DIŞİŞLERİ BAKANI ÖZDİL NAMİ: “İİT ÜYELERİNİ YATIRIM YAPMAYA ÇAĞIRIYORUZ” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









DIŞİŞLERİ BAKANI ÖZDİL NAMİ: “İİT ÜYELERİNİ YATIRIM YAPMAYA ÇAĞIRIYORUZ”
Tarih: 04.03.2014 > Kaç kez okundu? 2189

Paylaş


BASIN BÜLTENİ





DIŞİŞLERİ BAKANI ÖZDİL NAMİ: “İİT ÜYELERİNİ YATIRIM YAPMAYA ÇAĞIRIYORUZ”



Dışişleri Bakanı Özdil Nami, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeleri, KKTC’ye yatırım yapmaya çağırdı.

Özellikle turizm sektöründe yatırım imkanları bulunduğuna işaret eden Nami, oteller, konferans, özel ilgi ve yat turizmi ile Marina inşası gibi yatırım olanaklarının yabancı yatırımcıları beklediğini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı ile İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) ortak organizasyonuyla; “Küreselleşme Bağlamında İhracat Teşviki ve Yatırım Stratejileri” çalıştayı dün Yakın Doğu Üniversitesi’nde başladı.

Çalıştaya, Dışişleri Bakanı Özdil Nami, İslami İşbirliği Kurumu Genel Müdürü El Hassane Hzaine, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş katıldı.

Konuşmasına, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) böylesi önemli bir etkinliğine KKTC’de ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Dışişleri Bakanı Özdil Nami, etkinliğe katkı koyanlara teşekkür etti.

Çalıştaydan çıkacak sonuçların Müslüman dünyasındaki ticari ilişkiler açısından önem taşıdığını ifade eden Nami, konuşmasında Kıbrıs müzakerelerine de değindi.

Kıbrıs Rum Kesimi’yle, anlaşmaya ulaşmak adına, yeni bir sürece girildiğini anlatan Nami, iki liderin üzerinde uzlaştıkları Ortak Metin ile iki kesimli, iki toplumlu, iki kesim arasında politik eşitliğe dayanan bir federasyon kurulması konusunda anlaştıklarını, bu federasyonun tüm BM üyesi devletlerin sahip olduğu egemenlik olarak belirlenecek tek egemenliğe sahip olacağını belirtti.

Kıbrıs Türk tarafının, uzun süredir tıkalı olan müzakere sürecinde ortaya çıkan çözüm imkanını değerlendirmesi gerektiğine inandığını dile getiren Nami, tüm kesimlerin istekli olması halinde yarım asırdır devam eden Kıbrıs sorununun daha fazla beklemeden çözülerek, Kıbrıs’ın barış, istikrar ve işbirliği adası haline getirilebileceğini kaydetti.

Nami, bu safhada Kıbrıs Türk tarafının, üzerinde anlaşılan parametrelere uygun, karşılıklı olarak kabul edilebilir bir anlaşmaya bağlı kalmaya devam edeceğini ifade ederek, Kıbrıs Türk tarafının adil ve kalıcı bir anlaşmaya ulaşmak için ellerinden geleni yapmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Nami, çalıştayın İİT üyesi ülkeler ile KKTC arasındaki dayanışma ve işbirliğini artıracağı yönündeki inancını ifade etti.

Küçük bir ülke de olsa KKTC’nin, İİT’ de önemli rol oynamak istediğini söyleyen Nami, bu bağlamda KKTC’nin İİT etkinliklerine katılmaya, işbirliği ve dayanışmayı artırmak için İİT etkinliklerine ev sahipliği yapmaya devam edeceğini belirtti.

Nami, Doğu ve Batı arasında köprü olması nedeniyle stratejik bir noktada olan KKTC’nin, sorumluluk bilinciyle İİT üyesi ülkelerin yararına çalışacağını anlattı.

Daha sonra İİT’ nin KKTC için önemine değinen Nami, 2012’de KKTC’nin Türkiye dışındaki İİT ülkelerinden 35,2 milyon dolarlık ithalat; İİT ülkelerine 40,2 milyon dolar ihracat yaptığını, bu rakamların ticarette son 3 yılda yüzde 12,5 artış yaşandığını gösterdiğini ifade etti.

Bunun İİT ile sağlanan dayanışma ve işbirliğinin sonucu olduğunu vurgulayan Nami, bu rakamı 100 milyon dolar seviyesine ulaştırmayı hedeflediklerini anlattı.

Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapmak isteyenlerin hükümetin olumlu tavır sergileyeceğinden emin olabileceklerini söyleyen Nami, bu bağlamda ilgili bakanlıklarla hükümetin ve Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı’nın her türlü yardım ve desteğe hazır olduğunu vurguladı.

İslam ümmetinin, başarılı Müslüman ülkelerin deneyim ve teknik bilgilerini paylaşabilecekleri bir ortam yaratmasının yaşamsal önemi olduğunu söyleyen Nami, Kıbrıs Türk ekonomisini İslam dünyası ile entegre etmeye büyük önem verdiklerini kaydetti.

Öte yandan, İslami İşbirliği Kurumu Genel Müdürü El Hassane Hzaine, uluslararası yatırımları ülkeye çekmek için görünür olmanın, tanıtımın büyük önem taşıdığını kaydetti.

Hzaine, Kıbrıs’ta iki lider arasında yeniden başlayan müzakere sürecinin başarıyla sonuçlanarak, çözümü de beraberinde getirmesini diledi.

Çalıştay, 3 gün sürecek ve çalıştayda 7 oturum gerçekleştirilecek.



DIŞİŞLERİ BAKANI NAMİ: “AKEL’İN ROLÜ ÖNEMLİ”







Rum hükümetinde Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ)’ nin koalisyon ortağı Demokratik parti (DİKO)’ nun, hükümet ortaklığından ayrılmasının ardından, Güney Kıbrıs’ta yaşanan siyasi krizin müzakere sürecine nasıl yansıyacağı merakla bekleniyor.



Dışişleri Bakanı Özdil Nami, liderlerin müzakere sürecini yürütme görevini özel temsilcilerine aktardığını belirterek Güney’deki siyasi krizin müzakerelere kısa vadede olumsuz bir etki yaratmasının beklemediğini söyledi.



Nami, bu süreçte AKEL’ in rolünün önemine değindi ve belirleyici olabileceğini söyledi.



Yorum yapmak için henüz erken olduğunu belirten Nami, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’ in oluşturacağı yeni hükümetin nasıl olacağının görülmesi gerektiğini ifade etti.



Anastasiadis’ in oluşturacağı hükümetin Rum tarafının kendi siyasi dengelerini ortaya çıkaracağını belirten Nami, Türk tarafının muhatabının Rum lider olduğunu ifade etti. (KIBRIS)







MÜZAKERECİLER BUGÜN ARA BÖLGEDE BİRARAYA GELECEK



Kıbrıslı Türk müzakereci Kudret Özersay ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis, bugün, BM kontrolündeki ara bölgede saat 11:00’de bir araya gelecek.



CTP, PES KONGRESİ’NE KATILDI



CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk ve Kadın Örgütü Dışilişkiler Sekreteri ve milletvekili Fazilet Özdenefe, Roma'da gerçekleşen PES (Avrupa Sosyalistler Partisi) Kongresi’ne katıldı.

CTP’ den yapılan açıklamaya göre, PES-Kadın Kongresi Mayıs 2014'te ilk defa yapılacak olan AB komisyon başkanlığı seçimlerinde halen AB Parlamentosu Başkanı Martin Schulz' a tam destek verdi. Şu an içerisinde bulunan sıkıntıların açılabilmesi için Martin Schulz önderliğinde yeni bir AB tahayyülüne ihtiyaç olduğu, ekonomik krizden en çok etkilenenlerin kadınlar olduğu ve cinsiyetler arasındaki ücret farkının ortadan kalkması için mücadele edilmesi gerektiğinin vurguladığı Kadın Kongresi’nin teması "Eşit Ücret" olarak belirlendi.



Genel Sekreter Kutlay Erk, Schulz' la görüşüp kendisine başarılar diledi. Özdenefe ve Erk, uluslararası katılımcılar için düzenlenen toplantı ve resepsiyona da katılarak AB ülkelerindeki birçok sosyalist/sosyal demokrat parti lideri ve temsilcileri ile görüşüp, Kıbrıs konusunda gelinen son aşama ile ilgili bilgilendirmede bulundular.

Açıklamaya göre, Martin Schulz ile CTP' nin ilişkileri çok eski yıllara dayanıyor ve Schulz, “Avrupa Parlamentosu’nda görev yaptığı dönemde birçok kez CTP' yi ziyaret ederek Kıbrıs Sorunu’ nda CTP' nin politikalarını takdirle desteklemekte”. Açıklamada şöyle denildi: “Martin Schulz' un adaylığı CTP tarafından büyük bir heyecanla karşılanmıştır ve seçilmesi halinde AB Komisyonu’nun Kıbrıslı Türklerle olan ilişkilerinde önemli gelişmeler beklenmektedir.”





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 65
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 508
Toplam Tekil 4077237
IP 3.135.195.249






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu