YANLIŞI GÖRMEK VE BUNDAN GERİ DÖNEBİLMEK… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









YANLIŞI GÖRMEK VE BUNDAN GERİ DÖNEBİLMEK… - Necdet SİVASLI
Tarih: 07.07.2013 > Kaç kez okundu? 2384

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



YANLIŞI GÖRMEK VE BUNDAN



GERİ DÖNEBİLMEK…



Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhamammed Mursi’ye karşı yapılan askeri darbeyi değerlendiren Başbakan Erdoğan “Her siyasinin yanlış olabilir, benim de yanlışlarım olabilir. Bunun cezasını vermek, bunu siyasetten men etmek bazı egemen güçlerin görevi değildir” demiştir.



Biz de aynı görüşlere paylaşırken, yanlışı gören, yanlış yapan liderlerin, her türlü komplo ve darbeye karşı, demokratik altyapıyı güçlendirmeleri gerektiğini anımsatalım. Bugün, Mısır’da meydana gelen darbe, daha önceki yazılarımızda da dile getirdiğimiz gibi, dış güçlerin tezgâhıdır. Bu tezgâh kurulurken , aynı egemen güçlere ters düşen yönetim şekillerinin de ayakta kalamayacağı görülüyor.



HERŞEY İSRAİL’İN GÜVENLİĞİ İÇİN



Bir siyasi lider hiç kuşkusuz hep doğru yapacak diye bir kural yoktur, yanlış da yapabilir. Önemli olan bu yanlışı görmesi, düzeltme yoluna gitmesidir. Lidere yakışanın da bu olduğunu biliyoruz. “Benim de yanlışlarım olabilir” diyen Erdoğan’ın yanlışları Gezi eylemleri ile ortaya konuldu. Başbakan, bunlardan ders alma yerine, olayları daha da kışkırtma, ortamı germe, toplumu kutuplaştırma yolunu tercih etti. Doğruları söyleyenlere hakaret etti, insanları küçümsedi, demokrasinin sadece sandık olmadığını bir türlü anlamak istemedi.



Konuya bu açıdan yaklaştığımızda Amerika’nın, Batı’nın ve AB’nin İslam dünyasına bakışındaki farklılığı da görürüz. Çünkü ortada bir gerçek var, bölgede İsrail’in güvenliği adı geçen ülkeler için tek seçenektir. Aşırı İslami güçler ve bunların güçlenmesi her zaman önlenmiştir ve bundan sonra da önlenecektir.



YANLIŞTAN DÖNMEK DE FAZİLETTİR



Mısır’ın Müslüman Kardeşler’i İsrail’in, Amerika’nın ve Batı’nın en büyük kaygısı olmuştur. Müslüman Kardeşler’in Mısır dışında da silahlı güç oluşturması kaygıları daha da artırmıştır. Bug&uu ml;n, Suriye’deki iç çatışmaların yoğunlaşmasında Müslüman Kardeşler’in etkisi ve rolü büyüktür.



Amerika, Batı dünyası Suriye’de Esad’a karşı düğmeye neden basmıyor, ya da işi ağırdan alıyor? Başbakan Erdoğan, bunu bile okuyamamış, Suriye politikalarında baştan bu yana uyguladığı yanlışları sürdürerek yanlışa yanlış eklemiştir. “Benim de yanlışlarım olabilir” diyen Başbakan’ ın burnunun uçundaki yanlışı görmemesi, ya da görüp yeni politikalar üretememesi son derece düşündürücüdür. Biz, yanlıştan dönmenin de bir fazilet olduğuna inananlardanız.



Zaten, egemen güçlerin hedefi sadece Müslüman Kardeşler değildir. İran’ın Mollaları, Hizbullah, Hamas, el Kaide gibi radikal İslamcı gruplar hep hedefte olmuşlardır. Başbakan Erdoğan’ın bu radikal İslamcı gruplarla işbirliği içinde olması, onları desteklemesi bir yanlış mıdır, değil midir?



DENGELER DEĞİŞEBİLİR



İç politikada uygulanan yanlışların Gezi Parkı ile dışa vurmasını da bu çerçevede değerlendirdiğimizde Erdoğan’ın da kendisine çeki-düzen vermesi kaçınılmaz oluyor. “Benim de yanlışlarım olabilir” demek, sorunu çözmüyor. Bu yanlışların neler olduğunu masaya yatırıp, doğruları bulmak, ya da yanlıştan geri dönmek, tansiyonu düşürmek, toplumsal barış yolunda atılmış olumlu adımlar olabilir. Dikkat edilecek olursa, bugün Türkiye’de hala halkın sıkıntılı olduğu, bu sıkıntıların da çeşitli eylemlerle dışa vurulamaya çalışıldığını görmekteyiz.



Mısır’daki depremin etkilerinin bölgede ne gibi sıkıntılara neden olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Birçok yerde dengelerin değişmeye başlayacağı da kaçınılmazdır. İşte, önümüzde Suriye örneği var. Esad’a karşı Müslüman Kardeşlerle işbirliği yaparak işin iç ;ine giren Türkiye, şimdi Suriye’de dengelerin değişmeye başlaması ile daha da sıkıntıya girmeyecek mi? Bunun faturasını bu millet ödemeyecek mi?



Yazımızın başına dönelim: Başbakan, yanlışlarının olabileceğini söylerken, bugüne kadar yapılan yanlışları gördüğünü, bunları değerlendirip, artık bu yanlışları yapmayacağını söylemiyor. Sadece “Benim de yanlışlarım olabilir” diyerek geçiştiriyor. Mısır’daki darbenin arkasındaki egemen güçlere de meydan okuyarak, tabanına mesajlar vermeye çalışıyor. Artık devir, bu ucuz politikalar devri değil, biz de bunu anımsatmak istiyoruz. Her şeye rağmen ve kesinlikle de askeri darbelere de karşı olduğumuzu bir kez daha vurgulayalım.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 32
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1372
Toplam Tekil 4069293
IP 18.220.66.151






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu