Mağusa Limanı Zaten açık - Yurdagül BEYOĞLU - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Mağusa Limanı Zaten açık - Yurdagül BEYOĞLU
Tarih: 26.08.2013 > Kaç kez okundu? 2442

Paylaş


Prof. Dr. Atun Mağusa İnisiyatifinin yaptırdığı ankette yer alan “Mağusalıların yüzde 73’ü Mağusa Limanı ve Maraş’ın en erken zamanda uluslararası ticarete ve yasal sahiplerinin yerleşimine açılmasını istiyor” ifadelerini eleştirdi





Mağusa İnisiyatifinin yaptırdığı anket sonucu yapılan “katılanların yüzde 73’ü Mağusa Limanı ve Maraş’ın en erken zamanda uluslararası ticarete ve yasal sahiplerinin yerleşimine açılmasını istiyor” şeklindeki açıklamalara Cumhurbaşkanlığı Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Ata Atun’dan yanıt geldi. Bir Mağusalı olarak anketin kimlerle yapıldığını anlamadığını ve içeriğine anlam veremediğini ifade eden Atun, “Maraş’a karşı, Mağusa Limanının açılmasından söz ediliyor. Bunu anlamak mümkün değil, zaten Mağusa Limanı açık ve bu limandan çıkan gemiler dünyanın her yerine yasal bir şekilde giriş yapmaktadır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ata Atun, Mağusa İnisiyatifin yaptığı ankete anlam veremediğini söyledi. “Maraş karşılığında Mağusa Limanının açılması ne demek” diye soran Atun Mağusa limanının zaten açık olduğunu, hiçbir yasal kısıtlama olmadığını dile getirdi.

“MAĞUSA LİMANINDAN KALKAN GEMİLER HİÇ GERİ ÇEVRİLMEMİŞTİR”

Mağusa limanından kalkan hiçbir geminin dünyanın hiçbir limanında herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadığını belirten Atun sözlerini şöyle sürdürdü: “Mağusa Limanından kalkan gemiler Amerika’ya, İtalya’ya veya dünyanın herhangi bir limanına rahatlıkla gidebilirler. Mağusa Liman Başkanının verdiği evraklar dünyanın her yerinde geçerlidir. Burada önemli olan çıkış için limanın verdiği evrakın varılan limanda geçerli olmasıdır. O yüzden Mağusa Limanı dünyanın tüm limanlarına açıktır ve hiçbir kısıtlamaya tabi değildir.

“AVRUPA KOMİSYONU KARARINDA TEYİT EDİLİYOR”

Bunu teyit eden Avrupa Komisyonu kararları bulunmaktadır. 18 Ocak 2008’de alınmıştır bu karar. Hatırlanacağı gibi, Rumlar Suriye’nin Lazkiye limanıyla Mağusa Limanı arasında direk sefer yapan feribotu durdurmak için Avrupa Komisyonuna baskı yapmışlar, Avrupa Komisyonu’daMağusa Limanının uluslararası trafiğe açık olduğunu, bu konuda hiçbir önlem almayacağını söylemiştir. Bunu da karar olarak Rumlara bildirmiştir. Durum böyleyken, Maraş’a karşılık Mağusa Limanı açılsın ne demek, anlamış değilim.

“ŞAYET GÜMRÜK VERGİSİNDENŞİKAYETÇİLERSE…”

Mağusa İnisiyatifinin Mağusa Limanı açılsın sözünden kastettikleri şayet ihracat konusu ise ki, Avrupa Birliği 1983’den sonra KKTC’yi üçüncü ülke durumuna indirgedi. Bu konumdan ötürü KKTC’den ihraç edilen ürünlere belli bir gümrük vergisi uygulamaya başladı. Şayet söyledikleri bu verginin kaldırılması ise Mağusa Limanının açılmasıyla hiç ilgisi yoktur. Her halükarda Rumlardan yüzden 10 fazla vergi ödeyeceklerdir. Maksat bundan kurtulmaksa Yeşil Hat Tüzüğüne benzer bir tüzüğü hayata geçirme yoluna gitmektir. Dolayısıyla açık olan Mağusa Limanını yine açtığınızda gümrüksüz ve KDV’siz girmeyecek ülkeye. Ta ki siz Gümrük Birliği anlaşması yapana kadar…”

“MANTIKSIZ, GERÇEKLE BAĞDAŞMAYAN BİR ÇALIŞMA”

Mağusa İnisiyatifinin çalışmasını “mantıksız” olarak değerlendiren Atun, gerçeklerle bağdaşmadığını söyledi. Maraş karşılığında açık olan bir limanın açılacağının söylenmesinin kamuoyunu kandırmaya yönelik olduğunu belirten Atun, anketin kaç kişiyle yapıldığını sordu.

“BEN MAĞUSALIYIM, HABERİM YOK”

Kendisinin de Mağusalı olduğunu ve böyle bir anketten haberi olmadığını ifade eden Atun, çoğu kimsenin de haberdar olmadığını vurguladı. “Bu anketin kaç kişiyle yapıldığı, soruların ne şekilde sorulduğu bilinmemektedir. Mağusa halkının büyük bir çoğunluğun da bu anketten haberi yoktur” diyen Atun, şunları söyledi:

“RUM YÖNETİMİ BAŞKANI MARAŞ KONUSUNU ORTAYA KOYARKEN…”

“İşin yanlış tarafı Rum lider Anastasiadis ve Rum yönetimi müzakerelerin geleceğini sulandırmak ve bulandırmak için Maraş konusunu ortaya atarken, bizim taraftan birilerinin çıkıp buna destek vermesidir. Bu anket Anastasiadis’in önümüzdeki günlerde yapacağı görüşmede Maraş konusunda yapılan anketi ortaya koyup, ‘bakın Mağusa halkının yüzde 73’ü Maraş’ın açılmasını istiyor’ ifadesini kullanmasına neden olabilir. Anastasiadis anket sonucunu görüşmede güçlü bir koz olarak kullanabilir.

“ERCAN HAVAALANINI ULUSALARARASI UÇUŞLARA AÇALIM, JEST OLSUN DİYEN BİR RUM VAR MI”

Mağusa İnisiyatifinin anket olarak lanse ettiği çalışma sonucu Mağusa halkının yüzde 73’ünün Maraş’ın açılmasını istediğini söylemesi stratejik bir hatadır. Bugüne kadar hiçbir Rum’un ‘ Ercan Havaalanı Türklere iyi niyet gösterisi olarak uluslararası uçuşlara açılsın’ dediğini duymadım.”

***

“MARAŞ KONUSU KUDÜS KONUSUYLA PARALELLİK GÖSTERİYOR”



Prof. Dr. Atun, Maraş konusunun Filistin’le İsrail arasında yapılan görüşmelerdeki Kudüs konusuyla aynı paralellikte olduğunu belirtti. Filistin’le, İsrail’in mutabakatına göre Kudüs’ün iki tarafça kabul edilen bir anlaşmaya varıldıktan sonra görüşüleceğini anımsatan Atun, Maraş konusunun da aynı olduğunu ifade etti.

“BM GENEL SEKRETERİNİN RAPORUNDA MARAŞ BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜMÜN PARÇASI DENİYOR”

BM Genel Sekreterinin raporlarında Maraş’ın bütünlüklü çözümün bir parçası olduğunun ve tek başına ele alınamayacağı kararının bulunduğunun altını çizen Atun şunları söyledi: “BM Genel Sekreterinin raporlarında Maraş’ın bütünlüklü çözümün bir parçası olduğu ve tek başına ele alınamayacağı kararı var. Buna rağmen Rumlar gündemi saptırmak için Maraş konusunu ortaya atıp, polemik yaratıyorlar.

“RUMLARIN TALEPLERİNE ÇANAK TUTANLAR VAR”

Siyasi durumun farkında olmayan ve bu gerçeği bilmeyen bazı kişilerde dar bakış açısıyla Rumların taleplerine çanak tutmaktalar. Daha önce söylediğim gibi Maraş’ın bütünlüklü bir çözümün parçası olduğu BM raporlarında vardır. Anlaşmaya varıldıktan sonra masaya konup, ne olacağına karar verilmeli.”





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1617
Toplam Tekil 4067751
IP 18.118.137.243






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu