PİYASLARDAKİ BAŞIBOŞLUK ÖNLENEMİYOR… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









PİYASLARDAKİ BAŞIBOŞLUK ÖNLENEMİYOR… - Necdet SİVASLI
Tarih: 09.01.2014 > Kaç kez okundu? 3275

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



PİYASLARDAKİ BAŞIBOŞLUK



ÖNLENEMİYOR…



AKP İktidarı ile Cemaat kıran kırana bir savaş içine girdi. 11 yıllık iktidar döneminde kardeş kardeş geçinen bu iki grubun kıyasıya kavgası giderek şiddetleniyor. Sonu nereye kadar uzanır, bu kavga ne getirir ne götürür bunu şu an için tahmin bile edemiyoruz. Ancak, bu kavgadan en büyük zararı ilkemiz ve ülke insanlarımızın göreceğini açık biçimde ifade edebiliriz.



Hiç uzaklara gitmeye gerek yok. 17 Aralık “Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu” ile başlayan süreçte yaşananlara baktığımızda bu savaşın şimdilik ortaya koyduğu zararları görebiliriz. Kısaca anımsayalım:



KRİZ VURGUN GİBİ



Bir anda milyarlarca dolar ülkeden çıktı. Dolar ve Euro % 10 oranında arttı. Bu, Türk Lirası’ndan % 20 oranında erime anlamına gelir. Daha da açıkçası Türk Lirası % 20 oranında değer kaybetti ve devalüe oldu. Döviz ile borçlananlar battı. Yabancı sermaye frene bastı. Piyasalar alt-üst oldu. Şu anda da hiç kimse önünü göremiyor. Piyasalarda bu durgunluk sürerken, temel gıda maddelerindeki artışın önlenemediğini de söyleyelim.



Hükümet olanlar, 2013 yılı enflasyon oranını % 7 olarak açıkladılar. Biz,daha önce konu ile ilgili yazdığımız yazıda bunun doğruları yansıtmadığını belirtmiş ve şu anda enflasyonun en az % 20 dolaylarında olduğunu vurgulamıştık. Bu yazımızın üzerinden bir hafta geçti. Şimdi bakıyoruz, bu rakamların bile geride kaldığını görüyoruz.



Şimdi bazı temel gıda maddelerindeki fiyat artışlarından söz edip,örnekler vermek istiyoruz:



Mutfakların olmazsa olmazları arasındaki patates fiyatı bir anda % 100 oranında artmıştır. Daha önce 1 veya 1,5 Liraya satılan patatesin bugün 5 liraya kadar satıldığını söylersek yanılmış mı oluruz, yalan mı yazmış oluruz? Domates, patlıcan, biber, taze fasulye gibi gıda maddelerini 5 liranın altında alabiliyor musunuz? Et ve et ürünleri yeni yıl ile birlikte % 15-20 oranında zamlanmadı mı? Yumurtanın fiyatının % 100 arttığı kocaman bir yalan mı? 3 ila 5 lira arasında satılan kuru fasulyenin fiyatı 10 liraya kadar yükseldi mi yükselmedi mi?



ZAMLARIN ÖNÜ ALINAMIYOR



Bu maddelerin dışında temizlik, sıvı yağ, zeytinyağı gibi maddelere gelen zamlardan söz etmiyoruz. Bunlara çaktırılmadan zaten sürekli zamlar yapılıyor. Akaryakıta gelen sürekli zamlardan tüp gazların da nasibi aldığını özellikle belirtelim. Özetle zam yağmuru altındayız.



Bu noktada “Piyasalar kontrolden çıktı, halk kaderi ile baş başa bırakılmış durumda “dersek yanılmış olabilir miyiz? Serbest piyasa koşullarının da bir sınırı vardır, bir terbiyesi vardır. Bugün yaşadıklarımız bu kuralların dışında görünüyor. Halkın alım gücü giderek düşüyor. Bazı mallar çok pahalandı. Hükümet olanların bunlara müdahale etmesi gerekiyor. Bütün bunları görmezden gelip, fukaralığı artırmak da sosyal barışı ortadan kaldırmaya yetecektir. Dikkat edilecek olursa, dar gelirliler artık tencere-tava çalmaya başladılar. Seslerini yükseltenlerin sayısında da artışların olduğunu görüyoruz. Herkes pahalılıktan yakınıyor,feryat ediyor.



Hükümetler, kaliteli ucuz ve halkın refahı için gerekirse ithalat yaparak piyasalardaki bu pahalılığın belini kırabilir. AKP Hükümeti, öyle görünüyor ki şu an kendi derdine düştü, cemaat ile olan savaşından halkını düşünecek ve koruyacak durumda değil. Baksanıza, piyasaları bile kontrol edemiyorlar.



KAMBUR ÜZERİNE KAMBUR



Şimdi yazımızın başına dönelim:



İktidar-Cemaat savaşının zararının ülke ve ülke insanlarının ödediğine değinmiştik. İşte, bu yazdıklarımız ne acıdır ki bu savaşın getirdiği sıkıntı ve zararlardır. Bunun bu kadarla sınırlı olmayacağını görmekteyiz.



Buna Suriye’deki iç çatışmaları ve ülkemize gelen 1 milyon Suriyeli sığınmacıyı da eklemeliyiz. Bu yükü de devlet çekiyor, hali ile yükün faturasını da millet ödemek zorunda kalıyor. Eskiler “kambur üzerine kambur” derlerdi. Şu anda yaşananlar bundan farklı değildir.



Bazıları bizi “Felaket tellalı” olarak görebilir. Biz, doğruları yazıyoruz. Her şey ortada. Hatta daha da fazlası var. Eğer önlem alınamaz, millet önüne konulacak sandığa hür iradesini yansıtamaz, freni patlamış bu arabayı durduramaz ise, sonucuna da katlanmak zorunda kalacaktır.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 40
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 1093
Toplam Tekil 4073020
IP 18.217.220.114






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu