GEZİ OLAYLARI VE PKK AKP’Yİ ERİTİYOR… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









GEZİ OLAYLARI VE PKK AKP’Yİ ERİTİYOR… - Necdet SİVASLI
Tarih: 17.07.2013 > Kaç kez okundu? 2331

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



GEZİ OLAYLARI VE PKK



AKP’Yİ ERİTİYOR…



AKP’ye yakınlığı ile bilinenlerin çoğu, iktidar partisinin özellikle şu son 3 ay içinde önemli ölçüde oy kaybettiğini söylüyor. İktidar partisinin önde gelen bazı isimler de adlarını vermiyorlar ama “Partimiz oy kaybediyor, bunun farkındayız” diyorlar.



Geçenlerde burada AKP ile ilgili yazdığımız yazılarda bazı kamuoyu araştırma gruplarınca yapılan son anketlerin ortalamasını değerlendirmiş ve AKP’nin oy oranının yüzde 38’lere kadar düştüğünü söylemiştik. Bazı okurlarımızdan olumlu ya da olumsuz bazı tepkiler geldi. Kamuoyu araştırmasını biz yapmıyoruz. Yapanların yayınladığı sonuçları değerlendiriyoruz. Hatta bu araştırmaların çoğunun AKP’ye yakın araştırma gruplarınca yapıldığını da özellikle anımsatmak isteriz.



SEÇMENİN SİYASİ TERCİHİ DEĞİŞİYOR



Şimdi önümüzde yine AKP’ye yakınlığı ile bilinen KONSENSUS Araştırma Şirketi’nin son yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçları bulunuyor. KONSENSUS’e göre AKP, son 3 ay öncesine göre % 4 puan daha kaybetti. Şirketin Genel Müdürü Murat Sarı bu kay� �pları şöyle değerlendiriyor:



“ Gezi olayları ve Hükümetin PKK ile başlattığı süreç, Türkiye seçmeninin siyasi tercihini ve Türkiye’deki siyasi profilin değişmeye başladığını gösteriyor. AKP, Türkiye’nin ortasında toplam % 9 oy kaybetmiştir. Bizim yaptığımız değerlendirmelere göre, AKP’nin kaybettiği oylar CHP ve MHP’ye kaymaktadır. Gezi eyl emleri nedeni CHP oyunu artırırken, PKK ile başlatılan sürece şiddetle karşı çıkan MHP bu alanda tek görünüyor ve oylarını da artırıyor. Şimdi önümüzdeki ilk seçim Mahalli İdareler seçimidir. AKP’nin yerel seçimlerde oylarının düştüğü bilinmektedir. Nitekim 2009 yılında yapılan mahalli idareler seçimlerinde AKP %38,4 oy almıştır ve kurulduğu günden bu yana düşüş yaşadığı tek seçim 2009 yılında yapılan mahalli idareler seçimidir. Bütün bu bulgular göz önüne alındığında 2014’ün Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerde önemli değişimler olursa bu hiç de sürpriz olmayacaktır.”



Bu arada AKP’nin üst üste yaptırdığı bazı anket sonuçları şu ana kadar açıklanmadı. Bu anket sonuçlarında da iktidar partisinin oy kaybettiği söyleniyor. Her ne kadar AKP kurmayları “Oyumuz % 50 dolaylarında” diyorlarsa da bunun pek de inandırıcı olmadığı çıkan bazı sonuçlardan görülebiliyor.



AKP % 47’LERDE GÖRÜNÜYOR



“Bu Pazar genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuna yanıt verenlerin % 33,9’u oyunu AKP’ye vereceğini söylüyor. % 22,2’si CHP’yi tercih ederken, % 10,5’i MHP’ye oyunu vereceğini ifade ediyor. Ancak, burada &cce dil;ok önemli olan kararsızların çoğunluğudur. % 25’e yakın bir kararsızın oyu dağıtıldığında ortaya çıkan tabloya bakalım: AKP % 47,1, CHP % 30,9, MHP ise % 14,6 oranında oya sahip oluyor.



Burada çarpıcı bir nokta da sandığa gitmeyeceklerin sayısının % 5’in üzerinde olmasıdır. Eğer, seçmen sandığa gitmeyip, oyunu kullanmaz ise bu büyük orandan en zararlı çıkacak parti CHP olarak gösteriliyor. Onu MHP izliyor. Çünkü araştırmayı yapan grup yöneticileri “AKP’ye oy veren seçmenin sandığa gitmeme derdi yok. Hatt a AKP’nin kemikleşmiş oyu % 33,9 olarak değerlendiriliyor. Sandığa gitmeyen seçmen CHP ve MHP ağırlıklı olarak görülmektedir” diyorlar.



Biz her zaman söylüyoruz. Demokratik yoldan sandık en düzgün ve en doğal hesaplaşma yeridir. Bu nedenle ne gerekçe ile olursa olsun, seçmen sandığa gitmeli, hür iradesini de sandığa yansıtmalıdır. Eğer, çarpık ve tartışılır bir yönetim istenilmiyorsa, yapılması gereken en doğru yol da budur. Çünk&uu ml; hem sandığa gitmeyip oy kullanmamak, hem de şikâyetçi olmak birbiri ile çelişiyor.



GEZİ EYLEMLERİ VE PKK KONUSU



PKK ile başlatılan “barış süreci” öyle görünüyor ki, daha çok sarsıntı yaşatacak boyutlara çıkacaktır. Zaten, bu alanda sürekli oy kaybeden iktidar partisinin, önümüzdeki süreçte daha da sıkıntıya gireceği ve oy kaybedeceği gözleniyor. Bazı kamuoyu araştırma gruplarının yetkilileri, “Eğer süreç iyi gitmez, PKK yönünden sıkıntı başlarsa AKP’nin oyları % 40’ların altına bile düşebilir” görüşünde birleşiyorlar.



Bunun yanında gezi eylemlerinin varacağı boyutu da değerlendirmek gerekiyor. Eğer, gezi eylemleri kesintisiz devam eder, bu eylemlerden iktidar partisi daha da yara alırsa bu da oy erimesini hızlandırabilir. Kaldı ki, bunların yanında artan pahalılık ve ard arda gelen zamlar, Suriye’deki gelişmeler, Amerika ve AB ile olan ilişkilerdeki gelişmeleri de göz ardı etmemek gerekiyor.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 25
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 805
Toplam Tekil 4066939
IP 3.145.154.178






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu