BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI DERVİŞ EROĞLU: "TÜRK ASKERİ KIBRIS'TAN ÇIKAMAZ" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ: CUMHURBAŞKANI DERVİŞ EROĞLU: "TÜRK ASKERİ KIBRIS'TAN ÇIKAMAZ"
Tarih: 21.02.2014 > Kaç kez okundu? 2127

Paylaş


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye'den gelip de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşı olanların herhangi bir anlaşma durumunda Türkiye'ye geri gönderileceğine ilişkin yorumların doğru olmadığını belirterek, “Rumların bu konudaki yorumları yanlış. Türk askeri buradan çıkamaz. Çünkü garanti ve ittifak anlaşmaları üç devletin birlikte imzalamış oldukları anlaşmadır. Dolayısıyla üç devletin oy birliğiyle karar vermesi gerekir. Türkiye'nin kırmızıçizgisi olduğu dikkate alınırsa bunlar da olmayacak" dedi.

Eroğlu, Kıbrıs müzakere sürecinde girilen yeni döneme ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Kıbrıs Rum tarafıyla mutabakata varılan ortak açıklama metninde kendisini memnun eden hususlar olduğunu ifade eden Eroğlu, metnin her iki tarafa da hitap edecek şekilde kaleme alınmasını "gayet doğal" bulduğunu, önemli olanın "iki bölgeli, iki toplumlu, eşit statüde, iki kurucu devletin kurabileceği bir ortaklık" olduğunu vurguladı.



Müzakere masasındaki başlıklardan bir tanesinin de toprak konusu olduğuna işaret eden Eroğlu, "Toprak konusu gündeme geldiği zaman haritalar ortaya çıkacaktır. Bütün konularda anlaştıktan sonra toprak konusuna geçilecek. Rumlar bir harita çıkaracaksa bizim de ona göre bir önerimiz olacaktır. Her iki tarafın da sorunlarını dikkate alarak toprak konusunu enine boyuna tartışmalıyız" değerlendirmesini yaptı.

Muhtemel bir anlaşma durumunda, Rum tarafı niyetli olduğu takdirde 3-5 ay içerisinde referanduma gidilebileceğini söyleyen Eroğlu, bu durumda Kıbrıs Türk tarafının da kendi stratejisini belirleyeceğini vurguladı.



2. CUMHURBAŞKANI TALAT: “ÇÖZÜM NOKTASINA GELİRSEK HER İKİ TARAFTAN OLUMLU SONUÇ ÇIKACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”



2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Güney Kıbrıs’ta Baf’ta verdiği konferansta Kıbrıs’ta bugünkü koşullardan dolayı adada çözüme ulaşılabileceğine ve her iki taraftan da uzlaşı planına evet çıkabileceğine inandığını belirtti.

Talat konferansta ve öncesi düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanlığı döneminde müzakerelerde muadili olan eski Kıbrıs Rum Yönetimi lideri DimitrisHristofyas’la çözüme söz konusu dönemde Kıbrıs Rum yönetiminde bulunan siyasi partilerin yarattığı sorunlardan dolayı ve zamanın yeterli olmamasından dolayı çözüme ulaşamadıklarını söyledi.

Talat, yeni koşulların yanında Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades’in sağ kesim ve kiliseye yakınlığı bulunduğundan dolayı çözüme ulaşmak için avantajlı olduğunu da belirtti.

Talat, Kıbrıs sorununun çözümlenmesinin bölgeye getireceklerinin yanında Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlara getirilerinin “son derece önemli” olduğunu vurguladı.

Talat, müzakerelere Hristofyas’la bıraktıkları yerden devam edilirse “çok kısa sürede çözüme ulaşılabileceğini” vurguladı.



Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların birlikte sevinip birlikte üzülememelerinin anlaşılabilecek bir durum olmadığını, uluslararası bir gelişmenin Türk tarafını sevindirirken Rum tarafını üzdüğünü veya tam tersinin yaşandığını belirtti.



Garantiler konusunda ise kendisine Kuzey Kıbrıs’ta sürekli olarak “1963’te yaşananların tekrardan yaşanmayacağından emin misiniz” sorusunun yöneltildiğini kaydeden Talat, “Evet eminim yeni bir dünya yeni ilişkiler yaratacağız” dedi.

Talat, Kıbrıs’ta bir çözümün devamlılığı için barış kültürünün geliştirilmesinin de önemli olduğunu ifade ettiBarış eğitiminin yanında siyasal işbirliğinin de önemli olduğunu kaydeden Talat, “Çözümün devamlılığı için siyasi yaşantıda da bazı paralellikler kurulması gerektiğine inanmamız lazım” dedi.

Türkiye’nin çözüm sürecindeki etkisi ile ilgili soruya karşılık ise Talat, Türkiye’nin 2000 yılında beri çözüm istediğini ve bu yönde çalıştığını ifade etti.



2. CUMHURBAŞKANI TALAT: “KIBRIS’TA ÇÖZÜM DIŞINDA BİR SEÇENEK VEYA ALTERNATİF YOK”



2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Türkiye’nin kararlı ve ısrarlı olduğu; Güney’de de eskiye göre daha iyi bir havanın bulunduğu; Kıbrıs Türk ve Rum toplumlarının da çözüme hazır göründüğüne dikkat çekerek, Kıbrıs’ta çözüm dışında bir alternatif veya seçeneğin olmadığını vurguladı.







ÖZERSAY ANKARA’YA GİTTİ



Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Kıbrıs konusundaki müzakerecisi Kudret Özersay, Müzakere Heyeti'nden bir ekiple günübirlik bir çalışma ziyaretinde bulunmak için dün Ankara'ya gitti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Özersay, dün öğleyin Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile bir araya geldi. Görüşmede Kıbrıs konusundaki son gelişmeler değerlendirildi.



ABD BAŞKANI OBAMA, KIBRIS MÜZAKERELERİNİN YENİDEN BAŞLAMASI ÇABALARINDAKİ YAPICI ROLÜ NEDENİYLE ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR ETTİ



Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın, Kıbrıs meselesinde, çözüm müzakerelerinin yeniden başlaması çabalarındaki yapıcı rolü nedeniyle Erdoğan’a teşekkür ettiği kaydedildi.

Açıklamada, Obama’nın Türkiye’nin pozitif angajman yoluyla dünyada liderlik gösterebileceğine yönelik düşüncelerini dile getirdiği kaydedildi.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 48
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1912
Toplam Tekil 4076693
IP 3.142.53.68






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu