“SOKAĞA DEĞİL, SANDIĞA GİDİN” ÇAĞRISI… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“SOKAĞA DEĞİL, SANDIĞA GİDİN” ÇAĞRISI… - Necdet SİVASLI
Tarih: 22.01.2014 > Kaç kez okundu? 1940

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



“SOKAĞA DEĞİL, SANDIĞA



GİDİN” ÇAĞRISI…







MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İstanbul temaslarında vatandaşlara karşı yaptığı konuşmada, gençlere çağrıda bulunup “Sokağa değil, sandığa gidin. İktidara da hak ettiği tokadı sandıkta atın” demiştir. Bahçeli “10 milyon gencimiz sandığa gittiğinde bu iş biter” diye de sözlerini sürdürmüş.



MHP Genel Başkanı, “Bu iktidarın süresi dolmuş, Abbas yolcu gidecek. Ömrü tükenmiş bir siyasi iktidara 30 Mart’ta suni teneffüs yaptırmayın. Göreceksiniz % 51’i hayallerinde görmeye başlayacaklar. Bu nedenle 30 Mart sandıkların zaferi olacaktır” diyor. Özetle MHP Lideri herkese sandığı iş aret ediyor.



Bugüne kadar MHP’yi “vuran, kıran, kural tanımayan” bir parti olarak gören ve tanımlayanlara da Bahçeli’nin bu çağrısı bir tokat gibidir. MHP Lideri partililerini ve gençlerini sandığa yönlendirmekle aynı zamanda bir demokrasi dersi de veriyor. Seçmene ve sandığa saygı duyulması gerektiği vurgulanıyor. Bugünkü hükümeti yıkabilmenin adresini de gösteriyor.



OY KULLANMAYAN ÇOK



Demokrasilerde sandık, her zaman belirleyici olmuştur. Bugünkü iktidarı beğenmiyorsanız, yapılanları içinize sindiremiyorsanız bunun yolu sandıktan geçer. Bu nedenle, biz Bahçeli’nin bu çağrısını doğru buluyoruz. Her zaman iktidarların değişeceği adres sandık olmalıdır.



Biz daha önce konu ile ilgili yazdığımız yazılarda seçim zamanlarında sandığa gitmeyenlerin sayısındaki fazlalığa dikkat çekmiştik. Yapılan istatistiklerde de bugünkü iktidarı destekleyen seçmenlerin sandığa gitme oranında çok az fire vermediği görülüyor. Yani AKP’yi destekleyenler hangi koşullarda olursa olsun sandığa gidip oylarını kullanıyor. İşin ilginç tarafı, Hükümetten şikâyet eden kesimler sandığa gitmiyor.



Gezici Kamuoyu Araştırma Şirketi’nin yaptığı son araştırmaya bir göz atalım:



Geçen seçimde oy kullanmayan seçmen sayısı 8 milyonu bulmuş. 1,5 milyon oy geçersiz sayılmış. Oy kullanmayan seçmenin % 60’ını CHP’li, % 30’unu MHP’li seçmen oluşturmuş. Geriye kalan % 10’luk kısmı da diğer partilere aitmiş. Aynı araştırma şirketi, 30 Mart’ta sandığa gideceklerin sayısında çok önemli bir artı� �ın olabileceğini de tahmin ediyor. Bir de 4 milyon yeni seçmen bu seçimde oy kullanacak.



İktidar-Cemaat kavgasında, cemaatin oyunun yönünün de dengeleri değiştirebileceğini unutmamak gerekiyor.



SAKAĞA ÇIKAN SANDIĞA GİTMİYOR



Genellikle sokak gösterilerinde, Taksim toplantılarında etkili olan genç topluluk CHP’ye gönül verenlerden oluşuyor. Bunu da kamuoyu araştırma grupları böyle açıklıyor. Protesto ve diğer gösterilerde AKP seçmenini bulmak ve görmek neredeyse imkânsız. İşte bu noktada siyasi analistle r şu görüşü ortaya atıyor:



“Hükümete karşı protesto ve gösterilerde bulunan, polislerce coplanan, tartaklananlar, göz altına alınanlar eğer seçim zamanında sandığa gidip oylarını kullanış olsalar tablo çok değişir. Ne var ki, gösteri ve yürüyüşlerde bulunanların önemli bir bölümü seçimlerde sandığa gitmiyor, oyunu kullanmıyor. Bunu da tespit ettik. Nedeni sorulduğunda da“protesto amaçlı” diye yanıt veriliyor. O zaman sandığa gitmeyenlerin sayısı artıyor bu da iktidarın işine yarıyor.”



Şikâyet ediyorsan sandığa gidip, hür iradeni yansıtacaksın. Bunu yapmıyorsan, şikâyet etmeye hakkın yoktur. Çünkü bugün bireylerin anayasal hakkı olan protesto gösterileri, yürüyüşleri bile çeşitli nedenlerle engelleniyorsa, buna en demokratik yanıt sandıkta verilmelidir. Zaten Başbakan Erdoğan da “Kimin ne derdi varsa sandıkta hesaplaşalım” diye meydan okumuyor mu?



OY VE SANDIĞA SAHİP ÇIKILMALI



Okurlarımız çoğu zaman sandıklarda kurulan tuzakların var olduğundan, iktidarın oylarla oynadığından yakınıyor. Bugün muhalefet partileri niye varlar? Sandıklara ve oylara sahip çıkmak da siyasi partilerin, muhalefetin işidir. Sandığına da oyuna da sahip çıkmayı bileceksin.



Biz, 30 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimleri çok önemsiyoruz. Bu seçimlerde milletimizin çıkış yolu bulacağı inancındayız. Bu nedenle önemli olan ku rulan sandıklara, kullanılan oylara sahip çıkmak, daha da önemlisi sandığa gidip oy kullanmak olacaktır. Hangi partiye oy verirseniz verin, sandığa yansıyan oy oranı çok önemlidir. Bizde kullanılmayan ya da iptal edilen oy sayılarının yüksekliği gerçek sonuçların ortaya çıkmasını da engelliyor.



Şunu hiç aklınızdan çıkarmayın:



Parti beğenmediğin, ya da tepki duyarak vermediğin oy, hiç sevmediğin, beğenmediğin partiyi iktidar yapar.



e.mail: necdetes@mynet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 40
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1455
Toplam Tekil 4074731
IP 3.21.97.61






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.788 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu