirleri almasını bekliyoruz.”



BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU, TALAT’A YAPILAN SALDIRIYI KINADI



Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, dün, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda söz alarak, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a Rum kesiminde yapılan saldırıyı kınadı. Yorgancıoğlu, müzakere süreci devam ederken bu tür davranışların barışa hizmet etmeyeceğini söyledi.

Olaya polisin geç müdahil olmasını eleştiren Yorgancıoğlu, olayı kınadı ve bir daha olmaması için Rum yetkilileri göreve çağırdı.



2. CUMHURBAŞKANI TALAT: “HER YERDE FANATİZMLE MÜCADELE ETMELİYİZ VE BU MÜCADELEYİ KAZANMALIYIZ ÇÜNKÜ ONLAR KAZANIRSA ÇÖZÜM ULAŞILMASI İMKANSIZ BİR HEDEFE DÖNÜŞECEK”



2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “Her yerde fanatizmle mücadele etmeliyiz ve bu mücadeleyi kazanmalıyız çünkü onlar kazanırsa çözüm ulaşılması imkansız bir hedefe dönüşecek” dedi.

Talat, önceki akşam Limasol’da konferans verdiği binaya bir grup faşist Kıbrıslı Rum tarafından saldırı düzenlenmesiyle ilgili konferans çıkışı Kıbrıs Rum basınına açıklama yaptı.

Talat, “Etkinliği düzenleyenlerin hedefi Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasında karşılıklı anlayışı, uzlaşı kültürünü geliştirmek. Bir çözüm için buna ihtiyacımız var, aksi takdirde liderler bir antlaşmaya varsa dahi, kalıcılığı beklediğimiz kadar olmayacak” dedi.

Faşist Kıbrıs Rum ELAM örgütü tarafından düzenlendiği belirtilen olayların amacına da değinen Talat, “Olaylar (uzlaşı kültürünü geliştirme) hedefini sekteye uğratmak içindi. Ancak bizim hedefimiz, kalıcı bir çözüm ve birleşik bir Kıbrıs için bunlarla yüzleşmek, faşist faaliyetlere karşı durmak, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlara bu kesimleri izole etmeye yardımcı olmaktır” dedi.

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades’in kendisini aradığını ve olaylardan üzüntü duyduğunu ileterek özür dilediğini kaydeden Talat, “(Anastasiades) ‘Bunu tasvip etmemiz mümkün değildir. Bir daha olamaması için gerekli tedbirlerin alınması talimatını verdim’ dedi” ifadelerini kullandı.

2. Cumhurbaşkanı Talat, BRT ve TAK’a yaptığı açıklamada ise, “Konu biliniyordu, gerekli tedbirlerin alınması gerekiyordu,.. Burada polisin bir ihmali oldu, zafiyeti oldu. Bu nerden kaynaklandı? Onların(Kıbrıs Rum kesimi yöneticilerinin) yapacağı bir araştırmayla ortaya çıkacaktır” dedi.



ANASTASİADİS, RUM POLİS GENEL MÜDÜRÜ’NÜ GÖREVDEN ALDI



2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın baş konuşmacı olarak katıldığı etkinliğin “Ulusal Halk Cephesi” (ELAM) üyesi kalabalık bir grup tarafından basılması ve binada olay çıkarılmasının ardından Rum Polis Genel Müdürü Mihalis Papageorgiu görevinden alındı.

Rum radyosu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Rum Polisi’nin dün akşamki etkinlik için yeterli güvenlik önlemi alınmayıp olay sırasında zafiyet göstermesi nedeniyle Papageorgiu’yu görevden aldığını duyurdu.







“BAŞSAVCILIK ASKERİ EĞİTİM YAPAN ELAM MENSUPLARINI ŞİMDİLİK BAĞIŞLIYOR”



Rum Başsavcılığının, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, “Ulusal Halk Cephesi” (ELAM) mensuplarının “Maşera” bölgesinde Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) “terk edilmiş dağ komando taburu kışlasında” askeri eğitim ve tatbikat yaptığı şikâyetlerine delil olarak sunduğu dosyayı incelemesinin ardından, bunların ceza gerektiren suç olduğunu tespit ettiği, ancak şimdilik kendilerini bağışladığı haber verildi.

Rum Politis gazetesi “Başsavcının Çanları ELAM İçin Çalıyor” başlıklı haberinde, Başsavcı Kostas Kliridis’in, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun yaptığı şikâyetlerin incelenmesinin ardından önüne konan verilerden, ELAM üyeleri oldukları görülen kişiler tarafından, ceza gerektiren suçlar işlendiği ihtimali tespit ettiğini yazdı.



AVRUPA KOMİSYONU, KIBRIS MÜZAKERELERİNE DESTEĞİNİ YİNELEDİ



Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso başkanlığında toplanan, Kıbrıs Yönlendirme Grubu (Cyprus Steering Group), Kıbrıs’ta tarafların başlattığı müzakere sürecinin başarıyla sonuçlandırılmasına ilişkin desteğini yineledi.

Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs Yönlendirme Grubu, Şubat ayında yeniden başlayan Kıbrıs müzakereleri sonrasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Grup ayrıca Avrupa Komisyonu’nun BM himayelerinde gerçekleştirilen müzakere sürecine verdiği desteği ve Kıbrıs Türk toplumunun olası anlaşma sonrasında müktesebatı uygulamasına “yardımcı olma” konularını ele aldı.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, iki toplum liderinin görüşmeleri başlatmak için gösterdiği cesaret ve bunun adada yarattığı olumlu atmosferin, Kıbrıs sorununun çözümü için eşsiz bir fırsat olduğu yönündeki inancını güçlendirdiğini söyledi. Barroso, müzakerelerde hızlı bir şekilde konuların özüne inilmesi ve tüm Kıbrıslıların yararına olacak nihai anlaşmanın bulunmasını umut ettiğini belirtti.

Jose Manuel Barroso, Kıbrıs Yönlendirme Grubu ile gerçekleştirdikleri bugünkü toplantıda komisyonun müzakerelere desteğini artırma konusunda neler yapabileceği konusunu da ele aldıklarını söyledi. Barroso, Kıbrıs Türk toplumunun olası çözüm sonrasında AB müktesebatını uygulamasına daha fazla nasıl yardımcı olabileceklerini görüştüklerini kaydetti. Barroso, her iki konuda da tarafların rızasının ve müzakere süreciyle aynı tempoda olmanın önemine de vurgu yaptı.





DOWNER: “ADADA ÇÖZÜME ULAŞMAK ZOR ANCAK İMKANSIZ DEĞİL”



BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, dün ara bölgede yer alan Ledra Palace Otel’de bir basın toplantısı düzenleyerek

adada çözüme ulaşmanın zor olduğunu ancak imkansız olmadığını vurguladı.

Anlaşmayı yapması ve onaylaması gerekenin Kıbrıslılar olduğunu dile getiren Downer, tarafların pozisyonlarını bildiğini ve bundan yola çıkarak, “Bu iş olabilir” diyebileceğini vurguladı.

Müzakerelerdeki başarının adada görev yapan BM temsilcilerine ve danışmanlarına bağlı olmadığını, Kıbrıslı halk ve liderlere bağlı olduğunu dile getiren Downer, BM’nin buraya gelip bir anlaşma empoze edemeyeceğini, sadece yardımcı olmanın BM’nin sorumluluğunda olduğunu vurguladı

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun anlaşmayı sağlayabilecek iyi ve güçlü politikacılar olduğunu dile getiren Downer, Kıbrıs’ta iyi liderlerden oluşan bir kombinasyon bulunduğunun da altını çizdi.

İnsanların umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini de söyleyen Downer, şu an Kıbrıs’taki liderlerin bunu yapabilecek kişiler olduğunu, cesaretleri, taahhütleri ve bunu yapacak güçleri bulunduğunu da söyledi.





BM'NİN KIBRIS RAPORUNDA KIBRISLI TÜRKLER’E YÖNELİK İZOLASYON VE İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİ ELE ALMADIĞINI BİLDİRDİ



Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin Kıbrıs'taki insan hakları durumuna ilişkin yıllık raporunun Kıbrıslı Türkler’e yönelik izolasyon ve insan hakları ihlallerini ele almadığını bildirdi.

Raporun BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunulduğu oturumda söz alan Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilciliği Müsteşarı Ayda Soylu, Kıbrıs'taki müzakere sürecinin yeniden başlamasından dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Müzakerelerin, siyasi eşitliğe dayanan iki bölgeli ve iki toplumlu bir federasyonu içeren kapsamlı bir çözüm için de gerçek bir fırsat olduğuna işaret eden Soylu, Türkiye'nin BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği raporuna ilişkin görüşlerini aktardı.

Soylu, "Kıbrıs'taki insan hakları durumuna ilişkin sunulan rapor Kıbrıslı Türkler'e yönelik izolasyon ve insan hakları ihlallerini ele almamaktadır. Kıbrıslı Türkler yarım yüzyıla yakın bir süredir, yaşamın bütün aşamalarında temel haklarından yoksundur" dedi.

Müsteşar Soylu raporda, Kıbrıslı Türkler’e yönelik artan ayrımcılık ve şiddet olayları, Müslüman-Türk eserlerine yönelik düşmanca eylemler, Türk dili eğitimi veren okulların eksikliği ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde ibadet için camilerin bulunmamasına yer verilmediğine dikkati çekti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Kıbrıslı Türkler’in güneye geçişlerinde ayrımcı politika izlediğine işaret eden Soylu, bunun seyahat özgürlüğünün kısıtlanması anlamına geldiğini kaydetti.



CITTASLOW BAŞKANI MARCONI KKTC’DE



Uluslararası Cittaslow (sakin şehir) Örgütü Başkanı Gianluca Marconi, Yeniboğaziçi Belediyesi’nin davetlisi olarak 3 günlük ziyaret için önceki gece KKTC’ye geldi.



Meclis Başkanı Sibel Siber, dün, Cittaslow Association heyetiyle görüştü. Siber, Yeniboğaziçi’nin Cittaslow üyesi olmasından gurur duyduğunu, ülkedeki başka şehirlerin de projeye üye olmasını dilediğini söyledi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, dün, Cittaslow Association Başkanı Gianluca Marconi ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ülkedeki bir belediyenin böylesi bir işbirliği içerisinde olmasının mutluluk verici olduğunu belirterek, ilk kez bir belediyenin Cittaslow belgesine sahip olduğunu anımsattı.



MECLİS BAŞKANI SİBER, BUGÜN LONDRA’YA GİDİYOR



Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, bir dizi görüşme ve temaslar yapmak üzere bugün İngiltere'nin başkenti Londra'ya gidiyor.

Siber, Londra'da bulunan sivil toplum örgütleri, sivil halk ve İngiliz yetkilileriyle görüşmeler yapacak.

Meclis Başkanı Sibel Siber'e 31 Mart Pazartesi gününden itibaren Cumhuriyet Meclisi heyeti de eşlik edecek.



Meclis Başkanı Siber ve milletvekilleri, 4 Nisan Cuma günü yurda dönecek.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 61
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1291
Toplam Tekil 4069212
IP 18.217.84.171






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap