20 Janvar 1990 Katliaminin telin programi - İlhan AŞKIN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









20 Janvar 1990 Katliaminin telin programi - İlhan AŞKIN
Tarih: 22.01.2014 > Kaç kez okundu? 3132

Paylaş


2014 Azerbaycanin kurtulus mucadelesinin baslangic atesinin yakildigi 20 janvar 1990 gecesi Azatlig meydanina toplanan 2 milyon Azerbaycan Turkunun uzerine agir silahlarla ates actiklari yetmezmis gibi masum halkin uzerinden tanklarla gecerek sindirmeye calisan Rus ve Ermeni zulmune maruz kalarak Sehit olan binlerce soydasimizin hatirasi onunde saygi ile egilmek icin toplanmis bulunuyoruz. Resmi rakamlara gore yuzlerce insanin katledildigi bu melun hareketi lanetliyor,boyle bir insanik sucunun ne Turk milletine nede diger milletlerin masum ve sivillerine reva gorulmemesini temenni ediyoruz.

Bu anma gecesinde dernegimiz lokalinde tertiplemis oldugumuz etkinlige saygi durusu ile basladik. Camimizin imami Seyhi Mehmet Olgunun Kuran Tilafeti ve Sehitler hakkinda konusmasi ile program devam etti . Hayattaki tek erkek kardesini vatana sehit veren Gazeteci Naz Sangin hanimin efendi konusmasinda 20 janvar olaylari sirasinda televziyonda program yaptigini ve o esnada gordugu insanlik disi muamelelere maruz kalan insanlarin dramini anlatti. Ardindan katliamin canli sahidi Elxan beyin olaylarin vehametini,Rusyanin emellerini dile getirdigi konusmasi 20 Janvarla ilgili video gosterisi izlegicilere duygulu anlar yasatti.

S.S.C.B dagildigi zaman bir cok Turk devletide birlikten ayrildigi halde sadece Azerbaycan, topraklarinda gaz ve petrol yataklari,asiya ve Avrupanin paglanti noktasi olmasi sebebi ile Rusyanin en cok basgiyi uyguladigi ve ozgurluyunu vermemek icin katliamlara bas vurdugu bir ulkedir Azerbaycan.

Ruslarin askeri destegini arkasina alan Ermenilerde Azerbaycanin muhtelif sehirlerinde soykirim hareketlerine girismislerdir.Dunya kamu oyunda buyuk yangi uyandiran 26 Subat 1992 Xocali soykirimi bunlarin son halkalarindan biridir.

Yunan asilli Gurcistan Meneyla xanim konusmasinda Ermenilerin yanliz Azerbaycan Turklerine karsi degil kendilerinden olmayan tum halklara karsi zalimhane tavirlardan cekinmediklerin canli ornegi olarak esinin Ermeniler tarafindan katledilmesini goz yaslari icerisin de anlatti.

Azerbaycan genclerinden musfik bey cocuk yasta sahir oldugu 20 janvar hadiselerinin anlatirken butun dunyaya zulme karsi birlik olmamiz gerektigini ve bu mucadelenin karabagda bayragimiz dalqalanincaya kadar devam etmesi gerektigini soyledi.

Ana veten kadinlar cemiyeti sedri Mayise Gundogdu hanim gerek 20 janvar hadiselerinde gerekse Azerbaycanin kurtulus mucadelesinin butun sahvalarinda destegini Turkiye Cumhuriyetine ve Azerbaycanlilarin dahil Azerbaycandan bahsedemedigi donemde Igdirli soydaslarimizin Avrupada budavayi seslendirdigini anlatti ve minnet duygularini ifa etti.

Sovyetler birliginin dagilmasi ile baslayan ozgurluk hareketlerine onculuk eden Azerbaycan Turklerinin Avrupadaki sesi Hollanda Azerbaycan Turk Kultur Derneginin 20 yildan beri yoneticiligini yapan baskan Ilhan Askin konusmasinda Aşkın " 20 Ocak katliamının Türk dünyası yüreğinde bıraktığı acıyı unutmadık. Şehitlerimiz, hayatlarını özgür ve bağımsız Azerbaycan için verdiler. Bugün bizim azatlık günümüzdür. Allah bir daha bizlere böyle günler yaşatmasın. Azerbaycan halkının tarihine Kanlı Yanvar Faciası (Kanlı Ocak Faciası) olarak dahil olmuş. 20 Ocak 1990 tarihli olayların üzerinden 24 yil geçiyor. 24 yıl önce Azerbaycan halkının kaderinde kötü ve korkulu günler yaşanıyordu. Halk saldırıya uğramış, suçsuz insanlar kurşuna dizilmiş, tankların altında ezilmişti. Ama 20 Ocak, Azerbaycan halkının tarihinde, sadece ağıt ve acı ile hatırlanacak gün değil." Digerek sozlerini tamamladi.

Ugelerimizin esleri tarafindan evlerinde hazirlamis olduklari Ihsan yiyecekleri sunumuyla anma gecemiz sona erdi.

Programimiza tesrif edip yakindan ve uzaktan gelerek acimizi paylasan tum dostlarimiza yurekten tesekkuru bir borc biliriz.



Hollanda Azerbaycan Turk Kultur dernegi baskan yardimcisi

Baycan Gunes.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 71
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 832
Toplam Tekil 4075613
IP 13.58.39.23






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu