Özbekistan meselesi Türkiye”nin ne kadar umurunda? - Kürşad ZORLU - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Özbekistan meselesi Türkiye”nin ne kadar umurunda? - Kürşad ZORLU
Tarih: 26.09.2009 > Kaç kez okundu? 4677

Paylaş




Özbekistan”ın, yaklaşık 30 milyon nüfusu, dinamik iş gücü, ekonomik potansiyeli ve stratejik konumu ile hiç de hak etmediği bir konumda olduğunu ifade etmek mümkündür. Bağımsızlık sonrasında genel eğilimin aksine ülkenin içe kapanışı; yatırım, sanayileşme, istikrar ve gelişme düzeyini olumsuz etkilemiştir. Bu kapsamda Özbek halkının da dünya sahnesinde kendisini gösterebileceği yarışma alanından yoksun kaldığı söylenebilir.

Peki ülkenin içe kapalı özelliğinin sebebi nedir? Salt iktidar ya da yöneticilerin otorite gücünü kaybetme korkusu mu? Turuncu devrim diye tanımlanan darbe süreçleri mi? ABD mi yoksa Rusya mı? Kim ya da nedir? Aslına bakarsanız bu sonucun birden fazla nedeni var. Dolayısıyla bugün Türkiye-Özbekistan ilişkilerindeki soğukluk, olumsuzluk, bozukluk ve adına ne derseniz; işte o sürecin ülkedeki genel yönetim tutumuyla birebir ilintisi bulunmaktadır. Bir defa ülkeyi yönetenler son derece hassaslaşmış ve meselelere şüpheyle yaklaşır hale gelmişlerdir. Üstelik tamamen haksız olduklarını söylemek güçtür. Geriye dönüp baktığımızda bir dönem Türk cumhuriyetleri içerisinde Türkiye”ye en yakın ülke Özbekistan olmuştur. Meşhur on bin öğrenci projesine en fazla öğrenciyi Özbekler göndermiştir. Kültür ve yaşam biçimi olarak “kardeşlik” kavramının içini somut olarak dolduracak çok sayıda ortak yanımız kısa zamanda gün yüzüne çıkmıştır. Avrupa gazeteleri bu gidişten övgü ve endişeyle bahsederken zamanla herşey tersine gitmeye başlamıştır.

Çünkü Türkiye, öğrenci projesi dahil diğer bazı önemli ortaklaşma çalışmalarını bilerek ya da istemeyerek başarıdan uzaklaştırmış, askıya almış ya da etkinliğini yok etmiştir. Örneğin o dönemde kendisini özel olarak yetiştiren, ya da şans eseri edindiği çevre ile olumlu bilinç kazananların dışında önemli sayıda kardeşimiz Türkiye”den kötü anılarla, hüzünlerle ayrılmıştır. Bugün onların bir kısmı gittikleri ülkelerde üst düzey yöneticilik yapmaya başlamıştır. Acaba söz konusu projenin geri dönüşüm analizini yapan bir kurumumuz olmuş mudur? Varsa bu köşe açıktır. Söyleyin biz de bilelim.

Bir de Özbek muhalefetinin öncüsü Muhammed Salih”in durumu var. Kerimov yönetimi, Türkiye”nin M. Salih”i koruyarak ya da sahip çıkarak ilişkilerin kötüye gidişine sorumlu göstermektedir. Peki M. Salih Türkiye”de mi ve öyleyse neden burada? Ülkesine neden gitmiyor? Yoksa alınmıyor mu? Ya da gittiğinde kötü bir muameleye mi maruz kalacak? Gerçekten bunları kesin olarak söylemek zor. Ancak böyle bile olsa Türkiye açısından mutlaka anlamlı bir açıklaması vardır. Öyle ki bir ülkenin yönetimine talip olan kişi, durup dururken ülkesinden ayrı kalmaz. M. Salih uluslararası hukuk kurallarına göre Türkiye”de bulunmasına engel bir durumu yoksa burada yaşayabilir.

Fakat esas merak edilen; Türkiye”nin Türk dünyası ya da Özbekistan”la olan ilişkileri düzeltmek gibi bir gündemi var mı? Türk Dışişlerinin değerli yetkilileri bunun için bir strateji geliştiriyor mu? Yoksa hâlâ bu coğrafyayı “üçüncü dünya ülkeleri, kendilerini Türk kabul etmiyorlar, bunlardan bir şey olmaz” diyerek aşağılayan insanlar mı var ? O zaman bizden bir öneri...Yönetimler gelip geçicidir. Kalıcı olan devlet ve milletin unsurlarıdır. Bunun için iki ülkenin ilişkileri mutlaka düzeltilmeli ya da bu yol açılmalıdır. Bugün Türk dünyası istenilen sinerji ve küresel etkiyi yaratamıyorsa sebebi öncelikle Özbekistan Cumhuriyetinin yokluğudur. Şimdi size bir not... Çok yakında bunu nasıl başarabileceğimizi açıklayacağım.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 29
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 1299
Toplam Tekil 4062689
IP 3.134.104.173






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu