SURİYE’DE KİMİN İPİ ÇEKİLDİ?.. - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









SURİYE’DE KİMİN İPİ ÇEKİLDİ?.. - Necdet SİVASLI
Tarih: 15.12.2013 > Kaç kez okundu? 3007

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



SURİYE’DE KİMİN İPİ



ÇEKİLDİ?..



Suriye’de beklenmedik gelişmeler yaşanıyor. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)’yu her alanda destekleyen, silah ve diğer yardımları gönderen Amerika ve İngiltere, son açıklamalarında artık bu yardımları kestiklerini açıkladılar. Özetle, baştan bu yana muhalifleri destekleyen bu iki güç bu kararla, artık muhalifleri desteklemekten vaz geçmiş oluyorlar.



Amerika ve İngiltere’nin bu kararı almasının ardında, Suriye’de gücünü her geçen gün artıran El Kaide terör örgütü yatıyor. Bu örgüte bugüne kadar her türlü desteği sağladığı iddia edilen Başbakan Erdoğan ve ekibinin bu kararla Suriye üzerindeki oyunları da büyük darbe yemiş oluyor. Bazı çevreler “Suriye’de Esad’ın değil, Erdoğan’ın ipi çekildi” şeklinde yorumlar da yapıyor. Hatta Amerika’nın Suriye üzerinden Erdoğan’a çok önemli bir mesaj verilmek istenildiğine değiniliyor.



EL KAİDE GERÇEĞİ



Suriye’deki muhaliflere yardımların kesilmesi üzerine Amerika ve Batı’daki etkili yayın organları özellikle, Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun daha zor urumda kalabileceklerine değiniyo r ve “ Suriye’de asıl darbe Erdoğan’a indirildi, Esad’ın ipinin çekilmesini bekleyenlerin ipi çekildi” deniliyor.



Ortada bir gerçek var. El Kaide hem Amerika, hem Batı için çok önemli bir tehlike olarak görülüyor. Bu nedenle Suriye’de giderek güç kazanan bu örgütün gönderilen silah ve diğer malzemeleri de ele geçirdiğine dikkat çekiliyor. Esad’a karşı mücadeleyi bırakıp, kendi iç lerinde örgüt çatışmalarına başlanılması da başka bir sorun olarak görülüyor.



Amerika’da, Obama’ya yakın kurmayların görüşü de şöyle:



“ Bugünkü koşullarda Özgür Suriye Ordusu’nun Esad’a karşı başarı şansları artık hiç kalmadı. Esad, her geçen gün daha güçlü hale geliyor. Bu arada Suriye’deki İslami terör örgütleri daha tehlikeli olmaya başladı. Yakında bu örgütler her açıdan tehlikeli olabilir. Asıl tehli keli bölgede bulunan ülke ise Türkiye’dir.”



ESAD’IN İPİ ÇEKİLMEDİ AMA…



Suriye’de Esad’ın ipinin birkaç ay içinde çekileceğini söyleyenler acaba şimdi ne yapacak? Esad’a karşı mücadele edenlere desteğin kesilmesi ile şimdi kimin veya kimlerin ipi çekilmiş oluyor? Bu konuyu ayrı bir yazıda değerlendireceğiz.



İşin asıl önemli tarafı daha var. Geçenlerde yazdık, şimdi yineleyelim. Özgür Suriye Ordusu Komutanı General Selim İdris yaptığı açıklamada Suriye’deki iç çatışmalarda yeni bir cephenin açılmış olduğunu söyledi. Bu yeni cephe El Kaide’ye karşı açıldı. Yani, ÖSO şimdi Esad&rsquo ;ı bırakıp, hatta Esad’ın güçleri ile El Kaide’ye karşı bu cephede mücadele ediyor.



El Kaide içinde 500 kadar Türk, bir o kadar yabancı uyruklu cihatçı, toplam sayı olarak da 20 bine yakın savaşçı bulunuyor. Böyle bir gücün oluşmasına dış güçlerin hemen hepsi karşı bulunuyor. Şeriat düzenini savunan, Suriye’de Esad’ın yaptıklarını aratacak vahşet ve öldürmelere imza atan El Kaide, ele geçirdiği bölge lerde korku ve dehşet saçıyor. El Kaide militanları acımasızca hareket ediyor. Bu durum, Esad muhaliflerini de rahatsız ediyor.



ÖNLEMLERDE GEÇ KALINDI



Türkiye, asıl hatayı Esad karşıtı savaşanlara topraklarını ve sınırları açarak yaptı. Özellikle de El Kaideciler rahatça giriş-çıkış yaptılar. Neyse ki, Amerika ve Batılı ülkelerin uyarı ve baskıları sonucu Türkiye bu konuda önlem alıp, ince ayar yaptı. Ancak, konuya nereden bakacak olursak olalım, bu konuda geç kalınmış olduğunu da görmekteyiz.



Irak ve Libya, şu anda cihatçı grupların cirit attığı, sürekli patlamaların, silahların ateşlendiği, can güvenliğinin olmadığı ülkeler. Eğer, cihatçıların önü kesilmezse, Suriye’nin de Irak ve Libya gibi bir konumda olması kaçınılmazdır. Bu da en çok bizi etkileyecek. Böyle bir tehlikeyi çok önceden görmek ve politikalarımızı da buna göre ayarlamamız gerekmekteydi.



Bütün bu gelişmeleri alt alta koyup değerlendirdiğimizde, Suriye’deki iç çatışmaların bir an önce sona erdirilmesi en çok Türkiye’yi rahatlatacaktır. Esad, eninde sonunda bir şekilde gidecek ya da etkisiz hale getirilecektir. Ancak, bizim Esad’ın bir an önce gitmesi için her türlü ; muhalife destek verme gibi bir lüksümüzün olmaması gerekiyor. Bu, hem Türkiye’nin imajını zedelemiş, hem de bu konuda onarılması zor zararlarımız olmuştur. Esad da hala yerindedir.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 25
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1213
Toplam Tekil 4074489
IP 3.129.13.201






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu