BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU İLE ANASTASİADİS 31 MART’TA BİRARAYA GELECEK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI EROĞLU İLE ANASTASİADİS 31 MART’TA BİRARAYA GELECEK
Tarih: 12.03.2014 > Kaç kez okundu? 1980

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde 31 Mart’ta bir araya gelecek.

Kıbrıs Türk Müzakerecisi Kudret Özersay, Rum Yönetimi Müzakerecisi Andreas Mavroyannis ile gerçekleştirdiği görüşmeden dönüşte Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı açıklamada, liderlerin 31 Mart’ta bir araya gelmesinin dünkü görüşmede kesinleştiğini söyledi. Özersay, liderler görüşmesinin saatinin ise daha sonra kesinleşeceğini belirtti.

Kudret Özersay, Mavroyannis ile dün yaklaşık 3 saat süren görüşmesinde federal yürütmenin yetkileri konusunu ele aldıklarını söyledi.

Özersay, “Federal yürütmenin yetkileri konusunda daha önceden ortada bir yakınlaşma kağıdı vardı. O yakınlaşma kağıdı içinde bazı yetkilerin federalde kalıp kalmayacağı; kalacaksa ne şekilde bir düzenlemeyle kalacağıyla ilgili uzlaşamadığımız noktalar vardı” dedi.

Kıbrıs Türk tarafı olarak, görüşlerini detaylı bir şekilde anlattığını ve bazı somut önerilerde bulunduğunu kaydeden Özersay, köprü kurucu öneriler yaptıklarını söyledi.

Kıbrıs Türk Müzakerecisi Kudret Özersay, müzakerelerde değinilmemiş konulara ilişkin bir soruyu yanıtında, “Güvenlik ve Garantiler” konusunun iç boyutu olan polis, kurucu devlet polisi, federal polis ve federal işbirliği ajansı gibi konuların dana önce ele alındığını söyledi.

Özersay, yakınlaşma kağıtlarının sağlandığını söz konusu konuların önemli ölçüde halledildiğini kaydetti. Özersay, “Güvenlik ve garantilerin ‘garantiler’ boyutu ve ‘uluslararası güvenlik’ meselesi, uluslararası anlaşmalarla ilgili olduğu için garantörlerin de katılacağı toplantıda ele alınacak” dedi.



DIŞİŞLERİ BAKANI NAMİ,: “KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA ÖNÜMÜZDE ÖNEMLİ BİR FIRSAT PENCERESİ VAR”



Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Washington’daki temasları çerçevesinde “Wilson” düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptı. Nami konuşmasında, müzakere süreci hakkında bilgi verdi. Konuşma sonrası AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Nami, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda önlerinde önemli bir fırsat penceresinin bulunduğunu belirtirken, iki toplum arasındaki görüşmelerden ümitli olmaları için sebepler olduğunu kaydetti.

Adadaki şartların çözüm için olgunlaştığını anlatan Nami, artık iki bölgeli, iki toplumlu bir çözüm için son aşamaya geldiklerine inandığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Nami, adadaki her iki liderin de çok önemli bir ortak açıklamanın altına imza attıklarını, metne Kıbrıslı Türklerin endişelerini gideren unsurların da dahil edildiğini hatırlatarak, böylece taraflar arasında yıllarca tartışılan egemenlik, uluslararası kimlik, vatandaşlık, kurucu devletlerin siyasi hakları gibi konularda anlayış birliği sağlandığını ve bu durumun ümit verici olduğunu aktardı.

Geriye kalan mülkiyet, toprak, güvenlik, garantiler gibi konuların zor olduğunu ve çözülmesi için çetin müzakereler gerekeceğini ifade eden Nami, Kıbrıs sorununun 50. yılını doldurduğuna dikkat çekerek, bu konuların 50 yıldır zaten gündemde bulunduğuna işaret etti.

Nami, aylarla ifade edilen bir süreçte yeni bir kapsamlı çözüm planının çıkabileceğini düşündüklerine dikkat çekerek, hızlı, iyi yapılandırılmış bir sürecin hayata geçmesini istediklerini kaydetti ve “Kimse takvimden bahsetmese de herkes de doğal bir takvimin varlığının farkında. Sorun sonsuza kadar süremez” dedi.

Adada her iki tarafça ayrı ayrı yürütülen petrol ve gaz araştırmalarının ancak iki toplumun anlaşması durumunda hukuki ve siyasi olarak sorunsuz şekilde devam edebileceğini ifade eden Nami, "Bize göre en güvenli ve en ucuz yol, doğal gazın Türkiye üzerinden taşınmasıdır" dedi. Nami, bir anlaşma durumunda bulunan her türlü hidrokarbon ürününden elde edilecek gelirin federal hükümete ait olması gerektiğini de dile getirdi.

Özdil Nami ayrıca, yapıcı liderliği teşvik eden “Atlantik Konseyi” düşünce kuruluşunda da yuvarlak masa toplantısına katılarak çözüm perspektifini anlattı.

NAMİ: “KIBRIS SORUNU BİRKAÇ AYDA ÇÖZÜLEBİLİR”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, ABD temasları çerçevesinde “The Washington Times” gazetesine verdiği mülakatta, Kıbrıs sorununun birkaç ay içerisinde çözülebileceğini belirtti.

The Washington Times gazetesinin haberi okuyucularına ön sayfadan "Kıbrıs'ı birleştirecek anlaşma aylar içinde gerçekleştirilebilir" başlığı ile duyurduğu bildirildi.

Dışişleri Bakanı Nami, yıllardır süren Kıbrıs sorununun birkaç ay içerisinde çözülebileceğine vurgu yaptı ve mülkiyet, toprak, güvenlik, garantiler gibi konuların zor olduğunu ve çözülmesi için büyük gayret gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Nami, görüşmelerin yıllar değil aylar içerisinde tamamlanabileceğini ve yeni kapsamlı bir çözüm planının ortaya çıkabileceğini söyleyerek, uzlaşmak için siyasi kararlılığın önemine de değindi.

Nami, mülakatta 2004 yılında, Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilen Annan Planı’nın Kıbrıslı Rumlar tarafından reddedildiğini ve Kıbrıs’ın bölünmüş bir ada olarak Avrupa Birliği’ne katıldığını anımsattı. Ekonomik krizden zarar görmüş olan Kıbrıslı Rumların eski yaşam standartlarına yeniden ulaşması için normal şartlar altında en azından yirmi yıla ihtiyaç duyduğunu belirten Nami, bu nedenle Kıbrıslı Rumların anlaşma sağlanmasına ilgi duymaları gerektiğini söyledi. Doğu Akdeniz’de doğal gaz yataklarının araştırılması, adanın yeniden birleştirilmesi çabalarını arttırdığına işaret eden Nami, doğal gaz yataklarından elde edilecek gelirin özellikle İsrail ve Türkiye arasındaki bölgesel işbirliğine de olumlu etkileri olacağını söyledi.

Kıbrıslı Rumların adadaki gaz rezervlerini tek taraflı olarak kontrol etme çabalarından dolayı Türk tarafının endişeleri olduğunu belirten Nami, Kıbrıslı Türkler ya da Kıbrıslı Rumlar tarafından birbirleriyle işbirliği yapmadan tek taraflı olarak atılacak herhangi bir adımın anlaşmazlığa neden olacağın kaydetti. Nami, bundan dolayı federal bir hükümet kurulmasının çok önemli olduğunu ve bulunacak her türlü hidrokarbon ürününden elde edilecek gelirin federal hükümete ait olması gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs sorununun önümüzdeki aylarda çözülmesine odaklanılması gerektiğini söyleyen Nami, adadaki çözümün önemli gelişmelerin önünü açacağını belirtti.

Nami, İsrail-Türkiye-Avrupa ilişkisinin daha güçlü olması için bir katalizöre ihtiyaç duyulduğunu ve bunun için tüm yolların Kıbrıs sorununun çözümüne çıktığını belirtti. Nami, ayrıca, “Obama yönetiminin” de Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşmak için büyük destek verdiğini dile getirdi.





NAMİ, BEYAZ SARAY OFİSLERİNDE ÜST DÜZEY YETKİLİLERLE BİR ARAYA GELEN İLK KIBRISLI TÜRK YETKİLİ OLDU



Washington temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Özdil Nami, ABD Başkanı Barack Obama'nın Özel Danışmanı Christopher Smart ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Türk, Yunan ve Kıbrıs İşlerinden sorumlu direktörü Christian Bobrow ile görüştü. Bakan Nami, Beyaz Saray ofislerinde üst düzey yetkililerle bir araya gelen ilk Kıbrıslı Türk yetkili oldu.

Görüşmede çözüm sürecinde ele alınan hususlara ilişkin değerlendirmelerini aktaran Nami, ABD’nin Kıbrıs sorunun çözümüne verdiği güçlü desteğin devam etmesinin çözüm sürecine yardımcı olacağını vurguladı. Bakan Nami, görüşmenin ABD'nin Kıbrıs müzakerelerine gösterdiği üst seviye ilgi açısından önemli olduğunu, tüm konuların tartışıldığını ve olumlu bir toplantı gerçekleştiğini ifade etti.

Nami, ayrıca ilk kez bir Kıbrıslı Türk yetkilinin Beyaz Saray ofislerinde kabul edilmiş olmasının, ABD'nin Kıbrıslı Türklere yönelik bakış açısında gelinen olumlu noktayı da yansıttığının altını çizdi.







KKTC, CeBİT 2014 HANNOVER BİLİŞİM FUARI’NA KATILDI



KKTC, Almanya’nın Hannover kentinde gerçekleştirilen CeBIT 2014 Bilişim Fuarı’na ilk defa “Kuzey Kıbrıs” markasıyla katıldı.

10 - 14 Mart tarihlerinde gerçekleşen fuardaki “Kuzey Kıbrıs” pavyonunda Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın (KTSO) organizasyonuyla bilişim firmaları yer aldı.

KTSO’dan yapılan açıklamaya göre, fuara katılan yerli firmalar bilişim sektöründe genel trendi ve gelişmekte olan ekonomilerin stratejilerini görme fırsatı buldu.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 27
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1534
Toplam Tekil 4067668
IP 52.14.142.189






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu