Bayram, bayramlar - Zeki KENTEL - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Bayram, bayramlar - Zeki KENTEL
Tarih: 15.09.2009 > Kaç kez okundu? 3213

Paylaş






Toplumsal neşelerin ve sevinçlerin tadına varıldığı, paylaşıldığı, toplumsal birlik ve dayanışma duygusunun pekiştirildiği günlerdir bayramlar.



Bayramlar asırların şekillendirdiği dayanışma, barış ve sevgi duygularının en üst düzeye yükseldiği, kin, kırgınlık ve kavgaların sona erdiği, iç dünyamızı ışıtan, dostluk, barış ve neşe kaynağı, benliğimize işlemiş kutlu günlerdir.



Bayramlar çocukların yüzlerinin güldüğü, oyun ve eğlence günleridir.



Gökyüzünün ve ufukların kapkara olduğu o Kurtuluş Savaşı yıllarında milletimizin sonsuza kadar varolma ve yaşama umudunun, birliğimizin ve mücadele gücümüzün tek kaynağı olarak elimizde dini bayramlarımızdan ve dinen kutsal günlerimizden başka hiçbir şeyimiz kalmamıştı.



Çalışmaların ve çabaların başarı ile sonuçlandığı yerde ve zamanda bayram vardır. 9 Eylülde düşmanın denize döküldüğü günde, yangın yeri bir ülkede, 12 milyon bitkin ve yaşlı toplumdan bugün 75 milyon genç ve dinamik bir toplumun üyeleriyiz.



Bugün çocuklarımız ve gençlerimizle neşe içinde kutladığımız 23 Nisanlar, 19 Mayıslar, 30 Ağustoslar, 9 Eylüller ve büyük Cumhuriyet o kutsal dini günlerin üzerinde gelişen dayanışma, birlik ve mücadele ruhu ile kazanılmıştır.



Milli Mücadelenin o karanlık günlerinde bu dini günlerden ve bu dini bayramlardan habersiz bir kişi olamazdı. Kurtuluş umutlarına bu günler kaynak olmuştur.



Serhat şehirlerimiz Edirne ve Kars, hem milli ve hem de dini günlerimizi bütün yurt düzeyinde olduğu gibi coşku ile kutlar. Fakat Selanik ve Batumdaki veya Türkistandaki soydaşlarımızın asırlar boyunca kimliklerini koruyabilmeleri, geleceğe umutla bakmaları, ancak unutmayacakları kutsal ortak inanç kurumları sayesinde mümkündür.



Dini bayramların, çocukların kişilik yapılanmasında çok önemli bir yeri vardır. Anne-baba, çocuklar, akrabalar, kan davalılar ve diğerleri arasındaki dargınlıklar, bu bayramlarda daha bir özenle sona erdirilmeye çalışılır.



Dargın anne-babanın perişan çocuğu bir bayram gününde yuvanın yeniden kazandığı mutluluğu yakalar.



Bayram, zorda ve darda kaldığımızda umutlarımızı yaşatır ve yeşertir, düşkünlere, yoksullara yardıma yöneltir.



Bu kurumların yalnız sosyal hayatımızda değil belki ondan daha önemli olarak ekonomik hayatımızda da gerçekleştirdiği hareketlilik, başlıbaşına incelenmeye değer ve ekonomide bize yeni açılımlar verecek zenginlikler taşımaktadır.



Dün ancak askerlik nedeniyle ülkeyi biraz tanıma fırsatı bulan insanımız, bugün Ramazan ayının her gününde ve bayramlarda yüzbinlerle ülkeyi bir uçtan ötekine dini mekanlar ziyareti ile yeniden keşfetmek, akraba ve dostluk dayanışmasını güçlendirmektedir.



Çocukluğumda toplumun içinde bulunduğu yoksulluk nedeniyle çevremde kurban kesen veya insanımıza dünyayı tanıma ve diğer İslam ülkeleri insanlarıyla tanışma ve dayanışma olanağı sağlayan hac ziyaretine giden hemen hemen hiç kimse yoktu.



Evrensel ilkelerin kaynağı dini inançlardır. Hümanizma, Mevlanalardan, Hacı Bektaşlardan, Yunus Emrelerden asırlar sonra Batının lügatine girmiştir ve bugün tam bir iflası yaşamaktadır.



Türkiyenin 2000li yıllardaki parlak geleceği, toplumun asırlar ötesinden bütünleşmiş olduğu değerler içinde içtenlikle yer alması ile mümkündür.



Anadolu insanımızı kucaklarken de onun inancını daha iyi tanımamız gereği kaçınılmazdır.



Bayramların bilincinde olalım ve değerini bilelim. Ne güzel bayramlardır bizim bayramlarımız.



Bayramların tatil olarak algılanması, akrabadan, komsulardan tatile kacis, toplumdan kacis, sosyal bir varlik olarak insanin kendinden kacisidir.

Dinimiz de bu günleri tatil için koymamıştır. Dolayısıyla bayramda ortadan kaybolmak, tatile çıkmak bayramın ruhuna aykırıdır. Bayramda tatile değil bayramlaşmaya gidilmelidir.



Yasli olanlar evlerinde oturup ziyaretler kabul etmeli, ikramlarda bulunmalıdir.



Böylece eş, dost, yakın akraba ile sevinç ve kederlere de ortak olunmalıdır.



İslam dini, sosyal ve ahlaki değerler ile insanların eşitliği fikrini, diğer beşeri öğretiler gibi sadece söz ile savunmakla kalmamış, insanların bu değerleri özümsemesi için bir takım eğitici uygulamalar ve yaptırımlar

koymuştur.



Bayramlar tüm yurtta, tek bir ferdi dışarda bırakmaksızın tüm kardeşlerimiz, aşiretler, köyler ve kasabalarla bir arada kutlanmalı, sınır ötesi kardeşlerimize ulaşılmalıdır.



Artık Kartpostal devri her halde tarih oldu onun icin tanıdıklarımızla, tanımadıklarımızla doğrudan, bir telefon veya bir E-MAIL ile buluşmanın mutluluğunu yakalamalıyız.

Her gününüz bayram mutluluğunda olsun. _______________________________________________________

Sabah sabah kim o tak tik tak tik

Mini minnacık bebelerdi

Bakın el öpmeye geldik

Bu bir bayram ziyareti



Hayallerden bir bir geçtik

Birden çocukluğum geldi

Bayram sevinci içerdik

Günler bir başka geçerdi



Bayramı şeker bilirdik

Gelen neşeli günlerdi

Her günü iple çekerdik

Günler ne de zor geçerdi



Gözlerimizle gülerdik

Hayat ah ne de güzeldi

Birbirimizi severdik

Bayram ne çabuk geçerdi



Şeker için el öperdik

Büyükler bizi beklerdi

Bayram şekerini yerdik

Bizleri sever dinlerdi



Yaramazlıklar ederdik

Günler neşeyle geçerdi

Kahkaha ile gülerdik

Kimse bir şeyler demezdi



Ömer İkbal Şendilbent





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 30
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1037
Toplam Tekil 4068958
IP 3.15.202.214






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 9.059 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu