Savaş Büyük Tipi - Murat GEDİK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Savaş Büyük Tipi - Murat GEDİK
Tarih: 03.03.2014 > Kaç kez okundu? 2132

Paylaş


Hollanda Türk Federasyon’un Yeni Yüzü!

HTF'nin Varlığı Kuruluşundan da Eski

1960’lı yılların ortasında Hollanda’ya çeşitli işgücü ihtiyacı doğrultusunda gelen Türklerin sorunlarına yardımcı olmak, üzerinde yaşadıkları ülke toplumunun değerlerine saygılı ve yasaları çerçevesinde sosyal ve kültürel etkinlikler yaparak milli ve manevi değerlerin korunması, yaşatılması ve nesillere aktarılması amacı ile 16 Ekim 1995 yılında Hollanda Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyon’u kurulmuştur.

16 Ekim 1995 tarihi öncesinde ise Hollanda Türk Federasyon’un misyonu, Hollanda Ülkücü İşçiler Derneği gibi çeşitli isimler altındaki kuruluşlar tarafından temsil edildi. Her ne kadar Hollanda Türk Federasyon 1995 yılında resmen kurulmuş olsa da, geçmişi yetmişli yılların sonuna kadar dayanmaktadır.

Hollanda Türk Federasyon aynı zamanda, 29 Ekim 2007’de Avrupa’nın 7 ayrı ülkesinde bulunan Türk Federasyonların bir araya gelerek kurdukları ''Avrupa Türk Konfederasyon’un kurucu üyelerindendir.

Federasyon kurulmadan önce, yürütülen faaliyetler daha çok Türkiye siyasetine yönelikti. Hollanda'ya gelen gurbetçileri bir araya getirmek ve onları dinlemek amacıyla kurulan Federasyon’un hedef kitlesi daha sonra Avrupa Türklüğü oldu.

Bazı dönemlerde özellikle Hollanda toplumuna yönelik etkinliklerin yetersizliği sonucu oluşan yanlış görüntü ve düşünceler Hollanda Türk Federasyon’un haksız iddialar ile sınanmasına sebep oldu. Türkiye’deki siyaset kullanılarak Hollanda’daki düzen bozulmak istendi.

Günümüzde Federasyon’da ve ona bağlı teşkilatlarda eğitimli yönetim kadroları oluşturuldu. Bu kadro, bölgesel ve ulusal siyasette aktif olan bireyleri ve işadamlarını barındırıyor. Federasyon bu gelişme sayesinde toplumla daha içiçe oldu ve farklı konularda daha etkili işliyor.

Amacı doğrultusunda azimle, kararlılıkla bugüne kadar çalışmalarını sürdüren kısa adı “Hollanda Türk Federasyon“ olan bu kuruluş, Hollanda’nın çeşitli yerleşim yerlerinde kurulan dernek ve vakıfları bünyesinde bulundurmaktadır. Hollanda Türk Federasyon bünyesinde şu an tüzüğü bulunan ellinin üzerinde kuruluş yer almaktadır. Bu teşkilatlar arasında yedi metrekare alanı olan da var, 5 bin metrekare alanı olan da var. Federasyon, camili teşkilatlar sayesinde yıllardır düzenli şekilde Hac ve Umre seferleri düzenlenmekte, fitre, zekât ve bağışlar Türkiye ve Türk dünyasında yardıma muhtaç olanlara ulaştırılmaktadır.

Hollanda Türk Federasyon, bütün faaliyetlerini gayesine uygun ve Hollanda’da yaşayan insanlarımızın her kesimini kapsayacak şekilde yürütmektedir. Kendi kültürlerinden kopmadan Müslüman Türk olarak kalmaları ve bulunduğu toplumda daha iyi şartlarda ve uyum içinde, birbirleriyle dayanışma duygusuyla yaşamalarını gaye edinen Hollanda Türk Federasyon, çalışmalarını bu hedefe uygun şekilde yerine getirmektedir. Hollanda Türk Federasyon ve ona bağlı kuruluşlar, Hollanda‘da Türklerin özellikle her türlü sosyal ve kültürel faaliyetlerine iştirak ediyor veya yönlendiriyor. Artık Hollanda‘nın yöneticileri ve vatandaşları ile Türkler arasında bir köprü görevi görüyor. Türklerin, içinde yaşadıkları Hollanda toplumu ile yakınlaşmalarını, uyum içinde işbirliği yapmalarını ve yaşadıkları toplumlardan dışlanmamaları için gerekli olan sosyal faaliyetleri düzenliyor.

Hollanda Türk Federasyon'un Yürüttüğü Faaliyetler

Bu faaliyetler; Türkiye ve Türklerin tanıtılması, Türk kültürünün tanıtımı, spor faaliyetleri, insani yardımlaşma, din hizmetleri ve eğitim faaliyetleri olarak sıralanabilir.

*Türklerin yaşadıkları ülkelerin kanunları çerçevesinde, kimlik bunalımına düşmeden, her türlü demokratik haklarını kullanmasını, yönetimlere iştirak etmelerini (mahalli ve ülkesel), her türlü haklarının alınması konusunda gerekli teşvik ve çalışmaların yapılması, faaliyetleri arasındadır. *Diğer Türk ve yabancı Kuruluşlar ile toplumun aydınlatılması yönündeki çalışmalarda (terör, gençlerin suça sürüklenmeleri, uyuşturucu alışkanlığı v.b.) işbirliği yapar. Gençlerin iyi eğitim almaları, temiz bir dünya inancının verilmesi ve yaygınlaştırılması konularında çalışmalar yapar.

*Kadınların her ortamda aktif katılımını destekler ve bölgesel ve ulusal yönetimlerde görev almalarını teşvik eder.

*Türkiye’nin, dışarıda tanıtılması, yaşadığımız ülke Hollanda’nın da Türkiye’de tanıtılıp ülkeler arasında yakınlaşma sağlayacak her türlü faaliyetlere de iştirak eder ve destekler. Türkiye dışında doğan ve yetişen genç kuşaklara, büyük Atatürk’ün temellerini attığı Türkiye Cumhuriyeti’nin önemini ve güzelliğini öğretir.



Türk dilinin olmadığı yerde, Avrupa Türk toplumundan bahsedemeyiz!

Hollanda Türk Federasyon, bağlı olan teşkilatlarında 2014 yılında Türk Dili ve Kültürü derslerinin verilmesi için geniş kapsamlı çalışma başlattı. İlk aşamada Hollanda Türk Federasyon’a bağlı bulunan 15 teşkilatta, yaz dönemine değin verilecek olan derslere, 35 yaşına kadar olan gençler katılabilecekler. Dersler, deneyimli eğitmenler tarafından; Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak, Tarih, Türk Dünyası ve Coğrafya başlıkları altında işlenecek.

HTF, yapmış olduğu açıklamada bu hizmetin amacını; ''Hollanda’daki Türk toplumu bu yıl Hollanda’ya göçün 50. yılını kutlayacak. Yarım asırlık bir mücadele. Para kazanıp geri dönme düşüncesiyle yola çıkılan bu gurbet, artık çocuklarımızın memleketi olmuştur. Yeni nesiller artık yeni sorunlar ile karşıya karşıyadır. Bu sorunların başında Türkçemizin kullanılması gelmektedir. İçinde bulunduğumuz uyum sürecinde, yaşadığımız bölgeye adapte olurken dilimiz gibi özümüzden ayrı tutulamayacak olan özelliklerimizi korumamız şarttır. Türk dilinin olmadığı yerde Avrupa Türk toplumundan bahsedemeyiz. Zira dilin olmadığı yerde ne milliyet, ne de millet olur! Bu düşünce ile yolan çıkan Hollanda Türk Federasyon, 2014 yılında Hollanda genelinde Türk Dili ve Kültürü eğitimi derslerine hız vermiştir.'' şeklinde açıkladı.



Hollanda Türk Federasyon'un Yeni Yüzü; Murat Gedik

1973'te Nijmegen'da doğdu. Evli ve dört çocuk babası. Üniversite tahsilini, Nyenrode Business University'de yaptı ve bu alanda yüksek lisans eğitimi var. Özel bir işletmede mali işletmeci olarak çalışıyor.

Bu teşkilatta asıl çıkış noktası, Nijmegen Türk Kültür Merkezi. Bu kurumun kuruculuğunu sekreterliğini ve başkanlığını yaptı. Yaklaşık 15 sene Hollanda Türk Federasyon'un değişik kademelerinde görev aldı. 19 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleşen büyük kurultay ile Federasyon’a başkan seçildi.

Genç olmasına rağmen deneyimli. Teşkilat içerisinde büyümüş ve teşkilatın yapısını çok iyi biliyor. Eğitimli ve vizyon sahibi olması, Hollanda Türk Federasyon için bir avantaj. Hollanda Türk toplumunun birleşmesi ve birlikte hareket etmesini çok önemsiyor. Kaleme almış olduğu Türk toplumuna yönelik makaleleri, değişik basın-yayın organlarında yayınlanıyor.

''Federasyon olarak, yaşadığı topluma uyumlu ama asimile olmadan, Türklük değerlerinden ödün vermeden yetişen gençler, en büyük sevinç kaynağımızdır. Biz artık göçmen değil, Avrupa Türk'üyüz.'' söylemi ile gençliğe verdiği önemi vurguluyor. Bu söylemi de değişik faaliyetler başlatarak destekliyor. Türkçe derslerine başlanması, üniversiteliler masasının ve düşünce masasının oluşturulması, ''Sen de bir kitap oku'' projesinin hayata geçirilmesi v.b.

Özel çalışma hayatı olmasına rağmen Hollanda Türk Federasyon için çok enerji sarf ediyor. Federasyon’a yönelik bazı önyargıları kırmak için çok uğraş verdi. Seviyeli ve birleştirici söylemleri, eleştirilere açık olması, sorunları görme kabiliyeti, Federasyon’u daha şeffaf hale getirmesi sayesinde bazı önyargıları kırmayı başardı.

Kısacası, Genel Başkan Murat Gedik; Hollanda Türk Federasyon'un yenilikçi, şeffaf, eğitimli, birleştirici ve liderlik vasfına sahip yeni yüzü!





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 41
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 554
Toplam Tekil 4073831
IP 3.145.47.253






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.120 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu