Büyüklere İnsanlık Dersi Veren Üç Acılı Anadolu Babası - Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Büyüklere İnsanlık Dersi Veren Üç Acılı Anadolu Babası - Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ
Tarih: 18.03.2014 > Kaç kez okundu? 1953

Paylaş


Büyüklere İnsanlık Dersi Veren Üç Acılı Anadolu Babası

Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ, iortas@cu.edu.tr



12 Mart 2014 günü küçük Berkinin cenaze töreni sonrası Türkiye’nin birçok kentinde olaylar oldu. Sesli sessiz insanların çoğu Berkin'in gaz kapsülü ölümüne tepki gösterdiler. Tolumun sağduyusunu önemserim. Bu tür durumlarda insandan yana tavır almak gerekir. Aynı günün akşamı olaylar sonrası bir başka gencin Burak Can Karamanoğlu daha öldüğü haberleri geldi. Tam bilgi olmakla beraber belli ki sokaklar gittikçe geriliyor. Sonra geç vakitler Tunceli'de Berkin Elvanın öldürülmesini protesto eden gruba tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale eden polisin kullandığı gazdan etkilendiği ifade edilen polis memuru Ahmet Küçüktağ'ın da şehit olduğu haberi geldi.

Bütün ölümler erken ve üzücüdür. Burak Can ve polis Ahmet de diğerleri gibi genç insanlar. Kim nasıl bütün bu insanların ölümünde neden oluyor/oldu. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Aileler perişan. Her ikisine de Allah'tan rahmet diliyorum.



Berkin'in babası Burak Can’ın babasını arayarak gerginlik beklentilerini boşa çıkardı

Birçok kesimden bir taraftan sağduyu çağrıları yapılırken diğer taraftan ne olacak sorusu yükseliyor. Tam bu arada Berkin Elvanın babası Sami Elvan çok önemli bir adım attı ve Burak Can’ın babasını arayarak baş sağlığı diledi. Yaratılan bu gerginlik ne Berkin'in ne de Burak Can’ın babalarının bilgileri dâhilinde gelişmemiş. 269 gün her gün ölen zor günler geçiren Berkin'in babası Sami Elvan, oğlunun naaş’ını toprağa verdiği gün öldürülen Burak Can’ın babası Halil Karamanoğlu'nu telefonla arayarak tüm Türkiye'ye adeta ders verdi: "Senin evladın benim evladımdır".



Senin evladın benim evladım

Çocuklarının acısını yüreğinde hisseden baba, acılı diğer babayı arayarak ülkesinin nasıl olması gerektiğini gösterdiler.

Bugün bazı basın organlarının öne çıkardığı haber “İyi ki bu babalar var”. Bu ifade bence hepimizin sahip çıkması gereken bir ifade ve acılarını yüreklerine gömen babaların toplumun huzuru için gösterdikleri sağduyu hepimize ders olmalıdır.

Gerilen hava ve bu durumu kullanmak isteyen ortama fırsat verilmemiş olması anlamlı. Bir anda gergin olan toplum psikolojisi olumlu bir atmosfere dönüştü. En azından ben hep güvendiğim toplumun sağduyusunu bir kez daha müşahede ettim. Acıyla karışık buruk bir büyüklük duygusu önünde eğildim.

İki baba birbirine 'Senin evladın benim evladımdır' diyerek acılarını paylaştı. Halil Karamanoğlu, İstanbul'a dönünce Sami Elvan'ı ziyaret edeceğini söyledi. Sami Elvan'ın polis memuru Ahmet Küçüktağ'ın babası Süleyman Küçüktağ’ı aradığı ve ona da başsağlığı dilediği yine basına yansıdı.

Süleyman Küçüktağ'ın da vatandaşlara sağduyu çağrısı yaparak, ''Berkin de Burak Can da bizim evladımız'' ifadesi çok önemli bilgece ifadeler.

Berkin Elvan'ın ailesinden edinilen bilgiye göre, babaların "Evlat acısının kıyaslaması olmaz, acılarımızı siyasete alet edip nefret ortamı oluşturmalarına biz aileler olarak müsaade etmeyeceğiz" dediği kaydedildi. Polis Ahmet’in yakınları da sağduyu ile birlikte işi siyasete alet etmek istemediklerini belirttiler.



Örnek Babaların Davranışı Tarihi Niteliktedir

Berkin’in, Burak Can’ın ve Ahmet’in babalarının eğitim düzeyleri nedir bilmiyorum ancak hiç önemli değil, bize bu acı içinde öğrettikleri gönüllerde isminin önünde büyük sıfatları bulunan büyüklerimizden daha büyükler. Albert Schweiter “Büyük olmak iyidir ama insan olmak daha iyidir” diyordu. İnsan olmak insanı insan olarak görmek ve olduğu gibi kabul etmektir. Bu babalar acıyı yaşayan kişiler olarak bu acının başkalarının yaşamaması için kullandıkları ifadeler önemlidir.

Sami Elvan'ı ilk kez bir TV kanalının ekranlarında kendisi ile yapılan söyleşiyi izlediğimde vakurdu ağırbaşlılığı ve verdiği mesajları önemliydi. Hata yapmadan sözlerini seçerek konuşuyordu. Ancak bugünkü tavrı ve acıyı paylaşma ve ayrımcılığa karşı çıkması tarihi nitelikte ve hepimize verilmiş çok güçlü bir derstir.

Bu bilgece ve olgunca ifade bir anda aklıma Konfuçyüs’ün “Olgun insan, güzel söz söylemesini bilen değil, söylediğini yapan ve yapabildiğini söyleyen insandır” ifadesini getirdi.



Başka İnsanlar Ölmesin

Sokağa çıkan Berkin, Burak ve göreve gönderilen polis Ahmet gerçekten ne için öldüklerini anladılar mı? diye kendi kendime soruyorum. Zaman zaman çocuklarıma “virajlarınızı keskin almayın, oyunlara gelmeyin, emin olmadığınız, iyice araştırmadan, konuya hâkim olmadan takım tutar gibi saplantılı tarafgirlik yapmayın” derim. Farklı fikirler ve görüşlere saygı duymayı öğrenmemiz gerekiyor. Herkesin bir görüşü var ve var olmalıdır. Ancak objektif olmak durumundayız ve gerçeklerden uzaklaşmamalıyız. Voltarie'in “sizin ile aynı görüşe değilim ancak görüşlerinizi savunmanız için sonuna kadar sizin yanınızdayım” anlayışı ile her görüş kendini ifade edebilmeli. Bunu devlet sağlamalı ve bizler de farklı görüşlere saygılı olarak doğru bildiklerimizi ifade edebilmeliyiz.

Her türlü aracın kullanıldığı seçim ortamında siyasetin dili ve yansımalarının yaşandığı günleri geçer gider, ancak ilgili ve devlet görevlileri gelişmeleri sağduyu ve sükûnetle karşılamalı. Tarihte bu tür günler hep oluş ve ileride de olacaktır. Toplumların eğitim, hoşgörü ve eleştiriye tahammül gücüne bağlı olarak olaylara verilen tepkiler de değişmektedir. Zamanla bizde farklılıkları anlayacağız ve hoşgörülü olacağız. Basında çok yankılanmayan ve önemsediğim Tunceli Emniyet Müdürü’nün gösteriler sırasında söylediği “Canlar yerine camlar kırılsın...” ifadesi çok değerli. Bütün kolluğun her türlü kışkırtma ve zorlamalara görev ve sorumluluk bilinci ile insanı koruyacak şekilde davranmasını beklenir.



Üç babanın bilgece davranışlarını bir kez daha büyük bir burukluk ve acıyla selamlayalım ve diyelim ki inşallah bunlar son olur. Umarım bundan böyle başka gençler ölmez, toplum ani etkilere kapılarak ayrışmaz.

Hepimizin başı sağ olsun.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 45
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1241
Toplam Tekil 4076022
IP 18.224.73.125






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu