Nijerya’lı iş adamları EKOAVRASYA’da… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Nijerya’lı iş adamları EKOAVRASYA’da… - Necdet SİVASLI
Tarih: 01.07.2013 > Kaç kez okundu? 2333

Paylaş


AVRASYA EKONOMİK İLİŞKİLER DERNEĞİ BAŞKANI HİKMET EREN



“TÜRK DÜNYASI İLE AFRİKA’YI ÖZELLİKLE EKONOMİK YÖNDEN



BİRLEŞTİRMEK VE GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ” DİYOR…







KKTC’ NİN DE AFRİKA İLE OLAN İLİŞKİLERDE KİLİT ROL OYNAYACAĞI



BAZI ÖNEMLİ YATIRIMLARIN KUZEY KIBRIS’A DA AKABİLECEĞİ



HESAPLARI YAPILIYOR..











Avrasya coğrafyasına yönelik siyasi, iktisadi ve sosyal konular çerçevesinde akademik çalışmalar ve danışmanlık faaliyetleri yürüten Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği, faaliyet alanını son dönemde uluslararası ilişkilerde dikkate değer bir konuma gelen Afrika’ya doğru genişletmektedir. Yarım asır öncesine kadar Avrupalı ülkelerin sömürgeleri olan Afrika ülkeleri, bağımsızlıklar� �nı kazandıktan sonra gelişim ve değişim sürecine girmiştir. Bugün itibarıyla Avrupa ülkelerinin yanı sıra Çin ve Türkiye’nin de dış politika yörüngesine girmekte olan Afrika ülkeleri, sahip oldukları zengin yer altı ve yer üstü doğal kaynakları ve yatırıma açık birçok sektörü ile ekonomik güçlerin tercih etmekte olduğu bir bölge haline gelmiştir. Avrasya kavramına benzer şekilde geliştirilen ve Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının birlikteliğini niteleyen “Afro-Avrasya” ya da “Avrafrasya” kavramları henüz uluslararası terminolojide yoğun olarak kullanılmasa da kendini yavaş yavaş kabul ettirmektedir.





Bu gelişmeler dahilinde Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği, 170 milyonluk nüfusu ile Afrika’nın en kalabalık, dünyanın ise yedinci kalabalık ülkesi olan Nijerya Federal Cumhuriyeti ile ekonomik alanda bir işbirliği başlatmak için girişimlerde bulunmuştur. Önemli miktardaki petrol rezervleri ile dünyanın “Sonraki 11-Next 11” güçleri arasında adı geçen Nijerya, Afrika’nın en önemli ekonomik güçlerinden birisidir. Bu bağlamda Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği, Nijeryalı bir işadamı heyetini 24-28 Haziran 2013 tarihleri arasında Türkiye’de misafir etmiş, Ankara ve Gebze’de bu heyete yönelik tanıtım gezisi planlamıştır. Nijerya-Danimarka Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Olajide Bunmi Nathan başkanlığında gelen heyet Gebze Organize Sanayi Bölgesi, Serbest Bölge ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünde incelemelerde bulunmuştur.



Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği Başkanı Hikmet Eren konuyla ilgili olarak, Nijerya’nın Türkiye için önemli bir ticari ortak olabileceği fikrinden hareketle gerekleştirilen bu seyahatin iki ülke işadamlarının birbirini daha iyi tanıması ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artmasına katkıda bulunmasını dilediğini, benzer bir iş gezisini yoğun çalışmalar yürüttükleri Kuzey Kıbrıs’a da gerçekleştirmek istediklerini ifade etmiş, Dış İlişkiler Koordinatörü Niyazi G.Atay ise Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelerde öğrenim gören çok sayıda Afrikalı öğrencinin esasında kültür ve ticaret elçileri olarak kabul edilmesi gerektiğini, bu öğrencilerin mezun olduktan sonra işadamı olarak Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’a geri dönmelerinin kuvvetle muhtemel olduğunu, coğrafi olarak Türkiye ile Afrika arasında bulunan Kuzey Kıbrıs’ın da Afrika ülkeleri bağlantılı yatırımlarda pay sahibi olması gerektiğini belirtmiştir.



AFRİKA BÜYÜK BİR PAZAR



Nijerya- Danimarka Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Jide Bunmi Nathan’da, Nijeryalıların, sıcak, dost ve mutlu insanlar olduğunu, Türkleri kardeş kadar yakın gördüklerini belirterek, “Dünya için Afrika’nın büyük bir Pazar. Ülkemizin nüfusu artıyor. Enerji, doğalgaz, altyapının gelişen sektörler. Ülkemiz fırsatlar ülkesi. Türk İşadamlarını Nijerya’ya iş yapmaya davet ediyorum” dedi.





TEKNOPARK VE GYTE’DE İNCELEME



Ankaradaki temaslarının ardından Gebze Organize Sanayi Bölgesi’deki Teknopark’a giden Nijeryalı İşadamları bunun yanısıra Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Tuzla’da Desbaş Serbest bölgede yenilenebilir enerji tesisleri, Gebze Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan Holsan Tarım Aletleri, Tayaş Çikolata, Kanca Tarım Aletleri, konfeksiyon üretim tesisleri ile Tuzla OSB’deki Alkan Mermer’i ziyaret ettikten sonra inceleme ve temaslarını tamamladı.



e.mail: necdetes@mynet.com





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 48
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1107
Toplam Tekil 4075888
IP 18.223.32.230






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.120 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu