BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “MÜZAKERELERİ 2015 ÖNCESİNDE EŞ ZAMANLI YAPILACAK REFERANDUMLA SONUÇLANDIRMAYI PLANLIYORUZ” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “MÜZAKERELERİ 2015 ÖNCESİNDE EŞ ZAMANLI YAPILACAK REFERANDUMLA SONUÇLANDIRMAYI PLANLIYORUZ”
Tarih: 27.03.2014 > Kaç kez okundu? 2058

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik devam eden müzakereleri 2015 yılı öncesi eş zamanlı yapılacak referandumla sonuçlandırmayı planladıklarını belirterek, bu süreçte Rum tarafının tavrının da önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dün bir kabulde yaptığı konuşmada, müzakere süreciyle ilgili olarak şunları ifade etti:

“Şu an ısınma safhasındayız. Henüz ‘al-ver’e başlamadık. Biz, süratle karşılıklı al-ver sürecine geçilmesi ve müzakerenin anlaşmayla noktalanması düşüncesindeyiz. Rum tarafı; ‘acelesi yokmuş gibi’ tavır sergilemeye başladı. Ancak dünyanın ilgisi üzerimize oldukça yoğunlaştı. Kırım-Ukrayna meselesi patlak verince biraz ikinci plana düştü ama gördüğüm kadarıyla BM ile AB’nin ilgisi yine devam ediyor. Olaya daha çok müdahil olma yönünde gayretlerini hissettiriyorlar.

Büyük bir ihtimalle nisan ayı içerisinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Kıbrıs’a gelmesi ve iki tarafla görüşmesi gündemde. Müzakerelere iyi niyetle başladık. Bizde bir anlaşma olma düşüncesi hakim. Kıbrıs Türk tarafını görüşmelerde temsil eden lider olarak halkın büyük bir kısmının anlaşma arzusunda olması, görüşmeciler güven belirtmesi tabii ki görüşmelerde elimizi güçlendiriyor. Anlaşma yapma tek tarafı olmuyor, karşılıklı olması lazım. Türk tarafı ve Türkiye birçok kez anlaşmadan yana olduğunu, bazı anlaşma metinlerinde ‘evet’ dedirterek göstermiştir. Onu için Rum tarafı Kıbrıs’ta iki ayrı halkın bu topraklarda yaşamak zorunda olduğunu ve bunun için bir anlaşmanın yapılması gereğini hissetmelidir. Biz bunu hissediyor hatta çözümsüzlüğün zaman zaman acısını da çekiyoruz. İnşallah bu son gayretle uzun olmayan bir zaman dilimi içerisinde anlaşmaya varabiliriz.”







ALEXANDER DOWNER, BUGÜN CUMHURBAŞKANI EROĞLU İLE GÖRÜŞECEK



BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevi sona eren Alexander Downer, veda ziyaretleri çerçevesinde bugün saat 10.00’da Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, saat 12.00’de ise Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile görüşecek.

Alexander Downer, yarın sabah düzenleyeceği basın toplantısının ardından ise akşamına adadan ayrılacak.



Avustralya’nın Londra Yüksek Komiserliği görevine getirilen Downer’ın, 2008’den beri yürüttüğü BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevini Nisan ayı ortasında bırakması bekleniyor.



EROĞLU VE ANASTASİADİS PAZARTESİ YENİDEN BİRARAYA GELİYOR



Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, 11 Şubat’ta başlayan Kıbrıs barış müzakereleri çerçevesinde Pazartesi günü ikinci kez bir araya gelecek.

Görüşme, BM kontrolündeki ara bölgede bulunan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi’nin ikametgâhında 31 Mart Pazartesi saat 11.30’da gerçekleşecek.







DIŞİŞLERİ BAKANI NAMİ, ALMANYA TEMASLARI SIRASINDA NEVRUZ KUTLAMALARINA KATILDI





Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Almanya temasları sırasında önceki gün, Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ile birlikte; Türkiye, Kırgızistan, Azerbaycan, Afganistan, Özbekistan, Kazakistan, İran ve Tacikistan’ın birlikte düzenlediği Nevruz kutlamalarına katıldı.

Öte yandan, Alman “Der Tagesspiegel” gazetesine, dün, Kıbrıs çözüm sürecinde gelinen son aşama ve Kıbrıs Türk tarafının pozisyonuyla ilgili bir de demeç veren Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun, onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.















Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Almanya temasları çerçevesinde, ayrıca, Yeşiller Partisi’nin Federal Milletvekili ve Alman Federal Parlamentosu AB Komisyon üyesi Manuel Sarrazin ile görüştü.

Kıbrıs çözüm sürecinin ele alındığı görüşmede, Dışişleri Bakanı Nami, Kıbrıs'ta çözüm için atmosferin uygun olduğunu, çözümün sadece Kıbrıs'a değil, bölgesel işbirliğine de olumlu katkı yapacağını dile getirdi.

Bakan Nami, görüşmede ayrıca çözüm iradesi ortada olan Kıbrıs Türk halkına yönelik uluslararası açılımların artarak devam etmesi gerektiğini vurguladı.





KIBRIS’TAKİ DİN ADAMLARI YEMEKTE BULUŞTU



Kıbrıs’ın kuzey ve güneyindeki din adamlarının, BM Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Lisa Buttenheim’ın da katılımıyla dün Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos’un Güney Lefkoşa’da bulunan Başpiskoposluk binasında sosyal içerikli bir yemekte bir araya geldiği açıklandı.

Toplantıda, karşılıklı olarak ibadethanelere önem verilmesi, dini temalı ziyaretlere engel olunmaması, süreçte siyasi dil kullanmaktan özenle kaçınılması, karşılıklı ziyaretlerin geliştirilmesi ve özellikle din adamlarının yine karşılıklı olarak bilgilendirilmesi konuları ele alındı.

Bu çerçevede, 27 Mart Perşembe günü Din İşleri Başkanı Atalay’ın, Maronit din adamlarına “İslam’da Barış” konulu bir seminer vereceği de belirtildi.

Ayrıca heyet, Din İşleri Başkanı Atalay tarafından bir sonraki sosyal içerikli yemek için Kuzey Kıbrıs’a davet edildi.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1462
Toplam Tekil 4076243
IP 18.191.171.20






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu