ÇEŞNİ FIKRALAR: Sigaranın Zararı - Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









ÇEŞNİ FIKRALAR: Sigaranın Zararı - Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK
Tarih: 27.01.2014 > Kaç kez okundu? 2075

Paylaş


Bir köylü vatandaşımız tarlasında çalışmaktadır. Biraz yorulmuştur ve tarlasının sınırından geçen yolun kenarına oturmuş dinlenmektedir. Bu arada bir genç yoldan gelmektedir. Kendisinin yanına gelince durur ve selam verir. O da yorulmuştur. Köylü vatandaş ona:

— Gel otur şöyle delikanlı, sen de yorulmuşsun, der.

Genç oturur. Oradan buradan bir süre sohbet ederler. Bir ara genç köylü vatandaşa sorar:

— Amca tütün tabakan var mı?

Vatandaş cevap verir:

— Evet, var. Der.

Tütün tabakasını gence uzatır. Genç sigara kâğıdına tütün koyar, sarmayı dener, ama bir türlü beceremez. Bunun üzerine karşı tarafa sorar:

— Amca, sarmayı biliyor musun? Diye sorar.

— Evet, der köylü vatandaş.

Genç tabakayı ona uzatır. Köylü vatandaş sigarayı sarar ve uzatır:

— Evladım, hem sigara içiyorsun, hem de sarmayı bilmiyorsun. Bu nasıl iştir? Diye sorar.

Genç de:

— Ben hazır sigara içiyorum epeydir de, onun için sarmayı unutmuşum, diye mazeret beyan eder.

Sigarayı dudakları arasına yerleştiren genç, köylü vatandaşa tekrar sorar:

— Amca be çakmağın var mı?

Adamcağız çakmağını da uzatır. Ama genç:

— Amca ben bunun nasıl kullanıldığını bilmiyorum. Kendim kibrit kullanıyorum da… Bir zahmet sigaramı da yakar mısın?

Adamcağız biraz kızar, ama istenileni yapar ve gencin sigarasını yakar. Sigaradan birkaç yudum çekip dumanını üfleyen genç, amcaya sorar:

— Amca be! Bu sigara zararlı diyorlar. Sen diyorsun? Bunun insanlara zararı var mı?

Amcanın verdiği cevap müthiştir:

— Evladın, sigaranın sana ve senin gibi olanlara hiç zararı yoktur. Sen devam et… Çünkü tütün benden, sarması benden, çakmak benden, çakmağın çakılması benden. Sana hiç zararı yok. Sen içmeye devam et. Onların hepsi benden…



***



Sigaranın bağımlılığı



Sigara insanoğlu tarafından keşfedildiğinden beri tartışma konusu olmuştur. Zaralı-zararsız, haram-helal, mubah-mekruh ve iyi-kötü tartışmaları hep devam ede gelmiştir.



Bir grup arkadaş oturmuşlar sohbet etmektedirler. İçlerinden birkaçı sigara içmekte, diğerleri içmemektedir. Konuşmalar bir ara sigaranın bağımlılık yapıp yapmadığı konusuna gelmiştir.

Bir kısmı ‘bağımlılık yapar’ bir kısmı da ‘bağımlılık yapmaz’ tezini ileri sürmektedir. Tarafların tezlerini savunmaları uzunca bir süre devam eder. Tartışmaları izleyen, ama görüş bildirmeyen bir “sigara içen” uzayan tartışmaya müdahale eder:

— Yahu etmeyin arkadaşlar. Bu kadar zaman bu tartışma yapılır mı? Zamanınız bu kadar çok mu? Adam gibi bir konuyu tartışmak yerine lüzumsuz konularda tartışma yapıyorsunuz. Bir bilene sorsanız kötü mü olur? İşte örmek benim. Daha tartışmanın başında bana sorsaydınız eğer, vereceğim cevap şu olurdu:

— Ben otuz senedir içiyorum. Şu ana kadar bağımlılık yaptığını görmedim. Sizler daha işin başındasınız, sigaranın bağımlılık yapıp yapmadığını tartışıyorsunuz. İşte en canlı ve gerçek örnek benim ve SİGARA BAĞIMLILIK YAPMIYOR! Var mı başka izah tarzı?





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 43
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1691
Toplam Tekil 4076472
IP 52.14.221.113






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu