YÜKSELİŞ, DURAKLAMA VE DÜŞÜŞ DÖNEMİ… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









YÜKSELİŞ, DURAKLAMA VE DÜŞÜŞ DÖNEMİ… - Necdet SİVASLI
Tarih: 24.06.2013 > Kaç kez okundu? 2313

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



YÜKSELİŞ, DURAKLAMA VE



DÜŞÜŞ DÖNEMİ…



AKP, iktidara geldiği 2002 yılında bir ilke imza atmış, üç kez üst üste seçim kazanarak zirveye yükselmişti. İktidar partisinin % 50 oranında oy alması hiç kuşkusuz hiçbir zaman küçümsenmemelidir. Partinin bu başarısında ve oy oranında Başbakan Erdoğan’ın performansının var olduğunu söylemeliyiz.



Dünyada, hiçbir şey kalıcı değildir. Özellikle siyaset bilimcilerinin siyasi partilerle ilgili şu öngörülerine katılmamak mümkün değildir:



“ Gücüne güç katan, bütün gücü elinde toplayan liderler, öylesine hatalar yapar ki, bu hatalar daha önce yaptıkları başarıları da gölgeleyebilir. Toplumda biriken gerilimleri de göremezler. Bu da hata üzerine hata getirir. Bazen güç kontrolden çıkar. Kontrolden çıkan güç ise artık güç değildir. Partilerin en güçlü göründüğü ve zirveye oturduğu anlar, aslında bir süre sonra düşüşe geçmeye başlayacakları anlardır. “



İKTİDAR PARTİSİ DÜŞÜSE GEÇTİ



Dikkat edilecek olursa, bugün iktidar Partisi AKP’nin yaşadıkları bu öngörülerle örtüşüyor. Özellikle Gezi Parkı eylemleri ile başlayan süreç ve sonrasında AKP oylarında bir erime, partide hızlı bir düşüş gözlenmektedir. Her dönemde olduğu gibi, iktidar partisinde de yükseliş, duraklama ve düşüş dönemi yaşanmaktadır.



Geçenlerde konu ile ilgili geniş bir yazı yazmış ve AKP’deki bu düşüşün nedenlerini sizlerle paylaşmıştık. Burada özellikle partiyi tek başına sürükleyen Başbakan Erdoğan’ın artık ülkeyi yönetemeyecek duruma gelmesi, özellikle genç kuşakların isteklerine yanıt verememesi ve dayatmacı politikalarının baş rol oynadığını bir kez daha burada vurgulayalım. Özellikl e hem dışarıda, hem içeride “Polis devletine doğru gidiş görüntüsü” çok eleştiriliyor ve tepki topluyor.



Liderler zaman içinde kendilerini yenilemek durumundadırlar. Kadrolarını da buna göre düzenlemeleri gerekir. Seçim kazanmak, ülkeyi istediği gibi yönetmek anlamına gelmez. Sokağın sesine kulak vermeyen liderler ve kadroları en kısa zaman içinde tasfiye edilir. Siyasi tarihte bunun somut örnekleri vardır. Bugün, Türkiye’de yaşananlar da bunlardan farksızdır. Bizi yönetenlerin bu gerçekleri görmezden gelmesi durumu daha da çıkmaza sürüklüyor.



BASKICI REJİMLER TEPKİ ALIYOR



Özellikle baskıcı rejimlere karşı, halkın direncinin arttığını bugünkü hükümet olanların görmesi gerekiyor. Bu baskıcı rejimler eninde sonunda demokratik yoldan, sandığa gömülmüşlerdir. Çünkü baskı ile korku ve tehdit ile hiçbir ire yönetim şe kli başarılı olamamıştır. Eğer, AKP zirveden birden bire düşüşe geçtiyse, bunun nedenleri de ortadadır.



Son yazılarımızda “Bugün seçim yapılsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusu yönetilenlerle yapılan kamuoyu araştırmalarının sonuçlarını da sizlerle paylaştık. Burada iktidar partisinin % 14 oran ında bir oy kaybının var olduğu görülüyor. Kaldı ki, AKP kendi çalıştığı kamuoyu şirketlerine yaptırdığı anketlerde de aynı sonuçlarla karşılaşıyor. Bugün, konu ile ilgili olduğu için elimizde yeni bir kamuoyu araştırması sonuçları bulunuyor bunu da sizlerle paylaşalım.



İsabetli kamuoyu araştırmaları ile adından sıkça söz ettiren KONSENSÜS’ün son yaptığı ankette AKP’nin oy oranı % 47,1 olarak görülüyor. CHP’de sıçrama var ve oy oranı % 30,9 olarak tespit edilmiş. MHP’nin oy oranı ise % 14,6 olarak gözleniyor. BDP’liler ise yüzde 5 barajını bile aşamıyorlar.



MHP’NİN OYLARI YÜKSELİYOR



Aynı amaçla kamuoyu araştırması yapan 7 şirketin elde ettiği sonuçların ortalamasında AKP’nin oy oranının % 37’lere kadar düştüğü görülüyor. Buna karşın oyunu en fazla artıran parti de % 19,4 ile MHP gösteriliyor. Hatta kamuoyu araştırma gruplarını n yetkilileri “MHP bir ivme kazandı. Bunu iyi kullanabilirse oyunu % 25’lere kadar çıkarabilir” görüşünde birleşiyorlar.



Şurası bir gerçek:



AKP’nin artık eskisi gibi oy alabilmesi pek mümkün görünmüyor. Bu, iktidar olmayacak anlamına gelmemelidir. Partide düşüş başlamıştır. Eskilerin deyimi ile “Bu kumaş artık dikiş tutmaz.” Tarih, her zaman olduğu gibi tekerrürden ibarettir. AKP de yükselişi yaşamış, duraklama dönemine girmiş şimdi de düşüşe geçmiştir.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 27
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 1159
Toplam Tekil 4062549
IP 18.226.93.209






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.382 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu