Çin’deki olayla ilgili Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneğinin açıklaması - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Çin’deki olayla ilgili Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneğinin açıklaması
Tarih: 07.03.2014 > Kaç kez okundu? 3462

Paylaş


Biz Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği olarak başta Türkiye olmak özere tüm Dünya kamuoyun insanlık açıdan Doğu Türkistan’a ilgi çekmesini, Uygur Türklerinin çeşitli sıkıntılarının giderilmesi için girişimde bulunmasını, Uygur Türklerinin katliama ve keyfi tutuklamaya maruz kalmaması için çapa göstermesini talep ediyoruz.



Çin’in Yünnen eyaleti Kunmig kentinde 1 mart 2014 cumartesi gerçekleşen olayda 29 kişinin bıçaklı ve palalı saldırganlar tarafından öldürüldüğü 139 kişinin yarılandığı belirtiliyor. Saldırganlardan 4′ü güvenlik güçleri tarafından öldürülmüş. Biri yarılı kadın olmak özere 4 kişi gözaltına alınmış.



Şinhua haber ajansının aktardığına göre, Kamu Güvenliği Bakanlığı, olayı düzenlediğini öne sürdüğü 6 erkek ve 2 kadından oluşan ekibin liderinin Abdürehim Kurban adlı kişi olduğunu kaydetti.



Doğu Türkistan Bayrağı iddiası



Bu kişilerin nasıl tespit edilip yakalandığı hakkında bilgi verilmedi. Çin yetkileri sadece, olay sırasında “Doğu Türkistan” bayraklarına rastlandığını açıkladı. Oysa onların Doğu Türkistan bayrağı diye basınla paylaştığı görüntülerde, siyah renkli bir bayrak özerine kelime şahadet yazılan bir bayrak olup Doğu Türkistan bayrağına benzemiyor, Doğu Türkistan bayrağı ay yıldızlı mavi bayrak olduğunu tüm Dünya biliyor, Çin böylelikle bu olayı Uygur Türklerine mal etmek istiyor.



Doğu Türkistanlıların maruz kaldığı sıkıntılar



Bizde kimsenin haksız yere ölmesini istemiyoruz, ama Çin bu saldırıyı kendisin yaptığı zulüm ve baskının sunucu diye kabul etmeli ve Doğu Türkistan’da uygulamakta olan baskıcı politikasını değiştirmeli ve açılım yapmalı. Çin Doğu Türkistan’daki baskıcı politikasını değiştirmeyen müddetçe bu tıp olaylar devam edebilir, Çünkü Doğu Türkistan’daki insanlar çeşitli sıkıntılara maruz kalıyor, haksızlığa uğruyorlar, keyfi tutuklama ve yargısız infazlara maruz kalıyorlar. Doğu Türkistan’da kimsenin can ve mal güvenliği yoktur. Aile ve çoluklarına sahip çıkamıyor yeni onları koruyamıyor, 4-6 yaş ortasındaki Uygur Çocuklar Çinlilerin kreşlerine zorla götürerek Çin dili ve kültürü öğretiyor, bu kreşlere çocukları vermeyen Uygur ailelilere büyük rakamla para cezası koyuyor. 18-25 ortasındaki gençleri iş imkân sağlamak ve meslek sahibi yapmak adı altında Çinin iç kesimlerinde zorla götürülüyor ve fabrikalarda kule gibi çalıştırıyor, kızları barlarda ahlaksız yerlerde çalışmaya zorluyorlar, buna karşı çıkan Müslüman Uygur gençleri hepse atıyorlar yada yargısız infaz ediyorlar.



1200 yıldan buyan İslami inanç ve kültürü ile yaşamını sürdüren Uygur Türklerinin Doğu Türkistan’da dini özgürlüğü yoktur. Camide namaz kılmak yasaktır. Oruç tutma, dini eğitim ve dini ibadetlerini yerine getirmek için toplanmak yasak, kuran kursu açmak yasak, yani Çin Doğu Türkistanlıları asimile etmek için dini inançlarından uzaklaştırmaya ve milli kültürel değerleri yok etmeye çalışıyor, Çin dili ve kültürünü zorla kabul ettirmek için baskı yapıyor.



Çin bölgeye Çinlileri göç ettirerek yerleştiriyor ve Uygur Türklerinin yerlerini el koyuyor ve Çinli göçmenlere veriyor. Haksızlığa uğrayan ve pekine kader gedip üst makama şikâyete eden Uygurlar hepse atılıyor.



Doğu Türkistan’da haksızlık çoktur, Uygur Türklerinin temel hak ve hürriyetleri yoktur, Doğu Türkistan’da haksızlıklar çok olduğu için olaylar bitmiyor. Çin Uygurlara haksızlık yapmamalı, dini ve milli özgürlüğüne engel konulmamalı, barış ve huzurun sağlanması için Uygur Türklerin Can ve Mal güvenliği garanti altına alınmalı Çin bu şekilde kanlı olayların gerçekleşmesinin önünü kesebilir Yoksa Doğu Türkistan’da olaylar bitmez ve böyle devam edecek gibi görünüyor.



Keyfi tutuklama ve katliam gerçekleşmesinden endişe ediyoruz



1 mart 2014 cumartesi , Kunmigde gerçekleşen olayı Uygurlara mal etmek isteyen Çin yönetiminden yapılan açıklamada, “teröristlerin en ağır biçimde cezalandırılması için en üstün gayretin gösterileceği” vurgulandı.



Bu olaydan sonra Doğu Türkistan’da daha çok tutuklama ve daha çok katliam yapmasından endişe ediyoruz, Çin yönetimi bunun sinyalini veriyor. Çin bu olayı baha ederek bir taraftan Doğu Türkistanlı Uygurları dünyaya Terörist olarak lanse etmeye ve değer yandan Doğu Türkistanlıları keyfi tutuklama ve yargısız infaz yapmak için fırsat olarak görüyor.



Biz Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği olarak başta Türkiye olmak özere tüm Dünya kamuoyun insanlık açıdan Doğu Türkistan’a ilgi çekmesini, Uygur Türklerinin çeşitli sıkıntılarının giderilmesi için girişimde bulunmasını, Uygur Türklerinin katliama ve keyfi tutuklamaya maruz kalmaması için çapa göstermesini istiyoruz. Doğu Türkistan’da Zulüm ve baskıcı politikanın son bulması için Çine baskı yapmasını talep ediyoruz.



Doğu Türkistan Maarif Derneği yönetim kurulu adına



Abdulehed ER



bu resimleri 5 temmuz 2013 Çin konsolosluğu önünde Doğu Türkistan Maairf der urumçi katliami kınama protestoden kendim çekmiştim yayin hakkı size aittir



Dernek başkan yard



soru ve göruşleriniz için irtibat:



02125232877



05368354523



E-mail: aeheder@gmail.com



web:www.maarip.org/tr





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 35
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 875
Toplam Tekil 4068796
IP 3.144.243.184






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu