İlk küp uydusu uzaya gönderildi - CHA - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









İlk küp uydusu uzaya gönderildi - CHA
Tarih: 23.09.2009 > Kaç kez okundu? 2897

Paylaş


İTÜ”nün yerli imkânlar kullanarak hazırladığı “İTÜpSAT1” uydusu Hindistan”daki Uzay Araştırmaları Kurumu”ndan (ISRO) uzaya başarıyla fırlatıldı. Küp şeklinde imal edilen ve yeryüzünden 720 kilometre yükseklikte yörüngeye oturan uydunun yapımı için 3 yıl önce harekete geçildi. 2009 yılı başında fırlatılmaya hazır hale getirilen İTÜpSat1, Hindistan”daki testlerden de başarıyla geçti. Bu sabah C-14 isimli roketle uzaya gönderilen uydu yörüngesine yerleştirildikten sonra projede görevli akademisyen ve öğrenciler de rahat bir nefes aldı.

İTÜ”DE GERİ SAYIM HEYECANI

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü tarafından hayata geçirilen proje nedeniyle bir grup akademisyen de Hindistan”a gitti. Maslak”taki üniversite merkez kampüsündeki Komuta Merkezi”nde heyecan doruğa çıktı. Fırlatma anını canlı yayın ile komuta merkezinden takip eden görevliler, fırlatmanın başarıyla tamamlanmasının ardından sevinçlerini alkışlayarak gösterdi. Fırlatma işlemini canlı olarak takip eden Uzay Mühendisliği Bölümü akademisyen ve öğrencileri hep birlikte geri sayarak uydunun fırlatılmasına tanıklık etti. Proje ekibinin heyecanı, uydunun yörüngeye yerleşmesiyle doruğa çıktı. İTÜpSAT1 yörüngesinde saniyede yaklaşık 7,5 km ile yol alan uydu dünyayı yaklaşık 90 dakikada bir dönmeye başladı. Yörüngeye yerleşen uydu ile ilk haberleşmenin sağlanmasıyla birlikte yetkililer rahat nefes aldı. Uydu, içinde bulunan kameralarla İTÜ”deki yer merkezine fotoğraflar gönderecek. Uydu aynı zamanda Türkiye”nin ilk küp uydusu olma özelliğini de taşıyor.

DEKAN ÜNAL: BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRMENİN GURURUNU YAŞIYORUZ

Projenin yürütücülüğünü üstlenen İTÜ Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan ile Uçak Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan İnalhan Hindistan”da bütün aşamaları yakından takip etti. Fırlatmayı İTÜ”deki Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuarı”nda izleyen Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Ünal, "Bu bir ekip çalışmasıdır. Üç yıldır büyük bir sabır ve emekle yürütülen çalışmaların başarıyla sonuçlandığını görmek heyecan verici. Türkiye”de bir ilki gerçekleştiriyor olmanın verdiği gururunu yaşıyoruz. Bu başarı daha büyük uyduların üretilmesi için önümüzü açtı. Nano uydu üretimi için başlattığımız çalışmalar hız kazanacak. Bir öğrenci projesi olan ilk küp uydunun görüntülerini merakla bekliyoruz" dedi. Ünal, uydunun yapımı için laboratuar ortamının yaklaşık 1 milyon Euro”ya mal olduğunu dile getirdi. Akademisyenlerin yanı sıra lisans seviyesinde öğrencilerin de projede görev aldıklarını anlatan Ünal, uzaya fırlatılan roket içinde Hindistan”ın iki, Almanya”nın 4 ve İsviçre”nin bir uydusu bulunduğunu da sözlerinde ekledi.

Toplam kütlesi 1kg ve boyutları 10x10x10cm olan uydu bir VGA kameraya ek olarak sıcaklık, ivmelenme ve manyetik alan ölçümü yapan duyargalara sahip. Uydu bilgisayarı tarafından kaydedilen sıcaklık, ivmelenme ve diğer bilgilerini de yer istasyonuna düzenli olarak aktarması bekleniyor.

(CİHAN)







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 52
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1296
Toplam Tekil 4069217
IP 18.191.88.249






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu